7 wandelroutes in het Amsterdamse Bos

Nederland, Europa, Wandelen

7 wandelroutes in het Amsterdamse Bos, Amsterdam

Onder de rook van Amsterdam ligt het Amsterdamse Bos. Er zijn hier zoveel plekjes waar je je even terug kunt trekken en onderdompelen in de natuur. Ergens doet het denken aan Central Park in New York, maar dan drie maal zo groot. Het maakt eigenlijk niet uit welke route je kiest, alles is er even prachtig. Dit zijn de 7 wandelroutes in het Amsterdamse Bos.

Amsterdamse Bos koolzaad

Een van de wandelroutes in het Amsterdamse Bos

1. De oude Polderwandeling of Koenenwandeling (blauw) – 7 km

Stap terug in de tijd op de Oude Polderwandeling. Vroeger zag het polderlandschap er zo uit. Je start je wandelroute bij Grand Café de Bosbaan. Onderweg kun je bij De Oeverlanden vogels spotten en een hapje eten bij Boerderij Meerzicht. Delen van deze wandeling zijn niet toegankelijk voor honden.

2. Heuvelwandeling (geel) – 6 km

Baan je weg over groene grasvelden, langs waterpartijen en glooiende hellingen die zijn aangelegd in Engelse Landschapsstijl. De heuvelwandeling is een afwisselende wandelroute in het Amsterdamse Bos. Ook hiervan zijn sommige stukken niet toegankelijk voor honden. Je start de heuvelwandeling bij De Boswinkel.

Amsterdamse Bos Vogeleiland

Wandelroutes in het Amsterdamse Bos: Vogeleiland

3. Boerderijwandeling & Vogeleiland (oranje) – 5 km

Kom je in mei dan staat alles in het Amsterdamse Bos in bloei: de bomen kleuren duizend tinten groen en steken scherp af tegen het knalgele koolzaad en de witte bloempjes van de daslook. Vooral Vogeleiland is een oase van rust. Alles staat hier in mei in het teken van… daslook. Een geurige wandeling waarbij je het idee hebt dat je je in knoflook wentelt.

Officieel start de route bij Boerderij Meerzicht, maar wij zetten de auto neer bij de parkeerplaats van de Geitenboerderij en wandelden vanaf hier het rondje (al stonden we meer stil om foto’s te schieten). Halverwege nemen we ook een kijkje bij het Bostheater.

Amsterdamse Bos bostheater

Wandelroutes Amsterdamse Bos: in Het Bostheater kun je van mei t/m september genieten van concerten en theatervoorstellingen

4. De Vijverwandeling (rood) – 4 km

Hartje Amsterdamse Bos vind je de Kleine en Grote Vijver. Dé plek voor dromers en romantici. Je start je route aan het einde van de Duizendmeterweg bij de kiosk van de Grote Vijver die je rond de vijvers leidt. Onderweg zijn er wat leuke plekjes om even weg te dromen…

Amsterdamse Bos, Amsterdam

Wandelen in het Amsterdamse Bos langs daslook en vijvers

5. Hooglanderwandeling of natuurboswandeling (roze) – 4, 6 of 9 km

Het Schinkelbos in het zuiden is een stuk polderland waar hooglanders grazen en dat later werd toegevoegd aan het Amsterdamse Bos. Je kunt kiezen uit een wandelroute zonder het Schinkelbos (4 km), mét Schinkelbos (6 km) of een route door het Schinkelbos plus de molen (9 km). Je start je route op de zuidelijke parkeerplaats Radarterrein (fuchsia-roze route).

6. Poelwandeling en Bloesempark (groen) – 5 km

Het zuidoosten van het Amsterdamse Bos bestaat uit de Oeverlanden. Daar waar je de Poelwandeling en Bloesempark route kunt lopen. In dit oerlandschap van moerassen en berkenbossen krijg je een idee hoe het landschap rond Amsterdam er eeuwen geleden uit zag. Je wandelroute start bij de parkeerplaats van Kleine Poel. Vanaf eind maart / begin april staat de Japanse kersenbloesem hier volop in bloei. Een plaatje om te zien!

7. Lange Boswandeling (paars) – 15 km

Als je zin hebt in een lekker lange boswandeling, is deze route iets voor jou. Tijdens deze route zie je het hele Amsterdamse Bos aan je voorbij komen.

Amsterdamse Bos daslook

Daslook langs de wandelroutes in het Amsterdamse Bos

Routebeschrijvingen wandelroutes in het Amsterdamse Bos

De markering van de wandelroutes is niet overal duidelijk. Routebeschrijvingen en een kaart van de wandelroutes in het Amsterdamse Bos kun je voor € 1,50 kopen bij De Boswinkel bij de ingang van het Amsterdamse Bos. Meer informatie over de routes en een interactieve kaart vind je op de website van het Amsterdamse Bos.

De Japanse kers in bloei in het Bloesempark, Amsterdamse Bos

Wandelroutes in het Amsterdamse Bos: bloeiende kersenbomen in het Bloesempark

Bloesempark Amsterdamse Bos

Een fantastisch plekje in het Amsterdamse Bos is het Bloesempark. Je komt er langs als je de Poelwandeling en Bloesempark route volgt, maar een bezoek alleen aan het Bloesempark is absoluut de moeite waard!

Kom je hier tijdens de bloei van de Japanse kers dan zie je het op z’n mooist! De bomen in het park bloeien maar twee weken in het jaar. Meestal kun je rond eind maart, begin april genieten van de prachtige kersenbloesem. Dat is allemaal afhankelijk van het weer, dus houd de websites goed in de gaten. En áls je dan langs gaat, kun je je bezoek het beste plannen op een doordeweekse dag, en het liefst vroeg, want in de weekenden kan het er erg druk zijn.

Huisje Tjotter bij het Amsterdamse Bos

In de buurt van Amsterdam overnachten?

Wil je niet hartje Amsterdam overnachten, maar liever iets daarbuiten in de natuur en vlak bij het Amsterdamse Bos? Dan is dit prachtige vakantiehuisje aan de rand van Amsterdam een aanrader. Je krijgt the best of both worlds, want dit huisje ligt slechts 600 meter van het Amsterdamse Bos en toch ben je ook zo in Amsterdam. Vanaf hier kun je ook zo een van de wandelroutes in het Amsterdamse Bos volgen.

Bekijk: huisje aan de rand van Amsterdam en het Amsterdamse Bos

 

Amsterdamse Bos Irene

De wandelroutes in het Amsterdamse Bos zijn het mooist als alles in bloei staat

Meer wandelinspiratie

Wandelroutes Amsterdamse Bos bewaren

wandelroutes in het Amsterdamse bos  Kersenbloesem, Bloesempark - wandelroutes in het Amsterdamse Bos

cshow


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *