Rondreis Andalusië: de ideale route voor 1 week

Spanje, Europa, Travel

Rondreis Andalusië voor 1 week - Calle Virgen de la Palma Cádiz straat

Andalusië is een prachtig gebied in het zuiden van Spanje dat zich perfect leent voor een roadtrip. Deze bestemming heeft me echt verrast: van de wandeling over de Caminito del Rey en Cubaanse vibes in Cádiz tot het Real Alcázar in Sevilla en de magische Mezquita in Córdoba. En dat alles kun je tijdens een roadtrip van slechts één week zien. Inspiratie nodig voor een rondreis Andalusië? Dit is de ideale route voor 1 week.

Plaza de Espana Sevilla tips en bezienswaardigheden

Het Plaza de España in Sevilla tijdens onze roadtrip Andalusië

Reisroute Andalusië 1 week

Rondreis Andalusië van 1 week met de auto

Zonder auto geen roadtrip. Wij huurden een auto op de luchthaven van Málaga via Sunny Cars. Hier ben je standaard all-in verzekerd en hoef je ter plekke geen extra verzekeringen af te sluiten. Het voordeel daarvan is dat je bij het retourneren van je auto geen tijd kwijt bent voor het checken van eventuele schade. Je parkeert je auto, levert de sleutel in et voilà! Binnen 5 minuten ben je klaar om naar de vertrekhal van de luchthaven te gaan.

Lees ook: de 10 mooiste plekken in Spanje

Rondreis Andalusië voor 1 week - Ardales Andalusië Spanje
Het pittoreske plaatsje Ardales bezochten we tijdens onze roadtrip door Andalusië

Ardales dorpscentrum Andalusië

Dag 1: Amsterdam – Málaga – Ardales

Mijn rondreis door Andalusië begint op de luchthaven van Málaga. Het is eind oktober en het is zwaarbewolkt. Niet per se wat ik me had voorgesteld bij een rondreis Andalusië. De luchthaven van Málaga blijkt nogal een doolhof. Ik reis samen met twee vrienden en na wat zoeken vinden we de afhaallocatie van onze huurauto van Sunny Cars. We laten de drukte van de stad direct achter ons. Omdat we voor onze roadtrip door Andalusië maar één week hebben, slaan we Málaga over. Ik kom wel een keer terug voor een stedentrip Málaga.

Onze bestemming voor de eerste dag is Ardales. Ons typisch Andalusisch huis bovenop een heuvel is geweldig. Het heeft een zwembad en je kijkt uit over de heuvelachtige omgeving. Het slaperige dorpje Ardales zelf is trouwens ook de moeite waard. Waarom Ardales? Ons huis ligt dicht bij de Caminito del Rey: een van de bekendste wandelroutes in Andalusië.

Overnachtingstip: Casa Rural Cerca Del Caminito Del Rey in Ardales >>

Caminito del Rey wandelroute 1

Doen tijdens je rondreis Andalusië: wandelen over El Caminito del Rey in Ardales

Dag 2: Ardales – Caminito del Rey – Ronda

Vanuit ons huis in Ardales rijden we vroeg in de ochtend in een kwartier naar de noordelijke ingang van de Caminito del Rey. El Camanito del Rey of het Koningspad is een van de bekendste wandelroutes in Andalusië en een must als je een rondreis door Andalusië maakt. Je wandelt op 100 meter hoogte over een smal pad langs een rotswand boven de El Chorro-kloof. Na de wandeling rijden we begin van de middag naar Ronda.

Powered by GetYourGuide

 

Ronda Andalusië centrum  Ronda Ponte Nuevo rondreis Andalusië
Het centrum van Ronda en uitzicht op de beroemde Puente Nuevo

Ronda Mirador la hoya del tajo Andalusië Spanje

Uitzicht vanaf ons terras van La Morada de Salomé in Ronda

Ronda blijkt een schilderachtige plaats met gezellige straten, pleinen en vooral fantastische uitzichten. Het plaatsje is gebouwd rond een diepe kloof. Een van de bekendste toeristische trekpleisters van Ronda is de Puente Nuevo: een brug over de kloof en de rivier de Guadalevín. Vanaf uitkijkpunt Mirador La Hoya Del Tajo kun je prachtige foto’s maken van Puente Nuevo (zie foto’s hieronder).

Ronda Mirador la hoya del tajo Andalusië Spanje

Ronda Mirador la hoya del tajo informatiebord

Tip: ga iets eten of drinken op het terras van Hotel Don Miguel in Ronda. Van hieruit heb je een geweldig uitzicht op de brug die ‘s avonds is verlicht. We slapen in een appartement aan de rand van Ronda. Je wandelt zo naar het centrum en het heeft een terras waar je uitkijkt over de landelijke omgeving en Ronda. Aanrader!

Overnachtingstip: La Morada de Salomé in Ronda >>

Cádiz Avenida Campo del Sur

Een must tijdens je rondreis door Andalusië: een bezoek aan de havenstad Cádiz

Calle Virgen de la Palma Cádiz straat

Dag 3: Ronda – Cádiz – Jerez de la Frontera

Cádiz is een havenstad aan de Costa de la Luz in het zuiden van Spanje. Hoewel het nogal afgelegen ligt, weten we het toch in te passen in onze rondreis van een week door Andalusië. Vanuit Ronda is het ongeveer een uur en drie kwartier rijden naar Cádiz. Cádiz blijkt dé verrassing van onze roadtrip. Het barst er van de leuke bezienswaardigheden. De ruim 3000 jaar oude stad werd afwisselend door de Carthagen, Romeinen en de Moren overheerst. Die invloeden zie je overal terug. Slenter over de Avenida Campo del Sur, bekijk de kathedraal van Cádiz, beklim een van de Torres of plof neer op het strand van La Caleta.

We blijven niet in Cádiz. Aan het eind van de middag rijden we door naar Jerez de la Frontera, waar een luxe loft op ons wacht. Hier lees je mijn tips en bezienswaardigheden in Cádiz.

Overnachtingstip: Entre Bodegas Jerez in Jerez de la Frontera >>

Leukste bezienswaardigheden Sevilla - Plaza de Toros

Aanrader voor je rondreis Andalusië: het Plaza de Toros in Sevilla

Dag 4: Jerez de la Frontera – Sevilla

We zetten onze rondreis Andalusië voort. We verlaten Jerez de la Frontera en rijden richting Sevilla, de hoofdstad van Andalusië. Er is genoeg te zien in Sevilla, dus blijven we hier twee nachten. Omdat het centrum compact is, kun je de stad goed lopend of op de fiets verkennen. Vergaap je aan kleurrijke mozaïeken, fonteinen, paleizen en binnenplaatsen.

De eerste dag wandelen we langs de kathedraal van Sevilla en Plaza del Cabildo. We nemen een kijkje in het Plaza de Toros en lopen via de Puente de Isabel II naar de Mercado de Triana. Langs de oevers van de Guadalqivir wandelen we terug via de Puente de San Telmo en de Torre del Oro. Lees hier mijn 10 tips wat te doen in Sevilla.

Overnachtingstip: Hotel Patio de las Cruces in Sevilla >>

Real Alcazar Sevilla Patio de las Doncellas

Tip: bezoek het Real Alcázar in Sevilla in de ochtend

Dag 5: Sevilla

Na een ontbijt bij een eettentje om de hoek gaan we richting het Real Alcázar de Sevilla. We hebben het eerste tijdslot geboekt en dat blijkt perfect te zijn. Daardoor zijn we telkens een van de eersten op de mooiste plekken in het Alcázar. Waar je ook kijkt zie je bogen, gewelven, mozaïeken en doorkijkjes. De uitgestrekte tuinen rond het Alcázar zijn minstens zo indrukwekkend als het paleis zelf.

Plaza de Espana Sevilla tips bezienswaardigheden

Daarna wandelen we naar het mooiste plein van Sevilla: het Plaza de España. Het werd in 1929 in typisch Andalusische stijl gebouwd. De gebouwen rond het plein staan in een halve cirkel met aan weerszijden twee hoge torens. Met een beetje geluk kun je op Plaza de Espana een gratis flamenco-show bewonderen, maar nog leuker is het om een avondje flamenco te plannen.

Omdat Sevilla de geboorteplaats van de flamenco is, kun je overal een flamenco-show bijwonen. Wij boeken een show in Museo del Baile Flamenco. Sevilla is trouwens ook een goede uitvalsbasis voor excursies. Ontdek deze 6 dagtrips die je vanuit Sevilla kunt maken.

Boek: flamenco show Museo del Baile Flamenco >>
Overnachtingstip:hotel Patio de las Cruces in Sevilla >>

Mezquita Cordoba Andalusië

Dag 6: Sevilla – Almodóvar del Río bij Córdoba

Córdoba mag niet aan je rondreis Andalusië van 1 week ontbreken. Veel te vaak slaan reizigers deze stad over. Jammer, want Córdoba is een van de mooiste steden van Andalusië. Waar je ook kijkt, zie je de Romeinse, Moorse en christelijke invloeden. Wandel door de smalle straten en langs kleurrijke patio’s.

Maar de bekendste bezienswaardigheid in Córdoba is de Mezquita, een kathedraal en moskee in één. Ik vond het een van de hoogtepunten van mijn rondreis door Andalusië. We overnachten in een landhuis, iets buiten Córdoba in het plaatsje Almodóvar del Río. Vlakbij vind je trouwens ook Castillo de Almodóvar del Río. Heb je iets meer tijd tijdens je rondreis door Andalusië, dan zou ik het zeker bezoeken! Dit kasteel deed namelijk dienst als filmlocatie voor Game of Thrones.

Overnachtingstip: Landhuis in Almodóvar del Río bij Córdoba >>

 

Dag 7: Córdoba – Málaga – Amsterdam

De laatste dag van onze rondreis door Andalusië rijden we in een relaxed tempo vanaf Córdoba terug naar Málaga. Onze vlucht vertrekt in de middag, dus we leveren de huurauto van Sunny Cars in op de luchthaven. Als je tijd over hebt, kun je nog wat tijd doorbrengen in Málaga of er bijvoorbeeld een stedentrip aan vastknopen.

Vliegtickets voor je roadtrip Andalusië

Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten aan vanuit Nederland naar het zuiden van Spanje. Zo vliegt onder andere Transavia rechtstreeks naar Sevilla en Málaga, terwijl Vueling en KLM Cityhopper vanuit Amsterdam naar Málaga vliegen. Een goede uitvalsbasis voor je rondreis Andalusië!

Rondreis Andalusië per trein

Je kunt je rondreis door Andalusië ook prima per trein afleggen. Grote steden als Sevilla, Granada, Córdoba en Málaga hebben goede bus- en treinverbindingen. Met de trein rijd je bijvoorbeeld in een uurtje van Málaga of Sevilla naar Córdoba. Wel moet je je treinreis van tevoren reserveren via Renfe, de website van de Spaanse spoorwegen.

Rondreis Andalusië van 1 week bewaren

Rondreis Andalusië route van een week Rondreis Andalusië, route van één week

Inspiratie voor je roadtrip Andalusië




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *