Grotwoning in de Loire

Frankrijk, Accommodaties, Europa

Grotwoning Vernou-sur-Brenne Loire Frankrijk
Blij verrast was ik toen ik deze spectaculaire grotwoning in de Loire in het plaatsje Vernou-sur-Brenne vond. En dat hartje wijngebied van de Vouvray in Frankrijk. Toen de kinderen vroegen of er dan wel ‘bedden, een douche en elektriciteit aanwezig waren?!’ antwoordden we gekscherend: ‘Welnee joh! Het is een grotwoning in de Loire. Dus we slapen onder dierenhuiden en koken doen we, net als in het stenen tijdperk, op een vuurtje!’ 

Grotwoning in de Loire of troglodytes

In de Franse Loire vind je veel grotten die zijn omgebouwd tot (vakantie)woningen of gites troglodytes. Ga je op reis met kinderen? Dan kan ik je beloven: logeren in zo’n grotwoning in de Loire is voor hen één groot avontuur! Wij combineerden onze vakantie in de Loire met een verblijf aan de zuidkust van Bretagne.

Bekijk vakantiewoningen in Vouvray in de Loire >>

Grotwoning in de Loire, Frankrijk

Bij een kasteel in Vernou-sur-Brenne

We zijn verrukt als we bij ons onderkomen in Vernou-sur-Brenne aankomen: de grotwoning zelf is niet alleen fantastisch, maar blijkt ook nog eens onderdeel van een heus chateau te zijn. In de grotwoningen bij het chateau worden normaal gesproken kunstenaars ondergebracht die in alle rust willen werken. Overal op het terrein word je omringd door kunst: van beelden tot beschilderde motorkappen van auto’s door street artists als Pantonio.

Grotwoning Vernou-sur-Brenne, Loire Frankrijk

Wijnen uit Vouvray & kunst

Als we door ‘kasteelheer Bob’ worden uitgenodigd voor een drankje in zijn kasteel valt onze mond nog verder open van verbazing. Bob blijkt namelijk ook een verwoed kunstverzamelaar te zijn. Van werk van Andy Warhol tot originele kunstwerken van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. Wij zijn onder de indruk. Bob schenkt ons wijnglas vol met zelfgemaakte wijn (Vouvray) afkomstig van druiven van z’n eigen wijngaard. De Vouvray is uit een ‘droog jaar’ aldus Bob, want dat jaar leveren de druiven op zijn terroir slechts 70 flessen wijn. Wij klinken op een mooie vakantie in Frankrijk en verdwijnen in onze grot.

Voorproefje van wijnen uit de Loire >>

Wijngaarden rond grotwoning Vernou-sur-Brenne, Loire Frankrijk

Grotwoning van alle gemakken voorzien

Onze grotwoning in Frankrijk blijkt allerminst uit het stenen tijdperk: de inrichting van het appartement is modern en van alle gemakken voorzien. Een goed uitgeruste keuken, een douchehoek en dat alles in de knusse en bijzondere ambiance van een grot. Het is een bijzondere, inspirerende locatie waar ik zeker nog eens terugkom!

Kunst rond grotwoning Vernou-sur-Brenne, Loire Frankrijk

Restaurant tips in de Loire

Eerlijk is eerlijk, eten in de omgeving van de Vouvray is een verademing na ons bezoek aan woest Bretagne. Niets mis met de Bretonse kookkunst; dat is vooral simpel en eerlijk eten. Maar na een week Bretagne waren wij toe aan de meer verfijnde keuken. En waar goede wijnen worden gemaakt en geschonken, is het eten meestal ook verrukkelijk! Mocht je in de buurt zijn, schuif dan eens aan bij één van deze restaurants:

Restaurant Amboise

In het centrum van Amboise, tegenover het plein van het kasteel, ligt Bistro Chez Bruno. Op de kaart staan tongstrelende gerechten (ik at er fantastisch klaargemaakte eendenborst) en nog verrukkelijker wijnen. Chez Bruno: een absolute aanrader. Reserveren (ook op het terras) is noodzakelijk.

Restaurant Vouvray

Voor een overheerlijk lunch (of diner) moet je bij Le Val Joli in Vouvray zijn. Het ligt aan een drukke weg, maar het terras is afgeschermd van de weg door middel van bamboe. Hoe dan ook is het eten er zeker de moeite waard. Vouvray is het hart van deze wijnstreek, dus het restaurant heeft dan ook een uitgebreide wijnkaart.

Wijnen uit de Loire

Vergeet vooral niet om wat flessen uit Vouvray mee naar huis te nemen, of neem thuis alvast een voorproefje van de lekkere Loire-wijnen.

Voorproefje van deze lekkere Loire-wijnen
Ontdekkingspakket met wijnen uit de Loire
Wine tasting tour in Vouvray vanuit Tours

 

Gîte De La Rochère buiten LoireGîte De La Rochère
Gîte De La Rochère woonkamer Loire FrankrijkGîte De La Rochère

Ook in een grotwoning in Frankrijk slapen?

Helaas kun je onze specifieke grotwoning in Vouvray in de Loire niet (meer) boeken. Gelukkig zijn er veel vergelijkbare grotwoningen in de Loire in Frankrijk waar je kunt slapen, zoals:

Meer bijzondere overnachtingsplekken

Grotwoning in de Loire bewaren

Slapen in een grot. Grotwoning in de Loire, Frankrijk Slapen in een grot in de Loire, Frankrijk

Handige reisgidsen Frankrijk





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *