Dingen waaraan ik geen geld uitgeef om meer te reizen

Lifestyle, Praktische info

Dingen waaraan ik geen geld uitgeef om te consuminderen en meer te kunnen reizen
Al eerder schreef ik een blog over: goedkoop reizen, hoe doe je dat? Maar omdat ik geen mega-salaris heb, draait alles om keuzes maken en prioriteiten stellen. Op die manier spaar ik geld, zodat ik meer kan reizen bijvoorbeeld. Dit zijn de dingen waaraan ik geen geld uitgeef om meer te reizen.

Hieraan geef ik geen geld uit

Er zijn veel dingen waar je op kunt besparen, maar uiteraard maakt iedereen daarin andere keuzes. Want wat de één zonde van het geld vindt, is voor de ander een must. Toch zijn er een aantal zaken waarop je heel makkelijk geld kunt besparen, met name op de lange termijn. Dan is het vooral een kwestie van volhouden en je doel voor ogen (blijven) houden. Door te besparen op alledaagse zaken houd ik meer tijd en geld over voor dingen die ik écht belangrijk vind in het leven: meer tijd doorbrengen met m’n familie en vrienden én reizen. Aan deze dingen geef ik geen geld uit om meer te kunnen reizen.

Lees ook: geld besparen door low budget boodschappen te doen

Tips om te besparen

1. Nieuwe spullen

Als het even kan probeer ik geen nieuwe spullen meer aan te schaffen. Borden, pannen, boeken en meubels koop (en verkoop) ik via marktplaats of bol.com of krijg ik zelfs gratis via facebookgroepen. Ook een gloednieuwe telefoon gaat er bij mij niet in. Vorig jaar kocht ik een tweedehands iphone. En… hij ziet er uit als nieuw, maar dan voor de helft van de prijs. Hoe fijn is dat! Recent tikte ik ook een tweedehands broodbakmachine op de kop én een gratis origineel Scrabble bordspel. Van dat soort koopjes scoren word ik zo blij als een kind!

2. Kleding en accessoires

Ook kleding koop ik vrij weinig nieuw, maar liever via Vinted of vintage pareltjes bij de kringloop. Als ik nieuwe kleding aanschaf, probeer ik deze zo neutraal mogelijk te houden qua kleur en niet te mode-gevoelig. Op die manier kan ik het langer dragen. Ik investeer dus graag in een dure en duurzame spijkerbroek, maar ik vind het zonde om zomerjurkjes te kopen die ik maar één seizoen draag (of die in een sweatshop geproduceerd zijn). Daarnaast vind ik het een sport om dure schoenen of merktassen die vrijwel ongebruikt zijn te scoren voor een prikkie. Vooral leren tassen kosten nieuw vaak een fortuin (lees: € 250), terwijl ik deze dan tweedehands koop voor € 50 of soms zelfs € 20. Heerlijk toch?

Lees ook: manieren om het kapitalisme te ontwijken

Tips besparen op make-up

3. Make-up

Sorry, maar veel make-up is niet aan mij besteed. Ik gebruik weinig make-up en dat wat ik draag koop ik gewoon bij de Hema. Van m’n blush en poeder tot m’n mascara en eyeliner.

4. Schoonheidsspecialiste & kapper

Het is niet altijd zo geweest dat ik weinig geld te besteden had. In de tijd dat ik geld als water had, gaf ik met gemak € 150 uit aan het kleuren en knippen van m’n haar. Nu heb ik het er simpelweg niet meer voor over. Ik heb een goedkopere kapper gezocht (check eens de kappersschool bij jou in de buurt: ze zoeken vaak modellen!) en ga minder vaak. Hair extensions, gepolijste nagels of keurige wenkbrauwen zijn sowieso niet aan me besteed. Wel vind ik het heerlijk om, vooral in de zomermaanden, zo nu en dan naar de pedicure te gaan. Dat kost me per keer  zo’n € 30 en daar kan ik weer een tijdje mee vooruit.

5. Uitgaan

Stappen en uitgaan was nooit m’n ding. Wel houd ik ontzettend van de natuur, kunst en cultuur. Van  (gratis!) wandelingen, van concerten en festivals tot het bezoeken van musea. Vandaar ook dat ik een museumkaart heb. Zo beslis ik soms om aan het eind van de dag nog een museum in te duiken. In veel musea kun je bovendien de laatste drie kwartier gratis naar binnen. Check vooraf even de regels van het museum dat je wilt bezoeken.

Geld besparen door niet uit eten te gaan in een restaurant

6. Uit eten

Eerlijk is eerlijk: bij mij gaat de liefde wel degelijk door de maag. In het verleden at ik regelmatig in sterrenrestaurants en ik vond dat verrukkelijk. Aan m’n huidige portemonnee is dat helaas niet besteed. Vaak kom ik er achter dat ik gerechten veel goedkoper (en beter!) zelf had kunnen maken, uitgezonderd het eten in die echt fantastische restaurants dan. Vaak vind ik het net zo gezellig om samen met vrienden te kokkerellen. Ik kies dan een gerecht uit een van deze kookboeken, zo haal je meteen de wereld in huis! En áls ik dan een keertje uit eten ga is het ook extra bijzonder en geniet ik er des te meer van. Zoals bij Libanees restaurant Fatoush in Groningen bijvoorbeeld. Die kibbeh en tabouleh doe ik hen gewoon niet na.

Lees ook: eenvoudige recepten die je makkelijk klaarmaakt

7. Abonnement op de sportschool

Ik probeer zo gezond en actief mogelijk te blijven door te sporten, maar in een sportschool zul je me niet snel zien. Wel volg ik iedere week een yogales (in de corona-tijd heerlijk buiten in het bos) en ik probeer iedere dag minstens een uur te lopen in de buitenlucht of zoek een toffe wandelroute uit. Wel zo goedkoop en ik word blij van wandelen in het bos, op de hei of over het strand. Is het slecht weer, dan stort ik me op online yogalessen van bijvoorbeeld Yoga With Adriene.

Dingen waaraan ik geen geld uitgeef om meer te reizen bewaren

Dingen waaraan ik geen geld uitgeef om meer te kunnen reizen Dingen waaraan ik geen geld uitgeef

Meer lezen over zuinig en anders leven?
Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay, Pexels of Unsplash.


15 comments on “Dingen waaraan ik geen geld uitgeef om meer te reizen

  1. Aduh. Leren tas! Van stof, net zo goed en kan in de wasmachine. Kleren zelf (ver) maken en je auto tot microcamper omtoveren. Ik ben de grootste krent van Nederland. Selamat malam, juga neneh….

    • Hahaha, ja, maar een leren tas gaat wel ontzettend lang mee (en ik vind ze gewoon mooi ;))

  2. Sportschool ga ik niet naartoe, dat vind ik zonde van mijn geld. Heel soms uiteten, maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vooral als we net ons gezin (5 personen ) gaan.

  3. Ik ben het zusje van Dagobert Duck, met veel plezier en instemming heb ik je blog zitten lezen

  4. De sportschool was hier ook echt zonde van m’n geld, was eerder sponsor, dus zodra het kon dat abonnement eruit gegooid.

  5. Oeie ik geef nog wel graag centjes uit aan lekker gaan uiteten, een fitnessabonnement, make-up en hebbedingetjes voor in huis …. Aan kleding kan ik dan wel geen grote bedragen hangen. Ik scrol heel graag op Vinted op zoek naar leuke items voor mezelf en de kids.

    • Oeh, ik houd ook echt van lekker eten. Want bij mij gaat de liefde (helaas) wel degelijk door de maag. Bij jou ook?

  6. Bij veel musea mag je de laatste drie kwartier gratis naar binnen. Als je vooral geïnteresseerd bent in iets specifieks en niet de hele tentoonstelling hoeft te zien, kan dat een uitkomst zijn. Check even de regels hierover bij het museum waar je naar toe wilt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *