Woest Bretagne: 5 tips en bezienswaardigheden aan de zuidkust

Frankrijk, Europa

Woest Bretagne zee

Woest Bretagne is: met een visnetje op pad om krabben te zoeken, snorkelen, de wind in de haren voelen en iedere avond genieten van een spectaculaire zonsondergang. Dit zijn mijn tips en bezienswaardigheden aan de zuidkust van Bretagne in de omgeving van het plaatsje Tregunc.

Woest Bretagne strand, Frankrijk

Vanaf ons huisje in Tregunc sta je in een mum van tijd op het strand van woest Bretagne

Wat te doen aan de zuidkust van Bretagne

We eten en drinken onze magen vol met Bretonse crêpes, appelcider en uiteraard moules frites. Bretagne is een heerlijke plek voor rustzoekers, natuurliefhebbers én voor gezinnen met kinderen. Je vindt er namelijk knusse dorpjes, gezellige steden als Quimper en Concarneau, een gemoedelijke sfeer, fijne stranden en vooral rust. Wil je meer weten over Bretagne in het algemeen, dan heb ik hier de de 9 mooiste plekken in Bretagne voor je verzameld. In deze blog noem ik vooral mijn tips en bezienswaardigheden aan de zuidkust van Bretagne, in de omgeving van Tregunc.

Bretagne Frankrijk visnetje krabben
Woest Bretagne: vakantiehuis aan het strand

We hebben een low budget vakantiehuisje gehuurd aan de zuidkust van Bretagne in het plaatsje Tregunc, iets ten zuiden van Concarneau. De zee ligt praktisch voor de deur. We hoeven alleen maar de weg over te steken. Dit is ook de perfecte spot voor mijn 5 km run. En wat als je niet de hele dag op het strand wilt liggen of als het slechter weer is? Dan is er in de omgeving ook genoeg te doen. De zuidkust van Bretagne is bovendien een perfecte vakantiebestemming voor kinderen: je hebt geen kind aan ze. Wij combineerden onze vakantie aan de zuidkust van Bretagne met een bezoek aan de Loire, waar ik deze grotwoning vond.

Boek ook dit low budget vakantiehuisje in Tregunc
Bekijk mijn favoriete vakantiehuizen in Bretagne
Ik vond deze grotwoning in de Loire
Zo mooi is idyllisch Étretat in Normandië

Concarneau vestingmuren Bretagne Frankrijk

Woest Bretagne: bezoek de middeleeuwse stad Concarneau

1. Concarneau

Een uitstapje naar het middeleeuwse stadje Concarneau is een goede tip voor je bezoek aan de zuidkust van Bretagne. Het is inmiddels uitgegroeid tot een redelijke plaats, maar ooit bestond het alleen uit het ommuurde vestingstadje. In dat historische centrum vind je tig kneuterige winkeltjes, leuke eettentjes en op iedere straathoek middeleeuwse muziek. Bedenk wel dat het heel toeristisch is, en dat het er in het hoogseizoen dus druk kan zijn.

Festival Filet Bleu Concarneau Bretagne Frankrijk

Le Festival de Filet Bleus in Concarneau, bron foto

2. Festival de Filet Bleus in Concarneau

Ben je in augustus in Concarneau? Al meer dan 100 jaar vindt hier ieder jaar het Festival de Filet Bleus (het festival van de blauwe netten) plaats. Met optredens van typisch Bretonse muzikanten en Keltische dansers is het uitgegroeid tot één van de grootste traditionele feesten van Bretagne. Een tip als je in augustus in Bretagne bent!

Quimper Bretagne Frankrijk

3. Quimper

‘De meest Bretonse stad’, zo wordt Quimper ook wel genoemd. Loop eens binnen bij de imposante kathedraal Saint-Corentin, maar slenter vooral door de knusse straten en over leuke pleintjes en vergeet niet af en toe omhoog te kijken om de typisch Bretonse vakwerkhuizen te bekijken. Quimper barst van de leuke eettentjes en winkeltjes vol snuisterijen. Zoals de Rose Bunker waar ik een retro FILT boodschappentas scoorde.

Port-Manech-Bretagne Frankrijk

4. Port Manec’h

Port Manec’h is een heerlijke badplaats aan de zuidkust van Bretagne met een mediterrane sfeer. Het is er iets toeristischer, je kunt er surfplanken huren en er zit een zeilschool. Hier loopt het zandstrand langzaam af en is dus heel geschikt voor kleine kinderen.

Carnac in Frankrijk

5. Carnac

Aan de Bretonse zuidkust ligt het kleine badplaatsje Carnac dat vooral bekend is vanwege de talrijke prehistorische menhirs. Deze grote rechtopstaande stenen vind je vaak in een cirkel of ovaalvorm bij elkaar. Het is niet helemaal duidelijk wat de bedoeling was van deze stenen. Hebben ze iets te maken met de zonnecultus van de Kelten of misschien hadden ze een betekenis in de dodenverering? Hoe dan ook is het indrukwekkend om er eens een kijkje te nemen. Bij Carnac vind je langs de Route des Alignements de drie belangrijkste menhirvelden van Europa met imposante rotsformaties.

Vakantiehuisje aan de zuidkust van woest Bretagne

Wij huurden een huisje in Tregunc, aan de zuidkust van woest Bretagne. Als je de deur uit stapt, sta je in een mum van tijd met je voeten in het zand. Er zijn tal van gave vakantiehuisjes te huur in deze omgeving. Van luxe woningen met privézwembad tot knusse huisjes pal aan de kust zoals:

Campings aan de zuidkust van woest Bretagne

Kamperen in woest Bretagne? Neem je eigen tent mee of huur er eentje op een van deze campings in Bretagne. Zelf huurden wij eens een ingerichte tent op Camping Les 2 Fontaines in Névez. Zo hoef je niet alles zelf mee te sjouwen (handig als je een kleine auto hebt of nog geen kampeerspullen) en proef je toch van de campingsfeer.

Bekijk alle campings in Bretagne

Huuraccommodaties op campings in Bretagne

Camping Les 2 Fontaines in Névez

Excursies en dagtrips in woest Bretagne

GetyourGuide biedt leuke dagtrips en excursies in Bretagne in Frankrijk.

Tips zuidkust woest Bretagne bewaren

Woest Bretagne in Frankrijk Tips bezienswaardigheden zuidkust Bretagne Tips bezienswaardigheden zuidkust Bretagne

Meer tips voor een vakantie in Frankrijk


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


2 comments on “Woest Bretagne: 5 tips en bezienswaardigheden aan de zuidkust

  1. Mooi Irene
    K heb alles beleefd daar. Mooi beschreven. Bretagne is fantastisch
    Ruth

    • Prachtig he? En nog redelijk rustig wat de hoeveelheid toeristen betreft. Waar ben jij geweest?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *