Welkom in de roze stad Jaipur in Rajasthan! Je vindt er roze gestucte gevels, het Paleis der Winden (Hawa Mahal), kleurrijke sari’s en prachtig versierde riksja’s. Jaipur is een kleinschalige en relatief relaxte stad in hectisch India. Mijn 6 tips wat te doen in Jaipur in Rajasthan.
Tips voor je bezoek aan Jaipur
Samen met Delhi en Agra maakt Jaipur deel uit van de Gouden Driehoek. De stad is dan ook een must als je een rondreis maakt door het noorden van India. Bovendien is de roze stad Jaipur een verademing na alle hectiek, chaos, claxonerende auto’s, riksja’s en tuk tuks in de Indiase hoofdstad Delhi. De stad is kleinschalig en overzichtelijk en er heerst een relaxte sfeer. Dit zijn mijn tips voor je bezoek aan Jaipur en omgeving.
Lees ook: tips voor je eerste keer in India
Tours, dagtrips en excursies in en rond Jaipur
1. Hawa Mahal of Paleis der Winden
Hawa Mahal of Paleis der Winden is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Jaipur. Het paleis werd in 1799 gebouwd door Pratap Singh. Achter de meer dan 900 ramen die de gevel van het paleis telt, verscholen de haremvrouwen van de Maharadja zich. Omdat ze niet zichtbaar mochten zijn voor de buitenwereld konden ze via de kleine ramen en nisjes toch iets meepikken van het straatleven en de parades. Neem vooral aan het eind van de middag een kijkje in het Paleis der Winden, het licht is dan prachtig op de roze stenen. Dan voel je ook meteen waaraan het paleis haar naam dankt: er waait altijd een verkoelend briesje door de vele ramen naar binnen.
Lees ook: praktische informatie India
2. City Palace Jaipur
In het hart van de stad bevindt zich het City Palace. Ooit was het uitgestrekte complex de uitvalsbasis van de heersers van Jaipur, tegenwoordig is een deel ervan ook voor publiek toegankelijk. Officieel heet het paleis Maharaja Sawai Man Singh II Museum, maar in de volksmond wordt het gebouw City Palace Museum genoemd. Je kunt hier al snel 1,5 tot 2 uur rondslenteren en je verbazen over al het handwerk, van kleurrijk schilderwerk rond de poorten van de ‘Hof der geliefden’ tot prachtig bewerkt marmer.
3. Amber Fort of Ajmer Fort
Iets buiten Jaipur ligt het Amber Fort of Ajmer Fort. Het kasteel diende als verblijfplaats van de Maharadja en z’n familie in Ajmer, de hoofdstad van het Mogolrijk. Het telt vijf binnenplaatsen die vroeger elk hun eigen functie hadden. Zo was er eentje voor de harem van de Maharadja, een paardenverblijf en een binnenplaats die werd gebruikt voor officiële gelegenheden. Laat je verrassen en verdwaal in de wirwar aan smalle gangen, trappen en zuilengalerijen.
4. Raj Mandir Bioscoop
Als je in Jaipur bent dan moet je uiteraard een Bollywood film zien. Tijdens zo’n film dompel je jezelf onder in de Indiase cultuur. En waar kun je dat beter doen dan in de Raj Mandir Cinema, de oudste bioscoop van de stad? Hier een film kijken is een belevenis op zich! Maar trek er wel wat tijd voor uit: sommige Hindi films duren al snel 3 uur.
Lees ook: films die je meenemen naar India
5. Kleurige winkels en markten
Toegegeven, in heel India kun je goed souvenirs inslaan, maar in Jaipur is het wel héél fijn shoppen. De roze gevels van de winkeltjes zijn uitnodigend en zijn allemaal genummerd. Kijk vooral toe hoe de locals de tijd nemen om een sari te kopen (meestal met het hele gezin) en geniet van de kleurrijke stoffen en de leuke handgemaakte sandalen en slofjes.
6. Chand Baori Step Well in Abhaneri
In het kleine dorpje Abhaneri op zo’n twee uur rijden van Jaipur vind je de grootste trapput ter wereld. De Chand Baori Step Well lijkt nog het meest op een soort omgekeerde piramide gevuld met water. Via de trappen kun je aan drie kanten afdalen in de put. De waterput ligt in een heel droog gebied in India en werd gebouwd in de 9e eeuw om iedereen van water te voorzien. Dankzij de vele trappen konden veel mensen tegelijkertijd gebruikmaken van de put. In totaal is de waterput zo’n 30 meter diep en op de bodem is het ongeveer vijf graden koeler dan aan de oppervlakte. De waterput met in totaal 3500 treden lijkt zo weggelopen uit een tekening van Escher en vormde dan ook het achtergronddecor voor een scène uit ‘The Best Marigold Hotel’.
Jaipur als filmlocatie
Jaipur is een geliefde filmlocatie en hier werden dan ook verschillende films opgenomen. Vooral veel Indiase films, maar ‘The Best Exotic Marigold Hotel’ en ‘The Second Best Marigold Hotel’ werden in Jaipur gefilmd.
Overnachten in Jaipur: Hotel Bissau Palace
We verblijven in totaal 2 nachten in Jaipur. Dat is kort, maar met een strakke planning is het te doen. Het prachtige Hotel Bissau Palace ligt niet ver van het centrum van Jaipur. Hier waan ik me in het sprookje van duizend-en-één-nacht. Alle kamers in het hotel zijn even kleurrijk, maar verschillend ingericht. De eetzaal is er eentje met veel bling bling en het uitzicht vanaf de veranda over de tuin en het zwembad is adembenemend. Het is dan ook een aanrader om hier je ontbijt te verorberen.
Andere hotels in Jaipur
In Jaipur vind je meer paleishotels. Deze zogenaamde heritage hotels zijn low budget accommodaties zoals:
- Hotel Bissau Palace ***, heerlijk hotel op slechts 20 minuten lopen naar het City Palace en 25 minuten naar de Hawa Mahal (Paleis van de Winden)
- Hotel Siddharsh Heritage, goedkoop hotel op ongeveer 8 km van de Birla Mandi
- Mahal Khandela ***, een Heritage Hotel met spa ongeveer 5 km van het City Palace
Rondreis India
Wil je ook een rondreis maken door India? Diverse reisorganisaties bieden een groepsreizen, familiereizen of individuele rondreizen India aan, zoals bijvoorbeeld:
- Djoser: ik maakte de 15-daagse rondreis India
- Sawadee Reizen: 14 tot 29 daagse rondreizen India (ook incl. Nepal)
- Koning Aap: zowel groepsreizen, familiereizen als individuele reizen India
Tips wat te doen in Jaipur bewaren
Meer inspiratie voor je reis naar India
- Bezoek Varanasi aan de Ganges waar de doden worden verbrand
- Slapen in een paleis in Jaipur: Hotel Bissau Palace
- Tips voor je bezoek aan Agra en de Taj Mahal
Handige reisgidsen India
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.