12 goedkope stedentrips met de trein: van Luik tot Lyon

Europa, België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Luxemburg, Oostenrijk, Travel, Tsjechië

Goedkope stedentrips met de trein - Luxemburg stad, Luxemburg
Een stedentrip met de trein, hoe fijn is dat? Je hebt geen parkeerkosten op de luchthaven, hoeft geen uren van tevoren aanwezig te zijn op het station en de trein stopt meestal midden in de stad. Ook zijn steeds meer steden makkelijker bereikbaar per trein en worden treinreizen goedkoper. Ik heb een paar bekende, maar ook verrassende steden gevonden die je kunt overwegen voor je budgetvriendelijke stedentrip. Van Luik tot Wenen en van Boedapest tot Lyon: 12 goedkope stedentrips met de trein!

Goedkope stedentrips met de trein Antwerpen station België

Goedkope stedentrips met de trein: station Antwerpen, België

Goedkope stedentrips met de trein: treintickets

Een stedentrip met de trein hoeft niet per se duur te zijn. Over het algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je treintickets. Er zijn verschillende mogelijkheden voor goedkope stedentrips met de trein. Je kunt een pakketreis boeken inclusief hotel en treinreis, maar je kunt ook losse treintickets reserveren bij NSInternational. Meer steden combineren? Bij treinrondreis kun je bijvoorbeeld met de trein naar de Zwitserse steden Luzern, Zürich en Chur. Ik vond 12 bekende, maar ook verrassende steden die leuk zijn voor een low budget stedentrip met de trein.

Losse internationale treintickets >>
Pakketreizen met de trein van treinrondreis >>

Mogelijkheden Interrail Pass >>

Luik station station Luik-Guillemins België

Goedkope stedentrips met de trein: station Luik Guillemins

Montagne de Bueren, Luik België

Goedkope stedentrips met de trein: Montagne de Bueren in Luik – bron foto

1. Luik, België

Ik begin met een Belgische stad: Luik. Deze verrassende stad ligt in Wallonië, net over de grens bij Maastricht en is goed bereikbaar met de trein. Stap uit bij station Luik Guillemins en je ziet meteen dat dit station werd ontworpen door Santiago Calatrava, die ook The Oculus in New York ontwierp. Luik is een stad vol contrasten met moderne architectuur en historische schatten.

Bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn Museum La Boverie, het Grand Curtius Museum en het Archeoforum van Luik. Voor lekker eten (Luikse wafels!), gezellige winkeltjes en terrassen moet je zijn bij het Place de la Cathédrale en Le Carré. Maar een van de bekendste trekpleisters van Luik is misschien wel Montagne de Bueren.

Budgettips Luik
Gratis bezienswaardigheden zijn de zondagse rommelmarkt La Batte en Montagne de Bueren. Beklim je alle 374 treden van deze trap, dan heb je een prachtig uitzicht over de stad. Montagne de Bueren werd ook gebruikt als filmlocatie in Flikken Maastricht. Rond Luik vind je ook campings waar je low budget kunt kamperen!

Reistijd Utrecht – Luik: 2.31 uur, vanaf € 31 enkele reis

Boek je treintickets naar Luik hier
Zoek budgetvriendelijke accommodaties in Luik

Berlijn Berlijnse muur East Side Gallery, Duitsland

2. Berlijn, Duitsland

Ook de Duitse hoofdstad Berlijn leent zich goed voor een goedkope stedentrip met de trein. Berlijn barst van de bezienswaardigheden zoals de Kurfürstendamm, de Berlijnse Muur, de Brandenburger Tor en de Reichstag. Ook Tempelhof-Schöneberg aan de rand van de wijk Kreuzberg is een aanrader. Ooit was het een van de grootste vliegvelden van Europa, tegenwoordig is Tempelhof-Schöneberg een groot stadspark waar je kunt skaten, hardlopen en fietsen.

Budgettips Berlijn
Onder andere de Brandenburger Tor en de East Side Gallery zijn gratis toegankelijk. Dit stukje van de voormalige Berlijnse Muur is versierd met schilderingen en is de grootste openluchtgalerij ter wereld.

Reistijd Utrecht – Berlijn: 5.53 uur, vanaf € 38 enkele reis

Reserveer je treintickets naar Berlijn hier
Bekijk budgetvriendelijke accommodaties in Berlijn
Boek een goedkope stedentrip Berlijn met de trein

Boedapest Hongarije, goedkope steden Europa

3. Boedapest, Hongarije

Boedapest wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Donau: met Boeda aan de ene en Pest aan de andere kant. Bezienswaardigheden zijn de Grote Synagoge en het Joods Historisch Museum in de Joodse wijk Erzsébetváros, het Parlementsgebouw en de Burcht van Boeda op de Burchtheuvel. Onder de burcht vind je ondergrondse tunnels waar Graaf Dracula gevangen zat. Je komt er door de Funicular, een trammetje, naar boven te nemen, maar wil je het low budget houden dan kan het ook te voet. Ontspannen doe je in de thermale baden, zoals de Széchenyi-baden, of tijdens een riviercruise op de Donau.

Budgettips Boedapest
Gratis en voor niets wandel je 1 km lang omhoog naar Castle Hill (de Burchtheuvel). Vanaf uitzichtpunten zoals bij Fisherman’s Bastion kijk je uit over de Donau en de stad. Hier staat ook het Buda Kasteel waarvan de tuinen gratis toegankelijk zijn.

Reistijd Utrecht – Boedapest: 13.42 uur, vanaf € 67 enkele reis

Boek je treintickets naar Boedapest hier
Bekijk de 10 beste budget hotels in Boedapest

Luxemburg stad, Luxemburg

Goedkope stedentrips met de trein naar Luxemburg stad

4. Luxemburg stad, Luxemburg

Nog zo’n verrassende bestemming voor een budgetvriendelijke stedentrip met de trein is Luxemburg stad. Het is makkelijk bereikbaar per trein, het openbaar vervoer is er gratis en de natuur is nooit ver weg. Hier wisselen historische vestingwerken en moderne architectuur elkaar af. Dat de stad uit een hoog en laag deel staat, zie je goed op het Place de Justice. Neem ook een kijkje bij Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg en de brug Ponte Adolphe. Daarnaast is een bezoek aan de historische wijk Grund een aanrader.

Budgettips Luxemburg stad
Bezoek de Bock-kazematten: een complex van ondergrondse gangen en forten die de stad ooit beschermden (4 euro entree). Een wandeling door de groene vallei van de rivier de Pétrusse is gratis en lekker als je even aan de drukte wilt ontsnappen.

Reistijd Utrecht – Luxemburg stad: 5.33 uur, vanaf € 33 enkele reis

Reserveer je treintickets naar Luxemburg stad hier
Bekijk goedkope hotels in Luxemburg stad

Lyon, Frankrijk

Een van de goedkope stedentrips met de trein brengt je naar de Franse stad Lyon

5. Lyon, Frankrijk

Lyon is de gastronomische hoofdstad van Frankrijk en is ideaal voor een low budget citytrip met de trein of als tussenstop langs de Route du Soleil. Dankzij de rijke geschiedenis van de stad staat Lyon op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dwaal er langs oude paleizen, kathedralen en over pleinen. Zoals de Saint-Jean Kathedraal bijvoorbeeld, de Fourvière Basiliek en het oude Romeins Amfitheater. Niet voor niets is Lyon de hoofdstad van de gastronomie. In de oude binnenstad, Vieux-Lyon, vind je talloze barretjes, winkeltjes, bistro’s en restaurants waar je goed kunt eten.

Budgettips Lyon
Wandel door de kleine straatjes en traboules: smalle passages tussen de gebouwen in Vieux-Lyon. Of bezoek Parc de la Tête d’Or, een groot park met een gratis dierentuin en prachtige tuinen.

Reistijd Utrecht – Lyon: 6.41 uur, vanaf € 73 enkele reis

Boek je treintickets Lyon hier
De 10 beste budgethotels in Lyon

Innsbruck Tirol, Oostenrijk

Op zoek naar goedkope stedentrips met de trein? Denk dan ook eens aan Innsbruck

6. Innsbruck, Oostenrijk

Een van de goedkope stedentrips met de trein brengt je naar Innsbruck in Oostenrijk! In de hoofdstad van Tirol komt alles samen. Innsbruck is niet alleen perfect voor een budget stedentrip met de trein, dit is ook de plek voor outdoor activiteiten. Van shoppen tot mountainbiken en van lekker eten tot hiken (of skiën!) in de bergen. Het kan hier allemaal. De highlights van Innsbruck zijn de Hofburg, het voormalige paleis van de Habsburgers, en een ritje in de kabelbaan naar 2000 meter hoogte met de Nordkettenbahn. Lekker eten kun je hier overal op een van de terrassen of in de restaurants. Ga je in de winter? Dan kun je je stedentrip Innsbruck combineren met een wintersportvakantie!

Budgettips Innsbruck
Het Huis met het Gouden Dak (Goldenes Dach) is het meest gefotografeerde plekje van de stad en je kunt het gratis bewonderen. Met de Innsbruck Card (vanaf ​€ 53,00) heb je vrije toegang tot 22 musea en bezienswaardigheden en gratis reizen met het OV in de regio.

Reistijd Utrecht – Innsbruck: 13.41 uur, vanaf € 35 enkele reis

Reserveer je treintickets naar Innsbruck hier
Low budget hotels in Innsbruck

Praag Karelsbrug Tsjechië

Goedkope stedentrips met de trein naar Praag

7. Praag, Tsjechië

Praag is misschien wel de mooiste stad van Europa. Hoewel je vanuit Nederland zo’n 11 uur in de trein zit, stap je uit in een sprookjeswereld. Bezienswaardigheden in de Gouden Stad zijn onder andere de Praagse Burcht en het Staroměstské náměstí. Aan dit Oude Stadsplein pronkt het Raadhuis, de barokke Sint-Nicolaaskerk, de Tynkerk en het Golz-Kinskypaleis. Ook de wijk Malá Strana en de Joodse wijk Josefov mag je niet missen. Vooral de Oude Joodse Begraafplaats is indrukwekkend: hoewel het niet groot is, liggen hier wel 60- tot 100.000 mensen begraven.

Budgettips Praag
Wandel langs de oevers van de Donau, slenter over de Karelsbrug en beklim de Petrin heuvel. Vanaf de hoogste heuvel van Praag heb je een panoramisch uitzicht. Ben je op zoek naar een betaalbare maaltijd, dan kun je bij Havelská Koruna proeven van lokale gerechten voor een redelijke prijs. Dus ben je op zoek naar goedkope stedentrips met de trein, denk dan ook zeker eens aan Praag!

Reistijd Utrecht – Praag: 10.48 uur, vanaf € 40 enkele reis

Boek je treintickets naar Praag hier
Goedkope accommodaties in Praag

Wenen MuseumQuartier

Goedkope stedentrips met de trein: stedentrip Wenen

8. Wenen, Oostenrijk

Ook Wenen leent zich goed voor een low budget stedentrip met de trein. Met de nachttrein sta je in ruim 10 uur in de hoofdstad van Oostenrijk: de stad van majestueuze paleizen, Kaiserin Sissi en klassieke muziek. Componisten als Mozart, Wagner, Strauss en Schubert woonden hier. Er valt genoeg te zien en te doen in Wenen. Neem een kijkje bij de Hofburg, beklim de torens van de Stephansdom, wandel door de tuinen van Schloss Schönbrunn, slenter door het stadspark Wiener Prater en ga iets eten of drinken bij Brasserie Palmenhaus. Natuurlijk mag je ook de grandeur van de Weense Staatsopera niet missen.

Budgettips Wenen
Bewonder de kleurrijke en speelse bouwstijl van het Hundertwasserhaus of wandel door Wenen in de voetsporen van Jesse en Céline tijdens deze Before Sunrise wandelroute. Bij de kraampjes op de Naschmarkt kun je proeven van een scala aan betaalbare hapjes.

Reistijd Utrecht – Wenen: 10.06 uur, vanaf € 35 enkele reis met Nightjet

Reserveer je treintickets Wenen hier
Goedkope accommodaties in Wenen

Parijs Montmartre, Frankrijk

Goedkope stedentrips met de trein naar Parijs in Frankrijk

9. Parijs, Frankrijk

In het rijtje goedkope stedentrips met de trein mag Parijs zeker niet ontbreken. Dankzij de supersnelle treinverbinding Thalys sta je al binnen 3,5 uur hartje Parijs. Je komt aan op Gare du Nord waar je heel makkelijk op de metro stapt richting je hotel. Beklim de Eiffeltoren, dwaal door de oude wijk Montmartre, bezoek de Sacré-Coeur of maak een boottocht over de Seine. Ook musea als het Louvre en Musée d’Orsay zijn aanraders. Dit prachtige museum is gevestigd in een 19e eeuwse stationshal en heeft een collectie kunstwerken van onder andere Monet, Renoir en Van Gogh.

Budgettips Parijs
Ga picknicken in een van de parken, zoals in Jardin de Luxembourg of het Jardin Tuilleries. In Parijs vind je musea die gratis toegankelijk zijn voor jongeren onder de 26 jaar, daarnaast zijn veel musea gratis op de eerste zondag van de maand. Op de website wegwijs naar Parijs vind je een handig overzicht!

Reistijd Utrecht – Parijs: 3.38 uur, vanaf € 25 enkele reis

Boek je treintickets Parijs hier
Budget accommodaties in Parijs

Goedkope stedentrips met de trein - Graslei in Gent België. jpeg

Goedkope stedentrips met de trein naar Gent

Gent, België

10. Goedkope stedentrip met de trein: Gent, België

Gent is een van mijn favoriete bestemmingen als het gaat om goedkope stedentrips met de trein. Met zijn middeleeuwse architectuur, bourgondisch eten en cultuur is Gent een fijne stad om een paar dagen te verblijven. Bezienswaardigheden zijn het Belfort van Gent, kasteel Gravensteen en de Sint-Niklaaskerk. Behalve een studentenstad is Gent ook een stad voor kunstliefhebbers. Je vindt er musea als Museum voor Schone Kunsten (MSK), Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK), STAM, het Stadmuseum Gent en Museum Dr. Guislain. Verder heeft Gent gezellige cafés en restaurants, zoals Brasserie Pakhuis.

Budgettips Gent
Wandel langs de Graslei en Korenlei, geniet van de streetart in Gent, stap binnen in de Sint-Baafskathedraal of neem een kijkje in de prachtige bibliotheek De Krook.

Reistijd Utrecht – Gent: 2.30 uur, vanaf € 32 enkele reis

Reserveer je treintickets Gent hier
Goedkoop overnachten in Gent

Stedentrip met de trein Antwerpen, België

Goedkope stedentrips met de trein naar Antwerpen

Goedkope stedentrips met de trein - Antwerpen Sint-Annatunnel

Goedkope stedentrips met de trein: Sint-Anna voetgangerstunnel in Antwerpen, bron foto

11. Antwerpen, België

Bijna om de hoek, maar o zo’n leuke stad: Antwerpen! Vanaf Utrecht sta je met de trein al binnen anderhalf uur in de stad die bekendstaat om zijn mode en kunst. Dat begint al zodra je aankomt: Antwerpen Centraal is een pracht van een station. Bezienswaardigheden in Antwerpen zijn de historische binnenstad met de Grote Markt, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het stadhuis van Antwerpen en de Vlaeykensgang. Behalve een havenstad, vind je in Antwerpen ook heel wat musea zoals het Museum aan de Stroom (MAS), het Museum voor Schone Kunsten en het Mode Museum.

Budgettips Antwerpen
Het panoramische dakterras van het Museum aan de Stroom (MAS) is gratis toegankelijk. Een van de meest fotogenieke plekken van Antwerpen is de Sint-Anna Voetgangerstunnel onder de rivier de Schelde. Het werd in 1931 geopend en verbindt beide oevers met elkaar.

Reistijd Utrecht – Antwerpen: 1.27 uur, vanaf € 21 enkele reis

Boek je treintickets Antwerpen hier
Bekijk budget accommodaties in Antwerpen

Belfort Brugge België

Goedkope stedentrips met de trein: stedentrip Brugge

12. Brugge, België

Sprookjesachtig Brugge ligt op ongeveer 3 uur rijden met de trein. Dankzij de kanalen wordt Brugge ook wel ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. De Vlaamse stad staat op de Wereldergoedlijst van UNESCO en telt heel wat historische bezienswaardigheden. Dwaal er door middeleeuwse straatjes, over De Grote Markt met de Onze-Lieve-Vrouwe-kerk en beklim het Belfort voor het uitzicht. Een van de meest romantische plekjes in Brugge is het Minnewater. Rond dit stadsmeer kun je goed wandelen of picknicken.

Budgettips Brugge
Een van de beste tips om je stedentrip Brugge betaalbaar te houden is door te wandelen. Gelukkig is het centrum van Brugge compact wandel je zo van De Grote Markt naar het Minnewater.

Reistijd Utrecht – Brugge: 2.58 minuten, vanaf € 32 enkele reis

Reserveer je treintickets naar Brugge
Goedkope overnachtingen in Brugge

Vind goedkope stedentrips met de trein

Deze steden bieden een unieke mix van cultuur, geschiedenis en betaalbaarheid, waardoor ze perfect zijn voor reizigers met een beperkt budget. Vergeet niet om treinkaartjes en accommodaties vooraf te boeken om de beste deals te krijgen voor je low budget stedentrip met de trein. Steeds meer reisorganisaties bieden verrassende en goedkope stedentrips met de trein aan, zoals:

Stedentrip met de trein bij TUI

Bekijk stedentrips met de trein van De Jong Intra

Low budget stedentrips NS International

Goedkope stedentrips met de trein bij Treinrondreis

Weekendje weg met de trein bewaren

12 tips stedentrips met de trein Goedkope stedentrips met de trein

Meer inspiratie duurzaam reizen






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *