Mooiste steden van Andalusië van Spanje: 6 tips!

Spanje, Europa, Travel

Malaga mooiste steden Andalusië Spanje

Andalusië is een van de mooiste regio’s in Zuid-Spanje. Je vindt er niet alleen glooiende landschappen vol wijngaarden en katoenvelden, maar ook bergketens, zonovergoten stranden aan de Costa del Sol, witte dorpjes en prachtige steden. Zoals Sevilla, de hoofdstad van Andalusië. Of het mooie Córdoba en de havenstad Cádiz. Ga je op vakantie naar Andalusië dan mag je deze mooie steden niet missen. Ik neem je graag mee op reis naar de 6 mooiste steden van Andalusië. 

Mooiste steden van Andalusië: Córdoba straat Spanje

Córdoba, een van de mooiste steden van Andalusië

Mooiste steden van Andalusië

Deze mooie steden in Andalusië barsten van de rijke geschiedenis, architectuur en verrukkelijk eten. Niet zo gek dus dat deze regio in het zuiden van Spanje een geliefde vakantiebestemming is. Of het nu zomer, lente of herfst is. Deze prachtige Spaanse steden zijn namelijk het hele jaar door geschikt voor een stedentrip of tussenstop tijdens een rondreis door Andalusië. Deze 6 geweldige steden in Andalusië mag je zeker niet missen!

Real Alcazar Sevilla tuinen

Absoluut een van de mooiste steden van Andalusië: Sevilla met het Alcázar

Plaza de Espana Sevilla tips bezienswaardigheden

Plaza de Espana Sevilla Irene

1. Sevilla

Sevilla is niet alleen een van de mooiste steden van Andalusië, het is ook de hoofdstad van de regio. Dit is de stad waar de flamenco werd geboren, van de sangría, kleurrijke patio’s, het koninklijk paleis Real Alcázar en van het Plaza de España. En omdat het centrum lekker compact is, zijn alle bezienswaardigheden op loopafstand. Door de eeuwen heen werd de stad overheerst door de Romeinen, Carthagen en de Moren en dat zie je terug in architectuur.

Mijn favoriete bezienswaardigheden in Sevilla zijn toch wel Real Alcázar en Plaza de España. Maar ik vind het ook heerlijk om door de smalle steegjes van de voormalige Joodse wijk Santa Cruz te dwalen. Sevilla is perfect voor een stedentrip, maar je kunt het ook goed inplannen tijdens een rondreis door Andalusië. Hier lees je al mijn tips voor Sevilla.

Hoteltip: Hotel Patio de las Cruces

Zoek een hotel in Sevilla

Mezquita Cordoba Andalusie

2. Córdoba

Nog zo’n geweldige stad boordevol bezienswaardigheden en diverse bouwstijlen is Córdoba. De historische binnenstad ademt geschiedenis, maar vooral de magie van de Mezquita van Córdoba heeft mijn hart veroverd. Dit prachtige bouwwerk is een moskee en kathedraal in één en ik kan er dan ook uren ronddwalen of wegdromen. Je kunt je tickets voor de Mezquita het beste ruim van tevoren reserveren.

Een wat toeristischer plekje is Calleja de las Flores: een smalle straat versierd met bloempotten. Ook de Puente Romano spreekt tot de verbeelding. En dat vinden filmmakers blijkbaar ook, want deze brug diende als filmdecor voor een scène in Game of Thrones. Lees alles over je bezoek aan Córdoba en waarom het tot de mooiste steden van Andalusië behoort.

Ik sliep in dit landhuis in Almodóvar del Río

Zoek een accommodatie in Córdoba

Alhambra Granada mooiste steden Andalusië

3. Granada

De meeste bezoekers komen maar voor één ding naar Granada: de majestueuze Alhambra. Alleen al vanwege het Alhambra behoort Granada tot de mooiste steden van Andalusië. Dit bouwwerk staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en bestaat uit forten, weelderige tuinen en koninklijke paleizen. Het werd gebouwd in de 13 eeuw en is een mix van Moorse en christelijke architectuur. Je kunt je ticket voor Alhambra het beste ruim van tevoren boeken.

Nog zo’n prachtige plek is Albaicín, de oude Arabische wijk van Granada met kronkelige straatjes. In de 13e eeuw was dit een welvarende wijk vol villa’s en paleizen, maar na de verovering van de christenen in 1492 werden veel moskeeën vervangen door kerken. Dar al-Horra is nog het enige Moorse paleis in Granada en El Bañuelo het best bewaarde Arabisch badhuis in Andalusië. Ook een bezoek aan de kathedraal van Granada is de moeite waard: het is een van de grootste kathedralen ter wereld. Sluit je dag in Granada af met tapas en Andalusische gerechten of met een flamenco-show.

Zoek een accommodatie in Granada

Cádiz Avenida Campo del Sur Willem Irene MargrietEen van de verrassendste en mooiste steden van Andalusië vond ik Cádiz
Playa la Caleta vissersboten Cádiz Spanje

4. Cádiz

Cádiz is waarschijnlijk niet de eerste stad waar je aan denkt als je naar Zuid-Spanje gaat, toch is het een van de grootste verrassingen tijdens mijn rondreis door Andalusië. De meeste mensen slaan de stad over omdat het uit de richting ligt. Jammer, want Cádiz is echt de moeite waard en ik vind het zelfs een van de mooiste steden van Andalusië.

Deze havenstad aan de Costa de la Luz wordt ook wel Habanita genoemd, oftewel klein Havana. Je vindt er een kathedraal, Torres (uitkijktorens) en forten. De sfeer is er relaxed en je kunt er verrukkelijk eten. Ik sliep trouwens niet in Cádiz zelf, maar in Entre Bodegas Jerez in Jerez de la Frontera, op een half uurtje rijden van Cádiz. Lees al mijn tips voor Cádiz.

Ik sliep in Entre Bodegas in Jerez de la Frontera

Zoek een hotel of appartement in Cádiz

Ronda Mirador la hoya del tajo Andalusië Spanje
Ronda Ponte Nuevo Andalusië

5. Ronda

Nog een stad die niet in het rijtje mooiste steden van Andalusië mag ontbreken is het schilderachtige Ronda. Het ligt in de bergen van Andalusië en is gebouwd op steile kliffen rond een kloof.

Een van de bekendste bezienswaardigheden is de adembenemende Puente Nuevo, een brug die over de kloof en de rivier de Guadalevín is gebouwd. Het historische centrum van Ronda bestaat uit gezellige pleinen, restaurants en tapasbars. Andere bezienswaardigheden in Ronda zijn het Plaza de Toros en de Mirador de Ronda waar je een prachtig uitzicht hebt op de brug. Wij overnachtten in La Morada de Salomé aan de rand van het centrum van Ronda. Van hieruit wandel je zo de stad in.

Tip: eet of drink iets op het terras van Hotel Don Miguel in Ronda met uitzicht op de (‘s avonds verlichte) brug. Een ander uitkijkpunt vind je beneden bij Mirador La Hoya Del Tajo van waaruit je Ronda hoog op de kliffen ziet liggen.

Overnachtingstip: ik sliep in La Morada de Salomé

Bekijk alle hotels in Ronda

Malaga, Spanje, tips en bezienswaardigheden

Málaga behoort tot de mooiste steden in Andalusië

6. Málaga

Málaga is perfect voor een stedentrip of startpunt voor je rondreis door Andalusië. De stad is ruim 3000 jaar oud en was in handen van de Carthagers, Romeinen, Moren en christenen. Dat zie je terug in de verschillende bouwstijlen zoals in de oude haven en het Romeinse amfitheater.

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Málaga is het Moorse paleis Alcazaba met prachtige bogen, tuinen en het Archeologisch Museum. Boven op een heuvel staat het Gibralfaro kasteel waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Je kunt een toegangskaartje kopen voor zowel het Alcazaba als het Gibralfaro kasteel. Ook het Plaza de Toros mag je niet missen tijdens je bezoek aan een van deze mooiste steden van Andalusië. In dit artikel heb ik alle tips en bezienswaardigheden Málaga verzameld.

Zoek accommodatie in Málaga

Mooiste steden van Andalusië bewaren

Mooiste steden van Andalusië, Spanje Mooiste steden van Andalusië, Spanje Mooiste steden van Andalusië, Spanje

Meer inspiratie Andalusië




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *