5 tips wat te doen in Jaipur, India

Azië, India

Hawa Mahal Paleis der Winden Jaipur voorkant
Welkom in de roze stad Jaipur! Je vindt er roze gestucte gevels, het Paleis der Winden (Hawa Mahal), kleurrijke sari’s en prachtig versierde riksja’s. Jaipur is een kleinschalige en relatief relaxte stad in hectisch India. Mijn 5 tips wat te doen in Jaipur.

India streetlife

Tips voor je bezoek aan Jaipur

Samen met Delhi en Agra maakt Jaipur deel uit van de Gouden Driehoek. De stad is dan ook een must als je een rondreis maakt door het noorden van India. Bovendien is de roze stad Jaipur een verademing na alle hectiek, chaos, claxonerende auto’s, riksja’s en tuk tuks in de Indiase hoofdstad Delhi. De stad is kleinschalig en overzichtelijk en er heerst een relaxte sfeer. Dit zijn mijn tips voor je bezoek aan Jaipur.

Lees ook: mijn tips voor Agra (en de Taj Mahal!)
En: wat te doen in chaotisch Delhi
Reisinspiratie: rondreis Gouden Driehoek in India

Hawa Mahal Paleis der Winden Jaipur voorkant

Hawa Mahal, Jaipur, India

1. Hawa Mahal of Paleis der Winden

Hawa Mahal of Paleis der Winden is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Jaipur. Het paleis werd in 1799 gebouwd door Pratap Singh. Achter de meer dan 900 ramen die de gevel van het paleis telt, verscholen de haremvrouwen van de Mahadjas zich. Omdat ze niet zichtbaar mochten zijn voor de buitenwereld konden ze via de kleine ramen en nisjes toch iets meepikken van het straatleven. Neem vooral aan het eind van de middag een kijkje in het Paleis der Winden, het licht is dan prachtig op de roze stenen. Dan voel je ook meteen waaraan het paleis haar naam dankt: er waait altijd een verkoelend briesje door de vele ramen naar binnen.

Lees ook: praktische informatie India

City Palace Jaipur, India

2. City Palace Jaipur

In het hart van de stad bevindt zich het City Palace. Ooit was het uitgestrekte complex de uitvalsbasis van de heersers van Jaipur, tegenwoordig is een deel ervan ook voor publiek toegankelijk. Officieel heet het paleis Maharaja Sawai Man Singh II Museum, maar in de volksmond wordt het gebouw City Palace Museum genoemd. Je kunt hier al snel 1,5 tot 2 uur rondslenteren en je verbazen over al het handwerk, van kleurrijk schilderwerk rond de poorten van de ‘Hof der geliefden’ tot prachtig bewerkt marmer.

Amber Fort, Jaipur, India

3. Amber Fort of Ajmer Fort

Iets buiten Jaipur ligt het Amber Fort of Ajmer Fort. Het kasteel diende als verblijfplaats van de Maharadja en z’n familie in Ajmer, de hoofdstad van het Mogolrijk. Het telt vijf binnenplaatsen die vroeger elk hun eigen functie hadden. Zo was er eentje voor de harem van de Maharadja, een paardenverblijf en een binnenplaats die werd gebruikt voor officiële gelegenheden. Laat je verrassen en verdwaal in de wirwar aan smalle gangen, trappen en zuilengalerijen.

Raj Mandir, Jaipur, India

4. Raj Mandir Bioscoop

Als je in Jaipur bent dan moet je uiteraard een Bollywood film zien. Tijdens zo’n film dompel je jezelf onder in de Indiase cultuur. En waar kun je dat beter doen dan in de Raj Mandir Cinema, de oudste bioscoop van de stad? Hier een film kijken is een belevenis op zich!

Lees ook: films die je meenemen naar India

India, schoenenwinkel

5. Kleurige winkels en markten

Toegegeven, in heel India kun je goed souvenirs inslaan, maar in Jaipur is het wel héél fijn shoppen. De roze gevels van de winkeltjes zijn uitnodigend en zijn allemaal genummerd. Kijk vooral toe hoe de locals de tijd nemen om een sari te kopen (meestal met het hele gezin) en geniet van de kleurrijke stoffen en de leuke handgemaakte sandalen en slofjes.

Hotel Bissau Palace, India

Overnachten in Jaipur: Hotel Bissau Palace

We verblijven in totaal 2 nachten in Jaipur. Dat is kort, maar met een strakke planning is het te doen. Het prachtige Hotel Bissau Palace ligt niet ver van het centrum van Jaipur. Hier waan ik me in het sprookje van duizend-en-één-nacht. Alle kamers in het hotel zijn even kleurrijk, maar verschillend ingericht. De eetzaal is er eentje met veel bling bling en het uitzicht vanaf de veranda over de tuin en het zwembad is adembenemend. Het is dan ook een aanrader om hier je ontbijt te verorberen.

Lees ook: overnachten in Hotel Bissau Palace

Tips Jaipur bewaren

Tips en bezienswaardigheden Jaipur, India

Meer inspiratie voor je reis naar India

Handige reisgidsen IndiaDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *