8 Tips voor je bezoek aan Córdoba

Spanje, Europa, Travel

Cordoba straat Spanje

Córdoba is naast Sevilla en Granada een van de mooiste steden in Andalusië. Hier zie je Moorse, Romeinse en christelijke invloeden terug in de verschillende bouwstijlen. Tel daarbij op de kleurrijke patio’s, kronkelende straten en de indrukwekkende Mezquita en je hebt alle ingrediënten voor een stedentrip Córdoba. Omdat het centrum zo compact is, kun je er ook voor kiezen om alle bezienswaardigheden van Córdoba in één dag te bekijken. Dus ook ideaal voor een dagtrip vanuit Málaga of Sevilla. Ontdek alle bezienswaardigheden en mijn tips voor je bezoek aan Córdoba. 

Cordoba straat Spanje

Córdoba als dagtrip of rondreis Andalusië

Veel te vaak wordt Córdoba tijdens een reis naar Andalusië overgeslagen. Jammer, want de pittoreske binnenstad wil je echt niet missen. Een van de beste tips voor je bezoek aan Córdoba is de Mezquita. Het was een van de highlights van mijn rondreis door Andalusië.

Omdat het historische centrum klein en compact is, kun je alle bezienswaardigheden in één dag bekijken. En het fijne is: alles is op loopafstand. Wij hadden slechts een middag de tijd, waardoor we alle trekpleisters in sneltreinvaart bezochten. Dat maakt de stad ook perfect als dagtrip vanuit Málaga of Sevilla. Met de trein rijd je namelijk vanuit beide steden in een uur naar hartje Córdoba. Natuurlijk is het ook leuk om een nachtje in of rond Córdoba te overnachten zodat je de sfeer van de stad iets meer meekrijgt. Dat betekent dat ik nog een keertje terug moet ;)

Cordoba straat 2 Spanje

Geschiedenis Córdoba

Na de verovering van de Romeinen in 206 voor Christus heersten achtereenvolgens de Vandalen, Byzantijnen en Visigoten over Córdoba. Vanaf 711 kwam de stad in handen van de Moren en werd het de hoofdstad van het Kalifaat van Córdoba. Eeuwenlang was de Moorste stad een van de belangrijkste steden ter wereld en in de tiende eeuw was het zelfs de op een na grootste stad ter wereld. Het was zijn tijd ver vooruit, want waar andere steden 1100 jaar geleden nog in het duister tastten en de straten vol ontlasting lagen, had Córdoba in die tijd al stromend water, een riolering en verlichting.

Tussen 750 en 1000 beleefde Córdoba haar bloeitijd. Het was niet alleen het centrum van kennis en bracht deskundige artsen voort, het was ook een belangrijk handelscentrum voor onder andere rijst, zijde en specerijen. In 1236 kwam er een einde aan het Moorse rijk en viel de stad in handen van de christenen. De laatste Moren werden in 1492 uit de stad verdreven. De sporen van die overheersingen zie je terug in de bouwwerken in Córdoba die uit de Moorse of Katholieke periode stammen (of beide).

Mezquita Cordoba Andalusië

Tips voor je bezoek aan Córdoba: de Mezquita
Mezquita Cordoba kathedraal
Mezquita Cordoba Andalusië

Mezquita - tips en bezienswaardigheden Córdoba in Andalusië

Mezquita - tips Cordoba Andalusië

1. Mezquita: de moskee-kathedraal van Córdoba

De meeste mensen komen, net als ik, naar Córdoba om de Mezquita met eigen ogen te zien. Het meest bijzondere aan dit indrukwekkende bouwwerk is dat het zowel een moskee als een kathedraal is. Oorspronkelijk werd het in de 711 tijdens de Moorse overheersing gebouwd als moskee (Mezquita betekent dan ook moskee). In de loop der tijd werd het zelfs de grootste moskee van Europa. Maar nadat de christenen in 1236 opnieuw aan de macht kwamen, werd de Mezquita omgebouwd tot kathedraal. Daardoor zie je overal die mix van islamitische en katholieke architectuur.

Het mooiste aan de Mezquita vind ik dat zowel christenen als moslims en Joden hebben samengewerkt aan dit magische bouwwerk dat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De 860 bogen en pilaren, de kleuren, mozaïeken en patronen op het plafond. Ik vond de Mezquita ronduit magisch. Ik kon er geen genoeg van krijgen en heb meer dan twee uur rondgedwaald.

Tip: ben je geïnteresseerd in geschiedenis en architectuur, boek dan vooral een georganiseerde rondleiding met een gids. Je krijgt dan veel meer achtergrondinformatie waardoor de hele ervaring nog magischer wordt. Ik vond alles wat hij vertelde zó boeiend dat ik er geen moment spijt van had. Wij boekten deze rondleiding met gids bij Get Your Guide.

Bestel tickets voor de Mezquita in Córdoba met gids >>
Boek skip the line tickets >>

 

Puente Romano de Cordoba Andalusië

2. Puente Romano de Córdoba

Een van de beste tips voor je bezoek aan Córdoba is de Puente Romano over de Guadalquivir-rivier. Deze Romeinse brug stamt uit de eerste eeuw voor Christus. Daarna is de Puente Romano nog een paar keer herbouwd en aangepast, maar na de achtste eeuw is er weinig veranderd. Waarschijnlijk leidde de weg van Cádiz naar Rome via deze brug. Voor het mooiste uitzicht op Córdoba wandel je naar de andere kant van de brug.

Komt de brug je bekend voor? Dat kan kloppen, want voor Game of Thrones werd de brug omgedoopt tot de Long Bridge of Volantis. Jammer genoeg hebben Tyrion en Varys nooit zelf op de brug gelopen; beelden van de brug werden in de montage toegevoegd aan studio-opnames van de acteurs.

Puerta del Puente Cordoba

Puerta del Puente in Córdoba – Bron foto

3. Puerta del Puente

De Puerta del Puente is de 16e eeuwse stadspoort direct aan het begin van de Puente Romano. Vroeger was dit de belangrijkste toegangspoort tot het centrum van Córdoba. Tegenwoordig kun je in de Puerta del Puente een permanente tentoonstelling bezoeken over de geschiedenis van het bouwwerk. Vanaf het dak heb je bovendien een prachtig uitzicht op de omgeving.

Torre de la Calahorra Cordoba

4. Torre de la Calahorra

Aan de andere kant van de Puente Romano staat de Torre de la Calahorra. Deze verdedigingstoren uit de 12e eeuw is nu het stadsmuseum gevestigd dat je kunt bezoeken.

5. Alcázar de los Reyes Christianes

Naast de koninklijke stallen vind je het belangrijkste kasteel van Córdoba. Alcázar de los Reyes Christianes werd in 1328 gebouwd door Alfonso IX van Castille. Omdat het vooral een politiek en militair doel had, is het gebouw nogal sober en dus minder boeiend dan het Real Alcázar in Sevilla. Toch is een bezoek de moeite waard. Rond het Alcázar vind je prachtige tuinen met fonteinen, patio’s en sinaasappelbomen. Vanaf de stadsmuren heb je een mooi uitzicht over Córdoba.

Boek toegangstickets met rondleiding Alcázar >>

Calleja de las Flores, Córdoba, Spain

6. Calleja de las Flores in de wijk Judería

In de Joodse wijk van Córdoba (Judería) vind je een wirwar aan straatjes, restaurants, gezellige winkeltjes en toeristen. Dat kan ik ze niet helemaal kwalijk nemen, want de wijk is reuze fotogeniek. Slenter er door kronkelende straten en langs witte huisjes waar blauwe bloempotten de muren sieren. Populair is de Calleja de las Flores waar je uitkijkt op de toren van de Mezquita. Een ander leuk plekje in Judería is Patio de los Naranjos dat tegelijkertijd de toegang tot de Mezquita is. De naam zegt het al: het plein staat boordevol sinaasappelbomen en cipressen.

7. Mercado Victoria

Ga een hapje eten in Mercado Victoria, de grootste food market van Córdoba. Je vindt er van alles: van Spaanse tapas, Argentijnse empenadas tot Italiaanse pizza’s en oesters. Mercado Victoria ligt recht tegenover de uitgang van Parking Paseo de la Victoria Córdoba centra. Kom hier het liefst op een doordeweekse dag. In het weekend zit de Mercado namelijk tjokvol locals die hier met het hele gezin een hapje komen eten. Het ligt in de Jardines de la Victoria, een fraai stadspark dat werd aangelegd in 1776.

Castillo de Almodóvar del Río Andalusië Spanje

8. Filmlocatie omgeving Córdoba: Castillo de Almodóvar del Río

Als je vanuit Sevilla naar Córdoba rijdt, dan zie je bij het plaatsje Almodóvar del Río aan je rechterhand een kasteel op de heuvel liggen. Mocht je tijd over hebben dan is een bezoek aan Castillo de Almodóvar del Río een echte aanrader. Want, je raadt het al, ook dit kasteel is een bekende Game of Thrones filmlocatie. Zo ging de kerker van het fort door voor Casterly Rock, terwijl het hele kasteel zelf ook het achtergronddecor vormde voor Highgarden van House of Tyrell. Het dateert uit de 8e eeuw en is gebouwd in Moorse stijl. Je kunt het kasteel bezichtigen en dankzij de informatiebordjes mis je niets van de Game of Thrones highlights.

Tickets voor Castillo de Almodóvar del Río >>

 

Hoe kom je in Córdoba?

Onder andere de Vakantiediscounter biedt stedentrips Córdoba aan. Je vliegt dan naar Sevilla. Van daaruit reis je binnen een uur met de trein naar hartje centrum. Deze moet je wel online reserveren via Renfe, de website van de Spaanse spoorwegen. Zelf een vliegticket boeken? KLM biedt rechtstreekse vluchten aan naar Málaga en Transavia vliegt vanuit Amsterdam en Eindhoven naar Sevilla.

KLM vliegtickets Málaga >>
Transavia vliegtickets Sevilla >>
Vueling vliegtickets Málaga >>

Córdoba tijdens een rondreis Andalusië

Je kunt je bezoek aan Córdoba ook goed combineren met een rondreis van een week door Andalusië, zoals wij deden. Voor autohuur kan ik Sunny Cars aanraden. Hier ben je standaard all-in verzekerd en hoef je ter plekke geen extra verzekeringen aan te schaffen. Het beste kun je je auto parkeren in een parkeergarage net buiten het oude centrum, zoals Parking Paseo de la Victoria Córdoba centra (hier tegenover vind je ook meteen een food market: Mercado Victoria).

Landelijk huis Almodovar del Rio

Wij sliepen in dit geweldige huis in Almodóvar del Río

Tips overnachten in Córdoba

Zelf overnachten we niet in de stad zelf, maar in een fantastisch landhuis, op een half uurtje rijden van het centrum. Dit landelijke huis staat in de heuvels van het plaatsje Almodóvar del Río (juist ja, met dezelfde naam als de Spaanse regisseur). Er is een zwembad aanwezig en je wordt ‘s ochtends wakker van de dierengeluiden (er zijn zelfs emoes!). In de stad vind je uiteraard nog veel meer leuke accommodaties. Tips voor overnachten in Córdoba:

  • Hostal Maestra * – low budget hostel naast het Museum of Fine Arts en 5 minuten lopen van de Mezquita. De kamers liggen rond een patio.
  • Hospedería los Angels * – goedkoop hotel op 70 meter van de rivier. Je wandelt in 10 minuten naar de Mezquita.
  • Hacienda de Posada de Vallina *** – deze hacienda is verre van standaard. Het hotel is gevestigd in een traditioneel Andalusisch gebouw in de Joodse wijk pal naast de Mezquita.
  • Eurostars Conquistador **** – overnachten in luxe doe je in dit hotel tegenover de ingang van de Mezquita. De kamers liggen rond een traditionele Andalusische binnenplaats.

Zoek een hotel in Córdoba

Vakantiehuisjes omgeving Córdoba

Tips voor je bezoek aan Córdoba in Andalusië bewaren

8 tips voor je bezoek aan Córdoba Andalusië tips voor je bezoek aan Cordoba Spanje 8 tips voor je bezoek aan Córdoba Andalusië

Meer inspiratie voor je roadtrip Andalusië




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *