Caminito del Rey, wandelen over het Koningspad in Andalusië

Spanje, Europa, Travel, Wandelen

Caminito del Rey hangbrug

El Caminito del Rey of het Koningspad in Ardales stond al een tijdje op mijn lijstje. Je wandelt op 100 meter hoogte over een smal pad langs een steile rotswand boven de El Chorro-kloof. Deze wandeling kun je perfect inplannen tijdens een rondreis van een week door Andalusië. Lees hier mijn tips, waar te parkeren en informatie over tickets voor El Caminito del Rey.

Caminito del Rey wandelroute 1

Caminito del Rey kaart zonas-de-aparcamiento

Caminito del Rey in het kort

Lengte: 7,7 km
Start- en eindpunt: de Caminito del Rey loop je van noord naar zuid. Je kunt je auto parkeren bij de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum. Vanaf hier rijdt regelmatig een shuttlebus (kun je ter plekke bij de chauffeur afrekenen). Na afloop brengt de bus je weer terug naar de parkeerplaats.
Markering: Volg het gebaande pad ;)

Caminito del Rey rivier

Is de Caminito del Rey de moeite waard?

Daar waar een wandeling over de Caminito del Rey jaren geleden werd gezien als de ‘gevaarlijkste hike ter wereld’, is het tegenwoordig een veilige wandelroute. Nog steeds is de Caminito niet aan te raden als je hoogtevrees hebt, toch is een wandeling over dit Koningspad de moeite waard. Al was het alleen maar vanwege de spectaculaire uitzichten, de prachtige kloof waar de El Chorro rivier met geweld doorheen stroomt en de gieren die boven je hoofd cirkelen. De foto’s spreken denk ik voor zichzelf.
Dat neemt niet weg dat de Caminito del Rey inmiddels een toeristische attractie is die je helaas met veel toeristen moet delen. Je moet je wandeling dan ook ruim van tevoren online reserveren, al dan niet met een gids. Vaak zijn tickets al maanden van tevoren uitverkocht.

Caminito del Rey hangbrug 1

Geschiedenis Caminito del Rey

De Caminito del Rey werd tussen 1901 en 1905 aangelegd om twee stoomcentrales aan weerszijden van de El Chorro kloof met elkaar te verbinden. Op die manier konden ze materialen van de ene naar de andere kant vervoeren. Het pad werd in 1921 officieel geopend door Koning Alfonso XIII, vandaar de naam Caminito del Rey oftewel het Koningspad.

El Caminito del Rey toen het nog het gevaarlijkste wandelpad ter wereld was

Toen het pad overbodig werd, werd het niet meer onderhouden en de betonnen constructie onbetrouwbaar. Toen er doden vielen werd het pad in 1992 voor wandelaars gesloten. Ondanks het gevaar bleven klimmers en wandelaars echter naar de Caminito del Rey komen. In 1999 en 2000 kwamen daarbij nog eens vijf mensen om het leven. Maar na jarenlange renovatie werd de Caminito del Rey in 2015 opnieuw geopend. De oude route zie je nog onder het nieuw aangelegde pad lopen. Tegenwoordig is het pad veilig en mogen zelfs kinderen vanaf 8 jaar de route lopen. De houten constructie is stevig, er is overal een reling aanwezig en ook de trappen en bruggen zijn goed te doen. Wel moet je verplicht een helm dragen en de route is niet geschikt als je extreme hoogtevrees hebt.

Caminito del Rey Ardales Irene

Praktische informatie Caminito del Rey

Ga je de Caminito del Rey wandelen, dan moet je daar tenminste een halve dag voor uittrekken. Je moet namelijk je auto parkeren, een ritje met de shuttlebus en een stukje lopen voordat je bij het startpunt van de wandelroute aankomt. Hier krijg je een haarnetje en helm en eventueel instructies van je gids als je dat hebt geboekt. Omdat het pad van de Caminito del Rey smal is, kun je het Koningspad alleen van noord naar zuid lopen. Je start in Ardales (noordingang) en wandelt via de El Chorro-kloof naar het zuiden.

Caminito del Rey wandelroute 4
Caminito del Rey wandelroute 2

Tickets Caminito del Rey

Wandelen over de Caminito del Rey neemt de laatste jaren toe aan populariteit en het is dan ook een ware toeristische attractie geworden. Tickets zijn daarom vaak al maanden van tevoren uitverkocht, dus wees er op tijd bij. Wij boekten de tickets via de officiële website van de Caminito del Rey. Voor een standaard ticket betaal je € 10,- p.p. en met een gids € 18,- p.p. Toegangskaartjes voor de Caminito del Rey kun je ook boeken via GetYourGuide, al dan niet met gids.

Caminito del Rey parkeerplaats bezoekerscentrum

Parkeren parkeerplaats bij bezoekerscentrum

Het makkelijkst is om je auto te parkeren op de centrale parkeerplaats bij het bezoekerscentrum. Zorg ervoor dat je tenminste een uur van tevoren aanwezig bent. Een parkeerticket kost € 2,00 en kun je ter plekke betalen. Hier is ruime parkeergelegenheid en er is een toilet aanwezig. Vanaf hier rijdt regelmatig een shuttlebus naar het startpunt van de Caminito del Rey. Tickets voor de shuttlebus kosten € 2,50 p.p. en kun je met pin of cash ter plekke afrekenen bij de buschauffeur. De shuttlebus brengt je vanaf het einde van de route in El Chorro ook weer terug naar deze parkeerplaats. Bekijk de route naar de parkeerplaats.

Parkeren bij Ardales

Een andere mogelijkheid is om dicht bij de ingang Acceso Norte te parkeren op Parking Ardales. Het ligt direct naast het Restaurante El Mirador Ardales, maar de parkeerplekken zijn beperkt, net als bij de gratis parking een stukje verderop. In het hoogseizoen zou ik het er niet op wagen. Zelfs eind oktober, begin november toen wij er waren, stonden de parkeerplaatsen redelijk vol, terwijl er op de centrale parkeerplaats bij het bezoekerscentrum voldoende parkeergelegenheid was. Scheelt je ook een hoop stress.

Caminito del Rey Ardales routebord

Startpunt North Acces Caminito del Rey

De shuttlebus zet je af bij Restaurante El Kiosko. Hier kun je nog souvenirs inslaan (ik kocht er een magneetje van de Caminito del Rey) en er is een toilet aanwezig. Je komt hier niet meer terug, dus als je nog iets nodig hebt qua eten of drinken moet je dat hier doen. Het officiële startpunt van de wandeling ligt nog 1,5 km verderop. Daarvoor moet je eerst door een tunnel. Er zijn twee tunnels: een tunnel direct naast El Kiosko (2,7 km tot de entree), maar wandel je iets terug over de asfaltweg dan zie je aan je linkerhand nog een tunnel (1,5 km tot de entree). Volg de bordjes ‘Caminito del Rey’. Bij de ingang is het even zoeken naar de juiste groep als je een wandeling met gids hebt geboekt. Vervolgens krijg je een helm, haarnetje, portofoon en oortjes.

Caminito del Rey Irene Margriet Willem glazen vloer

Caminito del Rey wandelroute 3

Caminito del Rey Ardales Irene MargrietWandelen over boardwalks, glazen vloer en hangbrug

Dan begint – eindelijk – je prachtige wandeling over de Caminito del Rey. Je wandelt over houten boardwalks hoog boven de kloof, maar ook een vlak gedeelte door het bos. Hier kun je even iets eten of drinken voordat je begint aan het mooiste en spectaculairste deel van de Caminito del Rey. Links vind je een rots die geliefd is bij bergbeklimmers en de wandeling neemt je mee door het smalste gedeelte van de kloof. Neem vooral een foto bij het glazen uitkijkpunt en de hangbrug. Het laatste stuk naar El Chorro neemt ook nog zo’n 2 kilometer in beslag. Hier vind je wat eettentjes en picknickbankjes voordat je richting het oppikpunt van de shuttlebus wandelt.

Caminito del Rey wandelroute 5

Handige tips Caminito del Rey

Bereid je goed voor op de Caminito del Rey. Handige tips voordat je de Caminito gaat wandelen:

 • Koop je tickets ruim op tijd
 • El Caminito del Rey is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar (ID noodzakelijk!)
 • Draag stevige wandelschoenen of sportschoenen. Sandalen, hakken en slippers zijn niet toegestaan
 • Houd rekening met het weer. In de zomer kan het heet zijn en is er weinig beschutting in de kloof. Wij liepen er in het najaar. Het waaide flink, de kloof lag in de schaduw en het regende zo nu en dan. Trek dus voldoende kleding in laagjes aan
 • Pak zonnebrandcrème, een petje en eventueel regenjack in. Paraplu’s zijn niet toegestaan
 • Neem water en iets te eten mee. Je bent al snel 2 à 3 uur onderweg
 • Ga de Caminito niet lopen als je extreme hoogtevrees hebt. Ik heb ook wel (wat) hoogtevrees, maar omdat het een heel stevig pad met relingen is, heb ik er geen last van gehad
 • De wandelroute is ook niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Je moet veel klimmen en de route is behoorlijk lang
 • Een helm is verplicht, deze krijg je bij de ingang
 • Houd er rekening mee dat je wandeling last minute gecancelled kan worden door hitte of regen
 • Selfiesticks en tripods zijn niet toegestaan
 • Geniet vooral en neem foto’s als herinnering!

Overnachten omgeving Caminito del Rey

Zelf sliepen wij in een fantastisch Andalusisch huis, Casa Rural Cerca Del Caminito Del Rey Ardales, op een heuvel in het plaatsje Ardales. Een leuk historisch plaatsje trouwens, de moeite waard om even doorheen te slenteren. Wij waren er eind oktober, begin november. Dus het was wat fris, maar in de zomermaanden kun je bij dit huis genieten van een zwembad met prachtig uitzicht over de omliggende heuvels. Vanaf hier rijd je in ruim een kwartier naar de parkeerplaats en het bezoekerscentrum bij de noordingang van de Caminito del Rey. Andere tips voor een overnachting in Ardales en de omgeving van de Caminito del Rey:

 • Private villa with pool **** – deze prachtige villa net buiten het centrum van Ardales heeft 2 slaapkamers, een buitenzwembad en je kunt er gratis parkeren
 • Traditional Townhouse *** – vakantiehuis voor 5 personen midden in het plaatsje Ardales met dakterras
 • Apartementos Ardales *** – appartementen in hartje Ardales met een privé parkeergelegenheid

Accommocaties in Ardales bij Caminito del Rey

Vakantiehuizen rond Ardales

Tips Caminito del Rey bewaren

Caminito del Rey wandelroute Caminito del Rey Irene Caminito del Rey Ardales

Meer reisinspiratie Spanje
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *