Agra in India: 7 tips en bezienswaardigheden

India, Azië

Tips Agra in India: Taj Mahal
Reizigers van over de hele wereld komen massaal naar Agra voor misschien wel het indrukwekkendste en het meest tot de verbeelding sprekende bouwwerk ter wereld. In Agra wacht namelijk één van de zeven wereldwonderen: de Taj Mahal.  Toch heeft Agra nog veel meer te bieden, zoals de verlaten stad Fatehpur Sikri en het Agra Fort. In dit artikel geef ik je mijn tips en bezienswaardigheden in Agra én omgeving.

Agra Fort, India

Over Agra

De stad Agra ligt in de Indiase staat Uttar Pradesh. Samen met Delhi en Jaipur maakt Agra deel uit van de zogenaamde Gouden Driehoek. Deze drie steden moet je simpelweg bezoeken tijdens een rondreis door het noorden van India. Hoewel de meeste reizigers naar Agra komen voor de Taj Mahal, wachten er nog meer prachtige plekken in Agra. Ontdek al mijn tips voor Agra en omgeving.

Lees ook: een rondreis langs de Gouden Driehoek van India
En: tips en bezienswaardigheden in Delhi

Fatehpur Sikri

1. Fatehpur Sikri

Vlakbij Agra, middenin de woestijn, doemt vanuit het niets de middeleeuwse spookstad Fatehpur Sikri op. De verlaten stad bestaat grotendeels uit rood zandsteen en werd in de 16e eeuw door keizer Akhbar gebouwd ter ere van soefi heilige Salim Chisthi. De bouw van de hoofdstad van het Mogulrijk duurde uiteindelijk langer dan het bewoond werd. Na 15 jaar bouwen beleefde de stad 10 jaar lang haar glorietijd maar het stroomde uiteindelijk leeg door gebrek aan drinkwater. Wat achterbleef zijn de ruïnes, tempels, paleizen, pleinen en woningen waar je kunt ronddwalen. Een prachtige plek die garant staat voor mooi plaatjes en een tip als je Agra bezoekt.

Bekijk tickets en rondleidingen Fatehpur Sikri

Jama Masjid Moskee Agra

De witte tombe van Salim Chishti, Jama Masjid Moskee Agra

2. Jama Masjid Moskee

Op het terrein van Fatehpur Sikri bevindt zich de indrukwekkende Jama Masjid Moskee (oftewel vrijdagmoskee). De witte tombe van Salim Chishti, soefi heilige, is de moeite waard. Je vindt het midden op de binnenplaats van de moskee. Vergeet niet om een sjaal in je tas te stoppen: je komt de witte tombe alleen in met hoofdbedekking. Minpuntje hier zijn de opdringerige verkopers en mensen die zich opwerpen als gids. Maar laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Het is de moeite waard.

Taj Mahal Agra India

Taj Mahal Agra India Irene

3. Taj Mahal

41 miljoen rupee, 500 kg goud, 12 jaar en 20.000 arbeiders: dat is de Taj Mahal in cijfers. Hoogtepunt van je bezoek aan Agra. Omdat de lichtval het mooist is rond zonsopkomst, staan we om 6 uur al bij de ingang om een ticket te bemachtigen. We zijn niet de enigen en maken meteen kennis met de Indiase bureaucratie en discriminatie. De meest onlogische rijen worden gevormd, onderverdeeld in men/women én locals/foreigners om na anderhalf uur met z’n allen door één surveillance poortje gemanoeuvreerd te worden. Daardoor missen we bijna de zonsopkomst.

Mijn frustratie is snel weggeëbd als ik eenmaal binnen sta. Want, wow! Hoe bijzonder is het om eindelijk één van de zeven wereldwonderen met eigen ogen te zien! De graftombe werd door keizer Shah Jahan gebouwd voor z’n vrouw Mumtaz Mahal. Het is gemaakt van prachtig wit marmer, waardoor het gebouw er door de zon en lichtval iedere minuut anders uitziet. Van een afstandje is het bouwwerk al indrukwekkend, maar als je zelf onder zo’n poort staat voel je je pas echt klein.

Taj Mahal Agra

Tip: koop vooraf kaartjes bij de ticketbalie en ga de volgende dag vroeg in de rij van de Taj Mahal zelf staan. Pas daar krijgt je kaartje namelijk een dagstempel. Dat scheelt je wachttijd. Neem zo weinig mogelijk mee, want snoep, kauwgum en zelfs een zaklantaarn moet ik afstaan. Dus hoe minder spullen, hoe sneller je door de rij komt!

Bestel hier je tickets voor de Taj Mahal

 

Mehtab_Bagh_uitzicht_Taj_Mahal-Agra-India

Taj Mahal gezien vanuit de tuinen van Methab Bahg. Foto: G. Kaustav

4. Mehtab Bagh

Aan de andere kant van de rivier liggen de fundamenten van nóg een Taj Mahal. Dit had de zwarte variant moeten worden, maar verder dan de fundamenten zijn ze nooit gekomen. Je komt er via de tuinen van Mehtab Bagh. Vanaf hier heb je opnieuw een prachtig (en rustig!) uitzicht op de Taj Mahal.

Bekijk alle tours naar Taj Mahal en Mehtab Bagh

Hotel restaurant Maya Agra terras 2

Terras van Maya hotel en restaurant

Saniya Palace Hotel & Restaurant

Saniya Palace Hotel & Restaurant

5. Ontbijten in Agra

Hoe heerlijk is het om na je (vroege) bezoek aan de Taj Mahal te genieten van een uitgebreid ontbijt op het dakterras van Maya Hotel & Restaurant. Inclusief verrukkelijke cappuccino en espresso. Maar je kunt ook ontbijten bij Saniya Palace Hotel & Restaurant met een rooftop terrace met een fenomenaal uitzicht op de Taj Mahal.

Overnachten: Maya hotel en restaurant
Ontbijten en/of slapen in: Saniya Palace Hotel & Restaurant

Agra Fort

6. Agra Fort

Doe even een stap terug in de tijd in het Agra fort met vele gangen, kamers, doorkijkjes en prachtige tuinen. Vanaf hier heb je ook een fantastisch uitzicht op de Taj Mahal.

Reserveer je voorrangstickets voor het Agra Fort

India streets

7. Doen in Agra: laat je meevoeren door de locals

Een van de beste tips voor je bezoek aan Agra: laat je meevoeren door de locals. Onze tuk tuk chauffeur blijkt een goede gids te zijn en vertelt veel over het Indiase leven (en spreekt Engels, ook een zeldzaamheid). Hij loodst ons door straatjes waar de locals hun spullen inslaan voor hun hotel, eigen zaak en restaurant. Vervolgens neemt hij ons mee naar een sari shop, waar we toekijken hoe het koopproces in z’n werk gaat. We schuiven aan bij een Indiaas stel. Tientallen kleurige sari’s worden voor hen uitgepakt en uitgestald. Als we in gesprek raken, vertelt de man ons dat zijn zoon Bollywoodacteur is en in Mumbai woont.

Bij Costa Coffee ontmoeten we een Indiase en Amerikaanse zakenman. ‘How shallow’, zeggen we tegen de Amerikaanse zakenman als hij vertelt dat hij al 20 jaar zaken doet in India en nog nooit van Varanasi heeft gehoord. Wel krijgen we de tip voor een sieradenwinkel waar de deuren voor ons open zullen gaan als we zijn naam noemen. We worden inderdaad als vips onthaald: “Oh, you’re a friend of Mr Washan!?!” en het levert ons een flinke korting op.

Hotel Amar, Agra, India

Tips Agra: slapen in Hotel Amar

The Coral Tree Boutique Homestay Agra India

The Coral Tree Boutique Homestay

Overnachten in Agra

Ik overnacht in Hotel Amar. Dit prima hotel ligt op loopafstand van de Taj Mahal. 50 meter verderop zitten bovendien twee koffietentjes: Costa Coffee en Starbucks. Andere hotels in Agra in de buurt van de Taj Mahal zijn onder andere:

  • Joey’s Hostel Agra– eenvoudig hostel op 700 meter van de Taj Mahal. Je kunt hier kiezen uit een typische hostelkamer, maar voor iets meer heb je je eigen kamer met tweepersoonsbed. Ontbijt is hier inbegrepen.
  • The Coral Tree Boutique Homestay – welkom in het blauwe huis! Als je het ziet wil je nooit meer weg. Fijne kamers, prachtige tuin en slechts 700 meter van de Taj Mahal
  • The Oberoi Amarvilas Agra ***** – luxe hotel op slechts 600 meter van de Taj Mahal. De kamers zijn stijlvol ingericht en er zijn 4 eetgelegenheden

Rondreis India

Wil je zelf je rondreis India samenstellen, bekijk dan hier de KLM vliegtickets naar Delhi of vergelijk vliegtickets India op tix.nl. Accommodaties in India boek je makkelijk bij booking.com.

Daarnaast bieden diverse reisorganisaties een rondreis aan door India. Zelf maakte ik deze 15-daagse reis door India met Djoser. Andere reisorganisaties die pakketreizen aanbieden zijn:

 

 

Meer reistips voor India

Tips wat te doen in Agra bewaren

Fatehpur Sikri

Handige reisgidsen IndiaDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

BewarenBewaren


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *