De 10 mooiste dorpen en steden in de Provence

Frankrijk, Europa, Travel

Mooiste dorpen en steden Provence - Gordes Abbaye de Sénanque Frankrijk

Frankrijk is al sinds jaar en dag het populairste vakantieland onder Nederlanders. Kamperen op de Franse camping en iedere ochtend met een verse baguette onder je arm richting je tent slenteren of vakantie vieren in een gîte. Frankrijk geeft je dat ultieme vakantiegevoel: de zangerige taal, de knusse markten, heerlijke wijnen en schilderachtige dorpjes. En natuurlijk de lavendel. Ik neem je mee naar de 10 mooiste dorpen en steden in de Provence in Frankrijk. 

Mooiste dorpen en steden Provence - frankrijk city life

Ontdek de mooiste dorpen en steden in de Provence

De Provence: een prachtige streek in Frankrijk

De Provence ligt ingeklemd tussen het Rhônedal in het noorden, Italië in het oosten en de Middellandse Zee in het zuiden. Het staat bekend om de lavendelvelden die ieder jaar van half juni tot eind augustus paars kleuren. Je vindt er steden als Nice, Cannes en Marseille aan de kust en schilderachtige plaatsen als Gordes, Arles en Roussillon in het binnenland die behoren tot de mooiste dorpen en steden in de Provence. Hier laten de cicaden van zich horen en kun je afkoelen in stuwmeren als Lac d’Esparron bij de Gorges du Verdon. Dit is ook de plek waar ik voor het eerst ging kamperen in Frankrijk.

Lees ook: de 10 mooiste campings in de Provence
Ontdek: mooiste tussenstops langs de Route du Soleil
En: heerlijke meren in het zuiden van Frankrijk

Mooiste dorpen en steden in de Provence

Inmiddels ben ik er al heel wat keren geweest en een keuze maken uit de mooiste steden en dorpen in de Provence is dan ook onbegonnen werk. Toch doe ik een poging. Dit zijn mijn 10 favorieten: de mooiste dorpen en steden in de Provence.

Lees ook: slapen in een grot in de Franse Loire
En: alles over idyllisch Étretat
Plus: heerlijke vakantiehuizen in Bretagne
En: wandelroute Le Sentier des Ocres in Roussillon

Mooiste dorpen en steden Provence - Gordes Abbaye de Sénanque Frankrijk

Midden tussen de lavendelvelden, iets buiten Gordes, staat de beroemde Abdij de Sénanque

Mooiste dorpen en steden Provence - Gordes Frankrijk

Gordes is ongetwijfeld een van de mooiste dorpjes in de Provence

Gordes kasteel plein Provence Frankrijk

Tip: na je wandeling door Gordes op dit plein even iets eten of drinken

Gordes Provence Irene
Gordes kerk Provence Frankrijk

Dwalen door Gordes, een van de mooiste stadjes in de Provence

Gordes kerk Provence Frankrijk Irene

1. Gordes

Een van de mooiste dorpen en steden in de Provence is ongetwijfeld Gordes. Dit pittoreske en fotogenieke plaatsje boven op een heuvel is een populaire filmlocatie in Frankrijk en werd gebruikt in onder andere de film A Good Year. Een van de filmlocaties was het terras voor het 16e eeuwse kasteel. Dit is ook een idyllische plek om iets te eten of te drinken. Het leukst is om door de smalle straten van Gordes te dwalen, de winkeltjes binnen te lopen en een kijkje te nemen bij de oude kerk Eglise Saint-Fermin.

Midden tussen de lavendelvelden, iets buiten Gordes, staat de beroemde Abdij de Sénanque. Kom je hier in de juiste tijd van het jaar, dan kun je hier fantastische foto’s schieten. Afhankelijk van het gebied bloeit de lavendel in de Provence ergens tussen half juni en half augustus. Ook een bezoek aan de abdij zelf is de moeite waard. Er wonen nog steeds monikken en er is een winkeltje bij de abdij.

Tips overnachten in Gordes

  • Le Bonheur ****: een vakantiehuis voor 6-personen in een authentiek pand midden in Gordes
  • Le Logis ***: B&B in de heuvels van de Luberon en op 500 meter van het Chateau de Gordes

Zoek hotels in Gordes

Roussillon Provence Frankrijk

Roussillon mag zich rekenen tot de mooiste dorpen en steden in de Provence

Le sentier des ochres Roussillon Provence

Roussillon Le Sentier des Ocres Provence Irene

Aanrader: slenteren door de straatjes van Roussillon en wandelen over Le Sentier des Ocres

Roussillon village Provence Frankrijk

Struinen door de straten van Roussillon, een van de mooiste dorpen en steden in de Provence
Roussillon Le Sentier des Ocres Provence

Roussillon is een van de mooiste dorpen en steden in de Provence
Roussillon village Provence

2. Roussillon

Nog zo’n prachtig dorpje in de Provence is Roussillon. Het plaatsje staat bekend om de okergroeve waar oker als kleurstof werd gewonnen. Je kunt hier potjes met gele poeder kopen als souvenir. Le Sentier des Ocres is een prachtige wandelroute door de okergroeve langs rotsen in alle kleuren rood, oranje en geel. Je kunt kiezen uit twee routes: een van 35 minuten en van ongeveer 50 minuten. Als je meer wilt weten over oker, dan is een bezoek aan het museum Conservatoire des Ocres in de voormalige okerfabriek een aanrader. Ook Roussillon zelf is een charmant plaatsje met kleurige huizen, ambachtswinkeltjes, smalle straten en gezellige restaurants.

Tips overnachten in Roussillon

Bekijk alle hotels in Roussillon

Arles Provence Frankrijk

Een vleugje Van Gogh en de Romeinen: Arles is een van de mooiste dorpen en steden in de Provence

3. Arles

Arles is de stad van de Romeinen en van Vincent van Gogh. De historische stad barst van de Romeinse overblijfselen. Een van de bekendste bezienswaardigheden is het Amfitheater van Arles dat werd gebruikt voor wagenrennen en gevechten. Tegenwoordig worden er concerten en toneelvoorstellingen gehouden. Andere bezienswaardigheden zijn het Romeins theater en de Obelisk op het Place de la République. Arles is ook de stad van de schilder Vincent van Gogh. Hij woonde op verschillende locaties in Arles zoals in La Maison Jaune aan Place Lamartine. Café du Forum inspireerde Van Gogh bij het schilderen van zijn Caféterras bij nacht (Terrasse du café).

Tips overnachten in Arles

  • Constantin **: low budget hotel in een traditioneel stenen huis.
  • Hôtel du Musée ***: dit charmante hotel hartje Arles is gevestigd in een historisch pand uit de 16 eeuw. Het heeft gezellige kamers, verschillende patio’s en een eigen kunstgalerie waar regelmatig tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars worden georganiseerd.

Zoek een hotel in Arles

Avignon Provence Frankrijk

4. Avignon

Avignon is een van de mooiste dorpen en steden in de Provence en is volledig ommuurd. Niet voor niets staat het centrum van Avignon sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De binnenstad is dan ook bezienswaardigheid op zich. Bezoek er de 14e eeuwse vestingmuren met poorten en torens en dwaal door de wirwar aan straatjes met okergele huizen en mooie pleinen. Avignon staat vooral bekend als voormalige verblijfplaats van de pausen en de beroemde brug over de Rhône. Grootste blikvanger van de stad is het indrukwekkende Palais des Papes (pausenpaleis) die je kunt bezoeken.

Tips overnachten in Avignon

  • Hotel Alizéa **: low budget hotel in een 18e eeuwse gebouw op 800 m van het Palais des Papes.
  • Le Magnan ***: dit hotel ligt binnen de stadsmuren van Avignon. In de zomer kun je ontbijten op de patio in de tuin.

Zoek een accommodatie in Avignon

Bonnieux Provence Frankrijk

Mooiste dorpen en steden in de Provence: Bonnieux

Chateau la Conorgue Bonnieux A Good Year Provence

5. Bonnieux

Het historische plaatsje Bonnieux is een van de mooiste dorpjes in het hart van wijngebied Luberon. In het oude centrum word je getrakteerd op oude gebouwen en torens. Zoals het Vieille Église bijvoorbeeld en vestingmuren uit de 12e eeuw. Omdat Bonnieux op een heuvel is gebouwd kijk je uit over het glooiende landschap en zie je zelfs Gordes en Roussillon liggen. Bovendien telt Bonnieux tal van gezellige terrasjes en restaurants en behoort het tot de mooiste dorpen en steden in de Provence.

Heb je de film A Good Year gezien? Filmlocatie voor de film was Chateau la Conorgue, op de weg tussen Bonnieux en de Pont Julien. Voor de film werd zowel binnen in het kasteel als buiten in de tuin en in de wijngaarden gefilmd. In het wijnchateau kun je hun eigen wijnen kopen, maar je als voorproefje ook vast deze wijnen uit Côtes du Rhône bestellen.

Overnachten in Bonnieux

  • Les Clos du Buis ***: charmant hotel in Bonnieux met een tuin en een buitenzwembad
  • La Ferme du Haut Trigaud *****: leven als een god in Frankrijk? Dan ben je in deze villa aan het juiste adres. Vanaf het terras heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de heuvels. Het beschikt over een hottub, hamam en een eigen zwembad. Daar is de prijs dan ook naar, maar hé dromen mag toch?

Zoek een hotel in Bonnieux

Brantes Provence Frankrijk

Een van de mooiste dorpjes in de Provence is Brantes

6. Brantes

Het kunstzinnige dorpje Brantes ligt tegen de noordelijke flanken van de Mont Ventoux gekleefd. Vanaf hier heb je uitzicht op de tip van de imposante berg. Het dorpje is klein, maar sfeervol. Je kunt je auto het beste buiten het dorpje parkeren om een wandeling te maken via trappen en door smalle straten met ambachtelijke winkeltjes. Tip: ga iets eten of drinken bij Chez Martine in Brantes. Vanaf het terras is het uitzicht over de Mont Ventoux adembenemend! Daarom hoort Brantes thuis bij de mooiste dorpen en steden in de Provence.

Tips overnachten in de omgeving van Brantes

  • Chambres d’hotes: low budget kamers in een landhuis in Plaisians, ruim 5 km vanaf Brantes. De kamers hebben uitzicht op de Mont Ventoux.
  • Mas de la Pauze ***: de kamers in deze chambre d’hote (5 km van Brantes) zijn stijlvol ingericht. Buiten vind je een grote tuin met knusse zitjes  en er is een gedeelde keuken.

Zoek een hotel in de omgeving van Brantes

Mooiste dorpen en steden Provence - Manosque Frankrijk

Ook Manosque behoort tot de mooiste dorpen en steden in de Provence

7. Manosque

Manosque heeft een turbulente geschiedenis. Tijdens het Romeinse Rijk was het een belangrijk handelscentrum, daarna werd het achtereenvolgens verwoest door de Saracenen en een aardbeving en brak de pest uit. Tegenwoordig is Manosque een drukke, maar mooie Provençaalse stad. Bezienswaardigheden zijn de vier middeleeuwse poorten, de kerk en de fontein op Place Saint-Sauveur en de kapel van St. Pancras. Verder vind je in de oude binnenstad leuke terrasjes en restaurants.

Tips overnachten in Manosque

Zoek een hotel in Manosque

Mooiste dorpen en steden Provence - Aix-en-Provence Frankrijk

Aix-en-Provence is zonder twijfel een van de mooiste steden in de Provence

8. Aix-en-Provence

Aix-en-Provence mag dan een stad zijn, de smalle straten in het centrum hebben de charme van een Provençaals dorpje. Hier kun je eindeloos wandelen langs indrukwekkende gevels, fonteinen en bijzondere plekjes zoals de Place d’Albertas en de kathedraal van Saint-Sauveur. Je mag Aix-en-Provence echt niet overslaan vanwege de typisch Provençaalse markten. Iedere dinsdag-, donderdag- en zaterdagochtend verandert het centrum in één grote markt vol kramen met groente, fruit, kruiden, kleding en typisch Provençaalse lekkernijen en producten. Aix-en-Provence hoort dan ook tot de mooiste steden in de Provence!

Tips overnachten in Aix-en-Provence

  • L’Escapade Aixoise Nuit Romantique ***: low budget en romantisch appartement hartje Aix-en-Provence dat is ingericht met vintage Franse spulletjes.
  • Hotel Cardinal **: nostalgie ten top, want dit hotel is helemaal in oud-Franse stijl ingericht. Compleet met tapijt, bloemetjesgordijnen en allerlei tirelantijnen. Er zijn kamers en compleet ingerichte suites.

Boek een hotel in Aix-en-Provence

Sault Provence Frankrijk

Een van de mooiste dorpen en steden in de Provence is Sault

Mooiste dorpen en steden in de Provence - Sault terras Irene

Vanaf het terras in Sault heb je een geweldig uitzicht over de lavendelvelden

9. Sault, een van de mooiste dorpen in de Provence

Sault is niet alleen een versterkt dorpje hoog op een heuvel in de Provence, het is ook het centrum van de lavendelteelt. Het ‘plateau de Sault’ is een paradijs voor wandelaars, fietsers en liefhebbers van honing en yoga. Vanuit het dorpje kijk je uit over de ‘Val de Sault’, een vallei dat in de zomermaanden paars kleurt dankzij de vele lavendelvelden. Afhankelijk van het gebied bloeit de lavendel in de Provence ergens tussen half juni en half augustus. Sault en de omgeving is dan ook uitgeroepen tot beschermd gebied door UNESCO. Wil je in Sault iets eten of drinken? Dan heb je vanaf het terras op de hoek van Av. de la Promenade een geweldig uitzicht over de lavendelvelden.

Tips overnachten in Sault

  • Hotel d’Albion **: dit low budget hotel ligt ongeveer 1 km van het centrum van Sault. Alleen al vanwege die blauwe Provencaalse luikjes wil je hier slapen. En groot voordeel: je kunt je (wielren)fiets hier veilig in de garage opbergen.
  • Le Nesk Ventoux ***: dit hotel is helemaal in wielrenstijl ingericht en vanaf de kamers en het terras kijk je uit over de lavendelvelden. Grote plus: er is een beveiligde fietsenstalling!

Zoek een accommodatie in Sault

Mooiste dorpen en steden in de Provence - Châteauneuf-du-Pape Frankrijk

Mooiste dorpen en steden in de Provence: Châteauneuf-du-Pape – Bron foto

10. Châteauneuf-du-Pape

Hier smokkel ik een beetje. Want officieel behoort Châteauneuf-du-Pape niet tot de mooiste dorpen en steden in de Provence. Dit Franse dorp ligt namelijk aan de rand van de Rhônevallei, op de grens met de Provence.

Het wordt gezien als een van de mooiste wijndorpen in Frankrijk dus als wijnliefhebber mag je dit idyllische plaatsje niet overslaan. Hier komt ook de wereldberoemde wijn Châteauneuf-du-Pape vandaan. Maar ook als je niet van wijn houdt, is het dorpje de moeite waard. Wandel er door middeleeuwse straten en geniet van het uitzicht over de omringende wijngaarden.

Bestel hier: Châteauneuf-du-Pape

Tips overnachten in Châteauneuf-du-Pape

Zoek een hotel in Châteauneuf-du-Pape

Campings rond de mooiste dorpen en steden in de Provence

In de Provence vind je tal van campings waar je je eigen tent of caravan neer kunt zetten, maar waar je ook een stacaravan of ingerichte tent kunt huren. Van grote campings met spetterend entertainment en enorme zwembaden tot kleinschalige, eenvoudige campings midden in de Provence aan een rivier of in de natuur. Van dat laatste ben ik zelf enorm fan. Door de jaren heen kampeerden wij op verschillende campings bij de mooiste dorpen en steden in de Provence, zoals:

  • Camping Le Voconce: eenvoudige typisch Franse camping in Crestet bij Vaison la Romaine. Deze camping in de Provence heeft een zwembad, maar je kunt ook pootje baden in de rivier.
  • Camping municipal Le Meneque: deze camping in de Provence ligt 1 km van Bedoin en is een goede uitvalsbasis als je Mont Ventoux wilt bedwingen op de wielrenfiets. Je hebt gratis toegang tot het openbare openluchtzwembad pal naast de camping.

Bekijk alle campings in de Provence

Mijn 10 favoriete campings in de Provence

Excursies en dagtrips in de Provence

Via GetyourGuide boek je eenvoudig een dagtrip of excursie in de Provence.

 

Via de Route du Soleil naar de Provence

Een autorit naar de mooiste dorpen en steden in de Provence neemt al snel zo’n 14 uur in beslag. Wil je onderweg overnachten? Check dan eens de mooiste tussenstops langs de Route du Soleil. Wij overnachtten al op verschillende plekken langs de Autoroute du Soleil, maar Beaune blijft toch wel een van mijn favorieten. Meer over Beaune, de hoofdstad van de Bourgondische wijnen.

Mooiste dorpen en steden in de Provence onthouden

De mooiste dorpen en steden in de Provence, Frankrijk De mooiste dorpen en steden in de Provence, Frankrijk De mooiste dorpen en steden in de Provence, Frankrijk

Meer inspiratie voor je vakantie in Frankrijk

Reisgidsen voor de mooiste dorpen en steden in de Provence






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


14 comments on “De 10 mooiste dorpen en steden in de Provence

  1. Ooh wat geeft dit me zin in vakantie… alweer veel te lang geleden dat ik nog eens in de Provence geweest ben.

  2. Wij zijn zelf ook al een aantal keer in de Provence geweest, maar duidelijk nog een aantal plaatsen overgeslagen. Goed excuus om nog eens terug te keren! Vooral Brantes lijkt me een op een supermooie locatie te liggen.

  3. Wauw, wat een prachtige locaties allemaal! Wij zijn vroeger vaak op vakantie geweest in het zuiden van Frankrijk, maar nog nooit in de Provence geweest.

  4. Ha, mijn favoriete regio in Frankrijk. Ik heb er gewoond en kom er nog steeds erg graag. Ik kan je ook Lourmarin aanraden!

    • Ik ben bijna overal zelf geweest toen mijn kinderen klein waren. Dus in die zin zijn dit stuk voor stuk ook leuke plaatsen om heen te gaan met de kinderen. Wel zoek ik altijd een leuke kindvriendelijke camping in de buurt uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *