5 Beste plekken om sterren te kijken: ver weg én dichtbij

Afrika, Europa, Namibië, Nederland, Noord-Amerika, Spanje, Travel, Verenigde Staten

Beste plekken om sterren te kijken - Namibië, Afrika Melkweg

Voor veel mensen is de Melkweg iets wat ze kennen uit science fiction films ‘in a galaxy far, far away’ of wat ze associëren met de chocoladereep Milky Way. Hoewel je de Melkweg in de steden al lang niet meer met het blote oog kunt zien, zijn er nog plekken waar je het sterrenstelsel kunt bewonderen. Daar waar het nog écht donker is. Ik noem hier een paar van de beste plekken om sterren te kijken: ver weg én dichtbij. 

Roque de los Muchachos, La Palma, Spanje stargazing

Beste plekken om sterren te kijken: dit is La Palma, Canarische Eilanden, Spanje

Hier is het nog aardedonker

Om de flonkerende sterrenhemel goed te kunnen bekijken, moet het namelijk aardedonker zijn. Ik weet nog goed dat ik vroeger nachtenlang in het gras naar de sterren lag te staren. En in de zomermaanden kon ik niet wachten tot het half augustus was. Dan is er meestal een meteorietenregen en kun je tig vallende sterren zien in één nacht. Door alle verlichting wordt het jammer genoeg steeds lastiger om met het blote oog de sterren en de Melkweg te zien. Gelukkig zijn er nog een paar plekken om sterren te kijken: ver weg, maar ook wat dichter bij huis.

Roque de los Muchachos La Palma, Spanje

Beste plekken om sterren te kijken: Roque de los Muchachos op La Palma

Sterren kijken in Dark Sky Parken

In Amerika werd in 1888 de International Dark-Sky Association in het leven geroepen. Het doel? Mensen bewust maken van het belang van een donkere sterrenhemel en de plekken op de kaart zetten waar lichtvervuiling minimaal is en dus perfect zijn voor stargazing. In deze Dark Sky Parken kun je vaak kamperen en genieten van de Melkweg en de sterrenhemel. Van Bryce Canyon National Park en de Grand Canyon in de Verenigde Staten tot Nationaal Park Lauwersmeer in Nederland. Niet zo gek dus dat op veel van deze plekken ook een sterrenwacht zit, zoals op La Palma en Hawaii bijvoorbeeld.

Lees ook: Utah’s Mighty 5
En: rondreis Namibië, Botswana en Zimbabwe met mijn 17-jarige zoon

Beste plekken om sterren te kijken - Bryce Canyon Verenigde Staten nacht sterren kijken

Een heerlijke plek om sterren te kijken is Bryce Canyon National Park in de USA

1. Bryce Canyon National Park – Verenigde Staten

Bryce Canyon National Park is een van de beste plekken om sterren te kijken. Overdag kun je een van de wandelroutes langs de oranje hoodoos volgen (ik kan je deze 3 wandelroutes in Bryce aanraden), ‘s nachts is de nachtelijke hemel van Bryce Canyon een waar sterrenspektakel. Dan is het hier aardedonker en kun je miljoenen sterren zien flonkeren. Wij kampeerden trouwens in onze camper op Ruby’s Inn Campground, een goede plek voor stargazing!

2. Nationaal Park Lauwersmeer – Nederland

Wist je dat Nederland ook twee Dark Sky-Parken heeft? En beide bevinden zich in het waddengebied. De Boschplaat van Terschelling én Nationaal Park Lauwersmeer zijn de beste plekken om sterren te kijken in Nederland. Nationaal Park Lauwersmeer ligt op de grens van Groningen en Friesland. Straatlantaars zijn er niet, de paden zijn ‘s nachts toegankelijk en er zijn twee hemelplatforms. Overdag kun je hier vogels spotten en van het bankje kun je een hoofdsteun maken zodat je ‘s nachts liggend naar de sterren kunt staren. Als dat geen perfecte plek is voor stargazing! Lees hier meer over de nachtelijke activiteiten in het Lauwersmeer.

In de buurt overnachten: wij sliepen in Woonwagen Wadkovice in Pieterburen

3. De Boschplaat op Terschelling – Nederland

Naast het Lauwersmeer heeft Nederland dus nóg een Dark Sky-Park. De Boschplaat op het Friese eiland Terschelling is ook één van de beste plekken om sterren te kijken in Nederland. Net als bij het Lauwersmeer worden ook hier speciale sterrenwandelingen georganiseerd. Bij helder weer zie je hier de Melkweg of met een flinke dosis geluk in de wintermaanden zelfs het Noorderlicht!

a building with a dome on top of a hill

Bij het Observatoria Roque de los Muchachos op La Palma kun je fantastisch sterren kijken!

4. La Palma – Canarische Eilanden, Spanje

Het Canarische Eiland La Palma is ook zo’n plek waar je fantastisch sterren kunt kijken. Ik was twee keer op La Palma. De eerste keer sliepen we in een Casita in El Paso en met de kinderen zaten we in een huisje bij Puerto Naos, maar het plaatsje Los Llanos de Aridane is ook heel gezellig!

Dit vulkanische eiland is echt voor natuurliefhebbers en wandelaars. En doordat het zo ver van het vasteland ligt en straatverlichting hier niet naar boven mag schijnen, is het op La Palma aardedonker. De lucht is hier zo helder en donker dat boven de wolken op de Roque de Los Muchachos een sterrenwacht is gebouwd. Meer weten over de sterrenhemel van La Palma? Er worden ook sterrenkijktours op La Palma georganiseerd!

Powered by GetYourGuide

 

Beste plekken om sterren te kijken - Namibië, Afrika Melkweg

Een van de beste plekken om sterren te kijken is het desolate landschap van Namibië

5. NamibRand Nature Reserve – Namibië

In het zuidwesten van Namibië vind je ook een van de beste plekken om sterren te kijken. In het NamibRand Natuurreservaat, een van de oudste woestijnen ter wereld, is het namelijk ‘s nachts aardedonker. Er is geen lichtvervuiling en omdat het zo’n uitgestrekte vlakte is, staan er ook nergens bomen of bergen in je zichtsveld. Dat betekent dat je 360 graden in de rondte kunt kijken naar een hemel vol sterren die lichtjaren van ons vandaan staan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik iets te weinig naar boven heb gekeken tijdens mijn rondreis door Namibië met mijn zoon.

Lees ook: alles over onze rondreis door Namibië
Plus: handige inpaklijst Namibië

Beste plekken om sterren te kijken bewaren

beste plekken om sterren te kijken sterren kijken

Meer inspiratie voor avontuur en natuur

Op zoek naar avontuur en natuur


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *