De gaafste Star Wars filmlocaties die je kunt bezoeken: 13 tips!

Film, Afrika, Azië, Engeland, Europa, Ierland, Italië, Jordanië, Noord-Amerika, Noorwegen, Spanje, Thailand, Tunesië, Verenigde Staten

Mos Espa, Tunesië. Filmlocatie Star Wars

Lang, lang geleden in een sterrenstelsel ver van hier, creëerde George Lucas samen met z’n filmcrew een eigen Star Wars universum. Reis mee naar de eindeloze zandvlakten van Tatooine (van Tunesië tot Death Valley) en de ijzige planeet Hoth (Noorwegen) naar de angstaanjagende kliffen van Ierland waar Luke Skywalker wacht tot The Force Awakens. Dit zijn de 13 gaafste Star Wars filmlocaties die je in real life kunt bezoeken. May the force be with you.

Phang Nga Bay, Thailand

Star Wars filmlocaties in Thailand

1. Phang Nga Bay, Thailand | Mountains of Kashyyyk

Revenge of the Sith (2005)

Dit zijn de iconische kalkstenen karstkliffen in de Phang Nga Bay in Thailand. Voor Revenge of the Sith werd dit gebied omgetoverd tot de Wookie-planeet Kashyyyk. Hier vond de epische Battle of Kashyyyk plaats. James Bond Island in de Phang Nga Bay werd trouwens ook gebruikt als filmlocatie in de James Bond-film The Man with the Golden Gun.

Lees ook: de mooiste Game of Thrones filmlocaties die je kunt bezoeken

Mos Espa, Tunesië. Filmlocatie Star Wars

Mos Ospa werd speciaal voor Star Wars gebouwd in de Tunesische Sahara. Je vindt de filmset in de buurt van het dorp Nefta.

2. Chott el Djerid, Tunesië | Lars Homestead, Tatooine

A New Hope (1977), The Phantom Menace (1999), Attack of the Clones (2002) & Revenge of the Sith (2005)

Veel Star Wars filmlocaties bevinden zich in Tunesië. Bovendien is dit de enige plek die is vernoemd naar een echte locatie. De Tunesische stad Tataouine was namelijk de inspiratiebron voor de fictieve planeet Tatooine.

Het woestijngebied was achtergronddecor voor Tatooine in Star Wars Episode IV: A New Hope, Episode I: The Phantom Menace & Episode II: Attack of the Clones. Shots van de buitenkant van het huis van Luke Skywalker (The Lars Homestead in Episode IV: A New Hope) werden gedraaid in de Chott el Djerid woestijn. Na jaren keerden de filmmakers terug voor nieuwe scènes in Star Wars Episode III: Revenge of the Sith. Je kunt een aantal Star Wars filmlocaties en filmsets in Tunesië bezoeken, zoals Mos Espa (zie foto),  maar ook de huizen van Luke Skywalker en Obi-Wan Kenobi.

Hotel Sidi Driss, Matmata, Tunesië, Neil Rickards, Star Wars filmlocatie

Star Wars filmlocaties: Matmata in Tunesië – Bron foto Neil Rickards

3. Matmata, Tunesië | Lars Homestead, Tatooine

A New Hope (1977), The Phantom Menace (1999) & Attack of the Clones (2002)

Een van de mooiste Star Wars filmlocaties vind je in de omgeving van Matmata, in het zuiden van Tunesië. Dit gebied lijkt nog het meest op een maanlandschap vol kraters en heuvels. Het Berberplaatsje Matmata ligt aan de rand van de Sahara en bestaat uit ondergrondse woningen. Een van die bouwwerken, The Hotel Sidi Driss, fungeerde als de binnenzijde van het huis van Luke Skywalker en je kunt er ook zelf overnachten. Deze filmlocatie zie je terug in Episode I: The Phantom Menace, Star Wars Episode II: Attack of the Clones en Star Wars Episode IV: A New Hope.

Lees ook: deze filmlocaties van Game of Thrones kun je bezoeken in Dubrovnik, Kroatië

Death Valley, USA, Tatooine, Star Wars filmlocatie

Star Wars filmlocaties: Death Valley in Amerika deed dienst als Tatooine

4. Death Valley NP, USA | Tatooine

Return of the Jedi (1983)

Filmproducenten zochten een plek dichter bij huis dat door kon gaan voor Tatooine. Of dat nu kwam omdat hun budget na een A New Hope was overschreden of dat stormen in Tunesië roet in het eten gooiden, de meningen daarover lopen nogal uiteen. Hoe dan ook kwamen ze terecht in Death Valley National Park. Hier zijn de scènes opgenomen van R2D2 die hier door de woestijn dwaalt en gevangen wordt genomen door de Jawas in Star Wars Episode IV: Return of the Jedi. Ook de buitenkant van Jabba’s Palace werd hier gefilmd. De meeste locaties vind je langs Route 190. Onder andere Dante’s View, Mesquite Flat Sand Dunes en Artist’s Drive werden als Star Wars filmlocaties gebruikt.

Hardangervidda, Noorwegen.

Star Wars Filmlocaties: Hardangervidda in Noorwegen – Bron foto Aleksander Gjøsæter

5. Hardangervidda NP, Noorwegen | Hoth

The Empire Strikes Back (1980)

Voor beelden van de ijzige planeet Hoth weken de filmmakers uit naar Noorwegen. In Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back filmden ze op de indrukwekkende Hardangerjokulen gletsjer in Hardangervidda National Park. Niet helemaal zonder gevaar. Want het hoogste punt van de gletsjer is vanwege hevige sneeuwval soms alleen toegankelijk op ski’s.

Redwood National Park, USA, Star Wars filmlocatie

Star Wars filmlocaties: Redwood NP in Amerika

6. Redwood National and State Parks, USA | Endor

Return of the Jedi (1983)

Wat kon er nu beter doorgaan voor Endor, de thuisbasis van de Ewoks, dan Redwood National en State Parks in Californië? Vooral de achtervolgingsscène in Star Wars Episode VI: Return of the Jedi op de speeders tussen de bomen is legendarisch onder de Star Wars-fans! Het enorme park van 540 m2 staat bekend om de hoge sequoia’s en je kunt er heel makkelijk verdwalen.

Royal Palace of Caserta, Italië

Star Wars filmlocaties: Royal Palace of Caserta in Italië

7. Royal Palace of Caserta, Italië | Naboo Royal Palace

The Phantom Menace (1999) & Attack of the Clones (2002)

Dit prachtige paleis staat op de UNESCO Wereldergoedlijst. Het diende niet alleen als filmlocatie voor Queen Amidala’s paleis op Naboo in Star Wars Episode I: The Phantom Menace, maar ging ook door voor Queen Jamilia’s paleis in Star Wars Episode II: Attack of the Clones. Je vindt het Royal Palace van Caserta in het plaatsje Caserta, vlak bij Napels. Het werd in de 18e eeuw gebouwd in barokstijl en draagt als bijnaam het ‘Versailles van Italië’.

Plaza de Espana Sevilla tips en bezienswaardigheden

Een van de beroemdste Star Wars filmlocaties is het Plaza de Espana in Sevilla

8. Plaza de Espana, Sevilla, Spanje | Theed, Naboo

The Phantom Menace (1999) & Attack of the Clones (2002)

Theed, de hoofdstad van Nabu, is de thuisbasis van Padmé Amidala, de moeder van Luke en Leia. Eigenlijk is dit het elegante Plaza de España in Sevilla, dat in 1929 werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling. De bouw ervan werd sterk beïnvloed door de opleving van de Renaissance stijl, wat het plein een koninklijke sfeer geeft. De locatie komt voor in zowel Star Wars Episode I: The Phantom Menace als in Star Wars II: Attack of the Clones waarin Padmé en Anakin een wandeling maken.

Villa Balbianello, Comomeer, Italië. Star Wars Filmlocatie

Villa Balbianello aan het Comomeer was een van de Star Wars filmlocaties

9. Villa Balbianello, Comomeer, Italië | Naboo

Attack of the Clones (2002)

Ze hadden geen prachtiger locatie kunnen kiezen voor het huwelijk van Anakin en Padmé in Episode II: Attack of the Clones. Villa del Balbianello in Lenno aan het Comomeer is hoe dan ook een plaatje. Het Comomeer en de sierlijke villa’s aan de oevers zijn altijd al een toevluchtsoord geweest voor de rijken. Je kunt Villa Balbianello bezichtigen of er je eigen bruiloft organiseren. Er werden meer films opgenomen aan het Comomeer. Ook scènes van bijvoorbeeld de James Bondfilm Casino Royal werden hier gedraaid. En als je toch in de buurt bent: op twintig minuten rijden bevindt zich Villa Oleandra, het zomerhuis van George Clooney.

Grindelwald, Zwitserland. Star Wars filmlocatie

Star Wars filmlocaties: het Grindelwald in Zwitserland

10. Grindelwald, Zwitserland | Alderaan

Revenge of the Sith (2005) & A New Hope (1977)

Bij de scènes die gedraaid werden in de besneeuwde Zwitserse Alpen waren geen acteurs aanwezig. De beelden van het berglandschap werden later gemonteerd en gebruikt als achtergronddecor voor de planeet Alderaan: de thuisplaneet van senator Bail Organa die prinses Leia adopteert als ze nog heel klein is. Alderaan is dan ook de plek waar Leia opgroeit. Je ziet Alderaan heel kort in Episode III: Revenge of the Sith en later in Episode IV: A New Hope.

Skellig Michael, Ierland. Star Wars filmlocatie

Star Wars filmlocaties: het eiland Skellig Michael in Ierland

11. Skellig Michael, Kerry, Ierland | Eiland Luke Skywalker

The Force Awakens (2015) & The Last Jedi (2017)

Welkom op de locatie waar de slotscène en cliffhanger van Star Wars Episode VII: The Force Awakens met Luke en Rey plaatsvindt. Het mysterieuze eiland Ahch-To waar Luke Skywalker zich al jaren schuilhoudt bevindt zich op Skelling Michael in Ierland. Voor het vervolg Star Wars VIII: The Last Jedi komen de filmmakers terug naar de eilanden. De locatie staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is alleen toegankelijk per boot (als het weer het toelaat). Het eiland wordt omringd met steile kliffen, dus de acteurs kregen het advies vooral niet naar beneden te kijken. Waaghalzen kunnen de 600 stenen treden beklimmen om het dorp te bekijken waar ooit monniken woonden.

Puzzlewood, Forest of Dean, Groot Brittannië.

Puzzlewood in Engeland is een van de mooiste Star Wars filmlocaties

12. Puzzlewood, Forest of Dean, Engeland | Forest of Takodana

The Force Awakens (2015) & Rogue One, A Star Wars Story (2016)

Kronkelende paden, met mossen begroeide bomen en grotten kenmerken het bos dat de raadselachtige naam Puzzlewood draagt. Het mysterieuze bos ligt niet ver van Wales in het Forest of Dean. Hier in de donkere bossen komt Rey voor het eerst haar aartsvijand Kylo Ren tegen in The Force Awakens. Het bos was trouwens ook een filmlocatie in onder andere ‘Merlin’ en ‘Harry Potter & the Deathly Hallows, part 1’. Bekijk ook andere Harry Potter filmlocaties.

Wadi Rum, Jordanië

Jordanië is een van de bekendste Star Wars filmlocaties

13. Wadi Rum, Jordanië | maan van Jedha & Pasaana

Rogue One, A Star Wars Story (2016) & The Rise of Skywalker (2017)

Het dramatisch rode en gele woestijnlandschap van de Jordaanse Wadi Rum Vallei, ook wel ‘The Valley of the Moon’ genoemd, vormde het achtergronddecor voor de planeet Jedha. Veel woestijnscènes met Rey werden hier opgenomen voor zowel Rogue One, A Star Wars Story als voor The Rise of Skywalker. In Rogue One gaat het door voor de maan van Jedha, terwijl het in The Rise of Skywalker wordt gebruikt als locatie voor de fictieve planeet Pasaana. De Wadi Rum is trouwens niet alleen een van de Star Wars filmlocaties, hier werden ook de Mars-scènes gedraaid voor ‘The Martian’ met Matt Damon. Bekijk meer films die werden opgenomen in Jordanië.

 

Juiste kijkvolgorde Star Wars films

In de epische Star Wars films volgen we veertig jaar lang de familie Skywalker. De strijd tussen goed (de Jedi) en het kwaad (de Sith) start in 1977 met de trilogie van George Lucas. In totaal bestaat de Star Wars reeks uit drie trilogieën, twee losse verhaallijnen (Rogue One en Solo) én twee tv-series (Obi-Wan Kenobi en The Mandalorian). De films werden niet in chronologische volgorde opgenomen. Dit is de juiste kijkvolgorde, zodat je het meeslepende verhaal van Anakin en Luke mee krijgt:

 • Star Wars Episode I: The Phantom Menace (1999)
 • Star Wars Episode II: Attack of the Clones (2002)
 • Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (2005)
 • Solo: A Star Wars Story (2018)
 • Obi-Wan Kenobi (2022) – tv mini serie
 • Rogue One: A Star Wars Story (2016)
 • Star Wars Episode IV: A New Hope (1977)
 • Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980)
 • Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (1983)
 • The Mandalorian (2019) – tv serie
 • Star Wars Episode VII: The Force Awakens (2015)
 • Star Wars Episode VIII: The Last Jedi (2017)
 • Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker (2019)

Waar Star Wars films bekijken?

Je kunt de Star Wars films natuurlijk kopen bij bol.com zodat je ze vaker kunt bekijken, maar je kunt ze ook (tegen betaling) zien bij Pathé Thuis.

Zelf Star Wars filmlocaties bezoeken

Verschillende reisorganisaties bieden een dagexcursie of een rondreis aan waarbij je onder andere langs Star Wars filmlocaties komt. Zoals:

Star Wars filmlocaties bewaren

13x de gaafste Star Wars filmlocaties die je kunt bezoeken 13x de gaafste Star Wars filmlocaties die je kunt bezoeken 1

Meer filmlocaties die je kunt bezoeken

Wil je behalve de Star Wars filmlocaties nog meer filmlocaties ontdekken? Check dan ook deze blogs:


cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *