Romans die je meenemen op reis

Boeken, Lifestyle

Romans die je meenemen op reis

Dit zijn mijn favoriete romans die je meenemen op reis. Want wat is er nu fijner dan jezelf even helemaal te verliezen in een andere wereld? Deze boeken voeren je mee naar onbekende bestemmingen en bijzondere locaties. En het leuke is: een aantal van deze boeken mag je ook lezen voor de lijst!

Romans die je meenemen op reis

Boeken die je meenemen op reis: dit zijn mijn favorieten!

1. Wild – Cheryl Strayed

Cheryl Strayed heeft van haar leven een puinhoop gemaakt. Daarom besluit ze om in haar eentje de 1700 km lange Pacific Crest Trail te van Mexico naar Canada te lopen. Dit blijkt niet alleen een fysieke uitdaging, maar haar wandeltocht dwingt haar ook om haar angsten en demonen uit haar verleden onder ogen te komen. Gaandeweg ontdek je door middel van flashbacks waarom ze op dit punt in haar leven terecht is gekomen. Wild gaat over kracht, eenzaamheid, kwetsbaarheid en doorzettingsvermogen tegen een achtergrond van het prachtige Amerikaanse landschap. Het dagboek van Cheryl Strayed werd succesvol verfilmd met in de hoofdrol Reece Witherspoon. Hier lees je meer over de film Wild.

2. Into the Wild – Jon Krakauer

De 22-jarige Chris McCandless heeft maar één doel in z’n leven: ontsnappen aan de werkelijkheid en leven zonder geld en verplichtingen. Hij maakt een road trip dwars door Amerika met als einddoel het afgelegen Alaska. Een ontdekkingstocht waardoor je zelf ook na gaat denken: wat heb je eigenlijk nodig in het leven? Het boek is op zijn beurt weer gebaseerd op het dagboek en brieven van Chris McCandless. Into the Wild werd bovendien prachtig verfilmd door Sean Penn met muziek van Eddie Vedder. Lees meer over de prachtige verfilming van Into The Wild.

3. De schaduw van de wind – Carlos Ruiz Zafon

In de krochten van het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Daniel wordt door z’n vader, die boekhandelaar en weduwnaar is, meegenomen naar deze geheime wereld boordevol verhalen. Als hij een boek mag uitzoeken kiest hij voor ‘De Schaduw van de wind’ van Julián Carax. Vanaf dat moment laat het boek hem niet meer los. Sterker nog: het boek lijkt invloed te hebben op alles wat hij vervolgens meemaakt, wie hij ontmoet en op wie hij verliefd wordt. Een spannende pageturner. De schaduw van de wind was jarenlang zo populair dat je in Barcelona speciale wandelroutes kon volgen langs de locaties uit het boek.

4. De overgave – Arthur Japin

‘Die ene dag’, zo begint het hartverscheurende verhaal van Sallie ‘Grannie’ Parker. Het is mei 1836, Fort Parker in Texas, Verenigde Staten. Die ene dag is bepalend voor de rest van het leven van de blanke koloniste Granny. Samen met haar gezin, dochters en kleinkinderen trekt ze naar het westen van de Verenigde Staten om er een nieuw leven op te bouwen. Op die ene dag worden ze overvallen door de Comanches die verkrachten, mishandelen en moorden. Een gruwelijk, maar prachtig boek dat vertelt over de veerkracht van mensen, van vrouwen in het bijzonder en gebaseerd is op historische feiten.

Lezen voor je lijst: ‘De Overgave’ kun je niet lezen voor je lijst, maar wel ‘De Zwarte met het Witte Hart’ van Arthur Japin. Niveau 4 – Lezen voor de lijst (15-18 jaar).

5. Het huis met de schaduw – Aminatta Forna

Gost is een gemoedelijk dorpje in het binnenland van Kroatië waar klusjesman Duro is opgegroeid. Het dorpje is prachtig gelegen tussen de heuvels, bloemenvelden en vlakbij een waterkreek. Het leven lijkt er voort te kabbelen, totdat op een dag buitenstaanders het dorp binnenrijden. Als ze komen wonen in het huis met de schaduw blijkt dat niets is wat het lijkt. Lees hier meer over Het Huis met de Schaduw.

6. Nachttrein naar Lissabon – Pascal Mercier

Midden in de les verlaat Raimund Gregorius, leraar klassieke talen, het klaslokaal. Opeens beseft de man van middelbare leeftijd dat de tijd hem door de vingers glipt. Nog diezelfde nacht verlaat hij zijn bijzonder geordende leventje en neemt de nachttrein naar Lissabon. De reden daarvan is dat hij een boek heeft gelezen van de Portugese arts Amadeu de Prado. In dat boek schrijft hij over de zin van het bestaan en dat op zó’n manier, dat Gregorius niet anders kan dan de schrijver van het boek in Lissabon op te zoeken. Op die manier probeert hij er achter te komen hoe hij z’n eigen leven moet leiden.

7. Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer

Schrijver Ilja neemt zijn intrek in het illustere Grand Hotel Europa in Venetië om te overdenken wat er is misgegaan met zijn grote liefde, kunsthistoricus Clio. Het ooit zo grootse hotel is nu vooral vergane glorie. De vergelijking met het oude Europa is dan ook snel gemaakt. Een oud Europa dat krampachtig probeert vast te houden aan oude waarden terwijl vluchtelingen voor de deur staan. Zo zitten ook alle personages die voorbij komen vast aan hun verleden. Voor de toekomst is geen ruimte en de geschiedenis trekt alleen toeristen. Als het hotel wordt overgenomen door een Chinese eigenaar, is helemaal duidelijk dat Europa nooit meer de oude wordt.

Lezen voor je lijst: Niveau 6 – Lezen voor de lijst (15 – 18 jaar).

8. Joe Speedboot – Tommy Wieringa

Dit fantastisch geschreven boek neemt je mee in het simpele dorpsleven van een aantal tieners in het Brabantse Lomark. Als Fransje uit z’n coma ontwaakt, zoemt er een nieuwe naam rond: Joe Speedboot. Een boek over vriendschap, verraad, de dood, seks én over ontsnappen aan het burgerlijke leven. Dankzij de recht-voor-z’n-raap vertelstijl van Tommy Wieringa is het misschien meer een jongens- dan meidenboek. Bijkomend voordeel… het is een van de romans die je mag lezen voor je lijst!

Lezen voor je lijst: Niveau 4 – Lezen voor de lijst (15 – 18 jaar).

9. La Superba – Ilja Leonard Pfeijffer

Een ode aan een onooglijke stad, dat is Superba, de bijnaam voor Genua. Pfeijffer omschrijft op een prachtige manier de lelijkste Italiaanse stad. De verteller verweeft verschillende verhaallijnen met elkaar terwijl hij een roman over Genua schrijft. Dan weer sleept hij een been met zich mee dat hij heeft gevonden bij de vuilnis, dan weer neemt hij je mee in de Italiaanse bureaucratie of vertelt hij over het leven van een Afrikaanse bootvluchteling. De grens tussen waarheid en fantasie is vaag. De omschrijvingen van de gebouwen, de mensen, de wirwar aan middeleeuwse steegjes zijn zo beeldend en treffend dat je het liefst meteen afreist naar Genua. Niet voor niets won Pfeijffer de Libris Literatuurprijs 2014 voor La Superba.

Lezen voor je lijst: Niveau 5 – Lezen voor de lijst (15 – 18 jaar).

10. Dit zijn de namen – Tommy Wieringa

In dit zijn de namen is een aantal verwilderde vluchtelingen op elkaar aangewezen. Ze zijn slachtoffers van mensensmokkel en reizen dwars door de steppe. Ondanks de uitdagingen, diefstal, verraad en zelfs moord blijven ze als groep bij elkaar. Een indrukwekkend relaas over de strijd van het overleven. Gaandeweg het boek ontrafelt politiecommissaris Beg de geschiedenis van de tocht en ieders achtergrond. Een duister en onluisterend verhaal over wat een mens doet om te overleven. Dit zijn de namen won de Libris Literatuurprijs in 2013. Ook dit boek mag je lezen voor je lijst.

Lezen voor je lijst: Niveau 4 – Lezen voor de lijst (15 – 18 jaar).

11. Camino – Graeme Simsion & Anne Buist

Een heerlijke roman die lekker wegleest. Al lezende trotseer je niet alleen de bergen en dalen van de pelgrimsroute door Frankrijk en het noorden van Spanje, maar komen terloops ook de strubbelingen van het leven voorbij. Camino is een boek over vriendschap, liefde en verlies en weer opstaan en doorgaan en mag dan ook niet ontbreken in dit rijtje boeken die je meenemen op reis.

Meer boeken inspiratie

Romans die je meenemen op reis bewaren

Romans die je meenemen op reis

Deze boeken mag je ook lezen voor je lijstDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay.

BoekenBoeken


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *