Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld

Nederland

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld plankenpad

Het is een stralende, zonnige dag als ik samen met een vriendin vroeg in de ochtend vertrek richting Nationaal Park Dwingelderveld. We willen het plankenpad lopen dat onderdeel is van de witte route Boswandeling Spier (5,5 km). We besluiten deze te combineren met de gele Wandelroute Witteveen (6 km). Deze gevarieerde wandelroutes brengen je over heidevelden en veen, langs vennetjes en kronkelige jeneverbesstruiken.

Wandelen Nationaal Park Dwingelderveld kaart

In het kort

Aantal kilometers witte route boswandeling Spier incl. plankenpad: 5,5
Aantal kilometers gele wandelroute Witteveen: 6
Startpunt: Bezoekerscentrum Natuurpoort Spier, Oude Postweg 12, Spier
Meer routes: Vanaf dit bezoekerscentrum vertrekt ook een blauwe route familiepad Dwingelderveld (2,3 km) en de rode route Kibbelhoek (6,2 km). Meer informatie vind je hier.

Wandelroutes Dwingelderveld kaart

Nationaal Park Dwingelderveld: nat en stil

Dit is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Op de natste gedeelten van het Dwingelderveld groeit vooral dopheide. In Nationaal Park Dwingelderveld leven zeldzame dieren en planten zoals de Jeneverbesstruiken. Om te investeren in de natuur is de afgelopen jaren de bovenste laag grond afgegraven zodat hier opnieuw natte heide kan groeien. Doordat er een geluidswal langs de A28 is gebouwd, is dit gebied nóg stiller geworden. Ook zijn er recent nieuwe paden aangelegd, zoals het rolstoeltoegankelijke familiepad.

Wandelroutes Dwingelderveld kaart

Wandelen vanuit Natuurpoort Spier

Verschillende wandelroutes starten en eindigen bij Natuurpoort Spier. Je kunt kiezen uit korte of langere wandelingen. Bij Boslounge Spier kun je terecht voor een hapje en drankje of een ijsje vooraf of aan het eind van je wandeling. Wij kiezen er voor om de witte route Boswandeling Spier te combineren met de gele route Witteveen. In totaal ongeveer 11 kilometer. Al lopen we iets langer doordat we het plankenpad ook in omgekeerde richting terug lopen om de gele route te kunnen vervolgen.

Dwingelderveld witte route boswandeling Spier

Dwingelderveld witte route boswandeling spier plankenpad

Witte route boswandeling Spier

Het eerste deel van de witte route van boswandeling Spier neemt je mee langs de achterkant van het Van der Valk hotel. Al snel loop je midden tussen hoge bomen met paddenstoelen, langs vennen en zanderige paden. Dit bos werd bijna 100 jaar geleden aangeplant en in de moerassige gebieden verderop werd vroeger turf gestoken. Prachtig is dit!

Dwingelderveld witte route boswandeling spier irene rug Dwingelderveld witte route boswandeling spier irene rug

Door bossen en over het plankenpad

Al snel merken we dat we niet de enigen zijn die deze wandelroute ‘ontdekt’ hebben. Veel mensen komen hier speciaal om het ideale plaatje op het plankenpad te schieten voor instagram. Hooggehakt en met witte jurken zien we de dames voorbij schieten. Het is dan ook een kunst om een foto te maken zonder andere voorbijgangers in het vizier. Omdat het plankenpad ergens in the middle of nowhere eindigt (we vermoeden dat de route pas in gewijzigd, want logisch is het niet, helemaal niet in coronatijd), besluiten we aan het eind om te draaien om vervolgens de gele route te vervolgen. Dat kan vast handiger, maar lijkt voor nu de meest logische stap.

Dwingelderveld gele wandelroute Witteveen irene

Dwingelderveld gele wandelroute witteveen bank van cees

Gele wandelroute Witteveen

Blij verrast zijn we als we aan het eind van het plankenpad rechtsomkeert maken en de gele wandelroute Witteveen vervolgen. Dit stukje natuur hebben we bijna voor onszelf, een enkele andere wandelaar daargelaten. De rust en het gezang van de vele vogels zijn hier oorverdovend.

Dwingelderveld gele wandelroute witteveen heide

Dwingelderveld gele wandelroute witteveen 2

Langs vennen, jeneverbesstruiken en heide

We struinen over heidevelden, langs vennetjes en kronkelige jeneverbesstruiken. Daarna verandert het landschap en lopen we langs boerenland waar we drie reeën spotten. Aan de rand van het bos komen we ook twee heren van staatsbosbeheer tegen die ons een verrekijker in de hand drukken en ons wijzen op de (zeldzame) zwarte specht die hier z’n nest heeft en af en aan vliegt met voedsel voor z’n jongen. Zijn indrukwekkende geluid echoot door in de wijde omtrek. Gaaf!

Dwingelderveld gele wandelroute witteveen 3

Dwingelderveld gele wandelroute witteveen 4

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld

De witte route boswandeling Spier en gele wandelroute Witteveen zijn goed te volgen. Beide paaltjesroutes worden aangegeven met een witte en gele markering. Al moet je wel blijven opletten, voordat je het weet mis je er eentje. Deze omgeving is heel anders dan de Veluwe dankzij de moerassige grond en de veenafgravingen. Wij zijn in ieder geval blij verrast door de afwisseling van de twee wandelroutes. Aanrader!

Dwingelderveld gele wandelroute witteveen bos trappetje

Ook een wandeling maken?

Wil je ons eigen mooie Nederland ook te voet ontdekken? Dan is een klompenpad ook een aanrader. Klompenpaden zijn niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens. Honden zijn niet toegestaan, want je loopt dwars door vogelbroedgebieden en stiltegebieden. Trek goede schoenen aan en houd rekening met je omgeving. Natuurlijk volg de aangegeven paden. Uiteraard neem je ook een afvalzakje mee en neem je je eigen troep mee naar huis. Helaas zagen we onderweg toch nog veel mondkapjes voorbij waaien.

Meer lezen?

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld
7 comments on “Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld

  1. Bedankt voor de tip! Vooral die plankenpad lijkt me erg leuk om te doen, maar dan wel op een doordeweekse dag zodat het hopelijk iets minder druk is, want ja, zo’n pad wil je natuurlijk liever voor jezelf hebben!

  2. Ik woon er best wel vlakbij maar ik ben er nog niet geweest! Lijkt me een prachtige route. Maar een keer kijken voor een doordeweeks dagje, misschien is het dan rustiger

  3. haha wat geweldig dat er zoveel verschillende soorten routes zijn. Ik had van andere al vernomen dat het plankenpad erg in trek is, zeker bij mooi weer. Maar mooi is de omgeving wel, dus dat snap ik dan ook wel weer. :)

    • Een prachtige plek! Het plankenpad is bovendien relatief kort, dus vandaar de combinatie met de gele route. Ook fantastisch trouwens (en lekker rustig ;)).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *