10 producten voor in je voorraadkast

Eten, Lifestyle

10 producten die niet mogen ontbreken in je voorraadkast

10 producten voor in je voorraadkast die je altijd in huis moet hebben. Ze zijn namelijk reuze handig om standaard in huis te hebben. Voor als je plotseling extra eters hebt, als je even geen geld hebt voor boodschappen of als noodrantsoen. Met deze ingrediënten kan ik altijd vanaf scratch een maaltijd samenstellen.

Goedkoop en groot inslaan

Ik denk dat ik best een aantal maanden vanuit mijn voorraadkast kan eten. Nou ja, ik kom een heel eind. Het is fijn om te weten dat ik altijd iets te eten in huis heb. Voor het geval ik geen tijd of geld heb om boodschappen te doen of te weten dat ik, zoals in coronatijd, niet per se de deur uit hoef. Bovendien kun je door groot in te kopen ook flink geld besparen. Zo koop ik altijd een grote zak aardappelen en zakken rijst van 4,5 kg. 10 producten voor in je voorraadkast.

Lees ook: low budget boodschappen voor € 50 per week
En: groenten die je eindeloos kunt hergebruiken
Plus: handig om in je vriezer te hebben

1. Aardappelen

Niet voor niets worden Nederlanders aardappeleters genoemd. Aardappelen zijn goedkoop, voedzaam en je kunt ze op heel veel manieren bereiden. Je kunt ze koken, stamppot van maken, friet van maken of verwerken in een ovenschotel. Aardappelen mogen dus niet in je voorraadkast ontbreken. In een koele, donkere ruimte kun je aardappelen bovendien relatief lang bewaren.

Lees ook: mijn eenvoudige low budget recepten

2. Pasta & Rijst

Een goede aanvulling voor elke maaltijd. Pasta en rijst kun je goed bewaren. Bovendien kun je zowel rijst als pasta in grote hoeveelheden inslaan. Met een paar zakken rijst van 4,5 kg grijp je nooit meer mis en daarom horen ze echt op het lijstje van producten die niet in de voorraadkast mogen ontbreken. Ook heb ik meestal couscous en havermout in huis.

3. Bloem

Met bloem kun je eenvoudig je eigen brood maken: in een broodbakmachine of gewoon in de oven. Met een snufje zout, wat gist, boter en water bak je je eigen brood. Bovendien kun je met bloem je sausjes binden.

Lees ook: 7 producten die ik altijd in mijn diepvries heb

4. Groenten in blik of pot

Verse ingrediënten zijn natuurlijk lekker, maar ook vaak duurder en niet elk seizoen verkrijgbaar. Groenten in blik of pot kun je bovendien erg lang bewaren. Standaard staat er in mijn voorraadkast: sperziebonen, kidneybonen, witte bonen, borlotti- of cannellinibonen voor de minestronesoep, zwarte bonen en pintobonen (of kievietsbonen). Daarnaast heb ik altijd kikkererwten, maïs, geroosterde paprika’s, linzen en kokosmelk in huis. Net als gepelde tomaten, tomatenblokjes, tomatenpuree en zongedroogde tomaatjes. Hiervan maak je heel eenvoudig heerlijke pastasauzen voor een simpele pasta of voor je spaghetti.

5. Gedroogde peulvruchten

Kikkererwten, linzen, allerlei soorten peulvruchten. Deze heb ik in blik, maar ook gedroogd kun je ze ontzettend lang bewaren. En omdat de peulvruchten in hoeveelheid zo ongeveer verdubbelen of verdrievoudigen als je ze laat weken, heb je er relatief weinig van nodig om een voedzame maaltijd op tafel te kunnen zetten.

Bekijk: peulvruchten en andere producten die je in bulk in kunt slaan

10 producten die niet in je voorraadkast mogen ontbreken

Producten voor in je voorraadkast: dit moet je standaard in huis hebben

6. Vis in blik

Met zalm of tonijn in blik zet je in een handomdraai een verrassende maaltijd op tafel. Ik maak regelmatig wraps met kidneybonen en tonijn, of pasta met tonijn. Zalm doet het goed in combinatie met spinazie door de pasta. Ansjovis is een goede smaakmaker! Ik let er wel altijd op dat ik vis met het MSC keurmerk koop: dat is vis dat op een duurzame manier gevangen is.

Lees ook: 10 verse producten die lang houdbaar zijn

7. Specerijen en kruiden

Kruiden en specerijen geven je maaltijd smaak. Standaard staat er heel wat in mijn voorraadkast. Zoals peper en zout, chili-vlokken, komijn, kerrie, rozemarijn, knoflookpoeder, paprikapoeder, tijm, oregano, kaneel, kruidnagel, kurkuma en nootmuskaat. Let op: eenmaal geopend vermindert in de loop der tijd de geur en smaak.

8. Smaakmakers

Ook om je gerechten extra smaak te geven en handig als dressing voor je salades: soyasaus, olijfolie, mosterd, balsamico-azijn, uien, knoflook, bouillonblokjes en citroensap.

9. Houdbare pakken

Producten die ook niet in je voorraadkast mogen ontbreken zijn houdbare pakken. Denk bijvoorbeeld koffie, thee, pakken vruchtensap, maar ook bijvoorbeeld kant-en-klare zakjes gedroogde aardappelpuree en houdbare pakken melk en/of chocolademelk.

Inspiratie: makkelijke recepten die snel klaar zijn

10. Broodbeleg

Een pot jam, (hazelnoot)pasta, appelstroop en pindakaas: altijd handig om hiervan een voorraadje in huis te hebben.

Extra: noten

Wel duur, maar lekker door bijvoorbeeld je yoghurt: gedroogde noten en fruit. Ik heb het niet altijd in huis, maar soms krijg ik een voorraad walnoten of hazelnoten. Eenmaal gedroogd en gekraakt kun je ze lang bewaren in een voorraadpot.

10 producten voor in je voorraadkast bewaren

10 producten die niet in je voorraadkast mogen ontbreken 10 producten die niet in je voorraadkast mogen ontbreken

Meer tips low budget eten en slim inslaan

Meer producten voor in je voorraadkast


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

KokenKoken


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *