Wandelen: IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo

Europa, Nederland, Wandelen

Wandelen: IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo

Op een kille middag in januari liep ik de paaltjesroute over het IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo. Deze wandeling van het Goois Natuurreservaat neemt je mee langs landgoedbossen, door holle paden, groene akkers en imposante beuken vol mos.

Wandelroute kaart IJzeren Veld Bikbergen Crailo

Wandelroute IJzeren Veld, Bikbergen & Crailo

Aantal kilometers: 7
Startpunt: dagrecreatieterrein De Steen aan de Crailoseweg te Huizen, bij de parkeerplaats naast revalidatiecentrum De Trappenberg
Markering: genummerde palen met een rode pijl

Fietsen of wandelen in Het Gooi?

In de regio Gooi & Omstreken vind je tal van wandel- en fietspaden. Check de website van het Goois Natuurreservaat voor meer informatie over deze route of bekijk alle routes in de regio Gooi & Vecht op de website van de VVV. Een kaart van de route vind je hier.

Wandelen: ijzeren veld, bikbergen en crailo, modderpaden

Modderpaden

Tijdens mijn eerste wandeling van het jaar is het ploeteren en aanmodderen, want er is nogal wat regen gevallen de laatste tijd. Dat neemt niet weg dat de route prachtig is, zelfs in januari. Vorig jaar wandelde ik samen met een vriendin aan de andere kant van de weg: de wandelroute over de Tafelberg- en Blaricummerheide.

Wandelen: IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo, rode paaltjeswandeling

Rode paaltjesroute Bikbergen

Deze paaltjesroute door de landgoedbossen ten oosten van Bussum start aan de andere kant bij de parkeerplaats naast revalidatiecentrum de Trappenberg. De route wordt gemarkeerd door paaltjes met rode pijlen en voert over de landgoederen IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo. Het landschap aan deze kant van de weg ziet er heel anders uit dan het heidelandschap rond de Tafelberg.

Wandelen: IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo, de steen van Bikbergen

De steen van Bikbergen

Start je de route bij de Trappenberg dan loop je al snel langs een zandstenen kolos ‘de steen van Bikbergen’ dat toevallig in 1953 werd ontdekt. Het bijzondere is dat de kalkzandstenen in de bodem werden gevormd en dus niet als zwerfkeien hier terecht zijn gekomen zoals je die hier veel in het Gooi vindt. Hoewel deze kalkzandstenen niet zo oud zijn als de zwerfstenen, zijn deze kalkzandstenen al zo’n 100.000 jaar geleden ontstaan.

Wandelen: IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo

Landgoed IJzeren Veld, Bikbergen & Crailo

Je wandelt hier van het ene landgoed naar het andere. Zo start de route over de kronkelige paadjes van Landgoed IJzeren Veld, vervolgens wandel je over de velden met statige villa’s van landgoed Bikbergen om te eindigen op landgoed Crailo dat onder andere door J.D. Zocher jr. werd aangelegd met als letterlijk hoogtepunt de Trapjesberg.

Wandelen: IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo, beuken

200 jaar oude beukenlanen

Beukenlanen, holle paden en groen akkerland wisselen elkaar af. Indrukwekkend zijn de paden langs wel 200 jaar oude beuken waarin spechten hun holen hebben gebouwd. De oude en verlaten spechtenholen worden op hun beurt weer overgenomen door vleermuizen. Dankzij de met mos bedekte kolossale beuken waan je je hier in een sprookjesbos of een filmlocatie uit Lord of the Rings.

Wandelen: IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo, beukenlanen

Wandelen over een klompenpad

Wil je ook ons mooie Nederland ontdekken? Dan is een klompenpad ook een aanrader. Klompenpaden zijn niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens en honden zijn verboden (want je loopt dwars door stiltegebieden en weilanden vol koeien). Trek wel goede schoenen aan en houd rekening met je omgeving. De paden gaan namelijk vaak over privéterrein. Natuurlijk neem je een afvalzakje mee om je eigen troep weer mee naar huis te nemen.

Wandelroute IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo bewaren

Wandelen IJzeren Veld, Bikbergen & Crailo Wandelen IJzeren Veld, Bikbergen & Crailo

Meer wandelroutes in Het Gooi Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *