Stoupa op de Peloponnesos, Griekenland

Griekenland, Travel

Stoupa_Peloponnesos_beach_Griekenland
Deze zomer staat (opnieuw) in het teken van Griekenland. Na vorig jaar hebben de kinderen en ik de smaak te pakken. Al was het alleen maar om het eten: de verrukkelijk souvlakia, kleftiko, tzatziki en daarbij een glas lokale Griekse wijn. Dus vertrekken we naar Stoupa op de Peloponnesos in Griekenland. 

We smullen van al dat heerlijks. Net als we genieten van het enorme zandstrand van Stoupa dat om de hoek van ons kleinschalige appartement Lakonia ligt. Daar waar 2 zonnebedden + parasol nog verhuurd worden voor het onwaarschijnlijke bedrag van 5 euro per dag (!). Probeer dat maar eens in Italië of de Cote d’Azur.

De ideale lowbudget bestemming

Stoupa op de Peloponnesos heeft alles wat we zoeken: het is kleinschalig, authentiek en er is voldoende te beleven (en te eten). Griekenland is de ideale lowbudget bestemming voor cultuurliefhebbers en voor wie houdt van goed eten. Ook fijn: de Peloponnesos is een bestemming dat nog niet wordt overspoeld door massatoerisme.

Stoupa_Peloponnesos_Irene

Geen haast

Ik heb maar een weekje vakantie, dus we besluiten het vooral langzaam aan te doen tijdens onze vakantie op de Peloponnesos. Met temperaturen die de 40 graden aantikken kun je niet anders dan alles in de laagste versnelling doen. Geen haast dus. Heerlijk!

Monemvassia_Peloponnesos

Middeleeuws Monemvasia

We dobberen in de azuurblauwe zee, we snorkelen en we maken een excursie naar het ‘Gibraltar van de Peloponnesos’: Monemvasia. Hoog op de flanken van een kale rots is dit oude stadje gebouwd. Een oude kerk torent hoog boven het stadje uit… Het is even een klim naar boven, maar het fantastische uitzicht over de stad en de zee is hier magnifiek!

Cycling_Stoupa_Peloponnesos

Fietsen rond Stoupa

Naast die zinderende zon en zee is er ook tijd voor wat actie. Zoonlief is als fervent wielrenner wel te porren voor een fietstochtje en weet dochter en mij ook over te halen. ‘Je moet wel wat condititie hebben’, zo deelt onze hostess ons mee. Wist ik veel dat we ook meteen bergen moesten bedwingen?!
Bij een fietsenzaakje in Stoupa zoeken we matchende fietsen en ‘rijden we even in’ in de straatjes van Stoupa. Maar al snel verandert het vlakke landschap in kleine hellingen en losse kiezelstenen. Tijdens een enerverende klim bergop (met een stijgingspercentage van gemiddeld 7% en een zoon die dit uiteraard op z’n sloffen doet) bezoeken we een piepklein kerkje dat verscholen ligt tussen de olijfbomen op een verlaten heuvel.

Tip: een deel van het pad dat we gefietst hebben, kun je ook te voet afleggen. Dit 2 kilometer lange wandelpad brengt je vanaf Stoupa langs de kust richting Agios Nikolaos.

Bergop

Als we daar hijgend bijkomen van de klim komt er een kudde schapen met klinkelende belletjes voorbij. Verder fietsen we weer over een ‘of the road’ pad. De weg leidt ons naar een prachtige inham met uitzicht op het helderblauwe water en een grot. Hoewel de temperatuur ook vandaag weer boven de 40 graden komt, hebben we daar weinig last van. Dat komt omdat de weg bergop grotendeels in de schaduw ligt en omdat we heel vroeg in de ochtend vertrekken.

Typisch Griekse lunch

We besluiten onze tocht met een duik in de verfrissende zeewater. Aansluitend genieten we van een typisch Griekse lunch met vis, olijven, tzatziki en geroosterde groenten. Vervolgens rijden we op ons gemak weer terug naar Stoupa. Een heerlijk afsluiting van een fietstochtje waarbij ik het gevoel heb dat ik mezelf heb overtroffen. Jamas!

Apartment_Lakonia_Stoupa_Peloponnesos

Appartement Lakonia was ons tijdelijke huis in Stoupa op de Peloponnesos. Zo’n zonsondergang iedere avond graag!

stoupa_peloponnesos

Aanrader: lunchen in Stoupa terwijl je onder je kleurige visjes voorbij ziet zwemmen in het helderblauwe water.

Meer lezen?


BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


6 comments on “Stoupa op de Peloponnesos, Griekenland

  1. […] maanden geleden al heb geschreven, had ik het door al die warrige omstandigheden nog niet gepost. Hier lees je alles over mijn weekje in […]

  2. […] eerste jaar zetten we onze voeten op het strand van Agios Nikitas op Levkas, terwijl we vorig jaar Stoupa op de Peloponnesos bezochten. Deze reizen boek ik trouwens meestal via Sunweb waar ik altijd filter op kleinschalige […]

  3. […] zo’n kleinschalig en pittoresk plaatsje is Stoupa op de […]

  4. […] bezochten we al een paar jaar op rij lowbudget Griekenland, […]

  5. […] Nog zo’n grote verrassing was Stoupa op de Peloponnesos […]

  6. […] Stoupa op de Peloponnesos was een verrassing! Behalve genieten van het verrukkelijke eten, het blauwe zeewater en middeleeuws stapte ik op de fiets om de bergen te bedwingen. What was I thinking? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *