Gratis musea in Nederland

Nederland, Europa, Travel

Gratis musea in Nederland

Zin in een dagje kunst en cultuur, maar even geen of weinig budget? Gelukkig hoeft een  museumbezoek niet duur te zijn. Ik ging op zoek naar gratis musea in Nederland.

Musea in Nederland, Kröller Müller Museum, Neneh's Choice

Gratis musea in Nederland

Ik ben dol op kunst en cultuur. Vandaar dat ik ook een museumkaart heb. Zo beslis ik soms om aan het eind van de dag nog een museum in te duiken. In veel musea kun je bovendien de laatste drie kwartier gratis naar binnen. Maar wat als je zin hebt in een dagje kunst en cultuur, maar je hebt even geen of weinig budget? Ik ging op zoek naar de leukste gratis musea in Nederland en zette ze hier voor je op een rijtje.

Ontdek ook: low budget en gratis uitjes voor kids in Nederland
En: alternatieve low budget uitjes

Gratis musea in Nederland - Middeleeuws Erf Park Schothorst Amersfoort vrouwen

Gratis musea in Nederland - Middeleeuws Erf Park Schothorst Amersfoort Sibbezondag vrouwen kind

Gratis musea in Nederland: Middeleeuws Erf in Amersfoort

Middeleeuws Erf Park Schothorst Amersfoort smid

1. Middeleeuws Erf – Amersfoort

Stap terug in de tijd op het Middeleeuws Erf, een van de leukste gratis musea in Nederland. Eigenlijk is het een mini openluchtmuseum. Verscholen in de natuur van Landgoed Schothorst in Amersfoort ontdek je hoe mensen leefden rond het jaar 800. Hoe leefden ze, hoe rook het er en hoe speelden de kinderen? De middeleeuwse boerderij is een reconstructie gebaseerd op opgravingen bij Wijk bij Duurstede. Op de boerderij scharrelen ook Veluwse heideschapen, geiten, kippen en Kune Kune varkens rond. Tijdens Vikingweekenden en Sibbedagen lopen de ‘bewoners’ rond in middeleeuwse kleding en kun je allerlei ambachten uit de middeleeuwen bekijken. Soms vinden er zelfs zwaardgevechten plaats. Houd daarvoor de agenda van Landgoed Schothorst in de gaten.

2. Museum Vrolik – Amsterdam

In het AMC ziekenhuis vind je een waar rariteitenkabinet. Museum Vrolik staat vol skeletten,  anatomische preparaten en je kunt er aangeboren afwijkingen van zowel mensen als dieren bekijken. Dit mag je dus gerust een van de meest bizarre gratis musea in Nederland noemen. Daarnaast zie je er de hele menselijke ontwikkeling van foetus tot baby. Je kunt met een groep, als school(klas) of als particulier een rondleiding boeken. Een gids vertelt je dan over de geschiedenis en de achtergronden. Museum Vrolik is van maandag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur. Let op: het is alleen gratis toegankelijk voor medewerkers en patiënten van het AMC of studenten van het UvA. Anders is de toegang € 10,- per volwassene.

3. Landschapmuseum – Beek-Ubbergen

Van de heuvels in Zuid-Limburg tot de Drentsche Aa en van Texel tot het idyllische landschap in Zuidwest-Engeland. In het Landschapmuseum ontdek je heel Nederland én een stukje Engeland in één dag. Er zijn in totaal 11 miniatuurlandschappen nagebootst waar je doorheen kunt wandelen. Verder is er een aquarium waarin je een kijkje krijgt in de boerensloot. Het Landschapmuseum is alleen geopend op woensdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. In de winter is het gesloten (november t/m maart). Het Landschapmuseum is een van de gratis musea in Nederland en toegang is dan ook… gratis!

4. Museum De Roode Toren – Doesburg

Reis door de eeuwen heen in Museum De Rode Toren. In het museum hartje Doesburg lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Loop binnen bij de compleet ingerichte kruidenierswinkel uit 1890 of wandel door een nog werkende tabakskerverij uit 1894. Verder vind je hier archeologische vondsten, keramiek en Doesburgs zilver uit de 16e eeuw. Een wandeling door het historische centrum van Doesburg is ook de moeite waard. Hier wandel je door middeleeuwse straten en langs oude vestingwerken. Museum De Roode Toren is een van de gratis musea in Nederland. Het is van dinsdag t/m vrijdag geopend 11.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.

5. FutureLand – Rotterdam

Midden in de Rotterdamse haven vind je informatiecentrum FutureLand met uitzicht over de containerterminals van de toekomst. Hier kom je alles te weten over de groei van de Rotterdamse haven en de aanleg van Maasvlakte 2. Via films, miniaturen en met een VR bril op werp je een blik in het verleden én zie je de toekomstige havens van 2066. Voor jong en oud is er van alles te zien en te doen. Zo kun je zelf containers verplaatsen met een virtuele hijskraan en zie je de haven zoals een kraanmachinist deze ziet. FutureLand bezoek je gratis van dinsdag t/m vrijdag en op zondag. Van mei t/m september ook op zaterdag. Iedere zondag start om 14.00 uur een gratis presentatie.

6. Beeldengalerij Het Depot – Wageningen

Bewonder kunstige beelden van koper, klei of hout in Beeldengalerij Het Depot. Het museum herbergt zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen. Wandel vooral ook even door de sprookjesachtige tuin achter Het Depot waar bomen en bloemen worden afgewisseld met beelden. Na een hapje eten in het restaurant steek je de weg over voor nog meer kunst in het tweede gebouw. Beeldengalerij Het Depot is gratis toegankelijk en geopend van donderdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Arboretum De Dreijen is iedere dag geopend van 10.00-17.00 uur.

Gratis musea Nederland, het behouden blik - Blikken

Het behouden Blik: een van de gratis musea in Nederland

7. Het Behouden Blik – Uithuizermeeden

Een bijzondere verzameling blikken van bekende Nederlandse merken vind je in Het Behouden Blik. Vroeger werd alles in blik bewaard: van Van Nelle en Douwe Egberts tot koekblikken van Verkade, toffees van Van Melle en Drostes Cacao. Een blik van herkenning dus (of juist niet). Het Behouden Blik is een van de gratis musea in Nederland en is iedere donderdag van 10.00-17.00 uur geopend.

Lees ook: hier, op het Groningse platteland, groeide ik op

8. Cheese Museum – Amsterdam

Niet voor niets worden Nederlanders kaaskoppen genoemd. In Nederland kaasland mag een gratis Cheese Museum dus niet ontbreken. Natuurlijk kun je hier gratis kaas proeven, maar je leert er ook over de geschiedenis van de Nederlandse kazen. Leef je uit als traditionele kaasboer, bekijk de duurste kaasschaaf ter wereld en na afloop kun je een lekker stukje Hollandse kaas kopen. Het Cheese Museum is iedere dag van 09.00-19.00 uur geopend.

9. Bierreclame Museum – Breda

Bierliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Bierreclame Museum. Je vindt hier de grootste verzameling bierreclames uit Europa van 1900 tot 1960. Van bierviltjes tot reclameborden. Voornamelijk uit Nederland en België, maar ook Engelse en Ierse bierreclames komen voorbij. Natuurlijk kun je zelf ook je lippen zetten aan een glas gerstenat in de biertuin of aan een nostalgisch cafétafeltje. Je kunt gratis langskomen op zondag van 11.00-23.00 uur.

10. Binnenvaartmuseum – Dordrecht

Stap aan boord van duwboot Rene Siegfried voor de geschiedenis van de binnenvaart in Nederland. Loop door de machinekamer, de gerestaureerde stuurhut en langs vitrines met een modellen en foto’s van schepen die nog steeds door de Nederlandse rivieren en kanalen glijden. Voor de Rene Siefrid ligt een drijvende container dat ook een museumruimte is. Het Binnenvaartmuseum is op donderdag en zaterdag geopend van 10.00-16.00 uur. Een van de leukste gratis musea in Nederland dus!

11. Het Groninger Schaatsmuseum – Sappemeer

Nostalgie ten top. Het Groninger Schaatsmuseum in Sappemeer neemt je mee terug naar de strenge Hollandse winters. Het museum heeft een verzameling aan oude foto’s, medailles en oude schaatsen zoals zogenaamde houtjes die je onder je schoenen of laarzen kon binden. Gratis toegankelijk op zondag van 12.00-17.00 uur of op afspraak.

Lees ook: 13 tips voor je bezoek aan de stad Groningen
En: de leukste overnachtingsplekken in Groningen

12. Museum Het Leids Weverhuis – Leiden

Museum Het Leids Weverhuis neemt je mee naar de andere kant van het oude Leiden. Hier maak je kennis met de arme kant van Leiden van de afgelopen vier eeuwen. Deze wereld van de armen vormt een schril contrast met dat van de rijke elite die in statige panden aan de Rapenburg woonde. In het museum zie je hoe de armen keihard moesten werken om rond te komen en ontdek je oude ambachten als spinnen en weven. Het museum is gevestigd in een monumentaal pand. Je kunt het van dinsdag t/m zondag tussen 13.00-16.00 uur gratis bezoeken.

Tip: wandelroute Singelpark Leiden

13. Historische Collectie B&T – Soesterberg

Museum Historische Collectie Bevoorrading & Transport vertelt je alles over de bevoorrading van militairen en hoe dat er vroeger aan toe ging. Je komt er alles te weten over de aan- en afvoertroepen, gravendienst en transporttroepen. Het museum is gratis toegankelijk op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00-15.00. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.

14. Het Rotterdams Radiomuseum – Rotterdam

Het Rotterdams Radiomuseum herbergt een uitgebreide historische collectie radio- en televisie-apparatuur. Vrijwilligers zorgen hier voor presentaties en demonstraties en ze restaureren eigenhandig de collectie. Toegang is gratis al wordt een gift wel op prijs gesteld. Het museum is van donderdag t/m zondag geopend van 13.00-16.00 uur.

Studentenkorting en Museumkaart

Ben je een student dan krijg je vaak korting op de toegangsprijs van musea. Bedenk ook of een museumkaart voor jou uit kan. Zo betaal je eenmalig een bedrag en heb je vervolgens een jaar lang onbeperkt gratis toegang tot de meeste musea in Nederland.

Open Monumentendag

Ook leuk: elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Op de Open Monumentendag openen namelijk de deuren van uniek werelderfgoed zoals de Hollandse Waterlinies en de Koloniën van Weldadigheid, maar ook van kerken en molens. Daarnaast kun je bijvoorbeeld de tuinen van de mooiste borgen in Groningen gratis bezoeken.

Meer low budget tips

Gratis musea in Nederland bewaren

Gratis musea in Nederland Gratis musea Nederland, Neneh's Choice

?wi=345771&ws=

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van Pixabay of Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *