6x wat te doen in Agios Nikitas op Lefkas

Griekenland, Europa

Agios Nikitas, Lefkas
’s Ochtends wakker worden met uitzicht op de Ionische zee en een strakblauwe lucht, ontbijten op het blauw geverfde balkon omzoomd met fuchsiaroze bougainvillea en me afvragen welke bikini ik vandaag eens aan zal trekken. Mijn 6 tips wat te doen in Agios Nikitas op het Griekse eiland Lefkas.

Agios Nikitas op Lefkas

Doen in Agios Nikitas op Lefkas: zonsondergang bekijken op het strand

Over Agios Nikitas op Lefkas

Rond een kleine baai aan de westkust van Lefkas ligt het pittoreske dorpje Agios Nikitas. Bij het typisch Griekse plaatsje ligt een klein kiezelstrand dat zich perfect leent voor een duik of om te snorkelen in het kraakheldere water. De steegjes in het centrum zijn geplaveid met stenen. Je vindt er knusse eettentjes en gezellige winkels. Anders dan bijvoorbeeld Nidri aan de oostkust van Lefkas, wordt Agios Nikitas nog niet overspoeld door toeristen. Dit zijn mijn tips voor je vakantie in Agios Nikitas op Lefkas.

Bekijk: mooie accommodaties in Agios Nikitas bij Sunweb
En: alle tips en bezienswaardigheden op Lefkas

Milos Beach bij Agios Nikitas op Lefkas, Griekenland

Doen in Agios Nikitas op Lefkas: drink een Griekse frappé op Mylos Beach

1. Genieten van het trage leven in Agios Nikitas

Langzaam slenter ik door de straatjes van Agios Nikitas richting strand en voel het zand tussen m’n tenen. Daarna neem ik een duik in het azuurblauwe water en spot met een duikbril op kleurrijke visjes. Met een Griekse frappé in de hand luier ik vervolgens wat op m’n handdoek.

Na de middag schuif ik aan bij één van de Griekse tavernes van Agios Nikitas voor verse calamaris, Griekse salade, tzatziki en wijn van het eiland. ’s Avonds drink ik een drankje op één van de terrasjes aan het strand en staar naar (vallende) sterren. Uiteindelijk stap ik na een warme douche rozig in m’n bed. Hier in Agios Nikitas op Lefkas kun je volop genieten van het trage leven.

Lees ook: 7 tips voor Koroni op de Peloponnesos
En: nog zo’n heerlijke low budget bestemming is Stoupa
Plus: Wat te doen op Corfu

Milos Beach, Agios Nikitas, Levkas, Greece

Mylos Beach is een heerlijk zandstrand bij Agios Nikitas op Lefkas

2. Neerploffen op het strand

Agios Nikitas heeft een paar fijne strandjes. Zoals ‘het verborgen strand’ Milos Beach aan de andere kant van de heuvel bijvoorbeeld. Hoewel het op de kaart dichtbij lijkt, blijkt de wandeling over dit pad over de bergkam nog 15 minuten in beslag te nemen. Goede schoenen als Teva’s zijn daarbij geen overbodige luxe. Maar oh, dat uitzicht onderweg!

Vlak bij de top kom je langs de ruïne van een oude windmolen (of Milos), terwijl je beneden het zandstrand ziet liggen. Er zijn geen voorzieningen, maar mooi is het er zeker! Ik verbaas me over alles wat mensen meezeulen over de berg: van koelboxen en parasols tot stoelen. Heb je geen zin om te klauteren? In juli en augustus vaart er ook een (taxi)boot vanaf het kiezelstrandje tussen Agios Nikitas en Milos Beach of Katishma Beach en terug.

Agios Nikitas Beach, Levkas, sunset

Magische zonsondergangen in Agios Nikitas op Lefkas!

3. Dansen tijdens een Griekse avond

Als je in Griekenland bent, dan mag een typisch Griekse avond niet ontbreken. Een tikkeltje toeristisch misschien, maar hé, vooral met kinderen zo ontzettend leuk! Wij boeken een Greek Night op het eilandje Meganisi. Met een busje worden we opgepikt en vanaf Nidri varen we met een boot naar het eiland. Eenmaal aangekomen in het haventje blijkt het nog een flinke klim naar het restaurant bovenop de berg.

Hier wacht ons een Griekse maaltijd waarna het –hoppa!- tijd is voor een Griekse dans. Vrouwen, mannen en ook de kinderen wagen een dansje. Zoonlief wint de prijs voor ‘beste danser van de avond’: een flesje Ouzo. Too bad dat hij pas 11 is, dus 3x raden wie die prijs verorbert. Dankzij de wijntjes kan ik laat in de avond rollend de berg af richting haven. De boottocht terug over de zee met volle maan is ronduit magisch. Een aanrader als je in Agios Nikitas op Lefkas bent!

Lees ook: 8x wat te doen op Corfu

boattrip Meganissi, Levkada, Levkas, Greece, moonstruck

4. Paragliden of varen op een boot

Heb je zin in een georganiseerde party op een boot of wil je Lefkas eens vanuit de lucht bekijken? Loop dan eens binnen bij het reisbureau in de winkelstraat van Agios Nikitas op Lefkas (voorbij de 2 supermarkten) waar je diverse excursies kunt boeken. Van een avondje feesten op een boot tot paragliding.

Straatjes in Agios Nikitas op Lefkas

Doen in Agios Nikitas op Lefkas: lekker eten bij een van de restaurants

5. Lekker eten in Agios Nikitas op Lefkas

Vers gevangen calamaris, mosselen, Griekse salade, moussaka, souvlaki, tzatziki en wijn van het eiland. Het eten in Agios Nikitas is verrukkelijk! Dat niet alleen, het is ook heel betaalbaar. Gemiddeld zijn we voor 3 personen voor een 3-gangen maaltijd 35 tot 40 euro kwijt (inclusief drankjes en een kwart liter wijn). We schuiven aan bij Sapfo, waar je verse tonijn voorgeschoteld krijgt. Bij Captain’s Corner kun je de hele dag terecht voor cocktails en drankjes. Net als bij On the Rock heb je er een fantastisch uitzicht over de baai en de zee.

Captain's Corner, Agios Nikitas, Lefkas

6. Doen in Agios Nikitas: verwonderen over het uitzicht

Op de laatste dag vinden we een oase van rust. Hotel Ostria heeft een fijn terras van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt over de baai van Agios Nikitas op Lefkas. Hier schenken ze koffie en drankjes en hebben ze gratis wifi. Het is hier heerlijk koel en… ze draaien er ook goede muziek!

Lees ook: 11x wat te doen in Parga op het Griekse vasteland

Milos Studios, Agios Nikitas, Lefkas

Vervoer en verblijf Agios Nikitas op Lefkas

Ook een vakantie boeken naar Lefkas? Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar dit mooie Griekse eiland:

Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken. Vanaf Amsterdam vlieg je met Transavia naar de luchthaven van Preveza.

In Agios Nikitas op Lefkas vind je prima hotels en appartementen. Deze boek je heel eenvoudig via:

Milos studios, Agios Nikitas

Overnachten in Agios Nikitas op Lefkas

Ik huurde een fijn appartement, Milos Studio’s via Sunweb, voor mezelf en de kinderen. Het ligt midden in Agios Nikitas, een klein plaatsje aan de Noordwest-kust van het eiland Lefkas. Een stuk minder toeristisch dan bijvoorbeeld Nidri aan de Zuidoost-kust van het eiland. In het authentieke Agios Nikitas vind je nog de typisch Griekse relaxte sfeer, smalle straatjes, blauwe luiken, fijne eettentjes en een klein kiezelstrand pal voor de deur. Wil je ook hier slapen?

Lees meer: Milos Studio’s in Agios Nikitas op Lefkas

Er op uit met de auto

Wil je het eiland op eigen houtje verkennen? Huur dan een auto bij Europcar bijvoorbeeld. Rijd bijvoorbeeld richting het zuiden naar Vassiliki (the place to be voor watersporters!) of ontdek de watervallen in de kloof van Dimosaris vlakbij Rachi. Vanuit Nidri wandel je er in ongeveer 40 minuten naar toe. Hoewel het pad redelijk begaanbaar is, zijn goede schoenen een must. Je kunt er ook met de auto komen. Het beste kun je dan je auto parkeren op de parkeerplaats een paar honderd meter van de waterval.

Openbaar vervoer

Ook het openbaar vervoer is prima geregeld op Lefkas. Als je vanuit Agios Nikitas de hoofdweg iets verder omhoog loopt, kom je na ongeveer 80 meter bij een bushokje (tegenover Europcar) bij een ‘kruising’. Vanaf de bushalte vertrekt de bus naar onder andere Lefkada, de hoofdstad van Lefkas. Hier vind je de vertrek- en aankomsttijden.

Tips Agios Nikitas op Lefkas bewaren

6x wat te doen in Agios Nikitas Lefkas 6x wat te doen in Agios Nikitas op Lefkas

Meer inspiratie vakantie Griekenland







Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *