De mooiste filmlocaties in Marokko: 9 favorieten

Film, Afrika, Marokko

Filmlocaties Marokko, Aït Ben Haddou
Wat hebben de films Inception, Gladiator, Sex and the City en American Sniper met elkaar gemeen? Ze werden allemaal (deels) gedraaid in Marokko. Dit zijn de mooiste filmlocaties in Marokko.

Filmlocaties Marokko

ECLA Studios: een van de bekendste en mooiste filmlocaties in Marokko

Films opgenomen in Marokko

In Marokko werden tal van films opgenomen. Films als Babel, Inception en Intouchables, maar ook klassiekers als Gladiator en scènes van Game of Thrones en Star Wars werden opgenomen in Marokko. Steden als Tanger en Marrakech dienden als filmlocatie, maar ook de prachtige kasbah van Aït Ben Haddou is geliefd bij filmmakers.

ait-ben-haddou-game-of-thrones-yunkai

Een van de mooiste filmlocaties in Marokko is Aït Ben Haddou. Hier werden o.a. Gladiator en Game of Thrones gefilmd

De mooiste filmlocaties in Marokko

Niet alleen is Marokko bijzonder fotogeniek, met het weinige regen dat in de Marokkaanse woestijn valt, is het ook de ideale locatie om buitenscènes te filmen én enorme filmstudio’s te bouwen zoals de Atlas Film Studio’s in Ouarzazate. Deze plaatsen en steden werden dan ook veelvuldig gebruikt en behoren tot de mooiste filmlocaties in Marokko.

1. Ouarzazate

Gladiator
Babel
Game of Thrones
Lawrence of Arabia
Star Wars

Ouarzazate is één van de populairste en mooiste filmlocaties in Marokko. In de uitgestrekte woestijn verrezen de wereldberoemde Atlas Film Studio’s. Scènes uit films als Gladiator, Body of Lies en Babel met Brad Pitt en Cate Blanchett werden hier gedraaid. De Marokkaanse woestijn ging ook door voor het landschap van Somalië en Kenia in de film The Old Guard, maar ook klassiekers als Lawrence of Arabia en de serie Game of Thrones werden er gefilmd.

Je kunt de Atlas Film Studio’s bezoeken en als het meezit filmopnames bijwonen. Tegenover Kasbah Taourirt, waar scènes uit Star Wars werden opgenomen, vind je ook een schattig filmmuseum. Achter iedere bocht schuilt een nieuw filmdecor. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Ook reuze leuk voor kinderen! Tijdens de rondreis door Marokko met m’n kinderen sliepen we op een half uurtje rijden van Ouarzazate in Berbertenten in de Fint Oase. Zo ontzettend gaaf!

Lees ook: wat te doen in Ouarzazate
En: de mooiste Game of Thrones filmlocaties
Niet missen: gave Star Wars filmlocaties die je kunt bezoeken
Slapen in: Berbertenten in de Fint Oase bij Ouarzazate

2. Aït Ben Haddou

Gladiator
The Mummy
Game of Thrones
Lawrence of Arabia
Jewel of the Nile

Deze eeuwenoude kasbah Aït Ben Haddou was en is voor veel velen een bron van inspiratie. Voor regisseurs is het een dankbaar achtergronddecor en het dient dan ook vaak als een van de filmlocaties in Marokko. Films als Gladiator, The Mummy, Jewel of the Nile, maar ook Lawrence of Arabia werden rond de kasbah en in de omgeving van Aït Ben Haddou opgenomen. In Game of Thrones ging de stad door voor Yunkai (Slaver’s Bay) en de vrije stad Pentos. Als je voor de oude poort staat, zie je waarom kunstenaars en regisseurs verliefd werden op dit stukje Marokko. Tijdens mijn rondreis door Marokko met de kinderen sliepen we op loopafstand van de kasbah in Riad Maktoub.

Lees ook: wat te doen in Aït Ben haddou
En: zo zag mijn rondreis Marokko met kinderen er uit
Overnachten in: Riad Maktoub in Aït Ben Haddou

3. Tanger

Inception
The Bourne Ultimatum
James Bond Spectre
Close

Het is een van de oudste steden van Marokko. Havenstad Tanger heeft een wat rauwe sfeer. Jaarlijks maken miljoenen Marokkanen hier de oversteek tussen Europa en Marokko. Een achtervolgings- en vechtscène in The Bourne Ultimatum neemt je mee over de daken en door de straten van Tanger. De crew, waaronder Matt Damon, overnachtte in het Mövenpick Hotel in Tanger. Tanger vormde ook een van de achtergronddecors voor de film Inception met Leonardo di Caprio, voor de James Bondfilm Spectre en voor Close. Niet heel vreemd, de smalle steegjes en steile trappetjes zijn reuze fotogeniek en nodigen uit tot spannende achtervolgingsscènes! Voor de film Spectre werden ook opnames gemaakt in Erfoud en Oujda.

Boek hier: je trip naar Tanger

4. Essaouira

Intouchables
Kingdom of heaven
Game of Thrones

In Kingdom of Heaven gaat het Marokkaanse kuststadje Essaouira door voor Jeruzalem. Hier vindt de beroemde slag om Jeruzalem plaats. Als je goed kijkt herken je de bekende torens van ‘Mogador’ (de Portugese benaming van het plaatsje) en delen van de oude medina. Bovendien verraden de woeste golven van de Atlantische Oceaan dat dit niet aan de Middellandse Zee gefilmd is, maar in Essaouira, een van de mooiste filmlocaties in Marokko. Voor de serie Game of Thrones werd Essaouira omgetoverd tot Estapor. Ook scènes uit Intouchables werden in het Marokkaanse vissersdorpje gedraaid. Het waargebeurde verhaal draait om de verlamde miljonair Philippe Pozzo Di Borgo en zijn verzorger. Voor zijn gezondheid verhuist hij naar het Marokkaanse vissersdorpje.

Boek hier: je vakantie naar Essaouira

5. Marrakech

Hideous Kinky
Sex and the City 2
Mission Impossible Rogue Nation
The Old Guard

In Hideous Kinky speelt Kate Winslet een hippiemoeder die na haar scheiding met haar twee dochters vlucht naar het kleurrijke en hectische Marrakech. In de film herken je vast de smalle straatjes van de soukh.

Hoewel Sex and the City 2 zich in Abu Dhabi afspeelt, herken je ongetwijfeld de architectuur van de luchthaven van Marrakesh in het begin van de film. Ook komen scènes in de soukh van Marrakech en het Sahara Palace (voorheen Taj Palace Hotel) je vast bekend voor.

In de souks en in Hotel Tigmi, iets ten zuidwesten van Marrakesh, werden ook scènes gedraaid voor Mission Impossible Rogue Nation waarin Tom Cruise in de huid van Ethan Hunt kruipt. Kijk je The Old Guard? Dan zie je het Jemaa El-Fnaa plein in Marrakech voorbij komen: een van de mooiste filmlocaties in Marokko.

Boek hier: je stedentrip Marrakech
Lees ook: tips voor een stedentrip Marrakech
Filmtip: top 7 beste science fiction films
En: 6x mind traveling films

6. Rabat

American Sniper
Mission Impossible Rogue Nation
Body of Lies

Regisseur Clint Eastwood reisde voor American Sniper met in de hoofdrol Bradley Cooper af naar Rabat: een van de mooiste filmlocaties in Marokko.

Body of Lies werd in zowel de VS als in Marokko gedraaid, waarbij Marokko doorgaat voor maar liefst tien (!) verschillende landen waaronder Jordanië. In de film wordt een oud-journalist (Leonardo di Caprio) ingehuurd door de CIA om een Al Qaida-leider op te sporen in het Midden-Oosten. Het basketbalstadion van Rabat werd voor de film omgetoverd tot de Amerikaanse Ambassade in Jordanië.

Rabat vormde ook het achtergronddecor voor Mission Impossible Rogue Nation. Er werden scènes gedraaid in Kasbah Oudayas (dat op de Werelderfgoedlijst staat) en een aantal stunts in de BMW vond plaats in de straten van Rabat, voordat de filmset naar Agadir aan de Atlantische kust verhuisde.

7. Agadir

Captain Philips
Mission Impossible Rogue Nation

Een van de mooiste filmlocaties in Marokko vind je in Agadir. Zo werd de weg tussen Agadir en Casablanca een tijd lang afgesloten om er wegscènes voor Mission Impossible Rogue Nation te filmen.
Ook voor Captain Philips weken filmmakers uit naar kustplaats Agadir en Sidi Bibi. De film vertelt het waargebeurde verhaal over de kaping van het schip de Maersk Alabama met Tom Hanks in de hoofdrol.

Boek hier: je vakantie in Agadir

8. Casablanca

Body of Lies

Ook Casablanca ondergaat een metamorfose en gaat veelvuldig door voor Jordanië in de film Body of Lies. Zo doen zowel de luchthaven van Casablanca en de militaire luchthaven dienst als Jordanese luchthaven.

En de film Casablanca? In tegenstelling tot wat je zou vermoeden, werd geen enkele scène van de film Casablanca in de stad zelf opgenomen. Het werd in z’n geheel geschoten in de Warner Bros studio’s in Burbank, Californië én een scène op Van Nuys Airport in LA.

Boek hier: je reis naar Casablanca

9. Fez

Indiana Jones Trial of Destiny

Voor de film Indiana Jones Trial of Destiny stapt Indy in een vliegtuig naar Tanger in Marokko. In werkelijkheid werd de gedenkwaardige achtervolgingsscène in de tuktuk niet gefilmd in Tanger, maar in de smalle straatjes en de soukhs van Fez en Oujda. Voor het exterieurshot van het fictieve Hotel l’Atlantique werd een gebouw gebruikt dat op hetzelfde plein staat als Koninklijk Paleis van Fez (Dar el Makhzen). Interieurshots werden gedraaid in een nagebouwd decor in de Pinewood Studios in Engeland.

Boek: rondreis koningssteden Marokko

Naar de mooiste filmlocaties in Marokko: vervoer en verblijf

Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis of rondreis aan naar de mooiste filmlocaties in Marokko:

Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken in Marokko. Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM rechtstreeks naar de luchthaven van Casablanca of Rabat. Transavia vliegt op meerdere bestemmingen in Marokko, waaronder naar Marrakech.

In Marrakech, Ouarzazate en Zagora vind je een aantal prima hotels en appartementen. Deze boek je heel eenvoudig via:

Tijdens mijn rondreis met de kinderen door Marokko sliepen wij in:

Meer filmlocaties die je kunt bezoeken

De mooiste filmlocaties in Marokko bewaren

De mooiste filmlocaties in Marokko die je zelf kunt bezoeken De mooiste filmlocaties in Marokko

cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *