Sevilla in Andalusië: 10 tips en bezienswaardigheden

Spanje, Europa, Travel

Plaza de Espana Sevilla in Andalusië

Sevilla, de stad van de tapas, sangria, paleizen, sinaasappelbomen en de gepassioneerde klanken van de flamenco. De hoofdstad van Andalusië is perfect voor een stedentrip. Wandel door de smalle straatjes van de wijk Santa Cruz, neem een kijkje op het Plaza de Toros en slenter over het prachtige Plaza de España. In deze blog mijn 10 tips voor de leukste bezienswaardigheden in Sevilla in Andalusië, Spanje.

Real Alcazar - Patio de las Doncellas, Sevilla in Andalusië
Favoriet: Patio de las Doncellas in het Alcázar

Bezienswaardigheden in Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië in Spanje. En omdat het centrum lekker compact is, kun je de stad perfect lopend of op de fiets verkennen. Deze prachtige Spaanse stad ligt aan de oevers van de rivier Guadalquivir en was door de eeuwen heen in handen van de Romeinen, Carthagen en de Moren. En dat zie je terug in de verschillende bouwstijlen in de stad.

Waar je ook kijkt, zie je kleurrijke mozaïektegeltjes, Arabische binnenplaatsen, fonteinen en imposante paleizen. Zelf vond ik het Alcázar en het Plaza de España geweldig. Andere trekpleisters zijn het doolhof aan straatjes van de voormalige Joodse wijk Santa Cruz en het indrukwekkende Plaza de Toros.

Wat mij betreft zijn er genoeg bezienswaardigheden om een stedentrip Sevilla te boeken, maar je kunt het ook combineren met een rondreis door Andalusië, zoals wij deden. Tijd over? Je kunt ook leuke dagtrips vanuit Sevilla maken.

Real Alcazar Sevilla paleis

Een van de mooiste bezienswaardigheden is het Real Alcázar

Real Alcazar Sevilla paleis bogen
Real Alcazar Sevilla deur tuin
Real Alcazar Sevilla tegels

1. Real Alcázar de Sevilla

Het Real Alcázar is een van de bekendste bezienswaardigheden van Sevilla. Dit indrukwekkende paleis stamt uit de 14e eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is in Mudéjarstijl gebouwd met veel Moorse en christelijke invloeden. Overal waar je kijkt zie je bogen, indrukwekkende gewelven, kleurrijke mozaïeken en mooie doorkijkjes. Patio de las Doncellas is het meest gefotografeerde plekje in het Alcázar: een rijkelijk versierde patio met zuilen en een vijver.

Real Alcazar Sevilla in Andalusië tuinen fontein

Een bezoek aan het Alcázar is een must!

Real Alcazar Sevilla tuinen

Even prachtig als het paleis zelf zijn de tuinen van het Alcázar. Dwaal er langs palmbomen, cipressen, fonteinen, bogen en door doolhoven. Vanuit iedere hoek heb je weer een ander verrassend uitzicht. Vanuit de tuinen kun je ook Los baños de María de Padilla bezoeken. Dit ondergrondse gewelf met stenen bogen werd ooit gebruikt als wateropslag en om te baden.

Wil je het Alcázar bezoeken, bestel dan je tickets op tijd. Er staan vaak lange rijen bij de kassa. Wij boekten onze tickets via Get Your Guide en boekten het eerste tijdslot (09.30 uur). Zo konden we alle plekjes als eerste bezoeken en liepen we door vrijwel lege zalen. Wist je dat: het Alcázar in Game of Thrones werd gebruikt als filmlocatie voor de watertuinen van Dorne?

Boek je tickets voor het Alcázar >>

Sevilla bezienswaardigheden Plaza de Toros
Leukste bezienswaardigheden Sevilla in Andalusië - Plaza de Toros

Tips en bezienswaardigheden Sevilla Plaza de Toros

2. Plaza de Toros

Tijdens je stedentrip Sevilla mag je het Plaza de Toros niet overslaan. Dit is namelijk de grootste en bekendste stierenvechtersarena in Spanje. Ieder jaar wordt hier tijdens het Feria de Abril het grootste stierenvecht festival ter wereld georganiseerd. En ook al ben je geen fan van stierenvechten, toch is het de moeite waard om een kijkje te nemen in het Plaza de Toros. Zo krijg je in het bijbehorende Museo Taurino een beeld van de geschiedenis van het stierenvechten in Spanje, de outfits en standbeelden van bekende toreadors als Curro Romero en wandel je zelf over het gele zand van de arena.

Boek tickets rondleiding Plaza de Toros >>

Plaza de Espana Sevilla tips en bezienswaardigheden  Plaza de Espana Sevilla kanaal

3. Bezienswaardigheden Sevilla: Plaza de España

Het mooiste plein van de stad vind ik het Plaza de España, een van de bekendste bezienswaardigheden in Sevilla. Het werd in 1929 in typisch Andalusische stijl gebouwd ter ere van de wereldtentoonstelling. De gebouwen rond het plein staan in een gigantisch halve cirkel met een doorsnede van 170 meter. Aan weerszijden daarvan staan twee hoge torens. Onder de gevels vind je 52 bankjes met kleurrijke mozaïeken en fresco’s met daarop alle Spaanse provincies. Midden op het plein is een kanaal waarop je met een bootje kunt varen, waardoor het wel iets van Venetië heeft.

Plaza de Espana Sevilla in Andalusië Irene

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Sevilla is wat mij betreft Plaza de España

Plaza de Espana Sevilla tips bezienswaardigheden

Ook is Plaza de España een perfecte filmlocatie. Zo werd het gebruikt als achtergronddecor voor Star Wars Episode II Attack of the Clones waarin Anakin en Padmé over de brug wandelen nadat ze op Naboo zijn aangekomen. Voor de film Lawrence of Arabia ging het Plaza de España door voor Caïro. Grenzend aan Plaza de España ligt Parque Maria Luisa. Op warme zomerdagen kun je hier verkoeling zoeken op schaduwrijke wandelpaden, bij de fonteinen en tussen de mediterrane bomen en planten.

Sevilla in Andalusië als Star Wars filmlocatie

4. Mercado de Triana

Als je via de Puente de Isabel II de Guadalqivir oversteekt, kom je in de wijk Triana. Direct aan je rechterhand vind je de Mercado de Triana: een tip voor je bezoek aan Sevilla. In deze typisch Spaanse overdekte markthal kun je terecht voor lekkere sapjes, Andalusische lekkernijen en Spaanse tapas. Daarnaast kun je rond 13.00 uur in het Mercado de Triana een flamenco-show bijwonen in een klein theater.

Boek rondleiding Mercado de Triana met proeverijen >>

5. Barrio Santa Cruz

De allerleukste wijk en een van de mooiste bezienswaardigheden van Sevilla is ongetwijfeld Barrio Santa Cruz. Je kunt uren rondstruinen in deze voormalige Joodse wijk. Met zijn wirwar aan straatjes, smalle steegjes, leuke terrassen, pleintjes en sinaasappelbomen beleef je de stad hier op zijn best. Wij sliepen trouwens hartje Santa Cruz in dit geweldige hotel met binnenplaats. Ontbijten kun je hier ook overal voor een habbekrats, zoals op het idyllische plein Plaza de las Alianza.

Plaza del Cabildo Sevilla

6. Plaza del Cabildo

Tijdens onze wandeling door de straten van Sevilla komen we per ongeluk terecht op een van de mooiste pleinen van de stad. Plaza del Cabildo is in een halve maan gebouwd rond een pittoresk plein met een fontein. Het heeft marmeren zuilen en is met fresco’s beschilderd door de kunstenaar José Palomar. Een oase van rust op een steenworp afstand van de kathedraal.

7. Setas de Sevilla / Metropol Parasol

Naast alle oude architectuur is het Metropol Parasol een van de meest verrassende bezienswaardigheden in Sevilla. Dit moderne bouwwerk bestaat uit een grote houten constructie van zes ‘parasols’ boven het Plaza de Encarnación. Via een wandelpad met glazen vloerdelen kun je onderliggende Romeinse ruïnes bewonderen. Verder vind je hier restaurants, cafés en het Antiquarium, een ondergronds museum.

Bestel tickets Setas de Sevilla / Metropol Parasol >>

Catedral de Sevilla Giralda

8. Catedral de Sevilla en La Giralda

Waar je ook staat in Sevilla, bijna overal zie je de kathedraal en de Giralda boven de stad uittorenen. In de Moorse tijd was de klokkentoren, La Giralda, de minaret van de moskee. Toen de kathedraal werd heroverd door de christenen, werd het opnieuw een katholieke kathedraal. Die mix van gotische en Arabische architectuur vind je overal in de kathedraal terug. In de Catedral van Sevilla ligt bovendien ontdekkingsreiziger Christopher Columbus begraven.

Voorrangsticket Kathedraal & Giralda >>

Leukste bezienswaardigheden Sevilla Torre del Oro

Bezienswaardigheden in Sevilla in Andalusië: Torre del Oro

9. Torre del Oro

Aan de oever van de rivier staat de 36 meter hoge Torre del Oro uit de dertiende eeuw. Deze  ‘toren van goud’ maakte ooit deel uit van de Moorse stadswallen van de stad. Vanwege de strategische ligging aan de rivier kon men van hieruit het Real Alcázar verdedigen. Tegenwoordig is het een maritiem museum. Voor een paar euro kun je naar boven klimmen voor een mooi uitzicht over de stad en de rivier.

10. Bekijk een Flamenco-show

Sevilla is de geboorteplaats van de flamenco. Op iedere straathoek hoor je dan ook de klanken van de gepassioneerde flamenco. Met een beetje geluk kun je op Plaza de Espana een gratis flamenco-show bewonderen, maar nog leuker is het om een avondje flamenco te plannen. Je kunt op verschillende plekken een flamenco-show bezoeken. Wij boekten een ticket voor een flamenco-voorstelling in Museo del Baile Flamenco.

Tickets voor een flamenco-show >>

 

Hoe kom je in Sevilla?

Je kunt Sevilla bezoeken als stedentrip, maar het past ook perfect in een rondreis Andalusië van een week. Diverse reisorganisaties bieden pakketreizen of stedentrips Sevilla aan, zoals:

TUI – pakketreis Sevilla
De Vakantiediscounter – low budget stedentrip Sevilla
D-Reizen – vakanties in Sevilla

Sevilla met de auto

Sevilla ligt heel centraal in Andalusië. Vanuit Málaga is het ongeveer 2,5 uur rijden naar Sevilla en havenstad Cádiz ligt op ongeveer anderhalf uur rijden. Het historische centrum bestaat uit smalle straten en steegjes. Parkeren kan hier dus lastig zijn. Wil je een hotel hartje Sevilla boeken, dan doe je er goed aan om een hotel uit te zoeken met parkeergelegenheid of parkeergarage in de buurt.

Wij sliepen in Hotel Patio de las Cruces, midden in de charmante wijk Santa Cruz. Het hotel heeft geen eigen parkeergelegenheid, maar dichtbij vind je wel twee parkeergarages: Parking Cano y Cueto op 5 minuten lopen vanaf het hotel (25 euro voor 24 uur) en Parking Campamento op 15 minuten wandelen (16 euro voor 24 uur).

Vliegtickets Sevilla

Vanuit Nederland biedt Transavia rechtstreekse vluchten aan naar Sevilla. KLM cityhopper vliegt naar Málaga. Vanaf hier doe je er ongeveer 2,5 uur over om naar Sevilla te komen.

Hotel Patio de las Cruces Sevilla entree

Hoteltip voor je stedentrip Sevilla: wij sliepen in Hotel Patio de las Cruces

Hotel Patio de las Cruces Sevilla patio

Stedentrip Sevilla: accommodatie tips

Wij overnachtten in Hotel Patio de Las Cruces in hartje Santa Cruz, de voormalige Joodse wijk. De ligging is ideaal: alle bezienswaardigheden van de stad bevinden zich op loopafstand. Zo sta je in 8 minuten bij de ingang van het Alcázar bijvoorbeeld. In de stad vind je uiteraard veel meer leuke accommodaties. Mijn accommodatie tips voor je stedentrip Sevilla:

  • Hotel Patio de las Cruces * – low budget, charmant hotel in Andalusische stijl hartje Santa Cruz. Het ligt reuze centraal en heeft een patio
  • Hotel Abanico *** – middenklasse hotel in een karakteristiek pand uit de 18e eeuw vlak bij de kathedraal en het Alcázar.
  • Hotel Alfonso XIII ***** – overnachten in extreme luxe doe je in dit hotel 100 meter van de oevers van de Guadalquivir. Er is een zwembad, meerdere restaurants en een cocktailbar

Zoek een hotel in Sevilla

Vakantiehuisjes rond Sevilla

Tips stedentrip Sevilla bewaren

Tips Sevilla Andalusië Tips bezienswaardigheden Sevilla  Tips bezienswaardigheden Sevilla

Meer inspiratie voor je vakantie Andalusië




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *