De roze stad Jaipur

India, Travel

Hawa Mahal
Roze gestucte gevels, het Paleis der Winden (Hawa Mahal), de kleurrijke sari’s en de prachtig versierde riksja’s, ik geniet met volle teugen van de roze stad Jaipur!

Indian Streetlife

Chaos

Na de hectiek, chaos, claxonerende auto’s, riksja’s en tuk tuks die zich met ware doodsverachting een weg banen door het ongecontroleerde verkeer (zonder stoplichten!) van New Delhi is de roze stad Jaipur een verademing. Hier in Jaipur heerst een relaxtere sfeer en de stad is kleinschaliger en overzichtelijker dan de hoofdstad van India, New Delhi. Geen wonder ook als je bedenkt dat alleen al in New Delhi 18 miljoen mensen wonen, dat is meer dan in heel Nederland!

Hotel Bissau Palace, Jaipur

Hotel Bissau Palace

We verblijven in totaal 2 nachten in Jaipur. Dat is kort, maar met een strakke planning is het te doen. Het prachtige Hotel Bissau Palace ligt niet ver van het centrum van Jaipur. Hier waan ik me in het sprookje van duizend-en-één-nacht. Alle kamers in het hotel zijn even kleurrijk, maar verschillend ingericht. De eetzaal is er eentje met veel bling bling en het uitzicht vanaf de veranda over de tuin en het zwembad is adembenemend. Het is dan ook een aanrader om hier je ontbijt te verorberen ;)

Hawa Mahal, Jaipur

Hawa Mahal of Paleis der Winden

Het Hawa Mahal of Paleis der Winden is een must see in Jaipur. Het paleis werd in 1799 gebouwd door Pratap Singh. Achter de meer dan 900 ramen die de gevel van het paleis telt, verscholen de haremvrouwen van de Mahadjas zich. Omdat ze niet zichtbaar mochten zijn voor de buitenwereld konden ze via de kleine ramen en nisjes toch iets meepikken van het straatleven. Neem vooral aan het eind van de middag een kijkje in het Paleis der Winden, het licht is dan prachtig op de roze stenen. Dan voel je ook meteen waaraan het paleis haar naam dankt: er waait altijd een verkoelend briesje door de vele ramen naar binnen.

City Palace Jaipur

City Palace Jaipur

In het hart van de stad bevindt zich het City Palace. Ooit was het uitgestrekte complex de uitvalsbasis van de heersers van Jaipur, tegenwoordig is een deel ervan ook voor publiek toegankelijk. Officieel heet het paleis Maharaja Sawai Man Singh II Museum, maar in de volksmond wordt het gebouw City Palace Museum genoemd. Je kunt hier al snel 1,5 tot 2 uur rondslenteren en je verbazen over al het handwerk, van kleurrijk schilderwerk rond de poorten van de ‘Hof der geliefden’ tot prachtig bewerkt marmer.

Amber Fort Jaipur

Amber Fort

Iets buiten Jaipur ligt het Amber Fort of Ajmer Fort. Het kasteel diende als verblijfplaats van de Maharadja en z’n familie in Ajmer, de hoofdstad van het Mogolrijk. Het telt vijf binnenplaatsen die vroeger elk hun eigen functie hadden. Zo was er eentje voor de harem van de Maharadja, een paardenverblijf en een binnenplaats die werd gebruikt voor officiële gelegenheden. Laat je verrassen en verdwaal in de wirwar aan gangetjes, trappetjes en zuilengalerijen.

Raj Mandir Jaipur

Raj Mandir

Als je in Jaipur bent, dompel je dan even onder in de Indiase cultuur en bekijk een typisch Indiase Bollywood movie in de Raj Mandir Cinema, de oudste bioscoop van de stad. Een belevenis op zich!

Shopping Jaipur

Shop till you drop

Toegegeven, in heel India kun je goed souvenirs inslaan, als je tenminste de hardnekkige verkopers op de koop toe neemt. Maar in Jaipur is het wel heel aangenaam vertoeven. De roze geveltjes van de winkels zijn uitnodigend en zijn allemaal genummerd. Kijk gewoon eens toe hoe de locals de tijd nemen om een sari te kopen (meestal met het hele gezin) en geniet van de kleurrijke stoffen en de vele handgemaakte sandalen en slofjes. Op elke straathoek vind je bovendien een slangenbezweerder. Laat je gewoon onderdompelen in de cultuur, geuren en kleuren.

Beautiful Jaipur

Nog meer inspiratie opdoen? Kijk dan ook eens op de local site Beautiful Jaipur!


4 comments on “De roze stad Jaipur

  1. […] weken duurde m’n rondreis door India. Die reis begon in hoofdstad Delhi, via de roze stad Jaipur naar het Ranthambore National Park, waar tijdens een safari een tijger ons pad kruiste op slechts […]

  2. […] door Noord-India. Hier lees je meer tips en vertel ik je alles over m’n belevenissen in Jaipur en […]

  3. […] Dit voormalige paleis in hartje Jaipur lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen. Met haar kleurrijke kamers en de bling bling in de eetzaal is dit een typisch Indiaas hotel. Vanaf hier sta je zo in het centrum van de roze stad Jaipur en toch is Hotel Bissau Palace zelf een oase van rust. Vergeet vooral niet om ‘s avonds een kijkje te nemen (of nog beter: te dineren!) op het dakterras waar je een adembenemend uitzicht hebt over de roze stad Jaipur. […]

  4. […] ik daar pas op de dag van vertrek achter. Vanaf het dakterras heb je een spectaculair uitzicht over Jaipur. Aanrader: ga hier ’s avonds dineren! Vraag bij de receptie naar de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *