Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld

Europa, Nederland, Wandelen

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld plankenpad

Het is een stralende, zonnige dag als ik samen met een vriendin vroeg in de ochtend vertrek om te gaan wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. We willen het plankenpad of vlonderpad lopen dat onderdeel is van de witte route Boswandeling Spier (5,5 km). We combineren het met de gele Wandelroute Witteveen (6 km). Deze wandelroutes in het Dwingelderveld brengen je over heidevelden en veen, langs vennetjes en kronkelige jeneverbesstruiken.

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld, Neneh's Choice

Wandelen Nationaal Park Dwingelderveld kaart

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld

Boswandeling Spier met plankenpad (wit): 5,5 km
Wandelroute Witteveen (geel): 6 km
Startpunt: Bezoekerscentrum Natuurpoort Spier, Oude Postweg 12, Spier
Meer routes: Vanaf dit bezoekerscentrum vertrekt ook een blauwe route familiepad Dwingelderveld (2,3 km) en de rode route Kibbelhoek (6,2 km). Meer informatie vind je hier.

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld, Bezoekerscentrum Natuurpoort Spier

Wandelroutes Dwingelderveld kaart

Het grootste natte heidegebied van West-Europa

Nationaal park Dwingelderveld ligt in Drenthe en is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Op de natste gedeelten van het Dwingelderveld groeit vooral dopheide en er leven zeldzame dieren en planten zoals de Jeneverbesstruiken. Om te investeren in de natuur is de afgelopen jaren de bovenste laag grond afgegraven zodat hier opnieuw natte heide kan groeien. Dankzij de geluidswal langs de A28, is dit gebied nóg stiller geworden. Ook zijn er nieuwe paden aangelegd, zoals het rolstoeltoegankelijke familiepad.

Lees ook: 8 knusse natuurhuisjes in Drenthe
En: gave boshuisjes in Friesland, Drenthe en Overijssel

Wandelroutes Dwingelderveld kaart

Startpunt wandelroute: Natuurpoort Spier

Vanaf Natuurpoort Spier starten en eindigen verschillende wandelroutes door Nationaal Park Dwingelderveld. Je kunt kiezen uit korte of langere wandelingen. Bij Boslounge Spier kun je terecht voor een hapje en drankje of een ijsje vooraf of aan het eind van je wandeling. Wij kiezen er voor om de witte route Boswandeling Spier te lopen en te combineren met de gele route Witteveen. In totaal is dat ongeveer 11 kilometer. Al lopen we iets langer doordat we het plankenpad ook in omgekeerde richting terug lopen om de gele route te kunnen vervolgen.

Dwingelderveld witte route boswandeling Spier

Dwingelderveld witte route boswandeling spier plankenpad

Witte wandelroute boswandeling Spier

Het eerste deel van de witte route van boswandeling Spier neemt je mee langs de achterkant van het Van der Valk hotel. Al snel loop je midden tussen hoge bomen met paddenstoelen, langs vennen en zanderige paden dwars door Nationaal Park Dwingelderveld. Dit bos werd bijna 100 jaar geleden aangeplant en in de moerassige gebieden verderop werd vroeger turf gestoken. Prachtig is dit!

Dwingelderveld witte route boswandeling spier irene rug Dwingelderveld witte route boswandeling spier irene rug

Plankenpad of vlonderpad Dwingelderveld

Al snel merken we dat we niet de enigen zijn die deze wandelroute door Nationaal Park Dwingelderveld hebben ‘ontdekt’. Veel mensen komen hier speciaal om het ideale plaatje op het plankenpad te schieten voor instagram. Hooggehakt en met witte jurken zien we de dames voorbij schieten. Het is dan ook een kunst om een foto te maken zonder andere voorbijgangers in het vizier. Omdat het vlonderpad ergens in the middle of nowhere eindigt (we vermoeden dat de route pas is gewijzigd, want logisch is het niet), besluiten we aan het eind om te draaien om vervolgens de gele route door het Dwingelderveld te vervolgen.

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld gele wandelroute Witteveen irene

Dwingelderveld gele wandelroute witteveen bank van cees

Gele wandelroute Witteveen

Blij verrast zijn we als we aan het eind van het plankenpad rechtsomkeert maken en de gele wandelroute Witteveen vervolgen. Dit stukje natuur hebben we bijna voor onszelf, een enkele andere wandelaar daargelaten. De rust en het gezang van de vele vogels zijn hier oorverdovend.

Lees ook: wat te doen in Assen, de hoofdstad van Drenthe

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld gele wandelroute witteveen heide

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld gele wandelroute witteveen

Langs vennen, jeneverbesstruiken en heide

We struinen over heidevelden, langs vennetjes en kronkelige jeneverbesstruiken. Daarna verandert het landschap en lopen we langs boerenland waar we drie reeën spotten. Aan de rand van het bos komen we ook twee heren van staatsbosbeheer tegen die ons een verrekijker in de hand drukken en ons wijzen op de (zeldzame) zwarte specht die hier z’n nest heeft en af en aan vliegt met voedsel voor z’n jongen. Zijn indrukwekkende geluid echoot door in de wijde omtrek. Gaaf!

Dwingelderveld gele wandelroute witteveen 3

Dwingelderveld gele wandelroute witteveen 4

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld

De witte route boswandeling Spier en gele wandelroute Witteveen zijn goed te volgen. Beide paaltjesroutes worden aangegeven met een witte en gele markering. Al moet je wel blijven opletten, voordat je het weet mis je er eentje. Deze omgeving is heel anders dan de Veluwe dankzij de moerassige grond en de veenafgravingen. Wij zijn in ieder geval blij verrast door de afwisseling van de twee wandelroutes door Nationaal Park Dwingelderveld. Aanrader!

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld gele wandelroute witteveen bos trappetje

Wandelen over een klompenpad

Wil je ons eigen mooie Nederland ook te voet ontdekken? Dan is een klompenpad ook een aanrader. Klompenpaden zijn niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens. Honden zijn niet toegestaan, want je loopt dwars door vogelbroedgebieden en stiltegebieden. Trek goede schoenen aan en houd rekening met je omgeving. Natuurlijk volg je de aangegeven paden en neem je een afvalzakje mee om je eigen troep op te ruimen.

Meer mooie wandelroutes

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld bewaren

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Irene ? Nenehschoice.nl (@_n_e_n_e_h_)

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


7 comments on “Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld

  1. Bedankt voor de tip! Vooral die plankenpad lijkt me erg leuk om te doen, maar dan wel op een doordeweekse dag zodat het hopelijk iets minder druk is, want ja, zo’n pad wil je natuurlijk liever voor jezelf hebben!

  2. Ik woon er best wel vlakbij maar ik ben er nog niet geweest! Lijkt me een prachtige route. Maar een keer kijken voor een doordeweeks dagje, misschien is het dan rustiger

  3. haha wat geweldig dat er zoveel verschillende soorten routes zijn. Ik had van andere al vernomen dat het plankenpad erg in trek is, zeker bij mooi weer. Maar mooi is de omgeving wel, dus dat snap ik dan ook wel weer. :)

    • Een prachtige plek! Het plankenpad is bovendien relatief kort, dus vandaar de combinatie met de gele route. Ook fantastisch trouwens (en lekker rustig ;)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *