New York on a budget: 13 tips voor een goedkope stedentrip NYC

Verenigde Staten, Noord-Amerika

New York on a budget, budget tips

New York on a budget: 13 low budget tips voor NYC. Want hoewel New York niet bepaald een goedkope stad is, bekeek ik de leukste (alternatieve) bezienswaardigheden voor weinig tot geen geld. En dat alles binnen 24 uur. Ik ging op zoek naar de beste low budget én gratis tips voor een goedkope(re) stedentrip New York!

Manhattan Bridge, DUMBO, NYC low budget tips New York

Low budget tips New York: koop een coffee to go

New York on a budget: low budget tips NYC

New York is duur. Het grootste deel van je budget voor een stedentrip New York ben je kwijt aan je vliegticket en je hotel of appartement. Dus een low budget bestemming is New York zeker niet. Wel kun je je kosten ter plekke zo laag mogelijk proberen te houden. Geen goedkope stedentrip, maar wel New York on a budget. En dat alles op tweede kerstdag.

Zo liet een vriend me in de ochtend de leukste straten en plekjes in DUMBO in Brooklyn zien en haalden we een coffee to go. ‘s Middags bezochten we de gaafste plekjes in toeristisch Manhattan. En het leuke is: deze bezienswaardigheden zijn bijna allemaal gratis! Waarbij ik heb geprobeerd om zowel must sees voor first timers als mijn persoonlijke low budget tips New York te combineren.

Lees ook: mijn tips voor de wijk DUMBO in New York
Low budget tip: ontdek New York met het openbaar vervoer
En: Low budget tips Londen

Low budget tip New York: Fulton Center NYC

1. Kijk rond in Fulton Center

Een van de beste tips voor een low budget stedentrip New York: boek geen hotel in Manhattan. Ik overnachtte in de wijk DUMBO. Van hieruit reis je met de metro in een half uur naar hartje Manhattan. Een belangrijke hub is metrostation én winkelcentrum Fulton Center. Het complex bevindt zich op Fulton Street / Broadway-Nassau Street en werd in 2014 geopend. Voor alles in New York geldt: kijk omhoog. Zo heeft Fulton Center een prachtige, fotogenieke Dome. En verlaat je Fulton Center via Fulton Street, dan doemt meteen de Freedom Tower voor je neus op. Fotomoment! En helemaal gratis.

Low budget tips New York: Hotel The Beekman

2. Ga koffie drinken in Hotel The Beekman

Plof neer voor een kop koffie in Hotel The Beekman. Je kunt je bijna geen betere plek voorstellen. Het elegante hotel werd ingericht door de Zweedse interieurontwerper en product designer Martin Brudnizki. Ook hier geldt: kijk goed rond en omhoog naar het prachtig vormgegeven trappenhuis. Fraai staaltje architectuur in ruil voor een goed kop koffie. Hotel The Beekman, 123 Nassau St, New York, NY 10038

Low budget tip New York: The Oculus NYC

3. Bekijk The Oculus

WTC-metrostation the Oculus is niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar met een prijskaartje van bijna 4 miljard euro is dit ook het duurste station ooit. Het werd ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava en het moet een vogel voorstellen die opstijgt uit de hand van een kind. Op  11 september om 10.28 uur valt het zonlicht door het dak naar binnen: het tijdstip waarop de laatste toren viel op 9/11. Alsof je in het binnenste van een enorme walvis bent beland, zo kan ik de Oculus het beste omschrijven. De bouw en het lijnenspel van schaduw en licht maken een bezoek meer dan waard. En het leuke is: je kunt al dit moois gratis bewonderen.

The Winter Garden NYC

4. Wandel door The Winter Garden

Vanuit The Oculus wandel je zo The Winter Garden binnen. Onder het enorme glazen atrium groeien palmbomen en er staan bankjes. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd, zoals kunstexposities en concerten. Tijdens het TriBeCa Film Festival worden hier films vertoond.

9 11 memorial New York

5. Bezoek het 9/11 Memorial

Op loopafstand van The Oculus en Winter Garden vind je het 9/11 Memorial: een monument voor de aanslagen die plaatsvonden op 11 september 2001. Daar waar voorheen de twee torens stonden, bevinden zich nu twee bassins. Op de randen ervan worden de namen vermeld van de slachtoffers die vielen. Het bijbehorende 9/11 Memorial Museum kun je ‘s avonds tussen half acht en negen gratis bezoeken en op dinsdag, al is het dan wel op basis van first come, first serve. Het kan er ontzettend druk zijn. Met name tijdens weekenden en feestdagen staan er ellenlange wachtrijen. Ga dus alleen als je voldoende tijd (over) hebt of als dit echt op je lijstje staat.

Le Song Chelsey Market NYC 2

New York on a budget: bezoek Chelsey Market. Dat eten is dan weer iets minder low budget ;)

6. Struin rond over Chelsey Market

Niet het best bewaarde geheim van New York, maar wel een aanrader. Chelsey Market is een overdekte markt in de oude Oreo fabriek. Je vindt er tal van eettentjes, winkeltjes met snuisterijen en bakkertjes. Wij ploffen neer om te lunchen in de Franse bistro Le Song waar ik m’n tanden zet in onvervalste, Franse ratatouille. Bon appetit! Chelsey Market, 75 9th Ave, New York

NYC, the high line

The High line street art

7. Wandel over The High Line

Nog zo’n inkoppertje, maar o, wat leuk! The Highline is een combinatie van een park en een relaxte stadswandeling en is gebouwd over een verhoogd, oud treinspoor. De route is zo’n 2,5 km lang (maar wordt nog steeds uitgebreid) en voert je langs streetart, wolkenkrabbers en architectuur. Onderweg heb je een geweldig uitzicht over de straten van New York en in de zomermaanden staan er kraampjes waar kunstenaars hun werk verkopen en kun je er een hapje scoren. Wel is het toeristisch, maar dat mag de pret niet drukken. Psssssttt… Ariana Grande heeft along the line een appartement gekocht.

The High Line New York

New York on a budget: wandelen over The High Line is helemaal gratis!

New York on a budget, wandel over The High Line New York, USA

8. Neem een kijkje bij Bryant Park

Bryant Park is een oase van rust. Ook al wordt het omringd door drukke straten, in het park zelf is het relatief rustig. Je vindt het aan Sixth Avenue en 42nd Street. Vanuit het park zie je een aantal prachtige gebouwen oprijzen, zoals het American Radiator Building en de New York Public Library. Het hele jaar door vinden er in Bryant Park evenementen plaats en tijdens de feestdagen is het omgetoverd tot een gezellige kerstmarkt met kraampjes en een ijsbaan. Ook leuk: net als in veel Parijse parken kun je er een stoeltje pakken en gaan zitten waar je wilt.

9. Ga architectuur snuiven bij het Church Street Post Office Building

Dit prachtige, nog in gebruik zijnde postkantoor is een van de meest iconische art deco gebouwen van New York. Als je van architectuur houdt, is het de moeite waard om even binnen te lopen en rond te kijken. Post Office Building, 90 Church Street, New York

New York on a budget, neem een kijkje bij Grand Central Terminal NYC

New York on a budget: dwaal gratis door Grand Central Terminal

10. Dwaal door Grand Central Terminal

Het is een komen en gaan op het Grand Central Station. Het grootste station ter wereld werd op 2 februari 1913 geopend. Alleen al in de stationshal kun je je een tijdje vermaken en het prachtig geschilderde plafond en de ramen bewonderen. De klok in het midden van de stationshal herken je vast uit films. Daarnaast vind je in het Grand Central diverse restaurants, winkels en de Grand Central Market: een uitgebreide food market. Grand Central Terminal, 89 E 42nd St, New York

New York on a budget, low budget tip - wandel naar Rockefeller Center NYC

New York on a budget: slenteren langs versierde etalages met kerst

11. Slenter over Fifth Avenue

Slenteren over Fifth Avenue is a must. In de beroemde, chique winkelstraat van New York is het altijd druk. Rond de kerstdagen is dit de plek om de kerstsfeer op te snuiven. Vergaap je aan de magische etalages van Saks en Macy’s, waarvoor zich doorgaans drommen mensen verzamelen.
Wandel even binnen in de St Patrick Cathedral, ook aan Fifth Avenue. Er tegenover vind je Rockefeller Center, waar je tijdens de feestdagen niet alleen een ijsbaan vindt, maar ook de wereldberoemde kerstboom. Het aanzetten van de kerstboomverlichting is ieder jaar weer een groot spektakel. De Tree Lightning Ceremony wordt zelfs live op tv uitgezonden en vaak treedt er een bekende artiest op. Echt New York on a budget dus!

New York on a budget, doe zoveel mogelijk te voet

12. Vergaap je aan Times Square

Net als in de film: Times Square. Misschien is dit stukje New York met al haar schreeuwerige neon-reclame wel het bekendst. Al is het er altijd druk en barst het er van de toeristen, dit moet je gezien hebben. En het leuke is: het kost je niets. Dus dé low budget tip voor je stedentrip New York.

new york on a budget, bekijk de statue of liberty

13. New York on a budget: het Vrijheidsbeeld

Last but not least: bezoek het vrijheidsbeeld low budget style. Je kunt een kaartje kopen voor een rondleiding bij Lady Liberty en Ellis Island, maar een goede budget tip is om de gratis ferry naar Staten Island. De ferry vaart weliswaar op een afstand lángs het Vrijheidsbeeld, maar je hebt wel de tijd om mooie foto’s te schieten. En het leukste van dit alles: het is een stuk goedkoper dan een toegangsticket Ellis Island.

New York on a budget: reis met de metro

New York on a budget: goedkoop reizen met het openbaar vervoer

Vervoer en verblijf New York on a budget

Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar New York, waarbij hotel en vlucht inbegrepen is. Soms pakken die pakketreizen zelfs goedkoper uit dan dat je alle low budget vluchten en hotels zelf moet boeken.

Vlucht naar New York

Diverse luchtvaartmaatschappijen vliegen rechtstreeks naar New York, zoals Delta, United en KLM. Zelf vloog ik met KLM waarbij ik gebruik maakte van de IPB-regeling.

New York on a budget tip: een betaalbaar hotel

In New York vind je hotels in alle soorten en maten. Ik houd meestal de prijzen op verschillende websites bij, zoals op Booking.com. Hier kun je ook vaak hotels boeken die je tot 24 uur van tevoren gratis kunt annuleren. Als je hier vaker boekt, krijg je ook het ‘Genius’ Level, waarbij je korting krijgt op je volgende trips. Natuurlijk kun je ook een appartement of kamer via Airbnb huren. Wil je het dure en drukke Manhattan vermijden? Denk dan ook eens aan Brooklyn. Goedkoper en beter voor je low budget stedentrip New York. Vanaf Brooklyn rijd je met de metro in een half uurtje naar Manhattan.

New York on a budget met het openbaar vervoer

Natuurlijk kun je New York te voet verkennen of je met de taxi laten vervoeren, maar mijn ervaring en low budget tip is dat het openbaar vervoer lekker makkelijk, goedkoop en snel is. Met name de metro is relatief goedkoop in New York.

Low budget tip New York: gebruik het openbaar vervoer

Trips en tours in New York

Via GetyourGuide kun je eenvoudig een dagtrip of excursie boeken in New York. Zoals:

 

Washington Street Manhattan Bridge DUMBO, New York

New York on a budget betekent vooral veel lopen en met de metro

Meer reisinspiratie New York on a budget

New York on a budget: tips goedkope stedentrip bewaren?

New York on a budget NYC in een dag

New York on a budget, handige reisgidsen





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay.


2 comments on “New York on a budget: 13 tips voor een goedkope stedentrip NYC

  1. Ik weet niet of ik NY ooit kan betalen, maar ben er door deze blog zeker even geweest. Ik geniet altijd weer van jouw schrijfstijl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *