Rondreis langs de Gouden Driehoek van India: ontdek de 3 mooiste steden

India, Azië, Travel

Rondreis langs de Gouden Driehoek van India - Mehtab_Bagh_uitzicht_Taj_Mahal-Agra-India

Na China is India het meest bevolkte land ter wereld en het is groot, heel groot. Je doet er dan ook goed aan om een deel van India te bezoeken. De meeste reizigers maken een rondreis langs de Gouden Driehoek in het noorden van India: Delhi, Jaipur en Agra.

delhi india - Rondreis langs de gouden driehoek van India

Dwalen door Delhi tijdens een rondreis langs de Gouden Driehoek van India

Rondreis langs de Gouden Driehoek van India

India, het land van de chaos, van heilige koeien en één van de zeven wereldwonderen: de Taj Mahal. De Gouden Driehoek in het noorden van het land is voor de meeste reizigers de eerste kennismaking met India. Hier wachten drie heel verschillende steden op je: chaotisch Delhi, de roze stad Jaipur en Agra, de stad van de Taj Mahal. Bezoek je de Gouden Driehoek dan krijg je een heel divers beeld van India, haar cultuur en geschiedenis.

Bekijk: 15-daagse rondreis Gouden Driehoek + Varanasi & Ranthambore NP

1. Delhi

Maak je een rondreis door het noorden van India, dan start je reis doorgaans in Delhi. Neem hier vooral de tijd om te acclimatiseren. Want de hectiek, chaos, de koeien, brommers en de 18 miljoen(!) mensen zijn op z’n zachtst gezegd nogal imponerend. Je kunt hier verrukkelijk eten en Delhi barst bovendien van de interessante musea en bezienswaardigheden zoals:

 • Jama Masjid, de grootste moskee van India in Old Delhi
 • Het Rode Fort, paleis omringd door rode muren
 • Gandhi Smriti, herdenkplaats op de plek waar Gandhi werd vermoord
 • Hamayun’s Tumb, de grootste graftombe van India
 • Qutub Minar, deze 72,5 meter hoge toren staat op de werelderfgoedlijst
 • Chadni Chowk, dé winkelstraat van Delhi
 • Birla Mandir Temple
 • India Gate

 

Hawa Mahal Paleis der Winden Jaipur voorkant

2. Jaipur

Vanuit Delhi rijd je in zo’n 5 uur naar de roze stad Jaipur. In de gemoedelijke stad is het een stuk relaxter dan Delhi en je vindt er tal van bezienswaardigheden. Zoals het enorme Amber Fort of Ajmer Fort, ongeveer 11 km van Jaipur.

In het centrum van Jaipur barst het van de kneuterige winkels en kraampjes. Dé plek om kleurrijke stoffen en souvenirs in te slaan. Trekpleisters zijn de Hawa Mahal of het Paleis der Winden en het City Palace. Jaipur is bovendien een geliefde filmlocatie. Denk bijvoorbeeld aan films als ‘The Best Exotic Marigold Hotel’ die hier werd opgenomen. En als je in Jaipur bent, moet je absoluut een film kijken in Raj Mandir Cinema, de oudste bioscoop van de stad. Deze bezienswaardigheden in Jaipur mag je niet missen:

 • Hawa Mahal, achter de raampjes zaten de haremvrouwen van de Maharadja verscholen
 • City Palace, paleis midden in de stad dat deels toegankelijk is voor toeristen
 • Raj Mandir, de oudste bioscoop van Jaipur
 • Amber Fort, vroegere kasteel van de Maharadja

 

Fatehpur Sikri Agra

Taj Mahal Agra, Gouden Driehoek India

3. Agra

De meeste mensen komen naar Agra om de Taj Mahal te zien. Maar in de omgeving is nog zoveel ander moois te ontdekken. Zoals de verlaten stad Fatehpur Sikri bijvoorbeeld. Deze bijzondere plek werd ooit onder leiding van Akbar, de Mogoel-heerser gebouwd. In Agra zelf wachten de onvergetelijke Taj Mahal die Shah Jahan bouwde voor zijn echtgenote Mumtaz Mahal die in het kraambed stierf, maar ook het Rode Fort en de Djama Masjid Moskee zijn een bezoek waard! De mooiste bezienswaardigheden van Agra op een rijtje:

 • Taj Mahal, één van de zeven wereldwonderen
 • Rode Fort, dit fort van rood zandsteen is het enige fysieke overblijfsel van het imposante Mogolrijk
 • Djama Masjid Moskee, met de witte tombe van soefi heilige Salim Chishti
 • Fatehpur Sikri, de verlaten hoofdstad van het Mogolrijk

 

City Palace Jaipur, Gouden Driehoek India

Een rondreis langs de Gouden Driehoek van India maken?

Zo’n rondreis langs de Gouden Driehoek van India kun je uiteraard zelf plannen. Zelf maakte ik een georganiseerde rondreis van 2 weken langs de highlights in het noorden van India. Zo bezocht ik niet alleen de Gouden Driehoek, maar bezocht ook het indrukwekkende Varanasi, de plek waar de doden aan de oevers van de heilige rivier de Ganges worden verbrand. En ik maakte een onvergetelijke reis met de nachttrein van Varanasi naar Delhi. Deze rondreis door het noorden van India van Djoser is een echte aanrader. Aanbieders van een rondreis door India en de Gouden Driehoek zijn:

 • Djoser | 15-daagse rondreis langs de Gouden Driehoek van India + Varanasi & Ranthambore NP
 • Koning Aap | Familiereizen, reizen Noord-India maar ook Centraal India
 • 333 Travel | losse 5-daagse privé tour Gouden Driehoek die je evt kunt combineren

Rondreis langs de Gouden Driehoek van India: beste reistijd

Het beste kun je een rondreis langs de Gouden Driehoek van India reizen tussen oktober en april. Dan is het hier droog en relatief koel (gemiddeld 25 graden). In mei en juni kan het te warm worden om Jaipur te bezoeken. Hoewel het van juli tot september regentijd is, valt er meestal alleen in de middag een flinke bui, waarna je gewoon weer je gang kunt gaan. Omdat India zowel qua drukte als cultuur nogal indrukwekkend is, doe je er goed aan om er minstens een week voor uit te trekken. Wil je daarnaast ook nog Varanasi en Ranthambore National Park bezoeken, dan is een rondreis van zo’n twee weken perfect.

Meer lezen over een rondreis India?

Rondreis langs de Gouden Driehoek van India bewaren

Rondreis langs de Gouden Driehoek van India Rondreis langs de Gouden Driehoek van India

Handige reisgidsen India


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash. Foto header: G. Kaustav


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *