Varanasi

India, Travel

Varanasi_India
De ghats waar doden worden verbrand op houtstapels en ’s avonds ceremoniële festiviteiten plaatsvinden, waar continu rook en de geur van verbrand hout hangt, waar je te midden van het afval, uitwerpselen en de vrij rondlopende dieren door de steegjes slentert. Boeiend Varanasi, stad aan de heilige rivier de Ganges, je staat voor altijd in m’n geheugen gegrift!

Varanasi bathing ritual

(Middeleeuwse) stad van de doden

Als je jezelf onderdompelt in de hectiek en chaos zul je merken dat Varanasi een belevenis op zich is en dat het ook zo z’n charmes heeft. Zelfs op deze plek waar alles om de doden draait wordt volop geleefd. En terwijl ik weer eens met m’n slipper in een plakkerige (heilige) koeienvlaai blijf steken kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het leven in Varanasi misschien wel het meest het leven in de middeleeuwen benadert.

Varanasi laundry

Ganges

Alles in het Indiase leven en zeker in Varanasi draait om de heilige rivier de Ganges. En ook al waarschuwen wetenschappers voor het sterk vervuilde water, de Hindoes geloven dat niets zo schoon en heilig is als deze rivier. Pelgrims komen dan ook van heinde en ver om Varanasi te bezoeken.
In het hindoeïsme is baden in de rivier de Ganges een heilig ritueel, net als het verstrooien van het as van de doden in het water. Tegelijkertijd is de heilige rivier ook de plek waar de Indiërs hun drinkwater vandaan halen en de was doen terwijl iets verderop een enorme rioleringsbuis de uitwerpselen in de rivier laat glijden.

Varanasi burning ghat

Ghat

Varanasi is bekend vanwege de ghats, oftewel trappen. Iedere dag weer worden de doden in de burning ghats van Varanasi verbrand. De Hindoes geloven dat ze op die manier de cirkel van reïncarnatie doorbreken en de ziel eindelijk rust vindt. De doden die al ‘puur zijn van geest’ –zoals zwangere vrouwen, leprapatiënten en kinderen onder de 10 jaar en dieren- gooit men met een zware steen in het midden van de rivier. Je kunt vlakbij de zogenaamde burning ghats komen en zo het proces meemaken. Let op: foto’s/filmpjes maken is hier alleen op gepaste afstand toegestaan! Dat zou de rust van de zielen van de doden verstoren. Een indrukwekkend tafereel dat je niet snel vergeet.

Varanasi Ganga River

Rituelen en ceremoniën

Vaar ’s avonds met een boot de rivier op en bekijk vanaf het water de burning ghats en de ‘aarti’ ceremonie bij de Dashashwamedh gath. Iedere avond rond zes uur/half zeven bedanken de Hindoes daar de godin moeder Ganga (de rivier) voor het brengen van leven waarbij men onder gezang fakkels aansteekt en een rituele dans uitvoert. Een magische belevenis! Ook zeker de moeite waard: bekijk tijdens zonsopkomst het was- en reinigingsritueel die de pelgrims iedere ochtend uitvoeren aan de ghats.

Yoga Training Centre

Yoga

Geen trip door India zonder een yogales vind ik. Via onze locale gids komen we in contact met Sunil Kamar, een goedlachse Indiër die ons voorgaat naar z’n sala: Yoga Training Centre. Hij is not so much een doorsnee yogaleraar, maar meer het type lachende boeddha. Via trappetjes, dwars door een woonhuis, worden we naar het dak geloodst waar de sala zich bevindt. Na het chanten van een aantal mantra’s en een reeks pittige asanas sluit Sunil de yogasessie af met lachtherapie. Wat geen probleem is met zijn aanstekelijk lach. Al met al een verkwikkende en bevrijdende yogasessie ;) Sunil Kamar wordt aangeraden door Lonely Planet.

Sarnath

Sarnath

Met de tuk tuk is het een half uurtje rijden naar Sarnath, een wijk van Benares, dat 13 km ten noorden van Varanasi ligt. Op deze heilige boeddhistische pelgrimsplek vlakbij de Darmekh Stupa preekte Siddhartha Gautama voor het eerst. De grondlegger van het Boeddhisme veranderde later zijn naam in Gautama Boeddha. De oorspronkelijke oude tempels en constructies van Sarnath zijn verwoest door de Turken. Maar op het terrein rondom de ruïnes is volop te zien, zoals de heilige Bodhi boom vlakbij het Sri Lanka Boeddha tempel, het Sarnath Archeological Museum, een Hindu tempel, Chinese tempel en Tibetaans klooster.

Hotel Varanasi

We slapen in Hotel Pradeep, hartje Varanasi. Vanaf daar ben je met de riksja of tuk tuk in een kwartier tot een half uurtje bij de ghats, de markt en winkelstraten. Het eten in het Hotel Pradeep is oke, maar ook niet meer dan dat en kan ook op het prachtige dakterras geserveerd worden, dat in Engelse stijl is aangelegd met veel groen. Maar voor echt lekker eten raad ik El Parador aan! (Zie hieronder)

El Parador roof terrace, Varanasi

Restaurant Varanasi

Het Nepalese familie restaurant El Parador is een absolute aanrader! Het wordt gerund door een stel op leeftijd dat overheerlijke gerechten klaarmaakt waaronder Mexicaans, Nepalees rundvlees & moussaka. Dat kan een welkome afwisseling zijn na weken alleen maar Indiaas eten. Op het dakterras (waar ze trouwens ook hun eigen kruiden kweken!) is het heerlijk relaxed vertoeven. Meer over El Parador lees je hier.

Ik maakte een rondreis door Noord-India. Hier lees je meer tips en vertel ik je alles over m’n belevenissen in Jaipur en Delhi!


5 comments on “Varanasi

  1. […] vervolgde ik m’n tocht door India en werd ik de volgende ochtend wakker in de bijzondere stad Varanasi aan de heilige rivier de Ganges. Daar waar de doden verbrand worden op brandstapels, waar overal op […]

  2. […] slenterde door de straten van Varanasi, waar de doden worden verbrand en m’n slipper in een (heilige) koeienvlaai bleef […]

  3. […] slenterde door de straten van Varanasi, waar de doden worden verbrand aan de heilige rivier de […]

  4. […] slenterde door de bijzondere stad Varanasi, daar waar de doden worden verbrand en m’n slipper in een (heilige) koeienvlaai bleef […]

  5. […] Varanasi aan de heilige rivier de Ganges: ik keek m’n ogen uit! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *