Openbaar vervoer in New York

Noord-Amerika, Praktische info, Travel, Verenigde Staten

Openbaar vervoer in New York

New York, the city that never sleeps. Dat geldt ook voor het verkeer en het openbaar vervoer. Je kunt de stad natuurlijk te voet verkennen (op mijn allereerste dag in NYC liep ik maar liefst 15 km), maar het openbaar vervoer is lekker snel, goedkoop en makkelijk. Daarom: mijn tips over het (openbaar) vervoer in New York.

Van de luchthaven naar NYC met de taxi

De makkelijkste en tegelijkertijd de duurste optie is reizen met de taxi. Voor een taxi vanaf JFK airport naar NYC ben je ongeveer $70 kwijt, vanaf Newark iets meer, namelijk zo’n $85. Let op: ga voor een taxi naar de officiële taxistandplaats. Word je in de aangesproken door agressieve taxichauffeurs die aangeven dat ze van Uber zijn? Check dan goed hun prijzen: die zijn niet te vergelijken met de Uber prijzen elders in de wereld en worden opgedreven waar je bij staat.

Lees ook: 13 low budget tips Manhattan, New York

Openbaar vervoer in New York

Van JFK naar NYC met de metro

Vanaf JFK Airport reis je zo met de airtrain en aansluitend de metro naar iedere wijk in New York. Afhankelijk van waar je moet zijn, in Manhattan of bijvoorbeeld Brooklyn, volg je na de douane de bordjes ‘airtrain’ en neem je de airtrain richting Jamaica (voor Manhattan) of Howard Beach (voor Brooklyn). Bij aankomst op Jamaica of Howard Beach betaal je $5 voor je airtrain ticket. Hiermee open je het poortje en vervolg je je reis.

Lees ook: tips voor DUMBO in Brooklyn, New York

Hier stap je over op de gewone metro die wordt aangeduid met bordjes ‘subway’ of ‘trains’. Je koopt je metro card en checkt vanaf welk perron en welke kant jouw metro op rijdt. Metrolijnen E,J en Z (vanaf Jamaica) en metrolijn A (vanaf Howard Beach) rijden naar Manhattan. Het is handig om dit vooraf alvast uit te zoeken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Gemiddeld ben je ongeveer 1,5 uur onderweg vanaf JFK naar Manhattan (Penn Station). Reken voor Brooklyn ongeveer een uur. Download de handige metrokaart.

Van Newark naar NYC met de metro

Land je op Newark? Dan neem je eerst de airtrain naar treinstation NJ Transit Newark. Hier neem je de trein naar het eindstation: New York Penn Station, hartje Manhattan. Vanaf hier rijden diverse metrolijnen. In totaal doe je er ongeveer 30 tot 45 minuten over om vanaf Newark bij Penn Station te komen. Een ticket voor airtrain plus trein kost je $12,50. Op de website van NJ Transit kun je trein schedules vinden. Eenmaal op Penn Station kun je er ook voor kiezen meteen een unlimited Metro Card te kopen.

Van de luchthaven naar NYC met de shuttlebus

Vind je een taxi te duur en de metro lastig zo’n eerste keer? Kies dan voor een shuttlebusje. Er zijn diverse mogelijkheden, van shuttlebusjes die je op een centrale plek afzetten of netjes voor de deur van je hotel. Van een busje dat je moet delen tot privévervoer. Maar je kunt je natuurlijk ook geheel in stijl met een limo naar je hotel laten brengen. De verschillende opties vind je hier.

Openbaar vervoer in New York - metro

Reizen met de metro

Reizen met de metro is makkelijk, snel en veilig. En het leuke is: je duikt meteen in het alledaagse leven van de New Yorkers zelf. De ‘trains’ rijden 24 uur per dag, 7 dagen per week. Een enkele reis kost je $2,75. Ben je een aantal dagen in New York, overweeg dan een Metro-Card aan te schaffen.

De verschillende lijnen worden aangegeven met A, B, C en hebben hun eigen ‘kleur’. Bij de ingang van elk metrostation staat aangegeven welke richting de metro op gaat: naar het noorden (Uptown en Queens) of het zuiden (Downtown en Brooklyn). In de spits rijden de trains iedere 2 tot 5 minuten, de rest van de dag kun je iedere 10 of 15 minuten instappen en ‘s nachts rijden de trains iedere 20 minuten. Een overzicht van alle metrolijnen kun je hier downloaden.

Metrocard

Voor een Pay-per-ride MetroCard betaal je eenmalig $1, daarna betaal je voor iedere rit slechts $2,75. Op ieder station kun je het saldo opwaarderen bij een automaat of aan het loket. Je kunt cash betalen of per creditcard. Deze kaart is trouwens niet op naam. Je kunt je kaartje dus gewoon door het apparaat halen en vervolgens doorgeven aan de volgende. Handig als je met meerdere mensen reist of als iemand nog wel saldo op zijn/haar kaartje heeft. Ben je van plan vaker met de metro te reizen, dan is een Unlimited Ride Metrocard een optie. Je betaalt opnieuw eenmalig $1 voor de pas en voor $33 mag je zeven dagen lang door NYC reizen. Kinderen tot 112 cm mogen trouwens gratis reizen, ongeacht de leeftijd.

Bussen

De unlimited metrocard kun je ook gebruiken voor busvervoer in New York. De bus is goedkoop, maar door het drukke verkeer in New York niet de snelste oplossing.

Yellow cab

Net als in de film: rijden in een yellow cab. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de bussen: door het drukke verkeer kom je maar langzaam vooruit en lopen de kosten snel op. Wil je toch een ritje maken in de beroemde yellow cab? Maak dan bijvoorbeeld een tochtje in zo’n klassieker over de Brooklyn Brigde of neem alleen een taxi als de metro niet meer rijdt in de nachtelijke uurtjes.

Vervoer en verblijf New York

Diverse reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar New York, waarbij hotel en vlucht inbegrepen is:

Vlucht naar New York

Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen rechtstreeks naar New York, zoals Delta, United en KLM. Vergelijk vliegtickets naar New York op bijvoorbeeld Tix.nl. Zelf vloog ik met KLM waarbij ik gebruik maakte van de IPB-regeling.

Lees ook: IPB’en, zo werkt dat

Een betaalbaar hotel in New York

In New York vind je hotels in alle soorten en maten. Ik houd de prijzen op verschillende websites bij, voornamelijk op Booking.com. Hier kun je namelijk ook hotels boeken die je tot het laatste moment gratis kunt annuleren. Als je hier vaker boekt, krijg je het ‘Genius’ Level, waarbij je korting krijgt op je volgende tripjes. Wil je het dure en drukke Manhattan vermijden? Denk dan ook eens aan gave plekjes in Brooklyn. In een half uurtje brengt de metro je naar hartje Manhattan.

Tips openbaar vervoer New York bewaren

Openbaar vervoer New York, Amerika USA

Meer reisinspiratie New York?

Handige reisgidsen New York
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *