Wat te doen op Corfu: 8 tips en bezienswaardigheden

Griekenland, Europa

8x wat te doen op Corfu, tips en bezienswaardigheden Paleokastritsa,

Met de prachtige zandstranden, verrukkelijk eten en mooie mensen heeft Griekenland onze harten gestolen. Een paar jaar geleden reisde ik voor het eerst alleen met m’n kids naar dit mooie land. Sindsdien is het onze traditie geworden en gaan we ieder jaar met z’n drietjes op vakantie naar Griekenland. Na Lefkas en de Peloponnesos is het Griekse eiland Corfu aan de beurt. In deze blog zet ik alle bezienswaardigheden en tips op een rij: 8x wat te doen op Corfu.

Wat te doen op Corfu: 8 tips

Tips Corfu: genieten van het uitzicht vanuit restaurant Bella Vista in Paleokastritsa

Tips wat te doen op Corfu

Corfu is het noordelijkst gelegen eiland aan de westkust van Griekenland. De Grieken zelf noemen dit prachtige, groene eiland Kerkyra. Het is ongeveer 64 km lang en behoort tot de Ionische eilanden, net als Zakynthos, Kefalonia en Lefkas. Corfu is niet alleen een heerlijke vakantiebestemming voor zonaanbidders, er is ook volop cultuur en natuur. Je vindt er uitgestrekte stranden en kleine baaien en het eiland is bezaaid met cipressen, olijfbomen en schilderachtige dorpjes. Ontdek wat te doen op Corfu: de leukste tips en bezienswaardigheden.

Lees ook: ken je het onbekende plaatsje Agios Nikitas op Lefkas al?
En: mijn tips voor je vakantie op Lefkas

Achilleion, paleis van Kaiserin Sisi, Corfu, Griekenland

1. Ga terug in de tijd in het Achilleion

Ik dacht altijd dat de films over Sissi waren verzonnen. Niets is minder waar. In het plaatsje Gastouri, iets buiten Kerkyra (of Corfu-Stad), staat het paleis van Kaiserin Sisi. De film ‘Sissi’ (met dubbel S) is op haar levensverhaal gebaseerd. De plek maakt indruk: het paleis, de tuinen met daarin beelden van Achilles, Lord Byron en Shakespeare, het fantastische uitzicht over de zee en Kerkyra, maar vooral het trieste verhaal van Kaiserin Sisi. Niet voor niets werd ze ‘the sad empress’ genoemd. Wist je trouwens dat hier ook scènes van de James Bondfilm ‘For Your Eyes Only‘ zijn opgenomen? En het leuke is: je kunt zelf het Paleis van Kaiserin Sisi, het Achilleion, bezoeken!

Lees ook: in de voetsporen van Kaiserin Sisi en James Bond in het Achilleion

Kerkyra Corfu-stad, 8x wat te doen op Corfu

2. Zwerf door Kerkyra (Corfu-stad)

De fraaie hoofdstad van Corfu gaat door het leven als Corfu-stad of Kerkyra. Zwerf door een wirwar aan steegjes, over gezellige pleintjes met Griekse tavernes en de markten. Blikvangers zijn de twee forten die de stad domineren. In de loop der eeuwen hebben verschillende landen hun sporen hier nagelaten. Zo proef je iets van de Italiaanse sfeer in de smalle straatjes waar het wasgoed hangt te drogen en zie je Franse invloeden als je langs het water over de Liston-boulevard slentert.

8x_wat_te_doen_op_Corfu_Paleokastritsa

3. Bewonder de baaien van Paleokastritsa

Zet je voeten op het zandstrand van een van de baaitjes van Paleokastritsa. Daar waar de zee 50 tinten blauw én groen kleurt. In het hoogseizoen is het hier druk en voelt het hier een tikkeltje claustrofobisch, maar zo de moeite waard! Al was het alleen maar om er een idyllische foto te schieten en om je voeten in het helderblauwe water te zetten. Een prachtig plekje!

Lees ook: ontdek de 10 mooiste Griekse eilanden

uitzicht Bella Vista bij Paleokastritsa

Wat te doen op Corfu: lunchen bij Bella Vista

4. Lunchen bij Bella Vista

Hoog boven de baai van Paleokastritsa ligt restaurant Bella Vista. Hoewel het eten er niet noemenswaardig is, is het uitzicht fantastisch! Dit is pas een lunch met uitzicht. Alsof we op de set van een James Bondfilm zijn beland. Wil je ook genieten van het fenomenale uitzicht (foto hierboven)? Neem dan de trap naar de bovenste verdieping!

Manastirea_Sf_Paraskevi, 8x_wat_te_doen_op_Corfu_

5. Neem een kijkje bij Manastirea Sf. Paraskevi

Twee nonnen bewonen dit verder verlaten klooster in de heuvels. Er hangt een serene rust. Behalve de woningen waarin de nonnen verblijven, staat er een piepklein kerkje met kleurige muur- en plafondschilderingen. Wil je dit klooster bezoeken, denk er dan aan dat je schouders en knieën bedekt moeten zijn. Heb je niets bij je? Geen probleem, bij de ingang liggen doeken die je mag gebruiken.

8x-wat-te-doen-op-Corfu-Kassiopi

Wat te doen op Corfu: bezoek Kassiopi

6. Slenter door vissersdorpje Kassiopi

Zo druk als Dassia en Ipsos zijn, zo rustiek en fotogeniek is vissersdorpje Kassiopi. Het slaperige plaatsje telt tal van restaurantjes en winkeltjes en een klein haventje. Stap ook eens binnen bij een van de tavernes langs het water en zie de bootjes af en aan varen.

Kouloura Corfu

Wat te doen op Corfu: in de voetsporen van The Durrells in Kouloura en Kalámi

7. Bekijk Kouloura & Kalámi

Van bovenaf zie je het pittoreske Kouloura al liggen. Het piepkleine badplaatsje is gebouwd rond een haventje met slechts een taverna, een kerk en terras. Hier en in het nabijgelegen Kalámi bevindt zich het huis waar ooit de beroemde schrijver Lawrence Durrell met zijn broer Gerald Durrell (natuuronderzoeker en schrijver) woonde.

De tv-serie The Durrells is gebaseerd op het leven van de familie en werd op meerdere plekken op het eiland gefilmd. Alleen The White House, het huis waar Lawrence en z’n vrouw Nancy woonden in Kalámi, is toegankelijk voor publiek.

Tegenwoordig is de villa in Koulouri in handen van de Italiaanse familie Agnelli. De eigenaar van Ferrari, FIAT en voetbalclub Juventus gebruikt het huis als vakantiewoning. Kouloura ligt op slechts 2 kilometer van Albanië en in de verte zie je de Albanese stad Saranda liggen.

Lees ook: films opgenomen in Griekenland

8x-wat-te-doen-op-Corfu-strand-dasia

Wat te doen op Corfu: genieten van de zandstranden

8. Zet je voeten op de stranden van Corfu

Stranden vind je volop op Corfu! Corfu-Stad telt een aantal stadsstranden zoals Mon Repos, Nautilus en Faliraki. Voor een mooi breed zandstrand moet je in Kalamaki zijn. Gouvia is de grootste havenstad van het eiland waar je goed een bootje kunt huren. In het oosten liggen badplaatsen als Dassia en Ipsos. Rijd je richting het noordoosten dan kom je in het idyllische vissersplaatsje Kassiopi. Agios Gordios aan de westkust heeft een fijn zandstrand. Een andere aanrader is Achavari in het noorden van Corfu. Omdat het water hier ondiep is, is het ook geschikt voor gezinnen met kleine kinderen.

Vervoer en verblijf Corfu

Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar Corfu:

Boek je liever een losse vlucht plus verblijf? Vanaf Amsterdam of Rotterdam vlieg je met Transavia rechtstreeks naar de luchthaven van Corfu. Als je heel flexibel wilt zijn, kun je op de luchthaven een auto huren.

Een hotel of appartement op Corfu boek je eenvoudig via:

 

8x-wat-te-doen-op-Corfu-Panorama-Hideaway

Wat te doen op Corfu: overnachten bij Panorama Hideaway

Overnachten op Corfu: Panorama Hideaway, Dassia

Wil je Corfu ook bezoeken? Wij boekten een 8-daagse pakketreis naar Dassia op Corfu. Samen met mijn kinderen sliep ik bij Panorama Hideaway dat ik boekte via Sunweb. Behalve ruime kamers heeft het ook een lekker zwembad. Hier bij het zwembad kun je ‘s ochtends ontbijten. Daarnaast kun je er terecht voor een drankje of een eenvoudige lunch, zoals een Griekse salade of een zelfgemaakte pizza.

Bekijk: alle overnachtingsplekken in Dassia op Corfu bij Sunweb

8x wat te doen op Corfu bewaren

8x wat te doen op Corfu wat te doen op Corfu

Meer tips voor een vakantie Griekenland





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


2 comments on “Wat te doen op Corfu: 8 tips en bezienswaardigheden

  1. Dank neneh
    Wat een leuk verhaal we gaan (hopelijk als de lockdown over is) binnenkort naar corfu en t is leuk om je verhaal over Sissi en James Bond te lezen. We gaan t paleis bezoeken!

    • Dank je wel! Ja, het paleis en Corfu is zo de moeite waard. Laten we hopen dat we snel weer mogen reizen. Ik mis het zo. Alvast veel plezier met de voorbereidingen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *