Tips duurzame reisartikelen

Praktische info

tips duurzame reisartikelen

Hoe kun je zo duurzaam mogelijk reizen en zo weinig mogelijk de natuur en het milieu belasten? Deze zero waste reisartikelen gaat niet alleen veel langer mee, ze zijn ook nog eens beter voor het milieu en uiteindelijk beter voor je portemonnee. Ik heb mijn favoriete duurzame reisartikelen op een rijtje gezet die onmisbaar zijn voor je reis (maar ook thuis).

1. Milieuvriendelijke hervulbare flesjes

Wegwerpartikelen en plastic hebben een enorme impact op het milieu. Daarom kun je beter niet gaan voor de mini’s, maar neem je je eigen shampoo en conditioner mee in hervulbare siliconenflesjes. Precies groot genoeg om mee te nemen in je handbagage en je kunt ze keer op keer hergebruiken. Beter voor het milieu, beter voor je portemonnee = een win-win situatie!

2. Shampoo bar

Een shampoo bar neem ik al jaren mee op reis. Je kunt ze krijgen voor alle haartypen en vaak kun je ze niet alleen gebruiken als shampoo voor je haar, maar ook als zeep voor je lichaam. Eén shampoo bar gaat zo’n 60 tot 80 wasbeurten mee. Dat staat gelijk aan 3 plastic flessen shampoo. En het is ook nog eens lekker compact en makkelijk om mee te nemen.

3. Bamboe tandenborstel

Wist je dat plastic tandenborstels niet gerecycled worden en dus gewoon in de natuur terechtkomen? Dat voorkom je door bijvoorbeeld een bamboe tandenborstel te gebruiken. Het is even wennen qua geur en smaak moet ik eerlijk zeggen, maar een stuk beter voor het milieu.

4. Zonnebrandmiddel

Heel goed dat je jezelf tegen de zon beschermt, maar ontzettend jammer dat de stoffen in de meeste zonnebrandcrèmes schadelijk zijn voor het zeeleven en het koraal. Kies je voor een zonnebrandmiddel zonder oxybenzone dan bescherm je niet alleen je huid, maar ook de natuur. HappySoaps heeft nu ook een zonnebrandstick die 100% plasticvrij, vegan en natuurlijk is. Je kunt kiezen uit factor 20 of 30.

Herbruikbare wattenschijfjes Bamboozy

5. Herbruikbare wattenschijfjes

In plaats van wegwerpwattenschijfjes kun je ook herbruikbare wattenschijfjes kopen die je kunt wassen. Ze zijn gemaakt van een mix van bamboe en katoen en worden vaak geleverd met een waszakje zodat je ze niet kwijtraakt in je wasmachine.

6. Waterfles

Standaard neem ik een hervulbare waterfles mee op reis, zoals een Dopper. Thuis drink ik nooit water uit een petfles, maar gewoon uit de kraan. Want wist je dat het kraanwater in Nederland tot het schoonste water ter wereld behoort? Onzin dus om mineraalwater te kopen in vervuilende plastic flessen. Als ik in een land ben waar ik niet uit de kraan kan drinken, zoek ik een waterbron met drinkbaar water (bijvoorbeeld in Frankrijk) of probeer ik een zo groot mogelijke fles te kopen waarmee ik m’n dopper telkens bijvul. Ideaal is het niet, maar nog steeds minder vervuilend dan tig kleine flesjes.

7. Waterfilter

Als je in heel onherbergzame gebieden rond gaat trekken, is het handig dat je een waterfilter bij je hebt. Er zijn verschillende waterfilters verkrijgbaar die lichtgewicht zijn en die geschikt zijn om mee te nemen op reis. Zoals je die van LifeStraw of Liberty drinkfles.

8. Rietjes

Rietjes zijn eigenlijk nogal overbodig. Een optie is om ze te weigeren in het restaurant of café of om je eigen rietje mee te nemen. Je kunt kiezen uit een herbruikbaar rietje van staal of bamboe rietjes.

9. Bestek

Bestek bij de lokale eettentjes en bij kraampjes langs de weg is doorgaans van plastic. Dus het is altijd handig om je eigen bestek mee te nemen. Zelf heb ik altijd een setje sporks bij me (een combinatie van spoon & fork), maar dit herbruikbare bamboe bestek is ook een aanrader!

Low budget boodschappen voor 50 euro per week

10. Boodschappentas

Behalve m’n rugzak van Eastpak, waar heel veel boodschappen in passen, neem ik ook altijd een linnen boodschappentasje mee. Net als een blauwe nettas die ik ooit kocht in Frankrijk.

11. Handdoek van gerecycled plastic

Zelf neem ik altijd een grote hamamdoek mee. Deze gebruik ik als omslagdoek, als picknickkleed en als handdoek op het strand. Een heel leuk alternatief vind ik deze handdoek die is gemaakt van een stof van gerecyclede plastic PET flessen. Je kunt kiezen uit verschillende kleurige patronen. Zeg nou zelf, van zo’n eco-vriendelijke handdoek word je toch blij?

12. Solar powerbank

Terwijl jij op je handdoek naar jouw favoriete muziek luistert, laadt je telefoon gewoon op. Deze powerbank van Xtorm op zonne-energie heb ik al een tijdje en bevalt reuze goed. Hij is wel wat zwaarder in gewicht, maar hij laadt je telefoon tot 5x op.

tips duurzame en zero waste reisartikelen tips duurzame reisartikelen

Meer cadeaus en gadgets voor reizigers?


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay.

Reizen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *