6 bijzondere filmlocaties in Frankrijk (waardoor je direct op vakantie wilt)

Film, Europa, Frankrijk

Sarlat-du-Canéda Périgord Frankrijk filmlocaties in Frankrijk

Als je een film bekijkt die opgenomen is in Frankrijk krijg je al snel vakantiekriebels. Hoe kan het ook anders met fotogenieke locaties als de Provence of romantisch Parijs. Ik geef je hier mijn 6 favoriete filmlocaties in Frankrijk (waardoor je acuut op reis wilt)!

Filmlocaties in Frankrijk - Chateau la Conorgue Bonnieux A Good Year Provence

Films opgenomen in Frankrijk in Bonnieux, Provence

1. Bonnieux en Gordes in de Provence – A Good Year (2006)

Elke keer als ik A Good Year zie wil ik acuut op vakantie naar een wijngaard in de Provence. De film draait om de geslepen bankier Max Skinner (Russel Crowe) die een vervallen kasteel met wijngaard in de Franse Provence erft. Als hij naar de Provence afreist om het domein te verkopen, wordt hij (opnieuw) verliefd op de omgeving, Provencaalse wijnen en op Fanny Chanal, de eigenaresse van een Frans café. Prachtige filmlocaties in Frankrijk voor A Good Year waren onder andere Chateau La Conorgue in Bonnieux en Gordes, een van de mooiste dorpjes in de Provence.

Cristine *** – idyllische vakantiewoning met een tuin in Bonnieux
La Bastide des Chênes – 8 persoons vakantiehuis met gedeeld zwembad op 2,7 km van Gordes

Een van de mooiste filmlocaties in Frankrijk is Gordes

2. Duinkerke – Dunkirk (2017)

De stad Duinkerke ligt in de regio Hauts-de-France, aan de grens met België. Hier werden scènes gedraaid voor het gelijknamige oorlogsspektakel Dunkirk van regisseur Christopher Nolan. Het vertelt het verhaal van ‘Operatie Dynamo’, de evacuatie van Belgische en Franse troepen van het strand bij Duinkerke tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1940. In Museum Dunquerque 1940 ontdek je meer over Operatie Dynamo en de Slag om Duinkerken. Dunkirk werd trouwens niet alleen in Frankrijk gefilmd. Op aanraden van de Nederlandse cinematograaf Hoyte van Hoytema diende ook het IJsselmeer bij Urk als achtergronddecor voor de film. Ontdek meer films opgenomen in Nederland.

Chez Lilas *** – heerlijk appartement op 150 m lopen van het strand

Filmlocaties in Frankrijk: het strand van Duinkerke voor de film Dunkirk

3. Parijs – Midnight in Paris (2011)

In Midnight in Paris van Woody Allen brengt de ontgoochelde Hollywood-scenarioschrijver Gil (Owen Wilson) samen met zijn verloofde en haar ouders een bezoek aan Parijs. Hij is niet bepaald gelukkig. Totdat hij op een nacht een lift krijgt van Hemingway en in sprookjesachtig Parijs in de jaren 20 belandt. Daar ontmoet hij Scott en Zelda Fitzgerald, Cole Porter, Gertrude Stein en Pablo Picasso met wie hij filosofeert over literatuur, kunst en het leven.

Als kijker switch je continu van tijdzone, terwijl ondertussen de mooiste plekken in Parijs voorbij komen zoals de Seine, Montmartre en Hotel Le Meurice. Het Parijs van de jaren 20 heeft iets magisch en je wilt dan ook meteen je koffers pakken! Midnight in Paris is te zien op Pathé Thuis.

Hotel Le Meurice ***** – slapen in stijl doe je in dit luxe hotel hartje Parijs met een driesterren restaurant

4. Sarlat-la-Canéda – Chocolat (2000)

De regio Périgord in de Dordogne is niet voor niets een van de mooiste filmlocaties in Frankrijk. Met zijn kastelen, grotten en goed bewaarde plekken als de Middeleeuwse stad Sarlat en de dorpen Beynac en Fanlac vormt dit het perfecte achtergronddecor voor historische films. Na Parijs en Nice is het zelfs een van de populairste filmlocaties in Frankrijk.

Een van de bekendste films opgenomen in Sarlat-la-Canéda is Chocolat. De film draait om de alleenstaande moeder Vianne Rocher (Juliette Binoche) die met haar dochter verhuist naar een conservatief Frans dorpje waar ze een chocolaterie opent. Haar chocola heeft een bijzondere uitwerking op de inwoners, maar niet iedereen kan dat waarderen. De burgemeester doet er alles aan om de winkel te sluiten. Mocht je in Sarlat iets willen eten, dan moet je houden van truffel en foie gras, want dat staat hier steevast op het menu!

Les Arcades*** – appartement midden in het middeleeuwse centrum van Sarlat

Bijzondere filmlocaties in Frankrijk: in Sarlat-la-Canéda werd Chocolat gefilmd

5. Saint-Antonin-Noble-Val – The Hundred Foot Journey (2014)

Een heerlijke feelgood film waar ik ontzettend trek van krijg is The Hundred Foot Journey. Als de auto van de Indiase familie Kaddam met pech strandt in het dorpje Saint-Antonin-Noble-Val en ze worden opgevangen door Marguerite, besluiten ze om hier hun Indisch restaurant ‘Maison Mumbai’ op te zetten. Pal tegenover sterrenrestaurant ‘Le Saule Pleureur’ waar de Madame Mallory (Helen Mirren) de scepter zwaait. Ze doet er dan ook alles aan om de boel te saboteren. Totdat ze ontdekt dat Hassan, de zoon van de familie, een waar kooktalent is.

Een film die je doet watertanden met een vleugje Indiase smaken gecombineerd met de traditionele Franse keuken. Filmlocatie was het middeleeuwse plaatsje Saint-Antonin-Noble-Val in Tarn-et-Garonne dat voor de film drie dagen werd overgenomen door de filmcrew. De restaurants uit de film vind je hier trouwens niet, die werden in de studio gebouwd. Wel kun je slapen in het ‘huis van Marguerite’: Auberge Le Lion d’Or. Je kunt The Hundred Foot Journey bekijken via Pathé Thuis.

Auberge Lion d’Or *** – het ‘huis van Marguerite’ hartje middeleeuws centrum
Maison du Roy*** – ruim appartement met 4 slaapkamers geschikt voor 9 personen

6. Parijs – Amélie (2001)

Een van de mooiste filmlocaties in Frankrijk is uiteraard Parijs. Hier werd dan ook een van de meest dromerige films opgenomen. De film Amélie of Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain draait om de jonge serveerster Amélie (Audrey Tautou) die in de schilderachtige wijk Montmartre woont. Op een dag besluit ze om andere mensen gelukkig te maken door kleine dingen voor hen te doen. Dat ze tijdens haar zoektocht ook nog eens haar ware liefde vindt, is de kers op de taart. Een romantische film die je een onrealistische, maar prachtige kijk op Parijs geeft! Bekijk Amélie op Pathé Thuis.

Bekijk hotels in Montmartre

Filmlocaties Frankrijk: Amélie werd gefilmd in Parijs

Mooiste filmlocaties in Frankrijk bewaren

Mooiste filmlocaties in Frankrijk de mooiste filmlocaties in Frankrijk

Meer film inspiratie

Inspiratie voor je vakantie Frankrijk
cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *