Boeken die je helpen naar een vrij en onafhankelijk leven

Boeken, Lifestyle

Boeken die je helpen naar een vrij en onafhankelijk leven
Meer reizen, meer tijd doorbrengen met de kids en genieten van grote en kleine avonturen. Dat wilde ik graag. Maar, aan het eind van iedere maand was m’n geld op. Zo ging dat jarenlang. Dus zocht ik naar een manier om meer geld over te houden. Zodat ik nu leuke dingen kan doen én meer vrijheid kan creëren voor de toekomst. Ik las boeken die me op een positieve manier aan het denken hebben gezet en die helpen naar een vrij en onafhankelijk leven. Inspirerende boeken over geld, anders leven en tips over besparen.

Boeken over geld, anders leven en tips over besparen

Boeken over geld, anders leven en besparen

Dat je niet per se een gigantisch inkomen hoeft te hebben om te kunnen genieten, daarover schreef ik al in m’n blog over zuinig leven én groots genieten. Ook een vakantie hoeft niet prijzig te zijn als je deze tips voor goedkoop reizen in je achterhoofd houdt. De afgelopen jaren heb ik veel boeken gelezen die me op een of andere manier hebben geïnspireerd. Hoewel niet alles uit deze boeken één op één toe te passen is in mijn persoonlijke leven (ik zie mezelf nog geen tentje opzetten in de struiken of dumpster diving zoals in Leven van € 1,- per dag), toch heb ik uit ieder boek iets opgepikt dat voor mij wél werkt. Al deze boeken hebben me op de een of andere manier laten zien dat anders leven mogelijk is.

Lees ook: zuinig leven én groots genieten, het kan
En: tips voor goedkoop reizen
Leestip: Leven van 1 euro per dag – Kath Kelly
En: Werk is geen oplossing – Marguerite van den Berg

Miljonair met een gewone baan Oeds-Jan Postma

1. Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma

Miljonair worden? Dat lijkt iedereen wel wat. We denken dan al snel aan de loterij winnen of een fantastisch betaalde baan. Dat het vrij eenvoudig is om miljonair te worden door hard te werken en een flinke dosis discipline, klinkt minder spectaculair. Toch slaagde econoom Oeds-Jan Postma er in om op die manier op z’n 44e al miljonair te zijn met een heel gewone baan. De kracht van dit boek is dat Postma heel helder en overzichtelijk alles uitlegt. De nadruk ligt op zo snel mogelijk beginnen met sparen. Niet op een bankrekening, maar door middel van indexbeleggen. Je hebt er een lange adem voor nodig, maar het is mogelijk. Alles draait om keuzes maken, iedere dag weer. Leuk om te lezen: de inzichten in hoe de meeste miljonairs écht leven. En dat is vaak heel anders dan wij denken.

Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma

2. Hypotheekvrij – Gerhard Hormann

Een van de eerste boeken die ik las over geld was deze klassieker over hoe je (versneld) je huis kunt aflossen. Toen Hormann het in 2012 schreef speelde dit nog niet zo. Inmiddels verdiepen steeds meer mensen zich in manieren om hun huis af te lossen. Destijds had ik net samen met m’n (nu ex-) man een huis gekocht met een hoge hypotheek. Hoewel ik inmiddels een huurwoning heb, blijft Hypotheekvrij een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het aflossen van z’n woning of bezuinigen in het algemeen.

Hypotheekvrij – Gerhard Hormann

3. Een werkweek van 4 uur – Timothy Ferriss

Een werkweek van 4 uur geeft je interessante inzichten in productiever werken en zo meer vrije tijd creëren. Ik vond het een eye-opener! Timothy Ferriss waarschuwt voor werken om te werken (W4W) en dat je leuke dingen niet moet uitstellen tot je pensioen. In Een werkweek van 4 uur geeft hij praktische tips over hoe je je werkuren efficiënt(er) kunt indelen. Door overzichtelijk te maken welke taken je als eerste moet doen, de kracht van elimineren en hoe om te gaan met je mail. Een heel praktisch boek waarvan niet alles één op één toe te passen is in mijn leven (want wat moet ik in vredesnaam met een virtual assistant in India?!), maar veel van zijn adviezen volg ik nog iedere dag op!

Een werkweek van 4 uur – Timothy Ferriss

4. Rich Dad, Poor Dad – Robert Kiyosaki

Rich Dad, Poor Dad (Rijke Pa, Arme Pa) van Robert Kiyosaki vertelt het verhaal van Robert en Mike, twee vrienden, en hun vaders. De vader van Robert is leraar, doet alles volgens het boekje en werkt hard. De vader van Mike is ondernemer. Aan de hand van de lessen van beide vaders ontdek je wat de rijken hun kinderen leren over geld dat de armen en middenklasse niet doen. In dit boek leer je hoe je het beste met geld en investeringen om kunt gaan. Robert blijft er op hameren dat financiële intelligentie de sleutel is (iets wat je niet op school leert). Het boek leert je dan ook op een andere manier naar geld en geldstromen te kijken. Een must read als je financieel onafhankelijk wilt worden.

Rijke pa, arme pa – Robert Kiyosaki

Het leven is te kort om op kantoor te zitten - Lonneke Lodder

5. Het leven is te kort om op kantoor te zitten – Lonneke Lodder

Je hebt een baan van 9 tot 5, een pensioen, een auto voor de deur en een goed salaris. Zoals velen van ons. Toch knaagt het zo nu en dan en vraag je je af: is dit alles? Zo ook Lonneke. Zij besluit om alles anders te gaan doen. Dus verruilt ze haar veilige kantoorbaan en appartement in Amsterdam voor een geel huis halverwege een berg in Spanje. De weg naar vrijheid verloopt echter nogal hobbelig. Het proces van haar appartement verkopen, huisje zoeken in Spanje, alle regeldingen en leerprocessen beschrijft ze in haar boek: ‘Het leven is te kort om op kantoor te zitten‘. Daardoor ging ik ook weer nadenken: wat wil ik in het leven, hoe groot zijn de obstakels om dat te bereiken of zijn alle beren op de weg een illusie? Eén ding is zeker: als je het nooit probeert zul je het nooit weten.

Het leven is te kort om op kantoor te zitten – Lonneke Lodder

6. Leven van € 1,- per dag – Kath Kelly

Op een goede dag besluit de Engelse docent Kath Kelly om een jaar lang te leven van slechts € 1,- per dag. Van het gespaarde geld wil ze een kado kopen voor de bruiloft van haar broer. ‘Leven van € 1,- per dag, de meest ultieme bespaartips‘ is een hilarisch verslag van dat jaar. Voor dit ‘experiment’ stelt Kath wel wat spelregels op. Zo valt de huur buiten de deal, maar verder moet ze het doen met 1 euro per dag. Ze ontdekt dat er veel gratis evenementen zijn, gaat liftend het land door, koopt eten voor een habbekrats en ze doet er niet moeilijk over om een tentje op te zetten in de struiken (zo lang niemand het ziet). Het boek brengt je op inventieve ideeën, waarvan ik niet weet of ik ze in real life zou kunnen of willen toepassen, want… dumpster diving? Hoe ver zou jij gaan?

Leven van € 1,- per dag – Kath Kelly

7. Ga hosselen – Jeanine Schreurs

Jeanine Schreurs gooit het over een heel andere boeg. Hoewel hosselen een beetje een negatieve bijsmaak heeft, wil ze er vooral mee aangeven dat je niet afhankelijk moet zijn van één inkomstenbron. Door geld te verdienen als een ondernemer naast je baan, diverse side hustles te hebben en dus in te zetten op verschillende manieren om je geld te verdienen. Mocht de ene markt dan instorten dan heb je nog andere inkomsten om op terug te vallen. En zeg nou eerlijk, hoeveel mensen werken tegenwoordig nog hun hele leven bij één werkgever? Haar boodschap: zie kansen en benut deze. Ga Hosselen is een boeiend boek dat je leert denken in kansen in plaats van bij de pakken neer te zitten.

Ga hosselen – Jeanine Schreurs

8. De financiële detox – Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden

‘Hoe je meer geld overhoudt’ is de ondertitel van dit boek. Een praktisch boekje dat je leert welk geldtype je bent en je aan de hand meeneemt om te zien waar jouw geld iedere maand aan op gaat. Je krijgt in het boek antwoord op vragen als “Hoe is jouw relatie met geld?” tot “Wat zijn jouw financiële valkuilen?”. Tot slot is er de financiële detox: je gaat een tijdje helemaal geen geld uitgeven. Een praktisch boekje met veel doe-opdrachten. Heel eerlijk: als je je al veel in dit onderwerp hebt verdiept, biedt ‘De financiële detox‘ waarschijnlijk weinig nieuws onder de zon. Echt een boekje voor nieuwkomers dus.

De financiële detox – Joëlla Opraus & Nathalie van Wingerden

9. Het plakbandpensioen – Gerhard Hormann

In Het Plakbandpensioen gaat Gerhard Hormann op zoek naar een manier om nu al (deels) met pensioen te gaan. Want terwijl de pensioengerechtigde leeftijd steeds verder wordt opgeschroefd, lijkt het steeds minder haalbaar dat je die leeftijd in goede gezondheid haalt. ‘Alsof je een zomervakantie plant terwijl de herfststormen je om de oren gieren’. Hij geeft voorbeelden van mensen die het heft in eigen hand nemen en de keuze maken om minder te werken of eerder te stoppen. Daarvoor hoef je geen miljoenen op de bank te hebben. Wel kan dat betekenen dat je nu van minder geld moet leven zodat je daarmee extra vrije tijd in kunt lassen in je leven. Een inspirerend boek dat me aan het denken heeft gezet. Hoe wil jij je tijd tot aan je pensioen doorbrengen?

Het plakbandpensioen – Gerhard Hormann

Meer tips vrij en anders leven

Boeken over anders en leven en bespaartips bewaren

Boeken die je helpen naar een vrij en (financieel) onafhankelijk leven Inspirerende boeken over geld, besparen & anders leven

Meer inspiratie anders leven en besparenDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Pexels.

BoekenBoeken


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *