Mezquita in Córdoba bezoeken: 5 tips en must sees

Spanje, Europa, Travel

Mezquita in Córdoba bezoeken - Andalusië, Spanje
Tijdens je rondreis door Andalusië mag een bezoek aan de Mezquita in Córdoba niet ontbreken. De 860 marmeren zuilen, prachtige kleuren en mozaïeken. Ik vond de Mezquita ronduit magisch. Ook de Mezquita bezoeken? Lees dan meer over de mooiste bezienswaardigheden en tips voor je bezoek aan de Mezquita in Córdoba.

Mezquita in Córdoba Andalusie

Geschiedenis van de Mezquita in Córdoba

De meeste mensen komen, net als ik, naar Córdoba in Andalusië om de Mezquita met eigen ogen te zien. En ik snap dat wel. Het meest bijzondere aan dit indrukwekkende bouwwerk is dat het zowel een moskee als een kathedraal is. Of beter gezegd: het veranderde van kerk naar moskee, van moskee naar kathedraal en tegenwoordig is het zowel een kathedraal als moskee. Vandaar dat de Mezquita een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Córdoba is.

Toen christelijk Spanje in 711 werd veroverd door de Moren, bouwden ze een moskee (Mezquita betekent letterlijk moskee) op de plek van een oude kerk die eerst werd gesloopt. In de loop der tijd werd het zelfs de grootste moskee van Europa. Nadat de christenen in 1236 opnieuw aan de macht kwamen, werd de Mezquita omgebouwd tot kathedraal. Vandaar dat je overal die mix van islamitische en katholieke architectuur terugvindt.

Het complex wordt ook wel de Grote Moskee van Córdoba of Mezquita-catedral de Córdoba genoemd en bestaat vooral uit heel veel marmeren zuilen. Door het lijnenspel van zonlicht en de zuilen, ziet de Mezquita er op elk moment van de dag weer anders, maar altijd betoverend uit.

Boek tickets voor de Mezquita met gids >>
Skip the line tickets met audio guide >>

De Mezquita werd gebouwd door christenen, moslims en Joden

Dat vind ik ook meteen het mooiste van de Mezquita in Córdoba: het bouwwerk werd door zowel christenen als door moslims en Joden gebouwd. Samen. Dat weet een gids je haarfijn uit te leggen aan de hand van inkervingen die gemaakt zijn in de pilaren. Het magische bouwwerk staat dan ook sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Mezquita in Córdoba Andalusië

Bezienswaardigheden Mezquita

In elke reisgids van Andalusië zie je foto’s van de zuilen met de oranje-witte bogen van de Mezquita. Maar behalve de beroemde zuilen is er meer te zien in de kathedraal. Zoals de mooie tuinen, de toren en de kapellen. Hieronder vind je alle bezienswaardigheden op een rijtje.

Patio de los Naranjos Mezquita in Córdoba

1. Patio de los Naranjos

Voordat je de Mezquita binnengaat, wandel je eerst door een grote poort die je naar de binnenplaats Patio de los Naranjos brengt. Dit sfeervolle plekje staat vol met fonteinen, palmbomen, cipressen en sinaasappelbomen. Vandaar ook die naam Patio de los naranjos (= sinaasappelen). Op het plein staat ook de 14e eeuwse poort Puerta del Perdón met de kassa van de Mezquita.

Mezquita in Córdoba Andalusië, Spanje

De prachtige marmeren zuilen in de Mezquita in Córdoba

Mezquita in Córdoba

2. Marmeren zuilen van de Mezquita

De imposante zuilen en bogen zijn hét kenmerk van de Mezquita en ook het meest betoverende van het bouwwerk. Voor de bouw van de moskee werden 860 marmeren zuilen uit Romeinse villa’s uit de omgeving gehaald. Maar omdat ze niet hoog genoeg waren, werden de Romeinse zuilen uitgebreid met een tweede rij rood-witte bogen waaraan de Mezquita haar karakteristieke uiterlijk dankt.

Mezquita in Córdoba Mihrab
Mezquita in Córdoba: de mihrab of gebedsnis

Mezquita in Córdoba de mihrab

3. Mihrab in de Mezquita

De mihrab van de Mezquita is een versierde gebedsnis die richting Mekka gebouwd is. Het bestaat uit prachtige Byzantijnse mozaïeken die met goud belegd zijn, geometrische patronen en een koepel van wit marmer.
Mezquita Cordoba kathedraal - Capilla Mayor

Mezquita in Córdoba bezoeken: Capilla Mayor

4. De kathedraal en Capilla Mayor

Midden in de moskee staat de kathedraal, gebouwd in renaissancestijl en de Capilla Mayor, oftewel de Renaissance-kapel. Het werd tijdens de verbouwing door de katholieken toegevoegd aan het gebouw en heeft prachtige schilderijen en fresco’s.

Mezquita in Córdoba Torre Campanario

Mezquita in Córdoba: Torre Campanario

5. Torre Campanario

Naast de Mezquita-Catedral staat de klokkentoren of Torre Campanario. Oorspronkelijk werd het gebouwd als minaret en het was bovendien een stuk hoger, maar door aardbevingen raakte het beschadigd. Toen de christenen Córdoba veroverden, werd het omgebouwd tot een klokkentoren en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Die mix van christelijke en Moorse architectuur zie je dan ook terug in de bouwstijl. Je kunt de klokkentoren beklimmen. Voor € 2,- per persoon reserveer je een ticket met tijdslot.
Mezquita in Córdoba Andalusië

Mezquita in Córdoba bezoeken

De Mezquita in Córdoba is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, behalve op feestdagen, dan gelden er vaak aangepaste openingstijden. Bekijk de officiële openingstijden van de Mezquita.

Hoe lang duurt een bezoek aan de Mezquita?

In totaal heb ik er denk ik meer dan twee uur rondgedwaald onder begeleiding van een gids, maar je kunt de Mezquita uiteraard ook op eigen houtje verkennen of een audiotour boeken. Dan heb je waarschijnlijk aan anderhalf uur wel genoeg.

Tickets Mezquita

Maar als je net als ik geïnteresseerd bent in geschiedenis en architectuur, boek dan vooral een georganiseerde rondleiding met een gids. Alle 860 bogen en pilaren, de kleuren, mozaïeken en patronen op het plafond. Ik vond de Mezquita magisch, maar het zijn vooral de achtergrondverhalen die de gids vertelt, waardoor het allemaal tot leven komt. Ik kon er in ieder geval geen genoeg van krijgen. Wij boekten deze rondleiding met gids bij Get Your Guide. De Mezquita is een populaire bezienswaardigheid in Córdoba, dus het kan er druk zijn. Je doet er daarom goed aan om ruim op tijd je ticket online aan te schaffen. Hiermee voorkom je ook lange wachtrijen.

Tickets voor de Mezquita in Córdoba met gids >>
Skip the line tickets met audio guide >>

Mezquita in Córdoba gratis bezoeken

Ben je heel vroeg, dan kun je de Mezquita zelfs gratis bezoeken. Van maandag tot en met zaterdag mag je tussen 08.30 en 09.20 uur gratis naar binnen. Zorg er dan voor dat je om 08.15 uur aanwezig bent. Kinderen jonger dan tien jaar hebben altijd gratis toegang.

Landelijk huis Almodovar del Rio

Wij sliepen in dit geweldige landhuis in Almodóvar del Río

Córdoba bezoeken

Córdoba is een leuke bestemming voor een stedentrip. Wij sliepen in dit landelijke huis inclusief gezellige dieren in Almodóvar del Río, op een half uurtje rijden van de Mezquita in Córdoba. In en rond Córdoba vind je volop leuke hotels, appartementen, vakantiehuizen en campings.

Tips voor overnachten in Córdoba:

  • Hostal Maestra * – low budget hostel naast het Museum of Fine Arts en 5 minuten lopen van de Mezquita. De kamers liggen rond een patio.
  • Hospedería los Angels * – goedkoop hotel op 70 meter van de rivier. Je wandelt in 10 minuten naar de Mezquita.
  • Hacienda de Posada de Vallina *** – deze hacienda is verre van standaard. Het hotel is gevestigd in een traditioneel Andalusisch gebouw in de Joodse wijk pal naast de Mequita.
  • Eurostars Conquistador **** – overnachten in luxe doe je in dit hotel tegenover de ingang van de Mezquita. De kamers liggen rond een traditionele Andalusische binnenplaats.

Low budget stedentrip Córdoba bij de Vakantiediscounter

Zoek een hotel in Córdoba

Vakantiehuisjes omgeving Córdoba

Mezquita in Córdoba tips bewaren

Mezquita in Córdoba, Andalusië, Spanje Mezquita Córdoba Andalusië, Spanje

Meer inspiratie voor een rondreis Andalusië
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *