Mooiste kastelen in de Loire: 10 favorieten!

Frankrijk, Europa, Travel

Mooiste kastelen in de Loire - Chateau de Chambord

Langs de oevers van de rivier de Loire in Frankrijk vind je tal van imposante kastelen. Ontdek het magische verhaal achter elk kasteel, wandel door de romantische tuinen en verwonder je over de pracht en praal in de kamers. Ontdek de mooiste kastelen in de Loire in Frankrijk: ik geef je alvast mijn 10 favorieten plus accommodaties in de buurt waar je bijzonder kunt overnachten!

De mooiste kastelen in de Loirestreek op de kaart

Over de Loirestreek in Frankrijk

De Loire of Loirevallei is een streek midden in Frankrijk. In het glooiende landschap vind je groene wijngaarden, charmante dorpjes en imposante kastelen zoals die van Chambord en Blois langs kronkelende rivieren. Ontdek er steden als Orleans, de stad van Jeanne d’Arc, of verken de uitgestrekte bossen via een van de vele wandel- of fietsroutes.

Lees ook: mooiste kastelen in de Belgische Ardennen

De meeste kastelen werden door adellijke families gebouwd op de oevers van de Loire. In eerste instantie als forten vanwege de strategische ligging, later werden ze ook als woonhuizen gebruikt. Tijdens de middeleeuwen vormden deze kastelen het centrum van kunst, cultuur en politieke macht. In totaal werden er meer dan 80 kastelen gebouwd en een groot deel van de rivier de Loire is dan ook uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO.

Grotwoning in de Loire, Frankrijk, wijngaard

Dit is een populaire wijnstreek: de wijngaard bij onze grotwoning in de Loire

De Loire-vallei: een populair wijngebied

Geen wonder dus dat de Loire in Frankrijk populair is bij natuurliefhebbers en bij mensen die houden van kunst, cultuur en geschiedenis. Dit gebied is trouwens ook geliefd bij wijnliefhebbers. Hier komt namelijk de Loire-wijn vandaan, zoals de witte Vouvray, gemaakt van de Chenin Blanc druiven. En waar goede wijn is, is meestal ook verrukkelijk eten! Je kunt langs de mooiste kastelen in de Loire dan ook de prachtige wijnroute Route des Vins volgen.

Bovendien ligt de Loire op ongeveer 700 km van Utrecht, zodat je er in ongeveer één dag naar toe rijdt. Kortom: de Loire is een fantastische streek om je vakantie in Frankrijk door te brengen!

Zoek een vakantiehuis in de Loire

De leukste campings in de Loire

Bekijk accommodaties in de Loire-vallei

Mooiste kastelen in de Loire - Chateau de Chambord
Een van de mooiste kastelen in de Loire is Château de Chambord

Mooiste kastelen in de Loire in Frankrijk

Wil je een kasteel bezoeken tijdens je vakantie in Frankrijk? Veel kastelen zijn toegankelijk voor publiek en (ook leuk voor de kinderen) er worden soms zwaardgevechten en roofvogelshows gehouden.

Samen met mijn kinderen sliep ik eens in chambre d’hôtes La Vallée des Vignes vlak bij Orleans en een keer in een grotwoning in de Loire in het plaatsje Vernou-sur-Brennes. Van hieruit kun je heel makkelijk prachtige kastelen bezoeken, waaronder het kasteel van Blois en Tours. Ook het kasteel van Chenonceaux ligt op 20 kilometer rijden. Ik noem hier mijn 10 favoriete en mooiste kastelen in de Loire plus bijzondere overnachtingstips!

Bekijk grotwoningen in Vouvray >>
Boek chambre d’hôtes  La Vallée des Vignes >>

Mooiste kastelen in de Loire - Chateau de Chambord

1. Château de Chambord – Chambord

Het grootste en mooiste kasteel in de Loire is ongetwijfeld Château de Chambord. Niet zo gek dus dat dit ook het meest bezochte kasteel in de Loirestreek is. Château de Chambord werd in de zestiende eeuw door koning Frans I als jachtslot gebouwd met daar omheen een enorm bosgbied. Met 400 kamers is het een enorm kasteel. 60 kamers kun je bezoeken. Daarnaast kun je de wenteltrap bewonderen die vermoedelijk door Leonardo da Vinci werd gebouwd. Château de Chambord is het hele jaar geopend, behalve op 25 december en 1 januari. Neem wel genoeg tijd om het kasteel te bezoeken, want alleen al de tuinen zijn zo groot als Parijs!

Koop hier je tickets voor

2. Château Royal de Blois – Blois

Midden in het historische stadje Blois staat Château Royal de Blois. De bouw van het kasteel van Blois nam vier eeuwen in beslag. Dat zie je terug in de diverse bouwstijlen. In de middeleeuwen werd het gebouwd als fort, waarna Lodewijk XII er een gedeelte in gotische stijl aan toevoegde. Daarna volgde een vleugel in renaissancestijl onder Frans I en een classicistisch deel door Gaston d’Orléans.

Ik bezocht het kasteel met de kinderen in de zomervakantie. Dan wordt er op de gevel van het kasteel een lichtshow geprojecteerd. Verder is er in het kasteel een museum en je kunt er een rondleiding volgen. In de zomer komt de geschiedenis hier tot leven met ridders en zwaardgevechten. Het kasteel van Blois is het hele jaar toegankelijk voor publiek, behalve op 25 december en 1 januari.

Toegangstickets voor Château de Blois

chateau-de-chenonceau-avond

Mooiste kastelen in de Loire: Château de Chenonceau

3. Château de Chenonceau of Château des Dames – Chenonceaux

Ook Château de Chenonceau behoort tot de mooiste kastelen in de Loirestreek. Het gigantische kasteel is uniek omdat het deels over de rivier de Cher werd gebouwd. Vandaar dat het een van de bekendste bezienswaardigheden in de Loire is. Château de Chenonceau wordt ook wel Château des Dames genoemd, vanwege de vrouwen die ieder hun stempel op het kasteel hebben gedrukt. Zoals Katherine Briçonnet, Diane de Poitier en Cathérine de’ Medici. Het is de moeite waard om een wandeling door de tuinen rond het kasteel te maken. Château de Chenonceau is het hele jaar door geopend voor publiek.

Koop hier je tickets

Château d’Amboise

4. Château d’Amboise – Amboise

Château d’Amboise ligt tussen Blois en Tours boven op een heuvel met uitzicht over de Loirevallei. In de vijftiende eeuw werd het kasteel bewoond door de Franse koninklijke familie. Nadat het kasteel in verval was geraakt, werd het verbouwd tot luxueus renaissancekasteel.

Niemand minder dan kunstenaar Leonardo da Vinci nam zowel het schilderwerk, architectuur als ingenieurschap voor zijn rekening. Zijn aandeel zie je terug  in het houtwerk, de gebeeldhouwde schouwen en zuilen. Tot de mooiste zalen van Château d’Amboise behoren de Raadzaal en de Salles des Gardes waar wandkleden uit de zestiende eeuw aan de muur hangen.

Veel bezoekers komen naar het kasteel om een kijkje te nemen bij het graf van Leonardo da Vinci die begraven ligt in Chapelle Saint Hurbertus, een kapel in de tuinen van het kasteel. Wij bezochten Amboise en het kasteel toen we met de kids in onze grotwoning in de Loire sliepen. Tegenover het kasteel kun je fantastisch eten bij Chez Bruno.

Kaartjes voor Château d’Amboise

 

5. Manoir Le Clos Lucé – Amboise

Het Manoir Le Clos Lucé is geen kasteel, maar een landhuis dat met een ondergrondse gang was verbonden met Château d’Amboise. Het stamt uit de vijftiende eeuw en was tot zijn dood het woonhuis van Leonardo da Vinci. Het is nu een museum ter ere van da Vinci. Je kunt er wandelen door de gerestaureerde kamers en replica’s bewonderen van zijn belangrijkste uitvindingen. Leonardo da Vincie ligt begraven in Chapelle Saint Hubertus in de tuinen van het aangrenzende Château d’Amboise.

Mooiste kastelen in de Loire - Château de Cheverny

6. Château de Cheverny – Cheverny

Al zes eeuwen lang wordt Château de Cheverny bewoond door dezelfde familie. Wat het kasteel extra bijzonder maakt is dat het diende als inspiratie voor Kasteel Molensloot in de strip Kuifje. In het dertiende-eeuwse kasteel kun je dan ook de permanente expositie ‘De geheimen van Molensloot’ bewonderen.

Nog zo’n bijzondere trekpleister van het kasteel van Cheverny is de kennel met jachthonden in de tuin. Kom je tussen 15 september en 31 maart dan kun je om 11.30 uur de voedertijd van de honden bijwonen. De overige maanden kun je alleen op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag terecht. In de zomer kun je met een elektrisch golfkarretje of met een boot de schitterende tuinen ontdekken. Het kasteel zelf is het hele jaar door toegankelijk voor publiek, behalve op 25 december, 1 januari en 1 mei.

Koop je toegangstickets

Château de Villandry

Château de Villandry is een van de mooiste kastelen in de Loire-vallei

7. Château de Villandry – Villandry

Ook Château de Villandry is een van de mooiste kastelen in de Loire. Oorspronkelijk werd het in de veertiende eeuw gebouwd als fort door Jean Le Breton die ook betrokken was bij de bouw van het kasteel van Chambord. Na veel verbouwingen werd het pas in 1536 voltooid. Het is daarmee ook een van de laatste kastelen die aan de oevers van de Loire werd gebouwd.

Napoleon Bonaparte was zelfs nog een tijd de eigenaar van Château de Villandry, totdat hij het aan zijn broer Jerôme gaf. Een van de bezienswaardigheden van het kasteel zijn de prachtige tuinen in renaissancestijl. Het beste kun je vanaf het uitkijkpunt boven naar beneden lopen via het gras. Sowieso is de ligging van het kasteel aan de rivier de Cher een plaatje om te zien!

Tickets voor kasteel Villandry

Mooiste kastelen in de Loire - Château d'Ussé

Een van de mooiste kastelen in de Loire is Château d’Ussé

Mooiste kastelen in de Lorie - Château d'Ussé tuinen

8. Château d’Ussé – Rigny-Ussé

Misschien is het niet het mooiste kasteel in de Loire, het is wel een van de bekendste. Dat komt omdat het kasteel van Ussé bekendstaat als het kasteel van Doornroosje. Schrijver Charles Perrault had namelijk dit kasteel in gedachten toen hij het sprookje Doornroosje schreef. En als je naar het kasteel en sprookjesachtige tuinen kijkt, snap je wel waarom. Ga je Château d’Ussé bezoeken, neem dan vooral een kijkje in de kerkers, waar scènes uit het sprookje worden nagespeeld. Walt Disney had voor zijn versie trouwens een ander kasteel in gedachten, namelijk Château de Saumur.

Château de Saumur

Mooiste kastelen in de Loire: het kasteel van Saumur

9. Château de Saumur – Saumur

Het kasteel van Saumur staat op een heuvel boven de stad Saumur, op een plek waar de rivier de Thouet en de Loire samenkomen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Loirevallei. Château de Saumur is niet alleen een van de mooiste kastelen in de Loire, het is ook een van de oudste kastelen van Frankrijk. Het kasteel stamt uit de tiende eeuw en is sindsdien meerdere keren verbouwd. In het museum krijg je een kijkje in de geschiedenis van het kasteel door middel van kunst, historische voorwerpen en meubels.

Hoewel Charles Perrault bij het schrijven van het sprookje Doornroosje Château d’Ussé in gedachten had, diende Château de Saumur als voorbeeld voor de versie van Walt Disney. Check voor openingstijden de officiële website.

10. Château de Brissac – Brissac-Loire-Aubance

Hoewel Château de Brissac minder bekend is, is het wat mij betreft een van de verrassendste kastelen in de Loire! Met zeven verdiepingen het kasteel van Brissac het hoogste kasteel van Frankrijk. Bovendien stammen delen van het kasteel uit de elfde eeuw,  waarmee het ook een van de oudste kastelen van het land is. Door de eeuwen heen woonden hier verschillende adelijke families en het wordt nog steeds bewoond door de huidige graaf en gravin. Tijdens een rondleiding kun je delen van het kasteel bezichtigen.

Rond het kasteel vind je een enorm landgoed met tuinen, wijngaarden en er is zelfs een theater dat nog wordt gebruikt voor voorstellingen. In en rond het kasteel worden ook veel evenementen georganiseerd: van ballonvaarten tot festivals. En wil je net als Sophia Loren en Roger Moore in Château de Brissac overnachten? Dat kan! Een deel van het kasteel is ingericht als hotel.

Slapen in Château de Brissac >>

Château de Chenonceau

Mooiste kastelen in de Loire: Château de Chenonceau

Mooiste kastelen in de Loire bewaren

mooiste kastelen loire kastelen in de loire

Meer inspiratie voor je vakantie Frankrijk

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


13 comments on “Mooiste kastelen in de Loire: 10 favorieten!

  1. De Loirestreek staat hoog op mijn verlanglijstje! Chambord en het Kuifje kasteel wil ik zeker bezoeken.

  2. Ik vind kastelen altijd zo iets magisch hebben, daarom bezoek ik er graag een.

    • Klopt! Ik vond het kasteel van Blois en Chateau d’Amboise ook prachtig. Ook super leuk met kids trouwens.

  3. Oh wauw, ze zien er stuk voor stuk prachtig uit! Ik ben nog nooit in die omgeving geweest, maar volgens mij moet daar maar eens verandering in komen

  4. Frankrijk is toch echt het land van de mooie kastelen en wat hou ik van beiden! Dank je voor de inspiratie, ik heb je blogje opgeslagen!

  5. Prachtig! Het lijken allemaal kastelen uit sprookjes. Zou ze zeker willen bezoeken als ik zou auto rijden want ik vermoed dat ze niet goed met het OV te bereiken zijn

    • De steden Angers en Tours in de Loire kun je wel goed bereiken per trein vanuit Nederland!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *