Tips eerste keer India: zo ga je goed voorbereid op reis

India, Azië, Praktische info, Travel

Tips eerste keer India, Varanasi to the river Ganges

Die eerste keer India kan nogal overweldigend zijn. Slangenbezweerders, waarzeggers, handelaren en het voortdurende getoeter. Maak je een rondreis door het noorden van India? Dan is de kans groot dat je reis start in het chaotische Delhi. Daar waar riksja’s en tuk tuks zich met ware doodsverachting in het verkeer storten. En dan zijn er nog de overweldigende geuren, koeien én 18 miljoen(!) mensen. Daarom deze handige tips voor je eerste kennismaking met prachtig India.

Varanasi straat

Klaar voor je eerste keer India?

Een reis naar India is een prachtige, maar ook intense ervaring. En Delhi vond ik, op z’n zachtst gezegd, een nogal heftige eerste kennismaking met het land. Zelf reisde ik vanuit Delhi door het noorden van India. En eerlijk gezegd zag ik van tevoren een beetje tegen de reis op. Iedereen had z’n mening over India klaar: dat het vies was, druk en intens en dat ik gek was dat ik naar zo’n land ging.

Toch wilde ik mijn eerste keer India met mijn eigen zintuigen ervaren. En al met al vond ik het een geweldige ervaring, mits je op bepaalde dingen let natuurlijk en rekening houdt met de Indiase cultuur. Voorafgaand aan je reis kun je al heel wat maatregelen treffen zodat je rondreis soepeler verloopt. En met deze handige tips voor je eerste keer India hoef je je zeker geen zorgen te maken.

Lees ook: rondreis langs de Gouden Driehoek van India
En: mijn 15-daagse reisroute door India

1. Regel je e-visum voor India online

Voor India heb je een visum nodig. Sinds een paar jaar kun je voor je verblijf van maximaal 30 dagen online een e-visum aanvragen. Dat doe je via de officiële website van de Indiase overheidDe kosten daarvan bedragen ongeveer € 19,95 per persoon. Het is wel even wat werk en de aanvraag is in het Engels. Zie je dat niet zitten en wil je hulp bij het aanvragen van je visum? Voor € 49,95 kun je dat via e-visums laten doen. Let er op dat je paspoort bij aankomst in India nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig.

2. Zorg voor de benodigde vaccinaties

Check vooraf welke vaccinaties je nodig hebt voor India. India is namelijk een arm land met een slechte hygiëne. Raadpleeg daarom voorafgaand aan je reis bij bijvoorbeeld de GGD of Vaccinaties op Reis welke inentingen je nodig hebt.

New Delhi streets

3. Boek voor de eerste nachten een hotel

Je doet er goed aan om bij aankomst (vooral als het je eerste keer India is) even te acclimatiseren en aan de hoeveelheid mensen en geluiden te wennen. Reis je voor de eerste keer naar India boek dan het liefst voor de eerste 2 of 3 nachten een hotel. Zo hoef je niet direct in de chaos op zoek naar een overnachtingsplek. Boek bijvoorbeeld je accommodatie via Booking.com in de populaire wijken Paharganj of Karol Bagh. Het fijne hiervan is dat je veel boekingen tot 24 uur voor aankomst kosteloos kunt annuleren. Zelf sliep ik de eerste nachten in Treebo Trend Rockwell Plaza, een eenvoudig middenklasse hotel in Paharganj. Om de hoek zitten een paar goede restaurants. 

Bekijk: hotels in de wijk Paharganj
Of: in de wijk Karol Bagh
Hoteltip: ik sliep in Treebo Trend Rockwell Plaza

4. Voorkom een Delhi Belly

Er is niets vervelender dan dagenlang boven het toilet te hangen. Toch ontkomen weinig mensen aan de ‘Delhi Belly’ tijdens hun eerste keer India. Wel kun je het risico om ziek te worden verkleinen door bijvoorbeeld op plekken te eten waar veel mensen zitten. Daarnaast is het slim om vegetarisch te eten. En als er één plek op de wereld is waar je fantastische vegetarische gerechten kunt eten dan is dat wel India! Krijg je tijdens je reis toch last van je darmen? Zorg er dan voor dat je voldoende drinkt en neem altijd ORS (van bijvoorbeeld Care Plus) mee naar India.

Jaipur, Amber fort vrouwen

5. Draag gepaste kleding

Hoewel de kust rond Goa en Mumbai heel westers zijn en je in een korte broek of minirok rond kunt lopen, kan dat in de rest van India absoluut niet. In India is het not done om met blote armen of benen rond te lopen. Dat geldt ook voor mannen. Niet alleen uit respect voor de cultuur, maar ook uit veiligheid. Al werd ik alsnog door een oude dame onder mijn rok gegrepen. Het handigst is om dunne, katoenen broeken of lange rokken te dragen. Ook reuze handig is een hamamdoek, kleurige sjaal of sarong mee te nemen die je als omslagdoek rond je schouders of hoofd te kunnen dragen als  je bijvoorbeeld een tempel bezoekt.

6. Eerste keer India: neem oordopjes mee

Is het je eerste keer India dan kan alles nogal oorverdovend luid zijn. Zelfs midden in de nacht is het er niet stil. Dan zijn goede oordoppen echt geen overbodige luxe voor je welverdiende nachtrust.

7. Houd rekening met oplichtingspraktijken

In India zijn ze ontzettend goed in het bedenken van trucjes om toeristen op te lichten. Zo betaalde ik bijvoorbeeld bij de ingang van de Humayun’s Tomb cash met een briefje van 50 rupee, maar kreeg ik maar tot 20 rupee aan wisselgeld retour. De mannen bleven bij hoog en bij laag beweren dat ik maar 20 rupee had betaald.

Je doet er dus goed aan om je cash vast te houden totdat ze het wisselgeld bij de hand hebben, of een alibi te hebben die met je meekijkt en hardop benoemen hoeveel rupees je geeft. Helaas heb je overal te maken met corrupte politie-agenten en taxichauffeurs die plots je hotel niet kunnen vinden. Houd dus altijd je oren en ogen open. Of het nu je eerste keer India is of er al vaker bent geweest.

8. Voor vrouwen: je bent altijd getrouwd

Als westerse vrouw krijg je in India aandacht van mannen én vrouwen. En niet altijd op een positieve manier. Westerse vrouwen worden soms gezien als publiek eigendom, tenzij je aangeeft dat je getrouwd bent (ook al ben je dat niet). Als je een ring hebt die door kan gaan voor een trouwring, draag het dan. Dan wordt het geflirt snel minder.

Houd er ook rekening mee dat ze in afgelegen dorpjes in het noorden van India geen westerlingen gewend zijn. Gepaste kleding is hier nog meer dan elders in India belangrijk. Niet alleen uit respect voor de cultuur, maar ook uit veiligheid. Zelf werd ik door een oude oma onder mijn rok in het kruis gegrepen, temidden van dorpsgenoten en terwijl ik met een groep reizigers was. Ik bedoel maar…

Varanasi, India, wasritueel

9. Oefen in afdingen

Is het je eerste keer India? Afdingen is in India de normaalste zaak ter wereld. Je bent een dief van je portemonnee als je niet daarin meegaat. Ga er van uit dat er standaard 3 à 4 keer zoveel wordt gevraagd dan dat een product waard is. Begin met een tegenbod en verhoog dat in stapjes totdat je op een bedrag komt waar zowel jij als de verkoper mee kunnen leven.

10. Eerste keer India? Pas je reisritme aan

De afstanden in India zijn groot en de wegen hobbelig. Je doet er dus relatief lang over om van A naar B te komen. Tel daarbij op het lawaai, de hectiek van het verkeer en alle indrukken en je snapt dat de kans op een cultuurshock groot is. Je doet er dan ook goed aan om je reisritme hier op aan te passen en waar nodig wat extra nachten op dezelfde plek te verblijven. Helemaal als het je eerste keer India is. Ik vond een paar nachten in de omgeving van Ranthambore National Park een verademing, net als het wat relaxtere Jaipur.

Rondreis door India boeken?

Mijn eerste keer India was tijdens deze 15-daagse rondreis India met Djoser. Maar er zijn meer reisorganisaties die reizen naar India aanbieden, zoals:

  • Sawadee – 14 tot 29-daagse groepsreizen door India (evt. met Nepal)
  • Koning Aap – 16 tot 31-daagse rondreizen India (evt. met Bhutan)
  • TUI – 10 tot 19-daagse rondreizen door India (evt. met Nepal)

Jaipur India streets

Eerste keer India: het verkeer kan nogal overweldigend zijn

Inspiratie voor een rondreis India

Tips eerste keer India bewaren

Tips eerste keer India Tips eerste reis naar India

Handige reisgidsen India



Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *