18 Typisch Griekse gerechten die je moet proeven

Griekenland, Eten, Europa

Typisch Griekse gerechten. Restaurant Stoupa Peleponnesos eten

Griekenland, het land van het azuurblauwe water, van cultuur én van verrukkelijk Grieks eten. Ga je naar de Griekse eilanden, bezoek je het vasteland van Griekenland of ga je op vakantie naar de Peloponnesos? Wij zijn dol op Griekenland en het Griekse eten en hebben door de jaren heen onze favoriete Griekse hapjes verzameld. In deze blog meer over de Griekse keuken en 18 typisch Griekse gerechten die je moet proeven op reis in Griekenland.

Koroni Peloponnesos Griekenland restaurant Eten met een view in Koroni

Stoupa Peloponnesos restaurantOns uitzicht vanaf het restaurant in Stoupa op de Peloponnesos

Typisch Griekse gerechten en de Griekse keuken

Van tzatziki en moussaka tot lamb kleftiko en souvlaki. De Griekse keuken is een mengeling van de Turkse en Italiaanse keuken en heeft Oosterse invloeden. Zo staat er vaak Italiaanse pasta op het menu en door de Turkse overheersing tot 1821 vind je veel gerechten terug in zowel de Turkse als de Griekse keuken, zoals Keftedes en Köfte.

Olijfolie, feta en yoghurt

Ingrediënten die veel worden gebruikt in de Griekse keuken zijn olijfolie, brood, vis, feta, kruiden en yoghurt. Zoete desserts zitten vol honing en noten. En het leuke is: deze Griekse lekkernijen zijn niet eens zo heel prijzig. Afhankelijk van je bestemming, staat er al vanaf 10 euro een Griekse maaltijd op tafel. Bovendien kun je kiezen uit veel vegetarische gerechten. Ontdek alle typisch Griekse gerechten die je moet proeven tijdens je vakantie. De eerste 8 zijn vegetarische Griekse gerechten, daarna volgen de vlees- en visgerechten.

Lees ook: 8 redenen om op vakantie te gaan naar Griekenland
Tip: 7 mooie plekken om te overnachten in Griekenland
En: dit zijn de mooiste Griekse eilanden

Griekse gerechten - Koroni Peloponnesos Griekse lunch etenLunchtijd in Koroni op de Peloponnesos

1. Tzatziki

Als voorafje bestel ik standaard tzatziki. Dit typisch Griekse gerecht is een heuse klassieker met een combi van yoghurt, komkommer en knoflook waardoor ie lekker pittig wordt. Bij elk restaurant is de samenstelling net weer iets anders. Heerlijk om je brood in te dippen, maar ook lekker als onderdeel van mezes (kleine hapjes) of bij gegrild vlees van de barbecue.

2. Griekse salade

Onmisbaar bij een Griekse maaltijd is de beroemde Griekse salade of Choriatiki salata. Lekker als voor- of bijgerecht. Vooral de zongerijpte tomaten uit Griekenland zijn niet te versmaden. Tel daarbij op komkommer, olijven, groene paprika, rode ui en een plak fetakaas met daar overheen een dressing van olijfolie, azijn of citroensap met een snufje oregano en je hebt dé Griekse salade. καλή όρεξη

Griekse gerechten - Restaurant Stoupa Peleponnesos etenWe bestelden spanakopita en Griekse salade in Stoupa

3. Spanakopita

Deze hapjes van filodeeg gevuld met spinazie en fetakaas lijken ook wel wat op de Turkse sigara börek, maar dan in driehoekige vorm. Meestal staan ze als voorgerecht op het menu, maar je kunt ze ook als snack kopen bij de bakker. Tip: ook lekker om mee te nemen als lunch op het strand!

4. Melitzanes Tiganites

Melitzanes Tiganites zijn gefrituurde plakjes aubergine. Heerlijk als voor- of bijgerecht!

5. Kolokithakia Tiganita

Deze gebakken plakjes courgette met kaas zijn een perfecte combinatie met de gefrituurde aubergine. Kolokithakia Tiganita eet je dan ook als voor- of bijgerecht.

6. Melitzanes Imam

Aubergines gevuld met een mengsel van paprika’s, tomaten, uien, knoflook, oregano en witte wijn. Een lekker, vullend en vegetarisch alternatief!

Griekse gerechten - Paralia Pigadia Beachside beach barSmullen van Griekse salade en dolmades bij Paralia Pigadia Beachside beach bar

7. Dolmades

Nog zo’n typisch Grieks gerecht zijn Dolmades of dolma’s. Dit zijn druivenbladeren gevuld met een mengsel van rijst, munt, ui en citroensap. Lekker als bijgerecht of hapje vooraf.

8. Baklava

Nog zo’n echt Grieks gerecht is baklava. Dit mierzoete en plakkerige gebakje is lekker bij de koffie of als dessert. Ook hiervan geldt: bij elk restaurant smaakt de baklava weer een tikkeltje anders. Ze worden gemaakt van laagjes filodeeg met knapperige nootjes en zijn doordrenkt met honing. Een typisch Grieks gerecht voor de lekkere zoetekauw!

9. Stifado

Deze typisch Griekse stoofschotel wordt klaargemaakt met rundvlees of konijn, tomatensaus en veel uien. Voor de stifado kun je stifadokruiden kopen (ook leuk om mee te nemen als souvenir!).

10. Moussaka

Moussaka heeft nog het meest van de Italiaanse lasagne. Dit ovengerecht is opgebouwd uit laagjes gehakt, aardappelen en aubergine met een saus van uien, kruiden, rode wijn, tomaten en olijfolie. Er is ook een vegetarische versie, waarin gehakt wordt vervangen door linzen.

11. Lamb kleftiko (lam uit de oven)

Kleftiko is een traditioneel Grieks gerecht en bestaat uit lamsvlees (maar kan ook kip, varkens- of rundvlees zijn) dat wordt gegaard in een pakketje van bakpapier. Oorspronkelijk werd lamb kleftiko in potjes met hete kolen in de grond ingegraven zodat de Turken het tijdens de Turkse overheersing niet zouden vinden, tegenwoordig garen ze het pakketje in bakpapier in de oven.

12. Keftedes

Deze pittige gehaktballetjes met tomatensaus uit de oven worden klaargemaakt met Griekse kruiden en zijn de tegenhanger van de Turkse köfte. Lekker als onderdeel van een meze of tussen een pitabroodje.

Koroni Griekenland, Irene dinerIn Koroni ging ik voor de souvlaki

13. Souvlaki

Souvlaki, wie kent het niet? Het is waarschijnlijk een van de bekendste Griekse gerechten waarbij gemarineerde stukjes kip, varken of lam aan een spies worden geregen dat samen met Griekse kruiden wordt gegrild.

14. Gyros

Gyros is gekruide varkensvlees- of kipreepjes die je vaak geserveerd krijgt tussen een pita broodje. Het lijkt nog het meest op döner kebab of shoarma, maar heeft een typisch Griekse smaak door de speciale gyros kruiden.

15. Calamaris

Deze gefrituurde inkvisringetjes zijn lekker als hapje tussendoor of als bijgerecht bij je meze of een Griekse maaltijd.

Griekse gerechten - inktvis eten restaurant in KoroniVerse calamaris vanuit de zee op je bord in Koroni

16. Gegrilde octopus

Bestel je gegrilde inktvis of octopus, dan is de kans groot dat je een complete inktvis op je bord krijgt. Daar moet je van houden (ik vind het verrukkelijk!). Als het goed is klaargemaakt, is de inktvis lekker mals en kun je het op smaak brengen met citroensap en peterselie.

17. Mezes of mezedes

In elk land rond de Middellandse Zee serveren ze mezes of mezedes. Van Griekenland en Turkije tot Libanon en Cyprus. Deze kleine hapjes zijn ideaal om te delen. Handig als je geen keuze kunt maken of van al het lekkers wilt proeven. De kleine gerechtjes bestaan vaak uit keftedes, souvlaki en gegrilde calamaris tot Griekse salades en tzatziki. Je hoeft niet per se een complete mezes te bestellen, ik bestel als lunch ook vaak meerdere kleine gerechtjes om te delen, zoals de tzatziki, een Griekse salade, melitzanes tiganites (gefrituurde aubergines) en kolokithakia tiganita (gebakken courgette).

Koroni Griekenland lunch eten wijnEten aan het water in Koroni met dit uitzicht

18. Typisch Griekse drankjes

Bij je typisch Griekse gerechten drink je natuurlijk een wijn uit de streek. Maar als je in Griekenland bent, kun je ook niet om een glaasje ouzo (anijsdrank) heen. Die mengen ze met wat water waardoor de ouzo een witte kleur krijgt. Het alcoholpercentage is stevig, zo’n 40%. Op het Griekse eiland Kreta krijg je het sterke drankje raki (40 tot 50% alcohol) voorgeschoteld, terwijl ze op Corfu Kumquat likeur drinken. Op Lefkas blonk zoonlief uit in de danswedstrijd tijdens de Griekse avond en won ‘Hoppa!’ een fles ouzo (terwijl hij pas 11 was). Die dronk ik natuurlijk op: γεια μας (proost)!

Lees ook: zo zag onze vakantie in Agios Nikitas op Lefkas er uit

Typisch Griekse gerechten bewaren

Griekse gerechten die je moet proeven Typisch Griekse gerechten Typisch Griekse gerechten die je moet proeven tijdens je vakantie

Inspiratie voor je vakantie Griekenland

Handig voor je vakantie in Griekenland







Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay, Pexels en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *