Groenten die je eindeloos kunt hergebruiken

Eten, Lifestyle

Groenten hergebruiken bosui lente-ui prei

Deze groenten kun je eindeloos hergebruiken. Zo ga je niet alleen voedselverspilling tegen, het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Je hoeft er niet per se groene vingers voor te hebben, want deze groenten kun je na het snijden simpelweg in een laagje water zetten en ze groeien gewoon door! 

Groenten hergebruiken: twee manieren

Wist je dat je veel groenten kunt gebruiken voor je maaltijd en vervolgens weer opnieuw kunt laten groeien? Je groenten hergebruiken kan op twee manieren: of je snijdt de groente zoals je gewend bent voor je maaltijd en zet het daarna in een laagje water. Een andere manier is door de zaadjes te verzamelen, eventueel te drogen en daarna in de grond te poten. Dat lukt bijvoorbeeld goed met tomaten, paprika en rode peper.

Lees ook: low budget boodschappen tips

Groenten die je eindeloos kunt hergebruiken, bosui

1. Lente-ui of bosui

Lente-ui of bosui is denk ik de groente die ik het vaakst hergebruik. Het is zó simpel om het opnieuw te laten groeien. Snijd de lente-ui tot een paar centimeter boven de wortels af. Gooi het ‘kontje’ niet weg, maar zet het in een glaasje met een klein bodempje water. Het is alsof je lente-ui groeit waar je bij staat. Wel het water om de paar dagen verversen.

Lees ook: in de zomer maak ik vaak couscoussalade met lente-ui

2. Bleekselderij, prei & venkel

Eigenlijk werkt het bij andere groenten zoals bleekselderij exact hetzelfde als bij lente-ui. Snijd de stengels van de onderste stronk van de bleekselderij en zet het kontje in een laag water. Denk er aan om het water om de paar dagen te verversen. Na ongeveer een week gaan de blaadjes in de kern weer groeien. Daarna kun je de bleekselderij planten in de aarde. Op dezelfde manier kun je ook prei en venkel opnieuw laten groeien.

3. Sla

Altijd een verse salade! Ook Romaanse sla kun je hergebruiken. De onderkant van de krop zet je in een laagje water. Zorg ervoor dat het water niet te hoog staat. Zodra er nieuwe wortels aan komen en de blaadjes opnieuw uitlopen kun je het in de grond zetten. Pluksla en botersla doen het ook goed in de tuin of in de vensterbank en blijven gewoon doorgroeien.

Lees ook: deze producten mogen niet in je voorraadkast ontbreken

4. Knoflook

Heb je knoflook dat is uitgelopen? Dan kun je het in een laagje water zetten zodat de uitlopers gaan groeien. De uitlopers zelf wordt knoflookbieslook genoemd en kun je gebruiken door salades of pasta’s. Je kunt er ook voor kiezen de knoflookteen in de grond te zetten, met de kop net boven de grond. Vervolgens groeit er een nieuw plantje. Als het loof na een paar maanden geel wordt is de knoflook klaar en kun je het oogsten!

Groenten hergebruiken, basilicum

5. Basilicum

Niets lekkerder dan verse basilicum door je maaltijd of salade! Koop een plantje in de winkel en knip daar wat takjes af. Zorg ervoor dat ze een steeltje van ongeveer 8 tot 10 centimeter hebben. Zet deze in een glaasje water in de zon. Ververs het water regelmatig totdat je worteltjes ziet verschijnen. Nu kun je het in de grond zetten zodat het uitgroeit tot een nieuwe basilicumplant.

6. Wortel

Jammer, wortels zelf groeien niet terug tot nieuwe wortels, maar de groene loof bovenop de wortel kun je wél eten. Lekker in salades met een scheutje azijn. Hiervoor snijd je het topje van de (winter)wortel af en zet je het in een bakje met water. Het loof groeit dan vanzelf!

Lees ook: 10 verse producten die lang houdbaar zijn

7. Munt

Een bakje verse munt uit de supermarkt is vaak zo op. In plaats daarvan kun je ook een plantje kopen of zelf een muntplant kweken. Kies een stevig takje uit en verwijder de onderste blaadjes. Zet het in een potje water totdat er wortels gaan groeien en poot het dan in de grond. Voilà, je eigen muntplantje!

Groenten hergebruiken, tomaten plant

8. Zaadjes gebruiken

Meestal denk je er niet bij na en gooi je de zaadjes van je groenten klakkeloos weg. Jammer! Want van de zaadjes van bijvoorbeeld paprika, rode peper en tomaten kun je heel goed nieuwe planten kweken. Je moet ze wel even wassen en goed drogen voordat je ze in de grond stopt. Zaadjes van de pompoen kun je ook goed hergebruiken als snack of door een gerecht. Nadat je ze goed hebt schoongespoeld, kun je ze met wat kruiden roosteren op een bakplaat in de oven. Lekker voor in een salade of door de yoghurt bijvoorbeeld.

Meer groenten die je kunt hergebruiken

Andere groenten die je eenvoudig kunt hergebruiken zijn onder andere paksoi, gember en aardappel.

Bewaren: groenten die je kunt hergebruiken

groenten hergebruiken

Meer lezen (of eten)?


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *