New York on a budget: 13 low budget tips

Travel, Verenigde Staten

New York on a budget

Ken je het programma ‘The Layover’ van Anthony Bourdain? Zo ongeveer zagen mijn kerstdagen er uit. Ik deed New York on a budget en bekeek de leukste (alternatieve) bezienswaardigheden in New York binnen 24 uur voor weinig tot geen geld. Dit zijn mijn 13 low budget tips voor Manhattan, New York!

Low budget tripje New York

New York is duur. Het grootste deel van je budget ben je kwijt aan je vliegticket en je hotel of appartement. Helaas kun je daar weinig aan veranderen. Wel kun je je kosten ter plekke zo laag mogelijk proberen te houden. Zo liet een vriend me in de ochtend de leukste straten en plekjes in DUMBO in Brooklyn zien en haalden we een coffee to go. ‘s Middags bezochten we de gaafste plekjes in toeristisch Manhattan. En het leuke is: deze bezienswaardigheden zijn bijna allemaal gratis! Ik heb geprobeerd om zowel must sees voor first timers als mijn persoonlijke low budget tips New York te combineren.

Fulton Center NYC

1. Fulton Center

Ik overnachtte in de wijk DUMBO. Van hieruit reis je met de metro in een half uur naar hartje Manhattan. Een belangrijke hub is metrostation én winkelcentrum Fulton Center. Het complex bevindt zich op Fulton Street / Broadway-Nassau Street en werd in 2014 geopend. Voor alles in New York geldt: kijk omhoog. Zo heeft Fulton Center een prachtige, fotogenieke Dome. En verlaat je Fulton Center via Fulton Street, dan doemt meteen de Freedom Tower voor je neus op. Fotomoment!

Hotel The Beekman New York

2. Hotel The Beekman

Plof neer voor een kop koffie in Hotel The Beekman. Je kunt je bijna geen betere plek voorstellen. Het elegante en smaakvolle hotel werd ingericht door de Zweedse interieurontwerper en product designer Martin Brudnizki. Ook hier geldt: kijk goed rond en omhoog naar het prachtig vormgegeven trappenhuis. Fraai staaltje architectuur in ruil voor een kop koffie. Hotel The Beekman, 123 Nassau St, New York, NY 10038

The Oculus NYC

3. The Oculus

WTC-metrostation de Oculus is niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar met een prijskaartje van bijna 4 miljard euro is het is ook het duurste station ooit. Het ontwerp is van de Spaanse architect Santiago Calatrava en moet een vogel voorstellen die opstijgt uit de hand van een kind. Op 11 september valt het zonlicht om exact 10.28 uur door het gat in het dak naar binnen: het moment waarop de laatste toren viel op 9/11. Alsof je in het binnenste van een enorme walvis bent beland, zo kan ik de Oculus misschien het beste omschrijven. De bijzondere bouw en het lijnenspel van schaduw en licht maken een bezoek meer dan waard.

The Winter Garden NYC

4. The Winter Garden

Vanuit The Oculus wandel je zo The Winter Garden binnen. Onder het enorme glazen atrium groeien palmbomen en staan bankjes. Heerlijk om even neer te ploffen en op je gemak rond te kijken. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd, zoals kunstexposities en concerten. Tijdens het TriBeCa Film Festival worden hier films vertoond.

9 11 memorial NYC

5. 9/11 Memorial

Op loopafstand van de Oculus en Winter Garden vind je het 9/11 Memorial: een monument voor de aanslagen die plaatsvonden op 11 september 2001. Daar waar voorheen de twee torens stonden, bevinden zich nu twee bassins. Op de randen ervan worden de namen vermeld van de slachtoffers die vielen. Het bijbehorende 9/11 Memorial Museum kun je ‘s avonds tussen half acht en negen gratis bezoeken en op dinsdag, al is het dan wel op basis van first come, first serve. Het kan er ontzettend druk zijn. Met name tijdens weekenden en feestdagen staan er ellenlange wachtrijen. Ga dus alleen als je voldoende tijd (over) hebt of als dit echt op je lijstje staat.

Le Song Chelsey Market NYC 2

6. Chelsey Market

Niet het best bewaarde geheim van New York, maar wel een aanrader. Chelsey Market is een overdekte markt in de oude Oreo fabriek. Je vindt er tal van eettentjes, winkeltjes met snuisterijen en bakkertjes. Wij ploffen neer om te lunchen in de Franse bistro Le Song waar ik m’n tanden zet in onvervalste, Franse ratatouille. Bon appetit! Chelsey Market, 75 9th Ave, New York

NYC, the high line

The High line street art

7. The High Line

Nog zo’n inkoppertje, maar o, wat leuk! The Highline is een combinatie van een park en een relaxte stadswandeling en is gebouwd over een verhoogd, oud treinspoor. De route is zo’n 2,5 km lang (maar wordt nog steeds uitgebreid) en voert je langs streetart, wolkenkrabbers en architectuur. Onderweg heb je een geweldig uitzicht over de straten van New York en in de zomermaanden staan er kraampjes waar kunstenaars hun werk verkopen en kun je er een hapje scoren. Wel is het toeristisch, maar dat mag de pret niet drukken. Psssssttt… Ariana Grande heeft along the line een appartement gekocht.

The High Line New York

8. Bryant Park

Bryant Park is een oase van rust. Ook al wordt het omringd door drukke straten, in het park zelf is het relatief rustig. Je vindt het aan Sixth Avenue en 42nd Street. Vanuit het park zie je een aantal prachtige gebouwen oprijzen, zoals het vroegere American Radiator Building en de New York Public Library. Het hele jaar door vinden er in Bryant Park evenementen plaats en tijdens de feestdagen is het omgetoverd tot een gezellige kerstmarkt met kraampjes en een ijsbaan. Ook leuk: net als in veel Parijse parken kun je er een stoeltje pakken en gaan zitten waar je wilt.

9. Church Street Post Office Building

Dit prachtige, nog in gebruik zijnde postkantoor is een van de meest iconische art deco gebouwen van New York. Als je van architectuur houdt, is het de moeite waard om even binnen te lopen en rond te kijken. Post Office Building, 90 Church Street, New York

Grand Central Terminal NYC

10. Grand Central Terminal

Het is een komen en gaan op het Grand Central Station. Het grootste station ter wereld werd op 2 februari 1913 geopend. Alleen al in de stationshal kun je je een tijdje vermaken en het prachtig geschilderde plafond en de ramen bewonderen. De klok in het midden van de stationshal herken je vast uit films. Daarnaast vind je in het Grand Central diverse restaurants, winkels en de Grand Central Market: een uitgebreide food market. Grand Central Terminal, 89 E 42nd St, New York

Rockefeller Center NYC

11. Fifth Avenue

Slenteren over Fifth Avenue is a must. In de beroemde, chique winkelstraat van New York is het altijd druk. Rond de kerstdagen is dit de plek om de kerstsfeer op te snuiven. Vergaap je aan de magische etalages van Saks en Macy’s, waarvoor zich doorgaans drommen mensen verzamelen.
Wandel ook even binnen in de St Patrick Cathedral, ook aan de Fifth Avenue. Er tegenover vind je Rockefeller Center, waar je tijdens de feestdagen niet alleen een ijsbaan vindt, maar ook de wereldberoemde kerstboom. Het aanzetten van de kerstboomverlichting is ieder jaar weer een groot spektakel. De Tree Lightning Ceremony wordt zelfs live op tv uitgezonden en vaak treedt er een bekende artiest op.

New York

12. Times Square

Net als in de film: Times Square. Misschien is dit stukje New York met al haar schreeuwerige neon-reclame wel het bekendst. Al is het er altijd druk en barst het er van de toeristen, dit moet je gezien hebben.

new york statue of liberty

13. Het Vrijheidsbeeld

Last but not least: het vrijheidsbeeld! Je kunt een kaartje kopen om Lady Liberty van dichtbij te zien (evt in combinatie met een bezoek aan Ellis Island), maar heb je minder tijd en/of geld dan is de gratis ferry naar Staten Island een prima alternatief. De ferry vaart weliswaar op een afstand lángs het Vrijheidsbeeld, maar je hebt wel de tijd om mooie foto’s te schieten.

New York metro

Vervoer en verblijf New York

Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar New York, waarbij hotel en vlucht inbegrepen is:

Vlucht naar New York

Diverse luchtvaartmaatschappijen vliegen rechtstreeks naar New York, zoals Delta, United en KLM. Zelf vloog ik met KLM waarbij ik gebruik maakte van de IPB-regeling.

Een betaalbaar hotel in New York

In New York vind je hotels in alle soorten en maten. Ik houd altijd een tijdje de prijzen op verschillende websites bij, voornamelijk op Booking.com. Hier kun je namelijk ook vaak hotels boeken die je tot het laatste moment gratis kunt annuleren. Als je hier vaker boekt, krijg je ook het zogenaamde ‘Genius’ Level, waarbij je korting krijgt op je volgende tripjes. Natuurlijk kun je ook een appartement of kamer via Airbnb huren. Wil je het dure en drukke Manhattan vermijden? Denk dan ook eens aan gave plekjes in Brooklyn. In een half uurtje brengt de metro je naar hartje Manhattan.

Openbaar vervoer

Natuurlijk kun je New York te voet verkennen of je met de taxi laten vervoeren, maar mijn ervaring is dat het openbaar vervoer lekker makkelijk, goedkoop en snel is. Hier lees je mijn tips voor het (openbaar) vervoer in New York.

Trips en tours in New York

Washington Street Manhattan Bridge DUMBO

Meer lezen over New York?

Deze post bewaren? Pin het dan!

New York on a budget NYC in een dag

Of bestel een van deze reisgidsen 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *