Peloponnesos is een schiereiland dat door het kanaal van Korinthe van het vasteland van Griekenland wordt gescheiden. Dankzij de historische plaatsen, blauwe baaien en archeologische opgravingen is het een heerlijke bestemming voor een roadtrip of om vakantie te vieren op een van de stranden. Ontdek alle bezienswaardigheden voor je rondreis met deze 12 tips wat te doen op de Peloponnesos.
Tips vakantie of rondreis op de Peloponnesos
Toen ik de film Before Midnight zag, wilde ik ook acuut afreizen naar de Peloponnesos. Deze film is namelijk helemaal op het schiereiland opgenomen en start met een scène rond de luchthaven van Kalamata (ja, van de bekende olijven). Sindsdien ben ik er samen met de kinderen meerdere malen geweest en is de Peloponnesos een van onze favoriete vakantiebestemmingen. Het is kleinschalig, authentiek, je kunt er verrukkelijk eten en het wordt nog niet overspoeld door massa’s toeristen. Bovendien is het een goede low budget bestemming. In dit artikel heb ik de leukste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Er zijn namelijk tig redenen om deze plek te bezoeken. Maar laat ik beginnen met 12 tips voor je vakantie op de Peloponnesos!
Lees ook: films opgenomen in Griekenland
1. Het Kanaal van Korinthe
Ooit was de Peloponnesos een schiereiland en moesten schepen er omheen varen. Omdat dit een gevaarlijke tocht was, vergingen veel schepen. Met het Kanaal van Korinthe kwam daar een einde aan. Het kanaal werd uitgehouwen in de rotsen en is sinds 1893 in gebruik. Omdat de stroming in het 24 meter brede kanaal gevaarlijk is voor kleine schepen, is het alleen geschikt voor middelgrote schepen. Er zijn zes bruggen over het kanaal die de Peloponnesos met het Griekse vasteland verbinden. Als je over de snelweg tussen de Peloponnesos en Athene rijdt, zie je het Kanaal van Korinthe goed liggen. Goed uitzicht heb je ook vanaf de brug in het dorpje Isthmia waar je de jachten en zeilboten door het kanaal van Korinthe ziet varen.
2. Monemvasia
Het is één van de bekendste trekpleisters op de Peloponnesos: Monemvasia. Dit ‘Gibraltar van de Peloponnesos’ ligt hoog op de flanken van een kale rots. Nadat het in de zesde eeuw door de Byzantijnen werd gesticht, kwam dit vestingstadje in handen van de Venetianen en de Turken. Bezoek je Monemvasia dan kom je binnen via een lange dam die het voormalige eiland met het vasteland verbindt. Eenmaal binnen wachten gezellige straten, winkels en een klim naar de kerk bovenop de heuvel. Van hieruit heb je een magnifiek uitzicht over de stad en de zee. Vier je vakantie in Stoupa dan kun je Monemvasia als een excursie of dagtocht bezoeken.
3. Stoupa
Het was onze allereerste kennismaking met het schiereiland en mag dan ook niet in het rijtje van tips voor de Peloponnesos ontbreken. Stoupa is een van de populairste badplaatsen en ligt op een van de ‘vingers’ van het schiereiland. Hier stapten we op de fiets om de omringende bergen te bedwingen (what was I thinking?!), maar we hebben er vooral heerlijk gegeten, gesnorkeld en op het strand gelegen dat gezien wordt als een van de mooiste stranden van Messinia. Bovendien is Stoupa een prima uitvalsbasis om de groene omgeving te ontdekken. Van hieruit kun je onder andere Monemvasia bezoeken.
Lees ook: mijn tips voor Stoupa op de Peloponnesos
4. Koroni
Nog zo’n leuke badplaats is Koroni, een Venetiaans vestingstadje op het zuidelijkste puntje van de Peloponnesos. Hier wachten smalle straten, zandstranden en een rustige omgeving op je. Het ontvangst op de terrasjes was hartverwarmend (door corona waren we een van de weinige toeristen) en de inktvis die ze ons voorschotelden knettervers. Klim vooral naar Koroni Castle dat hoog bovenop de rots op een landtong boven de stad uit torent. En dat dit het leefgebied is van de reuzenschildpad ontdekten we toen we er zomaar eentje voorbij zagen zwemmen terwijl wij iets op een terras zaten te drinken.
Lees ook: 7 tips voor Koroni op de Peloponnesos
5. Olympia
Dit is ongetwijfeld één van de bekendste plaatsen in Griekenland. 1000 jaar lang werden hier sportwedstrijden gehouden waaraan we onze huidige Olympische Spelen te danken hebben. Nog steeds wordt op deze plek het Olympisch vuur aangestoken. Olympia is bovendien een van de belangrijkste heiligdommen uit de oudheid. Het is namelijk opgedragen aan oppergod Zeus die volgens de Griekse mythologie op de berg Olympos woonde. Verder vind je er de restanten van tempels en een stadion die nog in goede staat zijn.
6. Sparta
Nog zo’n stad dat barst van de geschiedenis is Sparta. Lakedaemon, zoals Sparta in de oudheid heette, werd in de tiende eeuw voor Christus werd gesticht. Door de eeuwen heen werd het een supermacht en de grootste rivaal van Athene. Het leven van de Spartanen was volledig gewijd aan de krijgskunst. Als je 7 jaar oud was, werd je als jongen uit huis geplaatst. Je leefde in legerbarakken en kreeg een strenge soldaten-opvoeding. Deze Spartaanse opvoeding en manier van oorlogvoeren maakte de Spartanen rijk. Hun geld gaven ze uit aan het fokken en trainen van renpaarden. Iets van die grootsheid van Sparta vind je terug in de ruïnes van een acropolis, het heiligdom van Artemis Orthia en het graf van Leonidas. Ook liggen vondsten uit de omgeving tentoongesteld in het museum in Sparta.
Tip: loop in de voetsporen van de Spartanen tijdens deze privé wandeling door Sparta
7. Mistras
Zo’n 5 km van Sparta ligt de verlaten Byzantijnse stad Mistras of Mystras. Deze spookstad ligt tegen de hellingen van een steile berg gebouwd. Goede schoenen zijn hier een must als je de geplaveide straten en steegjes van de stad wilt verkennen. Het meest opvallende in Mistras is het Kasteel van Mistras dat in 1249 werd gebouwd. Binnen de kasteelmuren ligt een hele stad verborgen. Compleet met kloosters, huizen en kerken. Zoals de Agios Dimitrios-kathedraal bijvoorbeeld en de Pantassa-kerk. Andere bezienswaardigheden in Mistras zijn de kloosters van Perivlepta en Pantanassa.
9. Nafplion
Niet alleen wordt Nafplion gezien als een van de mooiste steden van de Peloponnesos, het was ook vijf jaar de hoofdstad van Griekenland. Tot die rol in 1834 over werd genomen door Athene. Dwaal er over pleinen, door smalle straten en langs neoklassieke gebouwen. Bezienswaardigheden zijn de haven en de imposante forten en kastelen, waarvan Nafplion er maar liefst drie stuks telt. De meest imposante verschijning is het fort van Palamidi bovenop de heuvel. Cultuur snuiven kun je ook in het Archeologisch Museum en het War Museum. Omdat Nafplion wordt omringd door de Golf van Argolis, krijg je hier een heus eiland-gevoel. En wil je van een prachtige zonsondergang genieten, loop dan naar het kiezelstrand van Arvanitia. Vanaf hier loopt ook een wandelpad langs de zee. Daarnaast is Nafplion een goede uitvalsbasis om Epidaurus en Mycene te bezoeken.
10. Theater van Epidaurus
Op zo’n 25 km van Nafplion ligt het Theater van Epidaurus, het best bewaarde theater van Griekenland. Het stamt uit de vierde eeuw voor Christus en wordt nog steeds gebruikt voor voorstellingen. Ervaar zelf de geweldige akoestiek of het ‘wonder van Epidaurus’ door op de stip te staan en te ontdekken dat je je zelfs fluisterend verstaanbaar kunt maken tot aan de bovenste rijen.
11. Mycene
Ten oosten van de doorgaande weg tussen Nafplion en Athene ligt dé archeologische vindplaats op de Peloponnesos. Mycene of Mycenae speelt een belangrijke rol in de Griekse mythologie, zoals in de Trojaanse Oorlog. De overblijfselen van de stad stammen uit de periode van de 16e tot 12e eeuw voor Christus. Bekendste bezienswaardigheden zijn de Akropolis van Mycenae en de Leeuwenpoort (Lion Gate). Wil je Mycene bezoeken, kom dan het liefst zo vroeg mogelijk in de ochtend om de toeristen te vermijden.
Ontdek: dagtocht Mycene en Epidaurus vanuit Athene
Lees ook: tips en bezienswaardigheden Athene
12. Messini
De oude stad Messini is misschien wel één van de best bewaarde geheimen van de Peloponnesos. Deze archeologische vindplaats stamt uit 369 voor Christus. De lokale bevolking beweert dat Zeus hier geboren is en niet op Kreta. Messini barst van de oude bezienswaardigheden. Zo zijn er twee amfitheaters, een stadion en een tempel. In het iets hoger gelegen dorp Mavromati heb je goed zicht op de hele vallei en de opgravingen. Kom het liefst vroeg in de ochtend om de hitte en toeristenstromen voor te zijn.
Uitzicht vanaf ons appartement in Stoupa
Tips Peloponnesos: vlucht en verblijf
Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar de Peloponnesos:
- Sunweb
- Vakantiediscounter
- Ross Holidays (Griekenlandspecialist)
- ANWB – Fly-drive Peloponnesos
Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken. Vanaf Amsterdam vlieg je met Transavia rechtstreeks naar de luchthaven van Kalamata op de Peloponnesos. Om de Peloponnesos te ontdekken kun je een auto huren op de luchthaven.
Tour door het oude Griekenland
Tijdens deze 4-daagse tour ontdek je het oude Griekenland. Je stopt onder andere bij het Kanaal van Korinthe en bezoekt de opgravingen van Mycene, Olympia, Delphi en Epidaurus.
Uitzicht vanaf Appartement Pelagia in Koroni
Tips Peloponnesos: waar overnachten?
Een leuk hotel of appartement boek je heel eenvoudig via:
- Booking.com
- Airbnb
- Wij sliepen in Appartement Pelagia in Koroni en een appartement in Stoupa
Snorkelen in Griekenland
O, en áls je naar Griekenland gaat, zorg er dan voor dat je flippers/zwemvliezen of in ieder geval een snorkelset meeneemt. Echt, je krijgt er geen spijt van.
Deze tips Peloponnesos bewaren
Meer tips voor je vakantie naar Griekenland
Wij zijn zo onderhand verslaafd geraakt aan Griekenland.
- Zo bezochten we het eiland Corfu
- Behoort Stoupa (op de Peloponnesos) tot een van onze favorieten
- Was Agios Nikitas op Lefkas ook al zo’n zalige low-budget bestemming
- Bezochten we Parga op het Griekse vasteland
- En bracht ik een weekend door in Rethymnon op Kreta
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.