Alternatieve low budget uitjes: 7 tips

Europa, Nederland, Travel

Assen Drenthe muurschildering Frida Kahlo

Een dagje kunst en cultuur snuiven zonder dat het je te veel kost? Ga dan een middagje gluren bij de buren, profiteer van een museumkaart (van een ander) of wandel langs kunstige street art. Mijn 7 tips voor alternatieve low budget uitjes lees je hier.

Drents Museum, Assen, Drenthe

1. Nationale Museumweek

Ieder jaar vindt in april de Nationale Museumweek plaats. Normaal gesproken is je Museumkaart persoonsgebonden en kun je er alleen zelf gebruik van maken. Maar tijdens de Museumweek mag je één week lang je Museumkaart uitlenen aan de buurvrouw, een vriendin, je zoon, je oma of aan de melkboer. Zo kan iedereen die daar normaal gesproken geen geld voor heeft, een dagje gratis genieten van ruim 450 musea. Een ideaal alternatief low budget uitje dus!

Menkemaborg Uithuizen tuinen

De Menkemaborg in Uithuizen, Groningen

2. Open Monumentendag 2023

Een van de beste tips voor alternatieve low budget uitjes is de Open Monumentendag. Elk jaar in het tweede weekend van september kun je gratis duizenden monumenten in heel Nederland bewonderen. Tijdens de Open Monumentendag openen de deuren van uniek werelderfgoed zoals de Koloniën van Weldadigheid en de Hollandse Waterlinies, maar je kunt ook gratis een kijkje nemen in molens en kerken. Ook kun je struinen door de tuinen van de prachtige borgen, zoals deze mooiste borgen in Groningen. Op 9 en 10 september 2023 is het weer Open Monumentendag.

Assen Drenthe binnenstad muurschildering

Street Art in Assen, Drenthe

Streetart Assen Irene

3. Kleurrijke Street Art

Bekijk kunst, gewoon bij jou om de hoek of in de straat. Want daar waar graffiti in de jaren tachtig nog illegaal was, is het nu verheven tot kunst en noemen we het Street Art. En terecht, want Street Art brengt kleur in grauwe wijken en saaie muren. Wedden dat je meteen vrolijk wordt bij het zien van al dat moois? In verschillende plaatsen in Nederland zijn dan ook speciale Street Art wandel- of fietsroutes uitgestippeld die je meenemen langs de mooiste kunstwerken. Bekijk deze blog van de NS of er in jouw buurt zo’n leuke Street Art route te vinden is. Maar misschien heb je zelf ook tips. Zet ze dan gerust hieronder in een comment. Wie weet wijd ik er dan zelf een blog aan ;)

Wandelroute Singelpark Leiden, Nederland

Wandelroute Singelpark Leiden
Wandelroute Singelpark Leiden, Oude Sterrewacht, Nederland

4. Gratis wandelroutes in je stad

Ga eens op ontdekkingstocht in je eigen stad. Want niet alleen in de natuur zijn veel gratis wandelroutes uitgestippeld, ook in veel steden kun je bij de VVV een gratis routekaart halen. Ontdek bijvoorbeeld de verscholen hofjes in jouw stad, wandel op Texel in de voetsporen van de VOC of volg deze wandelroute door het Singelpark in Leiden. In Amersfoort bijvoorbeeld zijn ‘beweegroutes’ uitgezet. Ideaal als je een rondje wilt wandelen, hardlopen of weer eens iets nieuws van de stad wilt zien. Daarnaast vind je ook een rondje ‘kunst en bewegen’ en een wandeling door de stad langs de ‘onzichtbare Grebbelinie’.

Alternatieve low budget uitjes - Gluren bij de buren Amersfoort 2018

Gluren bij de buren in Amersfoort

5. Gluren bij de buren

Ieder jaar kun je een dagje of twee Gluren bij de Buren. Tijdens dit culturele event worden gewone huizen en tuinen omgetoverd tot podium. In de zomer zijn het fijne tuinconcerten, tijdens de wintereditie verplaatst het festijn zich naar de knusse huiskamers. Je kunt dan genieten van verschillende artiesten, van muziek tot cabaretvoorstellingen. De eerste editie vond in 2008 plaats in Amersfoort en sindsdien is het uitgebreid naar andere steden zoals Groningen, Hengelo, Breda, Venlo en Utrecht. Bekijk hier of je in jouw woonplaats ook kunt gluren bij de buren.

Kasteel de Haar Haarzuilens

Kasteel de Haar in Haarzuilens, Utrecht
Kasteel de Haar Haarzuilens Utrecht Irene

6. Dag van het kasteel 2024

Nog zo’n leuk alternatief low budget uitje is de Dag van het Kasteel. Op Tweede Pinksterdag kun je ongegeneerd en helemaal voor niets een kijkje nemen bij borgen, buitenhuizen en kastelen. In 2024 vindt de Dag van het Kasteel plaats op maandag 20 mei. Tijdens de Dag van het Kasteel komt het verleden tot leven en kun je zowel een kijkje nemen binnen in de oude kastelen als wandelen door de prachtige tuinen.

Musea Nederland Kröller Müller Museum Otterlo

7. Gemeentepas of stadspas voor minima

Heb je een laag inkomen en weinig vermogen, dan kun je in veel gemeenten terecht voor een zogenaamde gemeentepas of stadspas. Daarmee krijg je niet alleen korting op zwemmen, sporten, theatervoorstellingen en musea, maar kom je soms ook in aanmerking voor acties met betrekking tot eten en energieverbruik (zoals in de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld). In sommige gevallen krijg je zelfs korting op een bezoek aan de dierenarts. Let op: het verschilt per gemeente of ze een pas aanbieden en wat de mogelijkheden zijn in jouw woonplaats. Check daarvoor de website van je gemeente.

Meer low budget tips

Alternatieve low budget uitjes bewaren

Alternatieve low budget uitjes Alternatieve low budget uitjes Alternatieve low budget uitjes in Nederland

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van Pixabay of Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *