9 goedkope Europese steden voor een stedentrip in 2024

Europa, België, Estland, Hongarije, Italië, Letland, Polen, Spanje, Travel

Cádiz Spanje - goedkope Europese steden voor een stedentrip

Deze minder bekende en goedkope Europese steden worden nog niet overspoeld door toeristen. Zoals Bilbao en Warschau bijvoorbeeld. Ideaal als je op zoek bent naar een goedkope stedentrip. Ontdek 9 minder bekende en goedkope steden in Europa. Ideaal voor een low budget stedentrip in 2024!

Krakau marktplein Polen, minder bekende en goedkope steden Europa

Goedkope Europese steden: Krakau in Polen

Goedkope stedentrip in Europa in 2024

Er zijn genoeg minder bekende Europese steden die nog niet worden overspoeld door toeristen en ook nog eens relatief goedkoop zijn. Want heb jij wel eens gedacht aan een stedentrip Krakau of een bezoek aan de Italiaanse stad Genua? Ideaal als de bodem van je portemonnee in zicht is en je op zoek bent naar een low budget stedentrip in Europa. Deze goedkope Europese steden mag je niet missen!

Lees ook: de leukste steden mét strand in Europa

Bilbao Guggenheim Spanje

Goedkope Europese steden: Bilbao in Spanje

1. Bilbao – Spanje

Aan de ruige Baskische kust in het noorden van Spanje ligt Bilbao. De stad is minder bekend dan populaire Spaanse steden als Barcelona en Valencia. Onterecht, want Bilbao heeft zoveel te bieden. Al was het alleen maar omdat hier de typisch Baskische pinxtos vandaan komen: tapas op een prikkertje zoals je die eet bij Bilbao Berria. In het Guggenheim Museum vind je werken van onder andere Picasso en Dalí, maar ook het Museum of Fine Arts is de moeite waard. Wat mij betreft hoort Bilbao dan ook tot de mooiste plekken van Spanje. Dat Bilbao ook een van de goedkoopste steden in Europa is, maakt een bezoek nog aantrekkelijker.

Boek een stedentrip Bilbao bij Vakantiediscounter
Maak een wandelrondreis door Noord-Spanje met Djoser

Krakau Polen, goedkope steden Europa

2. Krakau – Polen

Een van de goedkoopste Europese steden is de Poolse stad Krakau. De oude stadskern kwam ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog en staat op de Werelderfgoedlijst. Het oude marktplein Rynek Glówny met de Lakenhallen vormt het bruisende hart van de stad.

Maar het is vooral de Joodse wijk Kazimierz dat een bezoek waard is: alles hier herinnert aan de bewogen Joodse geschiedenis. Niet alleen kun je hier Israëlische mezzes eten, er staan ook 7 synagoges en boekwinkels met boeken over Anne Frank en Oskar Schindler. Sinds de film Schindler’s List hier werd opgenomen, is Kazimierz toeristischer geworden. Veel mensen combineren hun stedentrip Krakau met een bezoek aan concentratiekamp Auschwitz dat op anderhalf uur rijden ligt.

 

Boek een low budget stedentrip Krakau bij Vakantiediscounter

Cadiz promenade Spanje, goedkope steden Europa

Op zoek naar goedkope Europese steden? Denk dan eens aan het mooie Cádiz!
Cadiz streets Spanje Cádiz stad Spanje, goedkope steden Europa

3. Cádiz – Spanje

Wie wil er nu niet wakker worden in West-Europa’s oudste stad aan de Costa de la Luz? In films gaat de promenade van Cádiz vaak door voor de Malecón van Havana. Vandaar ook haar bijnaam Habanita: klein Havana. De historische binnenstad wordt omringd door water en is alleen toegankelijk via een brug.

Dwaal rond in de 11e eeuw en wandel langs monumenten, groene parken en plaza’s. Een opvallende verschijning is de kathedraal van Cádiz met een gouden koepel in de oudste wijk El Pópulo. Ook typerend voor Cádiz zijn de uitkijktorens. Vroeger bouwden kooplui deze torens op hun huis zodat ze schepen van verre aan zagen komen. Zoals Torre Tavira en Casa de las Cuatro Torres waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Cádiz behoort tot een van de goedkoopste Europese steden. Een bezoek kun je goed combineren met een rondreis door Andalusië, zoals ik deed. Lees hier mijn 11 tips voor je bezoek aan Cádiz.

Boek een stedentrip Cádiz bij TUI
12-daagse groepsrondreis met Djoser

4. Genua – Italië

Het rauwe Italië vind je in de havenstad Genua. Maar de manier waarop Ilja Leonard Pfeijffer de stad beschrijft in zijn boek La Superba, maakt dat je opeens de schoonheid ziet van deze onooglijke en lelijkste stad van Italië. Genua ligt aan de Italiaanse Rivièra en is de geboorteplaats van Columbus én van de pesto. Dwaal door een doolhof aan middeleeuwse steegjes en piazzas, ontdek de winkelstraat Via San Lorenzo, de haven en de stadsmuren. Pfeiffer benoemt in zijn boek ook de stadspaleizen aan Via Garibaldi en de terrasjes aan Piazza del Erbe. Genua is niet zo toeristisch en behoort tot een van de goedkope Europese steden. Tip: lees La Superba voorafgaand aan je stedentrip Genua.

Pakketreis Genua bij Vakantiediscounter
Bekijk vluchten naar Genua en Italië
Goedkope hotels in Genua

Warschau Polen

5. Warschau – Polen

In tegenstelling tot Krakau werd Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel helemaal verwoest. Daarna is de Poolse hoofdstad tot in de kleinste details weer opgebouwd en gerestaureerd zoals het voorheen was. Dat is precies wat Warschau zo bijzonder maakt.

Bezoek de oude stad Stare Miasto met het kleurrijke plein Rynek Starego Miasta en het Koninklijk Paleis waar je op de laatste zondag van de maand gratis naar binnen kunt. Goedkoop eten doe je bij een Bar Mleczny, een typisch Pools snelbedieningsrestaurant waar je voor weinig een Poolse maaltijd kunt verorberen. Andere plekken waar je low budget kunt eten zijn de fastfood kraampjes bij winkelcentra als Zlote Taracy. Warschau is dus dé plek als je op zoek bent naar een goedkope stedentrip in Europa.

Pakketreis Warschau via Vakantiediscounter
Bezoek de mooiste Poolse steden tijdens een rondreis per trein
Stel je eigen interrail door Oost-Europa en Polen samen

Boedapest Hongarije, goedkope steden Europa

6. Boedapest – Hongarije

Boedapest of Budapest is de hoofdstad van Hongarije en een van de goedkoopste steden in Europa. De rivier de Donau deelt de stad in tweeën: aan de ene kant ligt het oudste deel Boeda, op de andere oever het ruimer opgezette Pest. Verwonder je over alle bezienswaardigheden, cultuur en een creatieve scene die doet denken aan Berlijn. Badderen doe je in een van de badhuizen, zoals het Széchenyibad, een enorm complex met in totaal 21 baden. Koffie drinken doe je hier in een Hongaars koffietentje. Wil je Boedapest op een andere manier verkennen, stap dan op de fiets of neem tramlijn 2 die voor een euro door de hele stad toert.

Stedentrip Boedapest bij Vakantiediscounter
Of ga interrailen door Oost-Europa

Goedkope steden Europa - Tallinn Estland

7. Tallinn – Estland

Al na twee uur vliegen sta je in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Vooral Vanalinn, de historische binnenstad, is een fotogenieke plek met knusse restaurants en pittoreske straten. Deze ommuurde binnenstad staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Tallinn kent een roerige geschiedenis en werd in het Sovjettijdperk ingenomen door de Russen. Dat zie je terug in de buitenwijken van Tallinn met een mix aan moderne gebouwen en Sovjet-architectuur. In deze wijken kun je ook goedkoop eten en uitgaan. Beklim de St. Olavkerk of de toren van het Raadhuis voor een mooi uitzicht over de stad. Niet te missen is de imposante Alexander Nevski-kathedraal bovenop de Domberg. De eerste zondag van de maand is het Museum Sunday. Dan kun je gratis de musea van Tallinn bezoeken, net als tijdens International Museum Day in mei. Het Contemporary Art Museum of Estonia (geopend apr t/m dec) is zelfs altijd gratis toegankelijk.

Vliegtickets naar Tallinn
Zoek goedkope overnachtingen

Riga Estland

Riga is een van die goedkope Europese steden

8. Riga – Letland

Nog een van die goedkope steden in Europa is Riga, de hoofdstad van Letland. Het is minder bekend en een stuk minder toeristisch dan bijvoorbeeld Tallinn, toch is er meer te zien en te doen. Het oude centrum is compact en je kunt het dus makkelijk te voet ontdekken. Vanaf de bekendste kerk in Riga, de St. Peters Church, starten veel wandeltours. Je kunt de toren ook beklimmen voor een mooi uitzicht over Riga. Verder vind je in het centrum gezellige bars, vintage winkeltjes en restaurants. Steeds meer buitenwijken worden dankzij creatievelingen omgetoverd tot hippe locaties. Andere bezienswaardigheden zijn de Dom van Riga en de Nativity Cathedral.

Stedentrip Riga bij Vakantiediscounter
Vliegtickets Riga vanaf € 69 bij Transavia
Zoek een hotel in Riga

Dinant België Ardennen

9. Dinant – België

Dinant is niet alleen een van de mooiste steden in de Belgische Ardennen, het is ook een van de goedkope Europese steden. Vanaf Utrecht rijd je in zo’n 3 uur naar deze stad aan de oevers van de Maas. Het zijn de kleurige herenhuizen en de markante Notre-Dame die Dinant haar karakteristieke uitstraling geven. Vooral de Citadel met het Oorlogsmuseum is een aanrader als je Dinant bezoekt.

Goedkope overnachtingen in Dinant
Met de trein naar België reizen

Goedkope Europese steden bewaren

Minder bekende en goedkope Europese steden Minder bekende en goedkope Europese steden Minder bekende en goedkope Europese steden

Meer tips low budget reizen

Goedkope steden in Europa: reisgidsen






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *