Wandelen rondje Laarder Wasmeer

Nederland, Europa, Wandelen

Wandelen rondje Laarder Wasmeer, Laren

Over zandverstuivingen en dwars door de heidevelden. Ik liep het ‘Rondje Laarder Wasmeer’, tussen Laren en Hilversum. Ooit werd dit bijzondere natuurterrein van het Goois Natuurreservaat gebruikt om afvalwater te lozen, tegenwoordig is dit een fantastisch natuurgebied waar je heerlijk rustig kunt wandelen of fietsen. O, en grote kans dat je een Schotse Hooglander tegen het lijf loopt!

Route Rondje Laarder Wasmeer

Rondje Laarder Wasmeer in het kort

Aantal kilometers: 4,78
Alternatieve lengte: Vanaf het startpunt heb je de keuze uit vier verschillende wandelroutes. De langste is de Zuiderheideroute (paars) van 10,66 km. Wij kiezen voor het Rondje Laarder Wasmeer (groen).
Startpunt: Theehuis ‘t Bluk

Fietsen, wandelen of te paard?

In het Gooi & Omstreken vind je zowel fijne wandel- als fietspaden, maar je kunt de omgeving ook te paard verkennen. Op Wandelnetwerk Noord-Holland vind je diverse routes.

Rondje Laarder Wasmeer

Rondje Laarder Wasmeer via Anna’s Hoeve

Omdat een goede vriendin in Hilversum woont, besluiten we samen een rondje Laarder Wasmeer te lopen. Vanaf haar huis stappen we halverwege de officiële route in (op dit punt beëindigen we ook weer ons rondje Laarder Wasmeer). Om er te komen lopen we het eerste deel door het bos aan de andere kant van de Weg naar Anna’s Hoeve. Hier zitten ook een aantal leuke paden waar je even lekker moet klimmen. Al met al wandelen we tijdens onze alternatieve route ruim 10 km.

rondje Laarder Wasmeer

Bron foto

Over het Laarder Wasmeer

De route zelf neemt je mee rond het Laarder Wasmeer. Dit gebied werd in de vorige eeuw gebruikt om afvalwater te lozen. De grond was er sterk vervuild. Maar na een grootscheepse sanering, die in 2011 werd afgerond, ontstond dit bijzondere natuurterrein van Goois Natuurreservaat. Langzamerhand neemt de natuur het gebied over. Tegenwoordig kun je het weer bezoeken en volop genieten van de bijzondere planten en dieren.

Rondje Laarder Wasmeer, Schotse Hooglander

Langs zandduinen en over heide

Je loopt door bos- en heidegebieden, langs zandverstuivingen en over een steppelandschap rond het Laarder Wasmeer. Dit glooiende landschap ontstond tijdens de een-na-laatste ijstijd, zo’n 120.000 jaar geleden, toen gletsjers de grond opdrukten tot stuwwallen. Tijdens de tweede ijstijd, 40.000 jaar geleden, werden de stuwwallen bedekt met zand. De ideale voedingsbodem voor bomen toen het klimaat warmer werd. Deze bomen werden tijdens de Middeleeuwen weer gekapt. Zo ontstonden er zandverstuivingen en de stuifduinen oftewel ‘De Witte Bergen’ waaraan ook Hotel Van der Valk/De Witte Bergen haar naam dankt.

Theehuis 't Bluk, Laren

Lunch bij Theehuis 't Bluk, Laren

Theehuis ‘t Bluk

De vogels fluiten en zo nu en dan zien we een roofvogel boven ons hoofd cirkelen. Het is half bewolkt en af en toe breekt de zon even door. Het is hier heerlijk rustig! Halverwege stoppen we voor een lunch (check die poké bowl!) bij Theehuis ’t Bluk. Bij Theehuis ’t Bluk kun je terecht voor een lunch of een drankje, maar je kunt er ook dineren en borrelen op vrijdag, zaterdag en zondag. Wel even reserveren. Meer info lees je op de website van ‘t Bluk.

Sint Janskerkhof

Sint Janskerkhof & Geologisch Museum Hofland

Halverwege wijken we iets van de route af en volgen we de aanwijzingen op de anwb paddenstoel richting het Sint Janskerkhof. Deze kleine katholieke begraafplaats is, gek genoeg, heel fotogeniek.
Om de hoek op de Hilversumseweg 51 vind je het Geologisch Museum Hofland met wisselende tentoonstellingen. Ontdek wat er 66 miljoen jaar geleden gebeurde toen er een enorme rotsblok vanuit de ruimte insloeg op aarde: het einde van de dino’s. Check vooraf de openingstijden. Tegenover het museum en de begraafplaats bevindt zich La Place, Laren.

Ook een wandeling maken?

Wil je ook Nederland ontdekken? Dan is een klompenpad ook een aanrader. Een mooie wandeling is het Uddelermeerpad. Klompenpaden zijn niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens. Honden zijn verboden (want je loopt dwars door stiltegebieden en weiland vol koeien). Trek goede schoenen aan en houd rekening met je omgeving. De paden gaan vaak over privéterrein. Uiteraard neem je een afvalzakje mee en neem je je eigen troep mee naar huis.

Meer wandelroutes in Het Gooi

Nog meer leesvoer

Wandelroute Laarder Wasmeer bewaren

Wandelen_ rondje Laarder Wasmeer, Hilversum Wandelen rondje Laarder Wasmeer


cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *