Grotwoning in de Loire

Frankrijk, Travel

Grotwoning Vernou-sur-Brenne Loire Frankrijk
Blij verrast was ik toen ik deze spectaculaire grotwoning Gites troglodytes du Chateau de l’Etoile in Vernou-sur-Brenne vond. En dat hartje wijngebied van de Vouvray. Toen de kinderen vroegen of er dan wel ‘bedden, een douche en elektriciteit was?!’ antwoordden we gekscherend: ‘Welnee joh! Het is een grotwoning in de Loire. Dus we slapen onder dierenhuiden en koken doen we, net als in het stenen tijdperk, op een vuurtje!’ 

Grotwoning in de Loire, Frankrijk

Gites troglodytes du Chateau de l’Etoile

We zijn verrukt als we bij de Gites troglodytes du Chateau de l’Etoile in Vernou-sur-Brenne aankomen: de grotwoning zelf is niet alleen fantastisch, maar blijkt ook nog eens onderdeel van een heus chateau te zijn. In de grotwoningen bij het chateau worden normaal gesproken kunstenaars ondergebracht die in alle rust willen werken. Overal op het terrein word je omringd door kunst: van beelden tot beschilderde motorkappen van auto’s door street artists als Pantonio.

Maisons troglodytes = grotwoningen

In de Loire vind je veel van dergelijke grotten die zijn omgebouwd tot (vakantie)woningen of maisons troglodytes. Ga je op reis met kinderen? Dan kan ik je beloven: logeren in zo’n grotwoning is voor hen één groot avontuur!

Grotwoning Vernou-sur-Brenne, Loire Frankrijk

Vouvray wijnen & kunst

Als we door ‘kasteelheer Bob’ worden uitgenodigd voor een drankje in zijn kasteel valt onze mond nog verder open van verbazing. Bob blijkt namelijk ook een verwoed kunstverzamelaar te zijn. Van werk van Andy Warhol tot originele kunstwerken van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. Wij zijn onder de indruk. Bob schenkt ons wijnglas vol met zelfgemaakte wijn (Vouvray) afkomstig van druiven van z’n eigen wijngaard. De Vouvray is uit een ‘droog jaar’ aldus Bob, want dat jaar leveren de druiven op zijn terroir slechts 70 flessen wijn. Wij klinken op een mooie vakantie en verdwijnen in onze grot.

Wijngaarden rond grotwoning Vernou-sur-Brenne, Loire Frankrijk

Grotwoning in de Loire

Onze grotwoning blijkt allerminst uit het stenen tijdperk: de inrichting van het appartement is modern en van alle gemakken voorzien. Een goed uitgeruste keuken, een douchehoek en dat alles in de knusse en bijzondere ambiance van een grot. Gites troglodytes du Chateau de l’Etoile is een bijzondere, inspirerende locatie waar ik zeker nog eens terugkom!

Kunst rond grotwoning Vernou-sur-Brenne, Loire Frankrijk

Eten in de Loire

Eerlijk is eerlijk, eten in de omgeving van de Vouvray is een verademing na ons bezoek aan woest Bretagne. Niets mis met de Bretonse kookkunst; dat is vooral simpel en eerlijk eten. Maar na een week Bretagne waren wij toe aan de meer verfijnde keuken. En waar goede wijnen worden gemaakt en geschonken, is het eten meestal ook verrukkelijk! Mocht je in de buurt zijn, schuif dan eens aan bij één van deze restaurants:

Restaurant Amboise

In het centrum van Amboise, tegenover het plein van het kasteel, ligt Bistro Chez Bruno. Op de kaart staan tongstrelende gerechten (ik at er fantastisch klaargemaakte eendenborst) en nog verrukkelijker wijnen. Chez Bruno: een absolute aanrader. Reserveren (ook op het terras) is noodzakelijk.

Restaurant Vouvray

Voor een overheerlijk lunch (of diner) moet je bij Le Val Joli in Vouvray zijn. Het ligt aan een drukke weg, maar het terras is afgeschermd van de weg door middel van bamboe. Hoe dan ook is het eten er zeker de moeite waard. Vouvray is het hart van deze wijnstreek, dus het restaurant heeft dan ook een uitgebreide wijnkaart.

Loire-wijnen

Vergeet vooral niet om wat flessen uit Vouvray mee naar huis te nemen, of neem thuis alvast een voorproefje met deze lekkere Loire-wijnen!

Ook in een grotwoning in Frankrijk slapen?

Helaas kun je momenteel deze grotwoning in de Loire niet boeken. Gelukkig zijn er vergelijkbare grotwoningen in de Loire in Frankrijk waar je kunt slapen, zoals:

Meer bijzondere slaapplekken

Slapen in een grot. Grotwoning in de Loire, FrankrijkBooking.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *