New York on a budget

Travel, Verenigde Staten

New_York_on_a_budget

Ken je het programma ’The Layover’ van Anthony Bourdain? Nou, zo ongeveer zagen mijn kerstdagen er uit. Ik bekeek de leukste (alternatieve) bezienswaardigheden van New York binnen 24 uur. In de ochtend nam een vriend me mee door de straten van DUMBO in Brooklyn, ‘s middags bezochten we de gaafste plekjes in toeristisch Manhattan. Het leuke is: de bezienswaardigheden zijn bijna allemaal gratis! Ik heb geprobeerd om zowel must sees voor first timers als mijn persoonlijke low budget tips New York te combineren. Dit zijn mijn tips voor New York on a budget!

Fulton_Center_New_York

Fulton Center

Ik overnachtte in de wijk DUMBO. Van hieruit reis je met de metro in een half uur naar hartje Manhattan. Een belangrijke hub is metrostation én winkelcentrum Fulton Center. Het complex bevindt zich op Fulton Street / Broadway-Nassau Street en werd in 2014 geopend. Voor alles in New York geldt: kijk omhoog. Zo heeft Fulton Center een prachtige, fotogenieke Dome. En verlaat je Fulton Center via Fulton Street, dan doemt meteen de Freedom Tower voor je neus op. Fotomoment!

Hotel_The_Beekman_NYC

Hotel The Beekman

Plof neer voor een kop koffie in Hotel The Beekman. Je kunt je bijna geen betere plek voorstellen. Het elegante en smaakvolle hotel werd ingericht door de Zweedse interieurontwerper en product designer Martin Brudnizki. Ook hier geldt: kijk goed rond en omhoog naar het prachtig vormgegeven trappenhuis. Fraai staaltje architectuur in ruil voor een kop koffie. Hotel The Beekman, 123 Nassau St, New York, NY 10038

Oculus_NYC

The Oculus

WTC-metrostation de Oculus is niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar met een prijskaartje van bijna 4 miljard euro is het is ook het duurste station ooit. Het ontwerp is van de Spaanse architect Santiago Calatrava en moet een vogel voorstellen die opstijgt uit de hand van een kind. Op 11 september valt het zonlicht om exact 10.28 uur door het gat in het dak naar binnen: het moment waarop de laatste toren viel op 9/11. Alsof je in het binnenste van een enorme walvis bent beland, zo kan ik de Oculus misschien het beste omschrijven. De bijzondere bouw en het lijnenspel van schaduw en licht maken een bezoek meer dan waard.

Winter_Garden_NYC

The Winter Garden

Vanuit The Oculus wandel je zo The Winter Garden binnen. Onder het enorme glazen atrium groeien palmbomen en staan bankjes. Heerlijk om even neer te ploffen en op je gemak rond te kijken. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd, zoals kunstexposities en concerten. Tijdens het TriBeCa Film Festival worden hier films vertoond.

9/11_memorial_NYC

9/11 Memorial

Op loopafstand van de Oculus en Winter Garden vind je het 9/11 Memorial: een monument voor de aanslagen die plaatsvonden op 11 september 2001. Daar waar voorheen de twee torens stonden, bevinden zich nu twee bassins. Op de randen ervan worden de namen vermeld van de slachtoffers die vielen. Het bijbehorende 9/11 Memorial Museum kun je ‘s avonds tussen half acht en negen gratis bezoeken en op dinsdag, al is het dan wel op basis van first come, first serve. Het kan er ontzettend druk zijn. Met name tijdens weekenden en feestdagen staan er ellenlange wachtrijen. Ga dus alleen als je voldoende tijd (over) hebt of als dit echt op je lijstje staat.

Le_Song_Chelsea_Market_NYC

Chelsey Market

Niet het best bewaarde geheim van New York, maar wel een aanrader. Chelsey Market is een overdekte markt in de oude Oreo fabriek. Je vindt er tal van eettentjes, winkeltjes met snuisterijen en bakkertjes. Wij ploffen neer om te lunchen in de Franse bistro Le Song waar ik m’n tanden zet in onvervalste, Franse ratatouille. Bon appetit! Chelsey Market, 75 9th Ave, New York

High_Line_NYC_art

The High Line

Nog zo’n inkoppertje, maar o, wat leuk! The Highline is een combinatie van een park en een relaxte stadswandeling en is gebouwd over een verhoogd, oud treinspoor. De route is zo’n 2,5 km lang (maar wordt nog steeds uitgebreid) en voert je langs streetart, wolkenkrabbers en architectuur. Onderweg heb je een geweldig uitzicht over de straten van New York en in de zomermaanden staan er kraampjes waar kunstenaars hun werk verkopen en kun je er een hapje scoren. Wel is het toeristisch, maar dat mag de pret niet drukken. Psssssttt… Ariana Grande heeft along the line een appartement gekocht.

High_Line_NYC_app_Ariana_Grande

Bryant Park

Bryant Park is een oase van rust. Ook al wordt het omringd door drukke straten, in het park zelf is het relatief rustig. Je vindt het aan Sixth Avenue en 42nd Street. Vanuit het park zie je een aantal prachtige gebouwen oprijzen, zoals het vroegere American Radiator Building en de New York Public Library. Het hele jaar door vinden er in Bryant Park evenementen plaats en tijdens de feestdagen is het omgetoverd tot een gezellige kerstmarkt met kraampjes en een ijsbaan. Ook leuk: net als in veel Parijse parken kun je er een stoeltje pakken en gaan zitten waar je wilt.

Church Street Post Office Building

Dit prachtige, nog in gebruik zijnde postkantoor is een van de meest iconische art deco gebouwen van New York. Als je van architectuur houdt, is het de moeite waard om even binnen te lopen en rond te kijken. Post Office Building, 90 Church Street, New York

Grand_Central_NYC

Grand Central Terminal

Het is een komen en gaan op het Grand Central Station. Het grootste station ter wereld werd op 2 februari 1913 geopend. Alleen al in de stationshal kun je je een tijdje vermaken en het prachtig geschilderde plafond en de ramen bewonderen. De klok in het midden van de stationshal herken je vast uit films. Daarnaast vind je in het Grand Central diverse restaurants, winkels en de Grand Central Market: een uitgebreide food market. Grand Central Terminal, 89 E 42nd St, New York

Rockefeller_Center_NYC

Fifth Avenue

Slenteren over Fifth Avenue is a must. In de beroemde, chique winkelstraat van New York is het altijd druk. Rond de kerstdagen is dit de plek om de kerstsfeer op te snuiven. Vergaap je aan de magische etalages van Saks en Macy’s, waarvoor zich doorgaans drommen mensen verzamelen.

Wandel ook even binnen in de St Patrick Cathedral, ook aan de Fifth Avenue. Er tegenover vind je Rockefeller Center, waar je tijdens de feestdagen niet alleen een ijsbaan vindt, maar ook de wereldberoemde kerstboom. Het aanzetten van de kerstboomverlichting is ieder jaar weer een groot spektakel. De Tree Lightning Ceremony wordt zelfs live op tv uitgezonden en vaak treedt er een bekende artiest op.

Times Square

Net als in de film: Times Square. Misschien is dit stukje New York met al haar schreeuwerige neon-reclame wel het bekendst. Al is het er altijd druk en barst het er van de toeristen, dit moet je gezien hebben.

Het Vrijheidsbeeld

Last but not least: het vrijheidsbeeld! Je kunt een kaartje kopen om Lady Liberty van dichtbij te zien (evt in combinatie met een bezoek aan Ellis Island), maar heb je minder tijd en/of geld dan is de gratis ferry naar Staten Island een prima alternatief. De ferry vaart weliswaar op een afstand lángs het Vrijheidsbeeld, maar je hebt wel de tijd om mooie foto’s te schieten.

DUMBO_Manhattan_Bridge

Meer lezen over New York?

Of bestel een van deze reisgidsen 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *