Eenvoudige recepten: makkelijk en snel klaar te maken

Eten, Lifestyle

couscous-salade-pexels-ksenia-chernaya-3730944 2
Van lekkere wraps met tonijn en komijn tot een simpele pasta met basilicum en balsamico. Stuk voor stuk eenvoudige recepten voor simpele gerechten die hier in huis regelmatig op tafel staan. Bovendien zijn ze makkelijk en snel klaar te maken. Dit zijn mijn favoriete eenvoudige recepten!

Je ziet het waarschijnlijk al als je je oog snel even over deze recepten laat glijden: we eten weinig tot geen vlees of gebruiken vleesvervangers. Vis daarentegen eten we wel, maar altijd alleen met een MSC of ASC keurmerk. Dat maakt deze recepten gek genoeg ook relatief goedkoop. Vlees is namelijk een van de duurste ingrediënten. Dus al met al ben je met deze recepten niet alleen snel klaar; met een beetje geluk passen ze ook in jouw low budget lifestyle. Check ook vooral hoe ik boodschappen doe voor € 50 per week voor mezelf en twee tieners.

eenvoudige recepten, simpele pasta

Simpele pasta met basilicum & balsamico

Ziet er super uit, maar deze simpele pasta met basilicum & balsamico staat in een oogwenk op tafel.

Ingrediënten

  • 500 gram pasta (penne, farfalle of spaghetti)
  • ui
  • 2 tenen knoflook
  • paprika
  • blik gepelde tomaten
  • klein blikje tomatenpuree
  • snufje peper
  • wat zout
  • scheutje balsamico-azijn
  • verse basilicumblaadjesEventueel:
  • olijven
  • kappertjes

Voor de salade:

  • 2 a 3 tomaten
  • ¼ komkommer
  • scheutje witte wijnazijn
  • olijfolie
  • 1/3 pakje fetakaas

Bereidingswijze

Pasta koken volgens de verpakking. Ui, paprilka en knoflook snijden en fruiten in een pan met een scheutje olijfolie. De gepelde tomaten (fijnprakken) en tomatenpuree toevoegen. Snufje peper en zout toevoegen plus een scheutje balsamico azijn. Scheur wat verse basilicumblaadjes en doe deze erbij. Lekker laten pruttelen. Eventueel kun je nog een eetlepel kappertjes en wat olijven toevoegen aan de saus. Pasta afgieten en mengen met de saus.

Heerlijk met een stokbroodje of ciabatta en een simpele salade van komkommer, tomaten, wat fetakaas en een scheutje witte wijnazijn en wat olijfolie.

Variatietip: als ik niet alles voor een salade in huis heb, voeg ik aan de pasta nog een blik kikkererwten toe.

tortilla chips

Mexicaanse ovenschotel

Deze kleurrijke ovenschotel doet het ook goed bij kids vanwege de tortillachips. Minder snel klaar omdat ie zo lang in de oven moet, maar wel makkelijk klaar te maken (een kind kan de was doen).

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode en 1 groene paprika
  • 2 blikken kidneybonen en/of chilibonen
  • 1 potje tortillasaus
  • geraspte kaas
  • 1 zak tortillachips (naturel)

Voor de salade

  • ijsbergsla
  • komkommer
  • tomaten
  • crème fraiche

Als je per se vlees wilt eten, dan kun je er ook gehakt doorheen doen (± 400 gr). Je kunt dit ook  vervangen door vegetarische rulstukjes of vega gehackt. Doe er in dat geval 1 blik bonen in.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Fruit de ui en knoflook in olijfolie. Snijd de paprika’s in stukjes en bak mee. Laat de maïs uitlekken en voeg toe, net als de bonen. Roer tortillasaus door het mengsel. Breng op smaak met peper en zout.
Vet een ovenschaal in en doe 1/3 van de saus in de ovenschaal. Doe daar bovenop 1/3 van de tortillachips en strooi er 1/3 van de geraspte kaas over. Herhaal dit laagjessysteem en eindig met een laag kaas. Doe aluminiumfolie over de schaal en zet in de oven. Na 15 minuten haal je de aluminiumfolie er af en zet je de schaal nog eens terug voor nog een ± 15 minuten.

Salade

Ondertussen snijd je de sla, komkommer en tomaten in stukjes. Serveer met wat crème fraiche. Eet smakelijk!

eenvoudige recepten die snel klaar zijn: minestronesoep

Minestronesoep (Italiaanse groentesoep)

Lekker herfst- en wintergerecht. Het voordeel van dit recept is dat je werkelijk alle restjes van de week door de soep kunt gooien. Zo is het gerecht ooit ook in Italië ontstaan als poor man’s soup, maar ook om verspilling tegen te gaan. Zelf maak ik altijd een flinke pan minestronesoep klaar zonder de spekjes.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij (is niet noodzakelijk, maar wel heel goedkoop)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 75 gram magere spekreepjes (ik vervang dit door aubergine en/of courgette)
  • Groenten die je ‘over’ hebt in de koelkast. Dit kan zijn: wortel, courgette of paprika’s
  • 1 of 2 blikjes tomatenblokjes of gepelde tomaten, afhankelijk van hoeveelheid soep die je wilt maken.
  • 2 vlees- of kippenbouillontabletten
  • 75 gram macaroni of pasta wat je over hebt. Ik gooi er altijd een flinke hand vol door
  • 1 blikje/potje witte bonen of canellinibonen (die zijn iets groter)
  • 1 eetlepel pesto
  • snufje zout
  • wat peper
  • geraspte (oude) kaas

Bereidingswijze

Pel en snipper de ui. Snijd de bleekselderij in smalle boogjes. Verhit de olie in een pan en bak de spekreepjes zachtjes uit. Voeg de ui, bleekselderij en alle groenten gesneden toe en bak die zachtjes ca. 3 minuten mee.
Voeg de gepelde tomaten, de bouillontabletten en 1 liter water toe en breng het geheel aan de kook. Roer de pasta/macaroni erdoor en laat hem ca. 15 minuten zachtjes koken, roer na 10 minuten ook de witte bonen erdoor. Roer de pesto door de soep en breng hem op smaak met zout en peper. Serveer de kaas los om aan tafel over de soep te strooien.

Lekker met een stokbroodje of ciabatta en/of met zelfgemaakte croutons van restjes oud brood.

Eenvoudige recepten die je snel klaar kunt maken: wraps met tonijn en kidneybonen

Wraps met tonijn en komijn

All-time favourite bij ons in huis. Het bonenmengsel maak je heel snel en makkelijk ook iets eerder klaar. Rond etenstijd hoef je dit alleen even op te warmen, net als de wraps. Dit gerecht mag dan ook niet in m’n lijstje eenvoudige recepten ontbreken!

Ingrediënten

  • 2 blikjes tonijn (à 160 gr, in olijf- of zonnebloemolie)
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • paprika (welke kleur je maar wilt)
  • 1 blik kidneybonen (400 gr)
  • 1 blik chilibonen in tomatensaus (400 gr)
  • evt blikje maïs
  • pak wraps (ongeveer 2 à 3 p.p.)
  • komijnpoeder
  • peper
  • chilivlokken
  • verse koriander
  • en als je hebt liggen: een ‘duimpje’ verse gember

Lekker met wat blokjes komkommer en een klodder crème fraîche!

Bereidingswijze

Laat de blikjes tonijn uitlekken in de pan. Zo heb je meteen je olie om daarin: je gesneden ui, je geperste knoflooktenen, evt. je duimpje klein gesneden gember en gesneden paprika in aan te fruiten. Voeg daarna de tonijn, uitgelekte maïs, uitgelekte kidneybonen en chilibonen (mét de tomatensaus dat in het blikje zit) toe. Voeg peper toe en evt. wat chilivlokken zodat het lekker pittig wordt. Zelf houd ik erg van komijn: een snufje toevoegen. Verse koriander snijden en toevoegen aan het mengsel.
De wraps opwarmen in de magnetron of in een koekenpan. Voor de smulpapen: leg een wrap op je bord, schep er de saus op. Voor wie wil voegt nog wat kleine blokjes komkommer en een klodder crème fraiche toe. Dichtvouwen en eten maar!

Variatie: in plaats van tonijn kun je ook ± 300 gram gehakt gebruiken of vegetarische rulstukjes. Deze dan wel even kruiden met peper, zout en paprikapoeder en evt. Mexiaanse kruiden.

Tip: heb je iets van het bonenmengsel over? Samen met wat rijst tover je hiermee op een doordeweekse dag heel snel een gerecht op tafel.

couscous-salade-pexels-ksenia-chernaya-3730944 2

Couscous salade

Dit is een van onze favorieten op hete zomerdagen. Het is een van die eenvoudige recepten die je al eerder op de dag klaar kunt maken (of zelfs een dag van tevoren). In de koelkast blijft het nog zo’n 2 dagen lekker. Ook fijn als lunch trouwens of met wat vegetarische balletjes erbij!

Ingrediënten

  • 1 pak couscous (à 500 g)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • wat citroensap (ik heb altijd een flesje in de koelkast staan)
  • 400 g doperwten (diepvries, kun je evt ook weglaten)
  • 2 paprika’s (leukst 2 kleuren)
  • 4 bosuitjes
  • verse munt
  • handvol rozijntjes
  • 1 pakje fetakaas
  • peper
  • scheutje olijfolie

Bereidingswijze

Couscous in ruime kom doen en er ca. 4 dl kokend water over schenken. De couscous 5 minuten laten wellen. Olijfolie, citroensap en snufje zout toevoegen. Intussen in pan met weinig water en zout doperwten in ca. 5 minuten gaar koken, afspoelen met koud water en laten uitlekken. Couscous laten afkoelen en met een vork los roeren. Paprika’s wassen, schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Bosui in ringetjes snijden. Feta in blokjes snijden en de muntblaadjes fijnsnijden.
Erwten, bosui, paprika, munt, rozijntjes en feta door afgekoelde couscous roeren. Op smaak brengen met zout, peper, olijfolie en eventueel nog wat citroensap.

pastasalade

Pastasalade

Was het maar altijd zomer. Dan konden we deze zomerse pastasalade altijd op tafel toveren.

Ingrediënten

  • pasta (zak 500 gram). Het lekkerste vinden wij met penne of farfalle.
  • 2 blikjes tonijn
  • 2 paprika’s
  • ui
  • olijfolie
  • 2 à 3 eetlepels mayonaise of yogonaise
  • scheutje citroensap
  • evt. kappertjes
  • evt. doperwten uit de diepvries

Bereidingswijze

Kook de pasta volgens de verpakking. Giet af en laat afkoelen. Meng ondertussen in een kom: 2 blikjes tonijn (olie deels afgieten, de rest gebruik je als dressing), 2 paprika’s in stukjes gesneden, een gesnipperde ui, 2 a 3 eetlepels mayonaise of olijvonaise, een scheutje citroensap, evt wat kappertjes en doperwten (deze dan vooraf kort koken en af laten koelen). Het geheel mengen met de afgekoelde pasta en even in de koelkast zetten. Eet smakelijk!

Pasta pesto met sperziebonen, eenvoudige recepten

Pasta met pesto & sperziebonen

Toegegeven: het is niet het meest spannende gerecht, maar het is absoluut een van de meest eenvoudige recepten. Bovendien is het snel klaar en reuze lekker. Ook handig om klaar te maken op de camping bijvoorbeeld.

  • pasta
  • 1 rode ui
  • potje groene pesto
  • blik sperziebonen (800 gram)

Bereidingswijze

Pasta koken volgens de verpakking. Ondertussen een uitje klein snijden en fruiten in wat olie. Voeg de sperziebonen toe en een flinke klodder groene pesto. Check even wat voor jou de juiste hoeveelheid pesto is. Ik gooi er altijd flink wat doorheen. Als de pasta klaar is deze afgieten en toevoegen aan het bonenmengsel. Bon appetit!

Lekker met een stokbroodje.

Eenvoudige recepten: ovenschotel met aardappelen en geitenkaas

Ovenschotel aardappelen en groenten

Deze ovenschotel maak ik regelmatig als er restjes op moeten. Ik heb altijd een flinke zak aardappelen in huis. Dat komt bij eenvoudige gerechten zoals deze reuze goed van pas. Eigenlijk kun je er verder alles door gooien wat je nog ‘over’ hebt qua groenten. Van (winter)wortel tot aubergine of courgette.

Ingrediënten

  • aardappelen (ik reken ongeveer 3 flinke aardappelen per persoon)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • rol ‘harde’ geitenkaas
  • courgette, wortel, paprika of aubergine, net wat je in huis hebt.
  • tijm
  • scheutje olijfolie
  • wat peper
  • snufje zout

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 200 graden. Bakplaat bekleden met bakpapier of siliconen bakmat.

Aardappelen in partjes snijden (liefst mét schil als dat kan). Courgette, wortel, ui, knoflook, paprika en/of aubergine in kleine stukjes snijden en mengen met de aardappelen. Scheut olijfolie verdelen over de groenten. Peper, zout en tijm over de bakplaat strooien. De rol geitenkaas in plakjes snijden en verdelen over de groenten. Bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven plaatsen en alles in ± 30 minuten laten garen. Prik regelmatig met een vork in de aardappelen om te checken of ze gaar zijn.

Lekker met een kloddertje mayonaise. Eet smakelijk!

recept pasta zalm

Pasta met zalm

Dit is een van de meest eenvoudige recepten dat ik ken. Niet per se heel goedkoop (vanwege de zalm), maar zo ontzettend lekker! Oke, en er zit ook niet echt groenten door. Voor ons echt comfort food. Dat mag op z’n tijd, toch?

Ingrediënten

  • klodder boter
  • pak pasta 500 gram
  • pak gerookte zalm (200 gram)
  • bekertje creme fraiche (200 ml)
  • snufje peper
  • wat tijm

Bereidingswijze

Kook de pasta volgens de verpakking. Ondertussen snijd je de zalm in kleine stukjes. Doe wat boter in een pan en bak daar (heel kort!) de zalmstukjes in aan. Voeg ongeveer ¾ van de beker crème fraiche toe. Breng op smaak met peper (zalm is al zout genoeg van zichzelf) en tijm. Meng met de pasta. Meteen opeten! Hmmmmmm.

P.s. mocht je toch nog iets van ‘groente’ toe willen voegen: snijd dan wat tomaten in blokjes en voeg toe aan de zalm.

Apple crumble

Apple crumble

Dit simpele toetje is een van de eenvoudige recepten die ik vaak klaarmaak als ik nog verschrompelde appels heb liggen die eigenlijk niet meer zo lekker zijn om zo uit de hand te eten. In zo’n 20 tot 30 minuten zet je dit super makkelijke toetje op tafel.

Ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 150 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 300 gram bloem
  • 5 a 6 appels
  • rozijnen naar smaak
  • 1 zakje vanillesuiker
  • citroensap

Bereidingswijze

Voor dit recept heb je een grote ovenschaal nodig of een paar kleinere. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Wel de rozijnen in een bakje met heet water. Vet de ovenschaal(tjes) goed in. Meng de stukjes appel met de rozijnen, een scheutje citroensap en kaneel en verdeel ze over de bodem van de ovenschaal of schaaltjes.
Kneed de (vanille)suiker, boter, meel en zout tot een korrelig deeg (de ingrediënten moeten wel goed gemengd zijn). Als het niet korrelig genoeg is, voeg je wat bloem toe. Kruimel het deeg over het appelmengsel en doe het geheel ongeveer 20 minuten in de oven. Eet smakelijk!

Eenvoudige recepten die je snel klaar kunt maken, Neneh's Choice

Meer lezen (of eten)?

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *