Films opgenomen in Tunesië

Film, Afrika, Tunesië

Films opgenomen in Tunesië - Star Wars Chott el-Djerid

Tunesië is dankzij de vele souks, prachtige landschappen vol bergen, stranden en woestijnen al jarenlang een geliefde filmlocatie. Zo diende Tunesië als achtergronddecor voor een aantal Star Wars films en werd in de Tunesische woestijn The English Patient gefilmd, net als Indiana Jones and The Raiders of the Lost Ark. In deze blog: films opgenomen in Tunesië.

Films opgenomen in Tunesië - Kairouan moskee

Films opgenomen in Tunesië: Kairouan gaat regelmatig door voor Caïro

Films opgenomen in Tunesië

De kleurrijke souks, de eindeloze woestijnvlakes en de zoutvlakte bij Sjott el-Djerid maken Tunesië tot een geliefde plek voor filmmakers. Dit prachtige landschap diende dan ook als filmlocatie voor een hele rits Star Wars films waaronder A New Hope (1977) en Revenge of the Sith (2005). Daarnaast vormde de Tunesische woestijn het achtergronddecor voor de The English Patient. En als je heel goed kijkt, zie je in de Indiana Jones klassieker The Raiders of the Lost Ark dat je helemaal niet in Caïro in Egypte bent, maar in Kairouan in Tunesië. Ontdek alle films die zijn opgenomen in Tunesië plus de exacte filmlocaties.

Films met een * zijn momenteel te zien op Netflix. Films met een + kun je (ook) bekijken via Pathé Thuis.

Overnachten in Tunesië

1. Star Wars (1977, 1999, 2002 en 2005) +

Het prachtige landschap van Tunesië diende als filmlocatie voor heel wat Star Wars films. Zo werden scènes van A New Hope (1977), The Phantom Menace (1999), Attack of the Clones (2002) en Revenge of the Sith (2005) in de Tunesische woestijn gefilmd. De Tunesische stad Tataouine was zelfs de inspiratiebron voor de fictieve planeet Tatooine.

Exterieurshots van het huis van Luke Skywalker voor Star Wars: A New Hope werden gedraaid in de Chott el Djerid woestijn. In 2005 kwam de cast en crew van Star Wars: Revenge of the Sith terug naar deze locatie. Een aantal van die Star Wars filmsets kun je bezoeken in Tunesië, waaronder Mos Espa en de huizen van Obi-Wan Kanobi en Luke Skywalker.

Lees ook: de gaafste Star Wars filmlocaties die je kunt bezoeken

2. Indiana Jones and The Raiders of the lost Ark (1981) +

Als je dacht dat Indiana Jones and The Raiders of the lost Ark zich in Egypte afspeelde, dan heeft de filmploeg zijn werk goed gedaan. In werkelijkheid werden de scènes van Caïro uit het jaar 1930 gefilmd in Kairouan in het noorden van Tunesië. Deze heilige stad ligt ongeveer 55 kilometer ten westen van de badplaats Sousse.

Er werd gefilmd in de Medina van Kairouan en rond Avenue 5 Novembre. Vlak bij de Mosque of the Three Doors schoot Indy de zwaardvechter neer. Verder werd er gefilmd aan het eind van Avenue 7 Novembre bij de poort Bab ech Chouhada. Ook de omgeving van Sidi Bouhlel Canyon, iets buiten Tozeur, en de plaats Sousse dienden als filmlocaties voor Indiana Jones and The Raiders of the Lost Ark.

Films opgenomen in Tunesië: de gevechtsscène werd opgenomen in Kairouan

3. The English Patient (1996) +

Hoewel de film The English Patient zich afspeelt in het nu van Italië, worden de scènes afgewisseld met flashbacks naar Caïro en de uitgestrekte zandvlaktes van de Sahara. Veel filmscènes van The English Patient zijn dan ook opgenomen in Tunesië. Dit was volgens de filmmakers een betere afspiegeling van Caïro in de jaren 30. In die tijd was Caïro namelijk dunbevolkt en niet te vergelijken met het Caïro in de jaren 90. Andere filmlocaties in Tunesië voor The Englisch Patient waren Tunis, Sidi Bouhlel bij Tozeur, Oungh Jmel, Sfax en Mahdia.

The English Patient is een van de films opgenomen in Tunesië

Films opgenomen in Tunesië bewaren

Films opgenomen in Tunesië Films opgenomen in Tunesië

Meer prachtige filmlocaties

Inspiratie voor je vakantie in Tunesië


cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *