De mooiste filmlocaties in Marokko

Film, Marokko

Filmlocaties Marokko, Aït Ben Haddou
Wat hebben de films Inception, Gladiator, Sex and the City en American Sniper met elkaar gemeen? Ze werden allemaal (deels) gedraaid in Marokko. Niet alleen is Marokko bijzonder fotogeniek, met het weinige regen dat in de Marokkaanse woestijn valt, is het ook de ideale locatie om buitenscènes te filmen én enorme filmstudio’s te bouwen. Dit zijn de mooiste filmlocaties in Marokko.

Filmlocaties Marokko

Ouarzazate

Gladiator
Babel
Game of Thrones
Lawrence of Arabia
Star Wars

Ouarzazate is één van de populairste filmlocaties in Marokko. In de uitgestrekte woestijn verrezen de wereldberoemde Atlas Film Studio’s. Scènes uit films als Gladiator, Body of Lies en Babel met Brad Pitt en Cate Blanchett werden hier gedraaid. De Marokkaanse woestijn ging ook door voor het landschap van Somalië en Kenia in de film The Old Guard, maar ook klassiekers als Lawrence of Arabia en de serie Game of Thrones werden er gefilmd. Je kunt de Atlas Film Studio’s bezoeken en als het meezit filmopnames bijwonen. Tegenover Kasbah Taourirt, waar scènes uit Star Wars werden opgenomen, vind je ook een schattig filmmuseum. Achter iedere bocht schuilt een nieuw filmdecor. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Ook reuze leuk voor kinderen! Tijdens de rondreis door Marokko met m’n kinderen sliepen we op een half uurtje rijden van Ouarzazate in Berbertenten in de Fint Oase. Zo ontzettend gaaf!

Aït Ben Haddou

Gladiator
The Mummy
Game of Thrones
Lawrence of Arabia
Jewel of the Nile

Deze eeuwenoude kasbah Aït Ben Haddou was en is voor veel velen een bron van inspiratie. Voor regisseurs is het een dankbaar achtergronddecor. Films als Gladiator, The Mummy, Jewel of the Nile, maar ook Lawrence of Arabia werden rond de kasbah en in de omgeving van Aït Ben Haddou opgenomen. In Game of Thrones ging de stad door voor Yunkai (Slaver’s Bay) en de vrije stad Pentos. Als je voor de oude poort staat, zie je waarom kunstenaars en regisseurs verliefd werden op dit stukje Marokko. Tijdens mijn rondreis door Marokko met de kinderen sliepen we op loopafstand van de kasbah in Riad Maktoub.

Tanger

Inception
The Bourne Ultimatum
James Bond Spectre
Close

Het is een van de oudste steden van Marokko. Havenstad Tanger heeft een wat rauwe sfeer. Jaarlijks maken miljoenen Marokkanen hier de oversteek tussen Europa en Marokko. Een achtervolgings- en vechtscène in The Bourne Ultimatum neemt je mee over de daken en door de straten van Tanger. De crew, waaronder Matt Damon, overnachtte in het Mövenpick Hotel in Tanger. Tanger vormde ook een van de achtergronddecors voor de film Inception met Leonardo di Caprio, voor de James Bondfilm Spectre en voor Close. Niet heel vreemd, de smalle steegjes en steile trappetjes zijn reuze fotogeniek en nodigen uit tot spannende achtervolgingsscènes! Voor de film Spectre werden ook opnames gemaakt in Erfoud en Oujda.

Essaouira

Intouchables
Kingdom of heaven
Game of Thrones

In Kingdom of Heaven gaat het Marokkaanse kuststadje Essaouira door voor Jeruzalem. Hier vindt de beroemde slag om Jeruzalem plaats. Als je goed kijkt herken je de bekende torens van ‘Mogador’ (de Portugese benaming van het plaatsje) en delen van de oude medina. Bovendien verraden de woeste golven van de Atlantische Oceaan dat dit niet aan de Middellandse Zee gefilmd is. Voor de serie Game of Thrones werd Essaouira omgetoverd tot Estapor. Ook scènes uit Intouchables werden in het Marokkaanse vissersdorpje gedraaid. Het waargebeurde verhaal draait om de verlamde miljonair Philippe Pozzo Di Borgo en zijn verzorger. Voor zijn gezondheid verhuist hij naar het Marokkaanse vissersdorpje.

Marrakesh

Hideous Kinky
Sex and the City 2
Mission Impossible Rogue Nation
The Old Guard

In Hideous Kinky speelt Kate Winslet een hippiemoeder die na haar scheiding met haar twee dochters vlucht naar het kleurrijke en hectische Marrakesh. In de film herken je vast de smalle straatjes van de soukh.
Hoewel Sex and the City 2 zich in Abu Dhabi afspeelt, herken je ongetwijfeld de architectuur van de luchthaven van Marrakesh in het begin van de film. Ook komen scènes in de soukh van Marrakesh en het Sahara Palace (voorheen Taj Palace Hotel) je vast bekend voor.
In de souks en in Hotel Tigmi, iets ten zuidwesten van Marrakesh, werden ook scènes gedraaid voor Mission Impossible Rogue Nation waarin Tom Cruise in de huid van Ethan Hunt kruipt. Kijk je The Old Guard? Dan zie je het Jemaa El-Fnaa plein in Marrakesh voorbij komen.

Rabat

American Sniper
Mission Impossible Rogue Nation
Body of Lies

Regisseur Clint Eastwood reisde voor American Sniper met in de hoofdrol Bradley Cooper af naar Rabat in Marokko.
Body of Lies werd in zowel de VS als in Marokko gedraaid, waarbij Marokko doorgaat voor maar liefst tien (!) verschillende landen waaronder Jordanië. In de film wordt een oud-journalist (Leonardo di Caprio) ingehuurd door de CIA om een Al Qaida-leider op te sporen in het Midden-Oosten. Het basketbalstadion van Rabat werd voor de film omgetoverd tot de Amerikaanse Ambassade in Jordanië.
Rabat vormde ook het achtergronddecor voor Mission Impossible Rogue Nation. Er werden scenes gedraaid in Kasbah Oudayas (dat op de Werelderfgoedlijst staat) en een aantal stunts in de BMW vond plaats in de straten van Rabat, voordat de filmset naar Agadir aan de Atlantische kust verhuisde.

Agadir

Captain Philips
Mission Impossible Rogue Nation

Een tijd lang werd de weg tussen Agadir en Casablanca afgesloten om er wegscènes voor Mission Impossible Rouge Nation te kunnen filmen.
Ook voor Captain Philips weken filmmakers uit naar kustplaats Agadir en Sidi Bibi. De film vertelt het waargebeurde verhaal over de kaping van het schip de Maersk Alabama met Tom Hanks in de hoofdrol.

Casablanca

Body of Lies

Ook Casablanca ondergaat een metamorfose en gaat veelvuldig door voor Jordanië in de film Body of Lies. Zo doen de luchthaven van Casablanca en de militaire luchthaven dienst als Jordanese luchthaven.
En de film Casablanca? In tegenstelling tot wat je zou vermoeden, werd geen enkele scène van de film Casablanca in de stad zelf opgenomen. Het werd in z’n geheel geschoten in de Warner Bros studio’s in Burbank, Californië én een scène op Van Nuys Airport in LA.

Zelf naar Marokko: vervoer en verblijf

Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis of rondreis aan naar Marokko:

Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken in Marokko. Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM rechtstreeks naar de luchthaven van Casablanca of Rabat. Transavia vliegt op meerdere bestemmingen in Marokko, waaronder naar Marrakech.

In Marrakech, Ouarzazate en Zagora vind je een aantal prima hotels en appartementen. Deze boek je heel eenvoudig via:

Tijdens mijn rondreis met de kinderen door Marokko sliepen wij in:

Meer filmlocaties?

Mooiste filmlocaties in Marokko


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *