Goedkoop reizen, hoe doe je dat?

Praktische info, Travel

goedkoop_reizen_Hoe_doe_je-dat?_Nenehs_Choice
Ik ben vrijwel altijd op zoek naar goede deals en mooie bestemmingen voor weinig geld. Het liefst ver weg van het massatoerisme en midden tussen de locals. Zo doe ik dat: mijn tips voor alternatief en goedkoop reizen!

Zuinig leven

Allereerst heb ik een lowbudget lifestyle. Ik word blij van reizen en het ontdekken van de wereld en andere culturen. Daarom probeer ik, als het even kan, de helft van m’n inkomen te sparen. Dat doe ik door tweedehands te kopen (ik kocht vorig jaar zelfs een tweedehands iphone), spullen te lenen (zoals reisgidsjes via peerby), boodschappen te kopen in bulk, te koken vanaf scratch en mijn spullen en kleding weer te verkopen via marktplaats of bol.com. De verwarming gaat vaak een graadje lager en ik probeer weinig water te verbruiken. Dit alles is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook goed voor het milieu. Een win-win-situatie!

IPB’en

Heel soms maak ik gebruik van de IPB-regeling, wat betekent ‘Indien Plaats Beschikbaar’. Dat kan alleen als je iemand in je kennissen- of vriendenkring hebt die bij een luchtvaartmaatschappij werkt. Benieuwd hoe IPB’en werkt? Lees dan m’n blog over IPB’en.

Ticket alert en alternatieve bestemmingen

Via websites als skyscanner, ticketspy en Transavia houd ik prijzen van vliegtickets in de gaten. Hier kun je een melding instellen op bijvoorbeeld vertrekdatum of bestemming. Het goedkoopst zijn (uiteraard) de reisdata die het minst geliefd zijn. Lees: buiten het hoogseizoen en schoolvakanties om. Helaas is dat voor mij met twee kids niet altijd weggelegd. Wil ik toch iets bijzonders, dan spaar ik er lang voor zoals mijn rondreizen naar Marokko en Egypte met de kinderen met Djoser Family. Toch zitten er ook hartje hoogseizoen soms nog leuke aanbiedingen tussen. Om niets te missen heb ik me aangemeld voor nieuwsbrieven van VakantiePiraten, KAYAK en VakantieDealz. Niet alleen krijg je dan leuke aanbiedingen, ze wijzen je ook vaak op niet alledaagse vakantiebestemmingen zoals een stedentrip naar Kaunas in Litouwen of Thessaloniki.

Corfu, Griekenland

Pakketreizen

Soms kan het zijn dat je goedkoper uit bent met een pakketreis dan met een los vliegticket en losse hotelboeking. Zo boekte ik mijn tripjes met de kinderen naar Griekenland via Sunweb Vakanties en boekte ik een weekend Malta bij TUI. Bovendien zijn dan ook vaak transfers vanaf en naar de luchthaven ter plaatse inbegrepen.

Lichtgewicht reizen

Hoe minder je meeneemt, hoe goedkoper meestal je reis. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen moet je tegenwoordig namelijk betalen voor je ruimbagage. Een uitzondering daarop is als je met Air Malta naar Malta reist. Daarom probeer ik zo weinig mogelijk mee te nemen. Hier lees je mijn tips over reizen met alleen handbagage.

Privévenster / Incognito modus

Open een privévenster als je op zoek gaat naar goedkope reisjes of tickets. Boekingsites registreren namelijk of je vaker op de site komt. Naarmate je een site vaker bezoekt, zullen de prijzen van je eerder bezochte vakantiebestemmingen op de website stijgen. Met het openen van dezelfde website in een privévenster of in incognito modus voorkom je dit.

Goedkope overnachtingen

Ik doe niet moeilijk over goedkope accommodaties. Ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat een hotelkamer of appartement zo ranzig was dat ik er accuut weg wilde. Oke, de bedden zijn niet altijd je van het en complexen zijn soms wat gehorig waardoor je zowel kotsende feestgangers als alle amoureuze perikelen van heel dichtbij meebeleeft. Ik neem dan ook altijd goede oordoppen mee. En toegegeven, ik heb ook wel eens coke gevonden op een motelkamer in LA. Maar he, dan zat ik wél voor een prikkie op een fantastische plek én ik had achteraf weer een fantastisch verhaal.

Accommodaties via boekingssites

Boeken via vaste boekingssites kan je extra voordeel opleveren. Boek je bijvoorbeeld vaker via Booking.com dan krijg je de zogenaamde ‘genius’ status, waarmee je 10% korting krijgt op geselecteerde accommodaties. Bij Booking.com hebben ze niet alleen leuke hotelkamers, maar ook alternatieve overnachtingsplekken. Zo stuitte ik hier zomaar op die fantastische grotwoning in de Loire! Ook via airbnb.nl boek je de leukste appartementen.

Blijf kritisch

Blijf kritisch. Ook al pretendeert een website de goedkoopste prijzen voor een accommodatie te hebben, check de gangbare prijzen ook altijd op de website van andere boekingssites en het hotel zelf. Soms kun je daar goedkoper terecht omdat boekingssites vaak te maken hebben met winstmarges en commissies. Ook kan het zijn dat als je vaste klant bij een accommodatie korting krijgt als je (weer) rechtstreeks bij hen boekt. Check in dat geval altijd even of je als terugkerende klant korting ontvangt (a regular customer discount).

Vergelijken van luchthavens

Afhankelijk van je woonplaats kan het ook de moeite lonen om de vluchttarieven van diverse luchthavens met elkaar te vergelijken. Deze kunnen onderling nogal verschillen. Een vlucht vanaf Eindhoven, Rotterdam of Groningen Airport Eelde kan goedkoper zijn dan vanaf Schiphol. Ook de vliegtijden kunnen vanaf andere luchthavens gunstiger zijn.

Parkeren luchthaven

Ook op parkeertarieven bij luchthavens kun je geld besparen. Vlieg je met een budget airline, dan bestaat de kans dat de vluchttijden niet gunstig zijn en dat er op het tijdstip van vertrek en aankomst (nog) geen treinen rijden en je aangewezen bent op eigen vervoer. Er zijn diverse parkeermogelijkheden rondom Schiphol. Prijzen voor P1 en P2 liggen hoger dan op P3 (lang parkeren) of een andere mogelijkheid van parkeren verder weg. Ik parkeer op Schiphol meestal op het voordeligste parkeerterrein P3. Daarvoor kun je vooraf (goedkoper) een online ticket kopen, zodat je verzekerd bent van een plek in de schoolvakanties. Met een pendelbus sta je dan binnen een kwartier in de vertrekhal. Op andere luchthavens is parkeren vaak goedkoper dan op Schiphol. Voor mijn weekend Rethymnon was ik 4 dagen parkeren bij Groningen Airport Eelde slechts € 18 kwijt!

handbagage trolley malta

Reizen met handbagage

Nog een manier om reizen betaalbaar te houden is door alleen handbagage mee te nemen op reis. Tegenwoordig moet je bij vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen extra betalen voor ruimbagage. Ik neem alleen handbagage mee voor korte trips, maar ook als ik ga ipb’en is het handig. De crew wil liever niet op companions en hun bagage wachten. Dus gaat alles mee in de handbagage zodat je snel van boord kunt. Op die manier vloog ik heel goedkoop naar Malta (hoewel Air Malta als lijndienst een uitzondering is: ruimbagage is hier nog steeds gratis!), ging ik met alleen handbagage ipb’en naar Rio de Janeiro, NYC en Kaapstad en vertrok ik met slechts een trolley naar Kreta. Ik heb een handbagage trolley gekocht die bij alle luchtvaartmaatschappijen voldoet aan de voorwaarden voor handbagage.

Goedkoop of low budget reizen, zo deed ik dat

Goedkoop reizen zo doe je dat

Inspirerende (reis)boeken

2 comments on “Goedkoop reizen, hoe doe je dat?

  1. Marie schreef:

    Ik mis een hele belangrijke… Homeexchange, gratis op vakantie overal ter wereld dmv huizenruil. Maak eerst een profiel aan, verzamel daarmee guestpoints en ga daarmee eerst op vakantie zonder je eigen huis aan te bieden. Wij zijn fan! http://www.homeexchange.com/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *