Roussillon: Le Sentier des Ocres bezoeken

Frankrijk, Europa, Wandelen

Roussillon Provence Le Sentier des Ocres wandelroute

Le Sentier des Ocres vind je net buiten het charmante plaatsje Roussillon in de Vaucluse, Frankrijk. Deze wandelroute neemt je mee door de okergroeve langs bijzondere rotsformaties in rood, oranje en geel. Dankzij de rode rotsen kreeg Roussillon als bijnaam ‘Colorado van de Provence’. Ik neem je mee naar Roussillon en de prachtige wandeling die je er kunt maken door de okergroeve: Le Sentier des Ocres. 

Roussillon Provence Frankrijk

Roussillon village Provence Frankrijk Roussillon village Provence

Roussillon in de Provence

Het is ongetwijfeld een van de mooiste dorpjes in de Provence. Roussillon ligt namelijk op een heuvel in de Vaucluse in een prachtige omgeving. Op ongeveer 10 kilometer vind je het al even pittoreske plaatsje Gordes. Het charmante Roussillon heeft kleurige huizen, smalle straten, gezellige restaurants en ambachtswinkeltjes waar je als souvenir lavendel en potjes met de kleurstof oker kunt kopen. Ik was al een paar keer op dit bijzondere plekje, toen de kinderen nog klein waren. We kampeerden vaak in de provence, maar we huurden ook eens een vakantiehuis in de Vaucluse.

Bekijk: alle campings in de Vaucluse >>
Boek: een natuurhuisje in de Provence >>
Ontdek: vakantiewoningen in Roussillon >>

Roussillon Le Sentier des Ocres rode rotsen

Roussillon Le Sentier des Ocres Provence

Oker in de grond

Roussillon ligt op Le Massif des Ocres tussen Goult en Viens in de Provence. De aarde kleurt hier alle tinten rood, oranje en diepgeel dankzij het natuurlijke pigment oker in de zandgrond. Ooit was dit gebied namelijk de zeebodem. Maar toen de zee wegtrok, bleef een dikke laag klei achter, die de bodem groen kleurde. Door het oxidatie-proces ontstond oker in verschillende kleuren: van dieprood tot geel en wit. Alleen al vanwege die prachtige kleuren is het de moeite waard om dit gebied te bezoeken. In de omgeving zijn dan ook diverse wandelroutes uitgestippeld, waarvan Le Sentier des Ocres in Roussillon de bekendste is.

Le sentier des ochres Roussillon Provence Frankrijk

Roussillon Le Sentier des Ocres

Geschiedenis van de okergroeve

In de 18e eeuw werd oker ontdekt als kleurstof voor textiel, maar ook om er mee te schilderen op het doek. Er werden in de omgeving dan ook diverse okergroeven gegraven, waarvan de bekendste de okergroeve in Roussillon is. Toen men in de 20e eeuw een makkelijker manier vond om oker te winnen, werden de okermijnen gesloten. Tegenwoordig is Roussillon vooral een toeristische trekpleister, waarbij zowel het plaatsje zelf als een wandeling over Le Sentier des Ocres de moeite waard is. Wil je meer weten over de geschiedenis van Roussillon en de okerwinning, dan is een bezoek aan het museum Conservatoire des Ocres in de voormalige okerfabriek ook een aanrader.

Roussillon Provence Le Sentier des Ocres wandelroute

Le sentier des ochres Roussillon Provence

Roussillon Le Sentier des Ocres Provence Irene

Wandelroute Le Sentier des Ocres

Iets buiten het pittoreske dorpje Roussillon start de prachtige wandelroute Le Sentier des Ocres. De wandeling neemt je mee door de voormalige okergroeve: daar waar ooit oker werd gewonnen. Je kunt kiezen uit twee wandelroutes: een van 35 minuten en een langere route van ongeveer 50 minuten. Onderweg kom je over vlonderpaden, langs kleurige en imposante rotswanden en langs pijnbomen. Als je over Le Sentier des Ocres wandelt, snap je ook waarop Roussillon het ‘Colorado van de Provence’ wordt genoemd. De roodkleurige rotsformaties deden mij trouwens niet alleen denken aan de rode grond in Colorado, maar vooral aan Bryce Canyon National Park in Utah waar je ook een paar prachtige wandelingen kunt maken.

Roussillon Provence, Frankrijk

Tips overnachten in Roussillon in de Provence

Zowel in als rond Roussillon kun je overnachten en vind je leuke appartementen, hotels en vakantiehuizen. Vooral in de vakanties kan het hier druk zijn, dus boek op tijd.

Bekijk alle hotels in Roussillon

Ontdek campings in de Vaucluse

Le Sentier des Ocres in Roussillon bewaren

Roussillon wandelroute Le Sentier des Ocres Roussillon wandelroute Le Sentier des Ocres

Meer inspiratie voor je vakantie in Frankrijk

Handig voor je vakantie in de Provence
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *