7x wat te doen in Assen, Drenthe

Nederland, Europa

Wat te doen in Assen - Drents Museum, Drenthe

Assen, de hoofdstad van de provincie Drenthe, kennen veel mensen van de TT, het racecircuit iets buiten de stad. Maar Assen heeft veel meer te bieden. Ontdek de kleine, maar verrassende binnenstad of het typisch Drentse landschap in de omgeving. In dit artikel lees je mijn tips voor een dagje uit of een weekendje weg: 7x wat te doen in Assen.

Viva la Frida! Assen Frida Kahlo portrait
Viva la Frida! Frida Kahlo, Assen Drenthe

Wat te doen in Assen in Drenthe - binnenstad muurschildering Frida Kahlo

Wat te doen in Assen: 7 tips

Samen met een vriendin besluit ik om een dagje naar Assen te gaan. Voornamelijk omdat op dat moment de tentoonstelling Viva la Frida! over de Mexicaanse kunstschilderes Frida Kahlo in het Drents Museum te zien is. Verder hebben we ons bij de stad Assen zelf weinig voorgesteld. Ik ken het eigenlijk alleen van Station Assen, waar de intercity tussen Zwolle en Groningen langs raast. Maar als we met de auto Assen binnenrijden, zijn we allebei verbaasd: is dit Assen? Met dit authentieke centrum en die prachtige muurschilderingen bij de ingang van de parkeergarage. Ontdek alle bezienswaardigheden en tips wat te doen in Assen.

Hier wil je slapen: 8 knusse natuurhuisjes in Drenthe

Drents Museum, Assen, Drenthe

Tip wat te doen in Assen: bezoek het Drents Museum

Drents Museum Assen, Drenthe, trappenhuis
Drents Museum, Assen, trap
Drents Museum, Assen, Drenthe nieuwe trappenhuis

1. Het Drents Museum

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Assen is het Drents Museum dat is gevestigd in een voormalig klooster. Alles in het oude gedeelte van het museum ademt de sfeer van weleer: de vloer, de smeedijzeren balustrades, kleurige tegeltjes en bogen. In het museum leer je alles over de geschiedenis van Drenthe en het omringende veenlandschap, de archeologie en kunst. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen. Achter het museum bij het Drents Archief staat ook het beeldje van Bartje, een personage uit het boek van Anne de Vries. Bekijk de actuele informatie op de website van het Drents Museum.

Assen Drenthe Binnenhaven Irene
Assen, Drenthe
Wat te doen in Assen, Drenthe

Assen Drenthe binnenstad terras

Wat te doen in Assen - Kunst en Koffie, Drenthe
Wat te doen in Assen - Kunst en Koffie, Drenthe

2. Knusse binnenstad met binnenhaven

Nog een tip voor je bezoek aan Assen: slenter door de gezellige straten en langs oude panden. Midden in de stad bevindt zich zelfs een binnenhaven. Eet een hapje bij het pannenkoekenschip Assen dat hier ligt, neem een kijkje bij de fraaie bloemenwinkel of plof neer voor een kop koffie omringd door kunst bij Kunst en Koffie.

verkeerstoren Gouveneurspark, Assen Drenthe

3. Gouveneurspark (Verkeerspark Assen)

Het kleine stadspark achter het Drents Museum is een stille herinnering aan wat ooit het eerste Verkeerspark van Assen was. Lange tijd was dit een van de bekendste bezienswaardigheden in Assen. Later verhuisde het verkeerspark achtereenvolgens naar het Asserbos en De Haar. Toen het park in 2014 definitief sloot is de oude Verkeerstoren weer in glorie hersteld en teruggeplaatst in het Gouveneurspark. In de Verkeerstoren bevindt zich een collage van oude foto’s van het Verkeerspark. Ook vind je er een verdwaalde trapauto. Pure nostalgie.

4. Het Asserbos

Aan de rand van Assen ligt Het Asserbos. Deze oase van rust en een stukje prachtige natuur ligt op een kwartiertje lopen van het centrum. De geschiedenis van dit bos gaat terug tot de middeleeuwen. In het bos vind je een waterspeeltuin, hertenkamp, stadsboerderij en een vogeleiland. Verder is dit een heerlijke plek om te wandelen. Zoals de 7 km lange wandeling door het Asserbos en oude begraafplaatsen kom je over mooie lanen, langs vijvers en kronkelende beekjes. Andere mooie wandelroutes in de buurt van Assen vind je onder andere in Nationaal Park het Dwingelderveld.

Lees ook: wandelen over een vlonderpad in het Dwingelderveld.

5. Recreatieplas Baggelhuizen

Ten westen van Assen ligt recreatiegebied Baggelhuizen, genoemd naar de aangrenzende wijk. Baggelhuizerplas heeft een heerlijk strand, een vlonder, speeleiland en een kabelbaan. Neem lekker je eten mee, want er is ook een bbq- en picknickplek bij het strand! In de omgeving kun je trouwens ook goed wandelen of fietsen.

Kamp Westerbork, Drenthe

6. Kamp Westerbork

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond Kamp Westerbork bekend als ‘voorportaal van de hel’. Het was een doorgangskamp naar concentratiekampen Sobibor en Auschwitz. Op deze plek vind je nu het herinneringscentrum waar de levens van meer dan honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma worden herdacht. Het museum vertelt over de geschiedenis van Kamp Westerbork, maar er zijn ook tentoonstellingen en theatervoorstellingen. Op de website van Kamp Westerbork kun je terecht voor meer informatie en tickets.

Het_Nationaal_Gevangenismuseum Veenhuizen Drenthe

Wat te doen in Assen: neem een kijkje in Gevangenismuseum Veenhuizen

7. Gevangenismuseum Veenhuizen

Statige lanen en Koloniehuizen met opschriften als Werk en Bid en Orde en Tucht herinneren aan de tijd dat Veenhuizen één van de zeven Koloniën van Weldadigheid was. Hier stonden arme mensen, bedelaars en wezen 24 uur onder toezicht en konden ze rekenen op werk, scholing en onderdak. Vier koloniën waren voor vrijwillige armen, in de andere drie werden bedelaars en landlopers opgenomen, de zogenaamde onvrije koloniën.

Veenhuizen was zo’n onvrijwillige kolonie of strafkolonie. Met de komst van de moderne verzorgingsstaat werden de Koloniën van Weldadigheid overbodig. In het voormalige gevangenisdorp is nu het Nationaal Gevangenismuseum gevestigd, waar je alles leert over de omgang met straf en misdaad in Nederland vanaf 1600 tot nu. De Koloniën staan op Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Assen Drenthe binnenstad muurschildering

Wat te doen in Assen: ontdek de mooiste muurschilderingen

Wat te doen in Assen in Drenthe - Muurschilderingen
Wat te doen in Assen in Drenthe - Muurschilderingen

Tips overnachten in en rond Assen

Reis je af naar het mooie Drenthe? Knoop er dan meteen een nachtje of weekendje weg aan vast en bekijk deze hotels op Booking.com. Bijzondere overnachtingsplekken in en rond Assen:

  • In de Kloosterhof***: slapen in stijl doe je in de Kloosterhof, vlak bij het Drents Museum en op loopafstand van Station Assen. Je duurzame kamer heeft een eigen ingang. Er is gratis parkeergelegenheid, een laadstation voor elektrische voertuigen en de B&B heeft een zonneterras.
  • B&B De Notaris***: B&B hartje centrum van Assen op 300 m van het Drents Museum. Je hebt een balkon en privé parkeergelegenheid.
  • Rooftop 52***: een heerlijk ruim appartement met een aparte slaapkamer, eigen keuken en een dakterras met uitzicht over de stad!
  • Boomhut XXL in Ruinen: slapen in de top van een boom! Deze 6-persoons boomhut staat op een kleinschalig vakantiepark in Ruinen, op een half uur rijden ten zuiden van Assen. Pal aan Nationaal Park Dwingelderveld én dichtbij het Drents-Friese Wold en de Wieden-Weerribben.

Eenvoudige cabin natuurhuisje Odoornerveen

Vakantiehuisjes en campings rond Assen

Slaap je liever in een eigen woning? Ik schreef een blog over knusse natuurhuisjes in Drenthe.  Heerlijk als je er met z’n tweeën of met het hele gezin er op uit trekt. Deze natuurhuisjes vind je midden in de natuur, vlak bij het bos of aan het water. Zoals een natuurhuisje in Ruinen aan de rand van Nationaal Park Dwingelderveld of een eenvoudige cabin aan het water in Odoornerveen. Een heerlijke uitvalsbasis ook voor een bezoek aan Assen! Ga je liever kamperen? De provincie Drenthe telt meer dan genoeg campings voor jong en oud.

Bekijk alle natuurhuisjes rond Assen

EuroParcs vakantieparken in Drenthe

Ontdek alle campings in Drenthe

Boomhut Ruinen, NP Dwingelderveld

Meer reisinspiratie in Nederland

Tips wat te doen in Assen bewaren

Wat te doen in Assen in Drenthe Wat te doen in Assen in Drenthe




cshow


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *