Huizenruil: low budget op vakantie in een villa

Travel, Azië, België, Europa, Frankrijk, Thailand

Huizenruil Normandië Frankrijk

Droom jij na het zien van de film ‘The Holiday’ ook stiekem over huizenruil? Zelf ben ik er altijd een beetje huiverig voor. Toch doen veel mensen aan woningruil. Zoals Patruschka bijvoorbeeld. In deze gastblog legt ze uit hoe je heel low budget in een villa aan de andere kant van de wereld kunt verblijven door te ruilen van huis. Oké, je moet zelf alleen nog je vliegticket boeken ;)


Huizenruil, woningruil of home exchange net als in de film ‘The Holiday’ 
Huizenruil Ardennen België

Huizenruil: het uitzicht van mijn vakantiehuis in Normandië, Frankrijk

Gratis op vakantie in een villa in Thailand, Ardennen of Parijs

Op het moment dat ik (Patruschka) dit schrijf, zit ik in het vliegtuig van Bangkok naar Amsterdam. Ik heb samen met mijn zoon een paar weken gratis in de Thaise villa van Susanna, een Zweedse interieur designer, gezeten.

Het was niet de eerste keer in Thailand voor ons. We hebben ook al een keer gratis in het strandhuis van Pierre, een Franse zakenman, gezeten. En een keer in een penthouse met privé zwembad op Phuket van Brian, een Canadees. Maar het is niet alleen Thailand waar we gratis vakantie vieren. Vorig jaar zaten we nog in een schattige cottage aan zee in Normandië in Frankrijk. En twee jaar geleden in een huis op een berg in de Ardennen. En daarvoor in een appartement in Parijs. En daarvoor…

Lees ook: 8 tips om geld te besparen op je accommodatie
En: goedkoop een auto scoren? 5 bespaartips

Huizenruil Normandië Frankrijk

Huizenruil: low budget op vakantie in Normandië in Frankrijk

Goedkoop overnachten door te ruilen van huis

Ik schrijf dit niet om op te scheppen dat ik zoveel rijke vrienden heb die me allemaal in hun tweede huis laten. Ik schrijf dit om je uit te leggen dat jij dit ook gewoon kunt doen. Nieuwsgierig? Ik zal je uitleggen hoe je gratis in de meest waanzinnige huizen overal ter wereld kunt verblijven. Nou ja, bijna gratis dan, voor 160 euro per jaar. Dat staat gelijk aan twee hotelovernachtingen in een gewoon hotel. Niet verkeerd, toch?

Hoe werkt Home Exchange?

Ik ben lid van Home Exchange (homeexchange.nl). Voor 160 euro per jaar kun je daar lid van worden. Je maakt een profiel aan van je eigen huis, maakt foto’s van je hele huis en beschrijft de voordelen ervan. Ik woon zelf in een doodnormaal rijtjeshuis in Meppel. Ons huis is wel heel stil en ligt vlak bij een speeltuin, dicht bij het zwembad en binnen 5 minuten sta je in de pittoreske binnenstad.

Ook ben je in 15 minuten in Giethoorn en in anderhalf uur reis je met de trein naar Amsterdam. Mensen vanuit de hele wereld willen hier wel gratis verblijven. Ook uit eigen land trouwens. Mijn huis is vooral populair bij mensen uit Amsterdam die een weekje naar Drenthe willen.

Huizenruil of guest points

Nu kan ik, als ik ook in het huis van deze mensen zou willen verblijven, met deze mensen tijdelijk van huis ruilen. Als ik dat niet wil en ik ga toevallig op vakantie of ergens anders naartoe, dan stel ik mijn huis open voor deze mensen. Zij geven mij dan zogenaamde Guest Points.

Mijn huis is ongeveer 200 Guest Points, een berekening die home exchange voor je kan maken, maar die je zelf aan kunt passen. Na 10 dagen gasten ontvangen (terwijl ik zelf ergens anders verblijf) heb ik dus 2000 guest points. Er zijn al huizen beschikbaar voor 50 points, dus ik zou dan 40 dagen in zo’n huis kunnen zitten. Of in een super-de-luxe villa die soms verrassend weinig punten waard is. De villa’s in Thailand waren gemiddeld 160 punten bijvoorbeeld.

Huizenruil vakantiewoning Thailand terras

Huizenruil: low budget op vakantie in Thailand

Wonen als een local

Het bijkomende voordeel van zo’n vakantie is dat je je echt een local voelt, met echte buren en een echt huis. En het is natuurlijk heel goedkoop, dus je kunt veel langer op vakantie of veel meer geld uitgeven aan andere dingen. Ook als je een groot gezin hebt, wordt een vakantie zo weer veel aantrekkelijker, omdat iedereen zijn eigen kamer kan hebben als je in een groot huis gaat zitten.  En de mensen die in jouw huis zitten, geven de planten water en de poes eten. Het huis is altijd super schoon als ik weer thuiskom.

Het enige nadeel van woningruil

Dat is dan ook het enige nadeel: je moet je huis wel helemaal schoonmaken voor je weggaat. Dat is soms een opgave, maar ook een stok achter de deur voor de grote schoonmaak en achterstallige klussen.

Huizenruil: ook low budget op vakantie in een villa?

Wil je meer weten over huizenruil? Kijk dan eens op de site van home exchange. Daar staat nog veel meer info en je kunt alvast wat huizen bekijken. Je mag me een mailtje (patruschka@yahoo.com) sturen als je lid wilt worden, want dan krijgen we allebei extra Guest Points oftewel nog langer gratis vakantie in een vakantiewoning. Of wie weet: een keertje gratis ruilen?

– GASTBLOG VAN PATRUSCHKA –

Tips huizenruil bewaren

huizenruil low budget vakantie huizenruil low budget vakantie

Meer tips low budget reizen


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

ReizenReizenReizen

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *