Tips Peloponnesos: 12x wat te doen op dit schiereiland

Griekenland, Europa, Travel

Liménion Peloponnesos Griekenland

Peloponnesos is een schiereiland dat door het kanaal van Korinthe van het vasteland van Griekenland wordt gescheiden. Dankzij de historische plaatsen, blauwe baaien en archeologische opgravingen is het een heerlijke bestemming voor een roadtrip of om vakantie te vieren op een van de stranden. Ontdek alle bezienswaardigheden voor je rondreis met deze 12 tips Peloponnesos.

monemvasia peloponnesos griekenland

Tips Peloponnesos voor een vakantie of rondreis

Toen ik de film Before Midnight zag, wilde ik ook acuut afreizen naar de Peloponnesos. Deze film is namelijk helemaal op het schiereiland opgenomen en start met een scène rond de luchthaven van Kalamata (ja, van de bekende olijven). Sindsdien ben ik er samen met de kinderen meerdere malen geweest en is de Peloponnesos een van onze favoriete vakantiebestemmingen in Griekenland.

Het is kleinschalig, authentiek, je kunt er verrukkelijk eten en het wordt nog niet overspoeld door massa’s toeristen. Bovendien is het een goede low budget bestemming. In dit artikel heb ik de leukste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Er zijn namelijk tig redenen om deze plek te bezoeken. Maar laat ik beginnen met 12 tips voor je vakantie op de Peloponnesos!

Lees ook: films opgenomen in Griekenland
In de voetsporen van: Before Sunrise wandelroute door Wenen
Bestel: de Before-trilogie op dvd

Appartementen Lakonia Stoupa, Tips Peloponnesos

Tips Peloponnesos: zonsondergang vanaf het balkon van ons appartement in Stoupa

De vingers van de Peloponnesos

De Peloponnesos is met een oppervlakte van 21.500 km² het grootste schiereiland van Griekenland. Qua vorm lijkt de Peloponnesos nog het meest op een hand met drie vingers en een duim. Van links naar rechts zijn dat Messinia, Mani en Lakonia. Onze eerste kennismaking met de Peloponnesos was onze vakantie naar Stoupa in de Mani. Een regio die bekendstaat om haar baaien, knusse havenplaatsjes en de typische Mani-bouwstijl.

Aan de andere kant van de baai, in Messinia, ligt vestingstadje Koroni. Koroni zullen we niet snel vergeten, want we waren hier in het jaar dat corona uitbrak (leuke woordspeling ;). In Koroni barst het van de pittoreske straatjes, gezellige winkels en cultuur. Allebei leuke Griekse badplaatsjes en een tip als je de Peloponnesos bezoekt!

Kanaal van Korinthe, Peloponnesos, Griekenland

1. Het Kanaal van Korinthe

Ooit was de Peloponnesos een schiereiland en moesten schepen er omheen varen. Omdat dit een gevaarlijke tocht was, vergingen veel schepen. Met het Kanaal van Korinthe kwam daar een einde aan. Het kanaal werd uitgehouwen in de rotsen en is sinds 1893 in gebruik. Omdat de stroming in het 24 meter brede kanaal gevaarlijk is voor kleine schepen, is het alleen geschikt voor middelgrote schepen.

Er zijn zes bruggen over het kanaal die de Peloponnesos met het Griekse vasteland verbinden. Als je over de snelweg tussen de Peloponnesos en Athene rijdt, zie je het Kanaal van Korinthe goed liggen. Goed uitzicht heb je ook vanaf de brug in het dorpje Isthmia waar je de jachten en zeilboten door het kanaal van Korinthe ziet varen.

 

Monemvasia Peloponnesos Griekenland
Monemvasia Peloponnesos Griekenland

2. Monemvasia

Het is één van de beste tips voor je bezoek aan de Peloponnesos: Monemvasia. Dit ‘Gibraltar van de Peloponnesos’ ligt hoog op de flanken van een kale rots. Nadat het in de zesde eeuw door de Byzantijnen werd gesticht, kwam dit vestingstadje in handen van de Venetianen en de Turken. Bezoek je Monemvasia dan kom je binnen via een lange dam die het voormalige eiland met het vasteland verbindt. Eenmaal binnen wachten gezellige straten, winkels en een klim naar de kerk bovenop de heuvel. Van hieruit heb je een magnifiek uitzicht over de stad en de zee. Ga je op vakantie in Stoupa dan kun je Monemvasia als een excursie of dagtocht bezoeken.

Boek een dagtour Monemvasia

Stoupa Peloponnesos, Griekenland

3. Stoupa

Het was onze allereerste kennismaking met het schiereiland en mag dan ook niet in het rijtje van tips op de Peloponnesos ontbreken. Stoupa is een van de populairste badplaatsen en ligt op een van de ‘vingers’ van het schiereiland. Hier stapten we op de fiets om de omringende bergen te bedwingen (what was I thinking?!), maar we hebben er vooral heerlijk gegeten, gesnorkeld en op het strand gelegen dat gezien wordt als een van de mooiste stranden van Messinia. Bovendien is Stoupa een prima uitvalsbasis om de groene omgeving te ontdekken. Van hieruit kun je onder andere Monemvasia bezoeken. Lees hier al mijn tips voor Stoupa op de Peloponnesos.

Boek je vakantie in Stoupa bij Sunweb
Bekijk alle accommodaties in Stoupa

7x wat te doen in Koroni op de Peloponnesos

4. Koroni

Nog zo’n leuke badplaats is Koroni, een Venetiaans vestingstadje op het zuidelijkste puntje van de Peloponnesos. Hier wachten smalle straten, zandstranden en een rustige omgeving op je. Het ontvangst op de terrasjes was hartverwarmend (door corona waren we een van de weinige toeristen) en de inktvis die ze ons voorschotelden knettervers. Klim vooral naar Koroni Castle dat hoog bovenop de rots op een landtong boven de stad uit torent. En dat dit het leefgebied is van de reuzenschildpad ontdekten we toen we er zomaar eentje voorbij zagen zwemmen terwijl wij iets op een terras zaten te drinken. Lees hier mijn 7 tips voor Koroni op de Peloponnesos.

Boek je vakantie in Koroni bij Sunweb
Bekijk accommodaties in Koroni

Olympia Peloponnesos, Griekenland

5. Olympia

Dit is ongetwijfeld één van de bekendste plaatsen in Griekenland. 1000 jaar lang werden hier sportwedstrijden gehouden waaraan we onze huidige Olympische Spelen te danken hebben. Nog steeds wordt op deze plek het Olympisch vuur aangestoken. Olympia is bovendien een van de belangrijkste heiligdommen uit de oudheid. Het is namelijk opgedragen aan oppergod Zeus die volgens de Griekse mythologie op de berg Olympos woonde. Verder vind je er de restanten van tempels en een stadion die nog in goede staat zijn.

Bestel hier je toegangsticket voor Olympia
Of de zelf geleide virtual reality tour door Olympia

 

6. Sparta

Nog zo’n stad dat barst van de geschiedenis is Sparta. Lakedaemon, zoals Sparta in de oudheid heette, werd in de tiende eeuw voor Christus werd gesticht. Door de eeuwen heen werd het een supermacht en de grootste rivaal van Athene.

Het leven van de Spartanen was volledig gewijd aan de krijgskunst. Als je 7 jaar oud was, werd je als jongen uit huis geplaatst. Je leefde in legerbarakken en kreeg een strenge soldaten-opvoeding. Deze Spartaanse opvoeding en manier van oorlogvoeren maakte de Spartanen rijk. Hun geld gaven ze uit aan het fokken en trainen van renpaarden. Iets van die grootsheid van Sparta vind je terug in de ruïnes van een acropolis, het heiligdom van Artemis Orthia en het graf van Leonidas. Ook liggen vondsten uit de omgeving tentoongesteld in het museum in Sparta.

 

Mistras Peloponnesos Griekenland

7. Mistras

Zo’n 5 km van Sparta ligt de verlaten Byzantijnse stad Mistras of Mystras. Deze spookstad ligt tegen de hellingen van een steile berg gebouwd. Goede schoenen zijn hier een must als je de geplaveide straten en steegjes van de stad wilt verkennen. Het meest opvallende in Mistras is het Kasteel van Mistras dat in 1249 werd gebouwd. Binnen de kasteelmuren ligt een hele stad verborgen. Compleet met kloosters, huizen en kerken. Zoals de Agios Dimitrios-kathedraal bijvoorbeeld en de Pantassa-kerk. Andere bezienswaardigheden in Mistras zijn de kloosters van Perivlepta en Pantanassa.

Boek een tour Sparta & Mystras

nafplion peloponnesos, Griekenland

9. Nafplion

Niet alleen wordt Nafplion gezien als een van de mooiste steden van de Peloponnesos, het was ook vijf jaar de hoofdstad van Griekenland. Tot die rol in 1834 over werd genomen door Athene. Dwaal er over pleinen, door smalle straten en langs neoklassieke gebouwen.

Bezienswaardigheden van Nafplion zijn de haven en de imposante forten en kastelen, waarvan Nafplion er maar liefst drie stuks telt. De meest imposante verschijning is het fort van Palamidi bovenop de heuvel. Cultuur snuiven kun je ook in het Archeologisch Museum en het War Museum. Omdat Nafplion wordt omringd door de Golf van Argolis, krijg je hier een heus eiland-gevoel. En wil je van een prachtige zonsondergang genieten, loop dan naar het kiezelstrand van Arvanitia. Vanaf hier loopt ook een wandelpad langs de zee. Daarnaast is Nafplion een goede uitvalsbasis om Epidaurus en Mycene te bezoeken.

Bekijk dagtrips naar o.a. Nafplion

Epidaurus Peloponnesos Griekenland

Bezienswaardigheden Peloponnesos: het theater van Epidaurus

10. Theater van Epidaurus

Op zo’n 25 km van Nafplion ligt het Theater van Epidaurus, het best bewaarde theater van Griekenland. Het stamt uit de vierde eeuw voor Christus en wordt nog steeds gebruikt voor voorstellingen. Ervaar zelf de geweldige akoestiek of het  ‘wonder van Epidaurus’ door op de stip te staan en te ontdekken dat je je zelfs fluisterend verstaanbaar kunt maken tot aan de bovenste rijen.

Dagtour vanuit Athene naar Epidaurus & Mycene

 

Mycene Lion Gate, Peloponnesos, Griekenland

Bezienswaardigheden Peloponnesos: de archeologische opgravingen van Mycene

11. Mycene

Ten oosten van de doorgaande weg tussen Nafplion en Athene ligt dé archeologische vindplaats op de Peloponnesos. Mycene of Mycenae speelt een belangrijke rol in de Griekse mythologie, zoals in de Trojaanse Oorlog. De overblijfselen van de stad stammen uit de periode van de 16e tot 12e eeuw voor Christus. Bekendste bezienswaardigheden zijn de Akropolis van Mycenae en de Leeuwenpoort (Lion Gate). Wil je Mycene bezoeken, kom dan het liefst zo vroeg mogelijk in de ochtend om de toeristen te vermijden.

Bekijk dagtocht Mycene en Epidaurus vanuit Athene

Messini, Griekenland, Tips Peloponnesos

Bezienswaardigheden Peloponnesos: bezoek de oude stad Messini

12. Messini

De oude stad Messini is misschien wel één van de best bewaarde geheimen van de Peloponnesos. Deze archeologische vindplaats stamt uit 369 voor Christus. De lokale bevolking beweert dat Zeus hier geboren is en niet op Kreta. Messini barst van de oude bezienswaardigheden. Zo zijn er twee amfitheaters, een stadion en een tempel. In het iets hoger gelegen dorp Mavromati heb je goed zicht op de hele vallei en de opgravingen. Kom het liefst vroeg in de ochtend om de hitte en toeristenstromen voor te zijn.

Boek een tour naar Messini

Tips Peloponnesos: vlucht en verblijf

Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar de Peloponnesos:

Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken. Vanaf Amsterdam vlieg je met Transavia rechtstreeks naar de luchthaven van Kalamata op de Peloponnesos, maar ook KLM vliegt naar verschillende bestemmingen in Griekenland. Om de Peloponnesos te ontdekken kun je een auto huren op de luchthaven.

Tour door het oude Griekenland

Tijdens deze 4-daagse tour ontdek je het oude Griekenland. Je stopt onder andere bij het Kanaal van Korinthe en bezoekt de opgravingen van Mycene, Olympia, Delphi en Epidaurus.

Tips Peloponnesos: Appartement Pelagia, Koroni

Koroni Appartement Pelagia Tips Peloponnesos

Uitzicht vanaf het terras van ons Appartement Pelagia in Koroni

Tips Peloponnesos: waar overnachten?

Een leuk hotel of appartement op de Peloponnesos boek je heel eenvoudig via:

Snorkelen in Griekenland

O, en áls je naar Griekenland gaat, zorg er dan voor dat je flippers/zwemvliezen of in ieder geval een snorkelset meeneemt. Echt, je krijgt er geen spijt van.

Wat te doen op de  Peloponnesos bewaren

Tips wat te doen op de Peloponnesos Tips wat te doen op de Peloponnesos

Meer tips voor je vakantie naar Griekenland

Wij zijn zo onderhand verslaafd geraakt aan Griekenland.
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *