Wandelen Singelpark Leiden

Nederland, Europa, Wandelen

Wandelroute Singelpark Leiden, Oude Sterrewacht, Nederland
Wandel in Leiden door parken, langs grachten en monumentale panden, de Oude Sterrewacht, Rembrandtplaats en musea, zoals Museum Volkenkunde. Ondertussen krijg je tijdens deze wandelroute door het Singelpark veel mee van de geschiedenis van de stad, of juist over de bijzondere planten en bomen. Ik volgde deze leuke wandelroute door het Singelpark in Leiden.

Singelpark Wandelroute Leiden kaart

Wandelen Singelpark Leiden in het kort

Aantal kilometers: 6,3
Alternatieve lengte: is er niet, wel kun je bij musea stoppen
Startpunt: Officieel begint de nummering van de wandeling door het Singelpark op de brug over de Rijnsburgersingel bij Museum Volkenkunde, maar omdat het een roundtrip is, kun je overal langs de route opstappen. Wij starten onze wandelroute Singelpark bij de Plantagelaan.
Markering: Wuivende ‘palmbomen’ en markeringen in de vorm van tulpen en eenden.

Wandelroute Singelpark Leiden, Nederland

Wandelen door de parken van Leiden

Samen met een vriendin ‘doe’ ik Leiden in 24 uur. We slapen in het huisje van vrienden, net iets buiten het centrum, en in de avond trekken we alvast even de stad in voor een voorproefje. De volgende dag kiezen we voor de Singelpark wandelroute. We denken dat dat dé manier is om Leiden te verkennen.

Anders dan de naam Singelpark doet vermoeden, gaat het niet om één park, maar meerdere parken die je langs de route vindt. De wandelroute volgt de binnenkant van de grachten, met elkaar verbonden door bruggen. Zo voert de ruim 6 kilometer lange wandeling onder andere langs Blekerspark, het Ankerpark, Lakenpark Rembrandtpark, Katoenpark, Energiepark en het Plantsoen.

Leiden, molen de Put, Nederland
Hortus Botanicus Leiden lelie

Wandelen Singelpark Leiden: Hortus Botanicus
Museum Volkenkunde Leiden, Nederland

Wandelen Singelpark Leiden langs Museum Volkenkunde

Langs historische locaties

Die namen herinneren aan hun vroegere bestemming. Zo markeert het Energiepark het terrein rond de oude energiecentrale aan de Langegracht, in het Katoenpark stond vroeger een textielfabriek en het Sterrenpark is een verwijzing naar De Oude Sterrewacht van Leiden, de oudste nog bestaande universitaire sterrewacht ter wereld. De route brengt je ook langs het Rembrandtpark, daar waar ooit Rembrandt van Rijn werd geboren. Loop je de Singelpark wandelroute dan kom je sowieso langs heel veel historische locaties en bekende bezienswaardigheden van Leiden. Zo wandel je ook langs de Hortus Botanicus (waar wij meteen een stop maken) en langs Museum Volkenkunde.

Grachten van Leiden, Nederland

Wandelen Singelpark Leiden langs grachten en door parken

Singelpark wandelroute Leiden, Nederland

Keuze uit kunst, cultuur of natuur wandelroute

Je kunt kiezen uit verschillende types wandelroutes die zijn uitgestippeld. Zo kun je gaan voor de route ‘cultuur en geschiedenis’, waarbij de cultuur en geschiedenis van de route worden uitgelicht, of ‘in het groene Singelpark’, een route die focust op de ruim 50 verschillende bomen en planten die je tegenkomt. Al pak je dat sowieso wel mee, want onderweg staan bordjes bij de bijzondere bomen.

Dan is er nog een Kunstroute die langs 5 kunstwerken voert. De routes wordt aangegeven door metalen eenden, tulpen en groene ‘poorten’ in de vorm van een wuivend blad. Al was het af en toe even zoeken, want ze staan niet op de meest logische plekken en van de kaartjes word je niet altijd veel wijzer, omdat ze niet aangeven waar je zelf staat. Daarom is het slim om vooraf een van de routes te downloaden. Er is trouwens ook een audiotour van de routes.

Hortus Botanicus Leiden

Wandelen Singelpark Leiden: Hortus Leiden


Lot en de walvis Leiden

Ontdek de hotspots in Leiden

Wandelroute Singelpark Leiden is sowieso een leuke eerste kennismaking met de stad. Je ontdekt meteen de hotspots en bezienswaardigheden van Leiden. Zo stoppen wij tussendoor bij Hortus Botanicus, maar je hebt ook genoeg tijd om een kijkje te nemen bij Museum Volkenkunde. Langs de route zijn ook genoeg plekjes voor een hapje en drankje. Zo schoven we bij Tabu aan voor wat Latin food, wat ook ‘s avonds een heerlijk plekje is aan het water! En Lot & de walvis is een fijne spot waar je kunt lunchen met uitzicht. Ze hebben hier ook veggie en vegan gerechten op het menu staan.

 

Stedentrip Leiden Neneh's Choice

Wandelen Singelpark Leiden: langs de Leidse grachten

Varen door de grachten van Leiden

En hoe leuk is het om Leiden te verkennen met een rondvaartboot? Je kunt kiezen uit een traditionele grachten rondvaart, maar een boottocht van Bootjes en Broodjes is minstens zo leuk: studenten vertellen je alles over de geschiedenis van de stad.

Boek: een rondvaart door de grachten van Leiden

Wandelroute Singelpark, Leiden, Nederland

Wandelen Singelpark Leiden: een aanrader

Al met al geeft de wandelroute Singelpark in Leiden je een goed beeld van de stad. Je komt langs de bekendste bezienswaardigheden. En ben je langer in Leiden? Dan ontdek je meteen de plekken die je nog eens wilt bezoeken. Maar omdat wij maar 24 uur hebben, laten we het hier voorlopig bij.

Tips overnachten in Leiden

Wil je in of rond Leiden overnachten, dan zijn er tal van leuke plekjes waar je kunt slapen, zoals:

slapen in B&B Hart van Leiden
Appartementen voor 2 tot 6 personen hartje Leiden
Top 10 overnachtingen in Leiden

Wandelroute Singelpark Leiden, Nederland

Wandelen Singelpark Leiden langs de grachten van Leiden

Meer wandelroutes in Nederland

Wil je Nederland ontdekken? Dan is een klompenpad ook een aanrader. Ik liep verschillende klompenpaden, zoals het Uddelermeerpad bij Apeldoorn en het Stoutenburgerpad bij Leusden. Klompenpaden zijn niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens. Honden zijn verboden (want je loopt dwars door stiltegebieden en weiland vol koeien). Trek goede schoenen aan en houd rekening met je omgeving. De paden gaan namelijk vaak over privéterrein.

Lees ook: het Uddelermeerpad bij Apeldoorn
En: het Stoutenburgerpad bij Leusden
Of: het Dorenweertsepad in Doorwerth

Wandelen Singelpark Leiden bewaren

Wandelroute Singelpark Leiden, Nederland Wandelen Singelpark Leiden

Meer inspiratie voor een tripje Nederland
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *