Wandelen: Sprielder- en Speulderbos

Nederland, Europa, Wandelen

Wandelroute Cultuurhistorie Sprielder- en Speulderbos

Wij gingen een rondje wandelen in het Sprielder- en Speulderbos. De cultuurhistorische wandelroute door het Sprielder- en Speulderbos is prachtig en afwisselend. Je wandelt tussen dansende bomen, door dichte naaldbossen, over uitgestrekte heidevelden, langs grafheuvels, een schaapskooi met als een van de hoogtepunten het onderduikershol Drie.

Wandelen Cultuurhistorie Sprielder- en Speulderbos

Cultuurhistorische wandelroute Sprielder- en Speulderbos in het kort

Aantal kilometers: 8,5
Startpunt: Restaurant Het Boshuis Drie (gratis parkeren)
Markering: paaltjes met paarse markering (soms roze geworden door de zon). Meer over deze wandelroute in het Sprielder- en Speulderbos vind je op de website van Staatsbosbeheer.

Restaurant Het Boshuis Drie

De Cultuurhistorische wandelroute Sprielder- en Speulderbos start bij Boshuis Drie

Restaurant Boshuis Drie

Restaurant Het Boshuis Drie

Op een wat sombere, doordeweekse dag in het voorjaar besluiten we met drie vriendinnen te gaan wandelen in het Sprielder- en Speulderbos bij Drie op de Veluwe. De wandeling start bij Restaurant het Boshuis Drie in het gehucht Drie, ergens in de bossen tussen Ermelo en Garderen. Het ligt er wat somber bij, want een paar weken geleden is het prachtige, nieuwe pand achter het oorspronkelijke restaurant afgebrand. De monumentale boerderij is gelukkig ongedeerd gebleven. Inmiddels is het ook alweer geopend met een kleine kaart, dus we besluiten de wandeling te beginnen met een flinke bodem cappuccino en huisgemaakte appeltaart in de maag.

Wandelen Cultuurhistorie Sprielder- en Speulderbos markering

De cultuurhistorische Wandelroute in het Sprielder- en Speulderbos van 8,5 km
Cultuurhistorische wandelroute Sprielder- en Speulderbos Ermelo bordje

Bankje wandelroute Sprielder- en Speulderbos

Wandelen Sprielder- en Speulderbos

Bij Het Boshuis duik je meteen de bossen in. De wandelroute wordt goed aangegeven met paarse bordjes, al zijn ze op sommige plekken roze gebleekt door de zon. Het Sprielder- en Speulderbos is een van de oudste bossen van Nederland. Knoestige, met mos bedekte eiken, witte berken en donkergroene sparren met regendruppels. En de bekende dansende bomen, bomen met kronkelende takken die tot aan de hemel reiken. Omdat vroeger alleen de rechte takken bruikbaar waren voor de houtkap en scheepsbouw, bleven de kromme takken over. Dat levert een bijzonder schouwspel op. Het is overal fluisterstil en we wanen ons bijna alleen op de wereld in dit sprookjesbos.

Schaapskooi Ermelose Heide

Schaapskooi Ermelose Heide schaap
Schaapskooi Ermelose Heide lammetje

Ermelose Heide & Schaapskooi

Smalle paadjes leiden ons van de ene verrassing naar de andere. Het ene moment sta je voor een wandelbankje vol kleurige mozaïek, het andere passeer je grafheuvels en sta je opeens voor een open vlakte. De Ermelose Heide doemt als uit het niets op. Er hangt een lichte mist en de zon breekt zowaar even door. Als we de paaltjes volgen staan we plots voor de grote Schaapskooi met bezoekerscentrum. We nemen even een kijkje bij de schapen met lammetjes.

Speulderbos Drie
Speulderbos Drie Veluwe
Wandelroute Speulderbos Irene

Glanzende sparren

Verder wandelen we weer. Over de uitgestrekte Ermelose Heide en door een bos vol in mist gehulde, glanzende sparren. Het heeft die nacht een beetje gesneeuwd en doordat de dooi heeft ingezet, hoor je in het bos de druppels naar beneden vallen.

Onderduikershol Drie
Onderduikershol Drie plattegrond

Onderduikershol Drie

Midden in het Speulderbos stuiten we op een aantal kleurrijke palen die in de grond zijn geslagen. Het blijken de markeringen te zijn van Onderduikershol Drie. In de Tweede Wereldoorlog tussen februari 1943 en juli 1944 werd dit hol gebruikt door voortvluchtige landgenoten en Engelse piloten. Toen het in juli 1944 werd ontdekt door de Duitsers werd het doorzeefd met kogels. De 13 mannen die er op dat moment woonden, konden gelukkig via de vluchtroute ontsnappen. Aan de hand van de palen en het informatiebord krijg je een beeld van de indeling van het hol met een leefruimte en slaapplaatsen.

Wandelroute Speulderbos Irene

Lunchen bij Boshuis Drie

Het laatste stukje gaat opeens snel en voordat we het weten staan we weer pal voor het Boshuis. Daar waar we zijn begonnen. We hebben honger gekregen na de wandeling en sluiten de wandeling af met een heerlijke lunch. Aanrader!

Romeins Marskamp wandelroute

Meer wandelroutes in omgeving van Drie

In de omgeving zijn meer bijzondere wandelroutes uitgestippeld. Zo kun je 7 km ‘Wandelen rond Drie langs ondergrondse geheimen‘. Het boekje met wandelroute is onder andere verkrijgbaar bij Boshuis Drie. Daarnaast kun je ook de Romeins Marskamp Wandelroute volgen. De route brengt je langs een enorme wal midden op de Ermelose Heide. Een legioen Romeinse soldaten heeft op deze plek een marskamp aangelegd. Uit onderzoek blijkt dat het Romeins marskamp dateert uit 170-180 na Christus. Vondsten die zijn gedaan kun je bekijken in Museum Het Pakhuis in Ermelo. Toen de wal in 2006 gerenoveerd werd is het standbeeld van de hurkende Romein, gemaakt door Gerrie Hondius, geplaatst.

Ermelose Heide

Overnachten bij het Sprielder en Speulderbos

In de omgeving van het Speulder- en Sprielderbos zijn genoeg leuke plekken waar je kunt overnachten.

  • Natuurkampeerterrein Drie | als je het weggetje achter Boshuis Drie inslaat kom je bij natuurkampeerterrein Drie. Het terrein wordt beheerd door Staatsbosbeheer. In totaal vind je er 43 kampeerplaatsen en een sanitairgebouw. Ook een heerlijke plek om te kamperen met kids.
  • Vakantiehuisjes bij het Speulderbos | in het Speulderbos op de Veluwe kun je verschillende natuurhuisjes huren. Daarvoor kun je het beste zoeken in de omgeving van Putten en Ermelo.
  • Bilderberg Hotel ‘t Speulderbos | midden in het bos en vlak bij zandverstuivingen en heidevelden ligt Bilderberg Hotel ‘t Speulderbos. Er is onder andere een binnenzwembad en een sauna aanwezig.
  • Resort Veluwe | Liever overnachten op een bungalowpark? Ik sliep eens een nachtje op Topparken Resort Veluwe dat grenst aan het Speulderbos. Het ligt heerlijk rustig in het dorpje Garderen. Aan de overkant vind je ook een klimbos.

Meer wandeltips

Cultuurhistorische wandelroute Sprielder- en Speulderbos bewaren

Wandelen Cultuurhistorie Sprielder- en Speulderbos Wandelroute Speulderbos  Wandelen Cultuurhistorie Sprielder en Speulderbos 2
 

cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *