Cádiz in Andalusië: 11 tips en bezienswaardigheden

Spanje, Europa, Travel

Cádiz Avenida Campo del Sur

Cádiz is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt als je naar Andalusië gaat. Dat komt omdat het door de afgelegen ligging aan de Atlantische Oceaan niet echt langs de route ligt als je een roadtrip door Andalusië maakt. Toch is een bezoek aan deze stad meer dan de moeite waard. Sterker nog: ik vond Cádiz dé verrassing van onze roadtrip door Zuid-Spanje. Wat je zoal kunt doen in Cádiz in Andalusië? Ik geef je mijn 11 tips en bezienswaardigheden. 

Cádiz Andalusië Spanje straat

Cádiz: klein Havana

Ik wilde dolgraag een uitstapje maken naar Cádiz tijdens onze trip door het zuiden van Spanje. En hoewel het nogal afgelegen ligt aan de Costa de la Luz, wisten we het toch in te passen in onze roadtrip van een week door Andalusië. Het overtrof zelfs mijn verwachtingen, want in Cádiz barst het van de leuke bezienswaardigheden.

De havenstad heeft een rijke geschiedenis. Het werd al ruim 3000 jaar geleden gesticht en is daarmee de oudste stad van West-Europa. Destijds heette de stad Gadir, wat ommuurde stad betekent. Vanwege de strategische ligging aan zee werd de stad meerdere malen veroverd door onder andere de Carthagen, Romeinen en Moren. Al die invloeden zie je terug in het straatbeeld van Cádiz.

Cádiz Avenida Campo del Sur Willem Irene Margriet

1. Slenter over de Avenida Campo del Sur

Een van de mooiste plekken van Cádiz vind ik Avenida Campo del Sur. Loop je helemaal naar het westen, dan heb je een fantastisch uitzicht op de stad, de gouden koepel van de kathedraal en de kleurige huizen. Dit stukje van de stad doet Cubaans aan. Vandaar ook dat de promenade van Cádiz in films vaak doorgaat voor de Malécon van Havana. Daaraan dankt de stad ook haar bijnaam Habanita: klein Havana.

Cádiz Andalusië Spanje Symphony of the Seas haven

2. Zie schepen aanmeren in de haven

Cádiz is altijd al een belangrijke havenstad geweest. Columbus vertrok vanuit de stad voor een van zijn ontdekkingsreizen en de Spaanse Zilvervloot lag hier aangemeerd. Nog steeds meren in de haven grote cruiseschepen aan zoals de Symphony of the Seas. Vanuit de haven vertrekken ook veerboten richting de Canarische Eilanden.

Bekijk cruises die de haven van Cádiz aandoen >>

Cádiz Andalusië - Plaza de San Juan de Dios

Cádiz Andalusië Plaza de San Juan de Dios

3. Bezichtig de Kathedraal van Cádiz

Een van de opvallendste verschijningen van Cádiz is de kathedraal met een gouden koepel. Het staat op de Plaza del Catedral in El Pópulo, de oudste wijk van de stad. Men deed er maar liefst 116 jaar over om de enorme kathedraal te bouwen. Daarom zie je ook verschillende bouwstijlen terugkomen zoals de barok, rococo en de neoclassicistische bouwstijl. Je kunt een kijkje nemen in de kathedraal en de crypte, waarin onder andere de Spaanse componist Manuel de Falla begraven ligt.

Cádiz Casa de las Cuatro Torres

4. Beklim de Torres of uitkijktorens

Typerend voor Cádiz zijn de vele uitkijktorens. Vroeger bouwden kooplui deze torens boven op hun huis. Op die manier konden ze (handels)schepen al van verre aan zien komen. Zoals Torre Tavira en Casa de las Cuatro Torres bijvoorbeeld, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Tegenwoordig is Casa de las Cuatro Torres in gebruik als hotel en kun je er in stijl overnachten.

Cádiz Castillo de San Sebastián Irene

Cádiz Castillo de San Sebastián

5. Wandel naar Castillo de San Sebastián

Langs de kust van Cádiz vind je indrukwekkende verdedigingswerken. Aan weerszijden van het strand Playa la Caleta staan Castillo San Sebastián en Castillo Santa Catalina. Oorspronkelijk stond Castillo San Sebastián op een eiland. Door de eeuwen heen had het eiland verschillende functies. In 1457 bouwde de bemanning van een Venetiaans schip hier een klein gebouw om er te herstellen van de pest. Begin 18e eeuw bouwde men er een fort om de stad te verdedigen. In 1860 werd er een 600 meter lange dijk aangelegd zodat het kasteel ook bij vloed bereikbaar was.

6. Bezoek Castillo de Santa Catalina

Aan de andere kant van het strand staat Castillo de Santa Catalina. Het werd eind 16e eeuw in opdracht van koning Philip II gebouwd om Cádiz voor aanvallen vanaf zee te beschermen. Opvallend is de kapel gewijd aan Santa Catalina die koning Karel II in 1693 liet bouwen en door koning Karel III tot militaire gevangenis werd verbouwd. Hier werden onafhankelijkheidsstrijders en gewetensbezwaarden die niet in militaire dienst wilden, gevangen gehouden. Je kunt Castillo de Santa Catalina gratis bezoeken.

Playa la Caleta vissersboten Cádiz Spanje
Playa la Caleta Cádiz Spanje

7. Plof neer op het strand van Playa la Caleta

Ingeklemd tussen de twee vestingwerken Castillo de San Sebastián en Castilla de Santa Catallina ligt Playa la Caleta. Vanaf het strand heb je een mooi uitzicht op beide forten. Blikvanger op het strand is het voormalige badhuis dat stamt uit 1924. Tegenwoordig is hier het Centro de Arqueología Subacuática gevestigd. 

8. Stap terug in de tijd in het Teatro Romano

Vlak bij de kathedraal vind je de ruïnes van het Romeins Theater. Bewonder de tribunes met zo’n 10.000 zitplaatsen en neem een kijkje in het bijbehorende museum. Tijdens een brand in 1980 werd het theater toevallig ontdekt. Nu kun je de opgravingen gratis bezoeken.

Calle Virgen de la Palma Cádiz straat
Calle Virgen de la Palma Cádiz

In Calle Virgen de la Palma vind je verschillende restaurants

Calle Virgen de la Palma Cádiz Irene paella

9. Ga een hapje eten in Calle Virgen de la Palma

Een van de leukste en lekkerste straatjes in Cádiz is Calle Virgen de la Palma. De straat ligt in de wijk Barrio de la Viña dat haar naam dankt aan de wijngaarden die hier vroeger lagen. Vanaf het strand van Playa la Caleta wandel je hier zo naar toe. Schuif hier aan op een van de terrasjes voor een typisch Spaanse maaltijd terwijl je omringd wordt door palmbomen en kleurige huizen.

10. Woon een voorstelling bij in El Gran Teatro Falla

Het prachtige El Gran Teatro Falla werd in de 19e eeuw gebouwd op de plek waar eerder een houten theater stond dat in vlammen opging. Hier op het Plaza Fragela in het hart van het oude centrum kun je een voorstelling bijwonen, van dans tot toneel en opera. Kom je eind februari of begin maart tijdens het jaarlijkse Carnaval van Cádiz dan vinden er in het theater wedstrijden en optredens plaats. Het theater is vernoemd naar Manuel de Falla, een van de belangrijkste Spaanse componisten, die flamenco en Andalusische folkmuziek in zijn werk combineerde. Hij ligt begraven in de crypte van de kathedraal.

 

11. Wandel door Parque Genovés

In Cádiz vind je volop weelderig groene parken, waarvan Parque Genovés toch wel het grootste is. Op warme dagen kun je hier in de schaduw zitten op een bankje of een wandeling maken door de botanische tuin. Er staan hier namelijk meer dan 100 verschillende soorten bomen en struiken vanuit de hele wereld. Voor de kinderen is er een speeltuin en de waterval zorgt voor verkoeling. Je kunt Parque Genovés gratis bezoeken. Het park is iedere dag van 08.00 uur tot zonsondergang geopend.

Cádiz als filmlocatie

De stad werd meerdere malen gebruikt als filmlocatie. Zo vormde Cádiz het achtergronddecor voor de James Bondfilm Die Another Day, maar ook Knight and Day met Tom Cruise en het Nederlandse pareltje Mi Vida werden opgenomen in Cádiz.

Hoe kom je in Cádiz?

De historische binnenstad van Cádiz wordt omringd door het water van Bahia de Cádiz en is alleen toegankelijk via een brug. Ooit was dit een eiland, maar de stad is nu verbonden aan het vasteland door middel van twee verkeersbruggen: Puente de la Constitución de 1812 en de oude brug Puente José León de Carranza.

Cádiz Puente de la Constitución de 1812

Cádiz met de auto + parkeertip

Zowel vanuit Ronda als vanuit Sevilla is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Cádiz. Als je met de auto de stad binnen komt, rijd je over de spectaculaire Puente de la Constitución die sinds 2015 in gebruik is. Je doet er goed aan om vooraf alvast een parkeerplaats te zoeken. Het liefst een parkeergarage vóór het oude centrum. Wij parkeerden onze auto bij de eerste de beste parkeergarage die we tegenkwamen: Interparking Canalejas. Ideaal, want je hoeft van hieruit alleen maar de straat over te steken en je staat op het centrale plein Plaza de San Juan de Dios. Losse stedentrips Cádiz zijn er weinig. Maar de volgende reisorganisaties bieden pakketreizen Cádiz aan:

TUI– stedentrips Cádiz
De Vakantiediscounter– low budget stedentrips Cádiz
D-Reizen – vakanties in Cádiz
Sunweb Cruises – Cruises die in de haven van Cádiz aanmeren

Vliegtickets Cádiz

Zoek je een losse vlucht naar Cádiz dan kun je het beste op de luchthaven Sevilla vliegen. Vanuit Amsterdam vliegt Transavia rechtstreeks naar Sevilla, terwijl Ryanair vluchten vanaf Eindhoven naar Sevilla aanbiedt. Van hieruit is het ongeveer 1 uur en 15 minuten rijden. KLM cityhopper en Vueling vliegen vanuit Amsterdam naar Málaga, maar je doet er dan wel bijna 2,5 uur over om in Cádiz te komen.

Entre Bodegas Jerez Loft - Jerez de la Frontera
Entre Bodegas Jerez parkeren - Jerez de la Frontera

Onze loft met parkeerplaats Entre Bodegas Jerez in Jerez de la Frontera

Overnachten in Cádiz

Zelf sliepen wij op een half uurtje rijden in Entre Bodejas Jerez in Jerez de la Frontera in een fantastische loft. Het fijne is dat je hier je auto kunt parkeren in een afgesloten garage. Maar in de stad zelf vind je ook volop leuke accommodaties waar je kunt overnachten. Aan het eind van de dag, als de dagjesmensen weer zijn vertrokken en de cruiseschepen weer zijn afgevaren, is het een stuk rustiger. Mijn tips voor een overnachting:

  • Hotel Casa de las Cuatro Torres * – centraal gelegen hotel waar je in stijl kunt overnachten. Vanaf het fantastische dakterras kijk je uit over de stad
  • Casual con Duende Cádiz * – dit eenvoudige en low budget hotel heeft een fantastisch dakterras en ligt vlak bij alle bezienswaardigheden
  • Soho Boutique Cádiz – hartje Old Town ligt dit hotel. In 15 minuten wandel je naar het strand
  • La Casa del Consul **** – overnachten in stijl in een heus palazzo op 500 meter lopen van het centrum

Zoek een hotel in Cádiz

Vakantiehuisjes rond Cádiz

Tips Cádiz in Andalusië bewaren

Cádiz in Andalusië Spanje Cádiz in Andalusië Spanje Cádiz in Andalusië Spanje

Meer inspiratie voor je roadtrip Andalusië




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *