Grand Canyon National Park: tips en bezienswaardigheden

Verenigde Staten, Noord-Amerika

Grand Canyon National Park, Amerika, Rim Trail
Ik sta aan de rand van een immense kloof. Ver beneden glinstert het water van de Colorado River. Dit is het dan: de Grand Canyon in al haar glorie. Lees al mijn tips en bezienswaardigheden in Grand Canyon National Park. 

Grand Canyon National Park, Amerika

Bezienswaardigheden in Grand Canyon National Park: wandelen over The Rim Trail

Over Grand Canyon National Park

De Grand Canyon ligt in het noorden van Arizona en is een van de 63 nationale parken van Amerika. Op ongeveer 3,5 uur rijden ligt Phoenix, naar Los Angeles is het 7,5 uur rijden en Las Vegas ligt op 4 uur rijden. De Grand Canyon is ongeveer 1.600 meter diep, 435 km lang en tussen de 15 en 29 km breed. Het is ontstaan door de Colorado River die hier in de loop van miljoenen jaren een gigantische kloof heeft uitgesleten. Je kunt de Grand Canyon bezoeken via de toegankelijke en bekende South Rim, maar je kunt ook de North Rim bezoeken. Eén ding is zeker: de Grand Canyon moet je bezoeken tijdens je rondreis door Zuidwest-Amerika!

Lees ook: zo mooi is Antelope Canyon
En: Las Vegas de heetste
Plus: 10 tips voor je bezoek aan San Francisco

Hoe duur is een bezoek?

Wil je Grand Canyon National Park bezoeken dan ben je zo’n $35 kwijt per auto. Ga je tijdens je roadtrip meer parken bezoeken dan kan het voordeliger zijn om een America the Beautiful pas aan te schaffen. Deze kost $80 en is een jaar lang geldig. Bekijk hier de exacte tarieven.

Beste reistijd Grand Canyon National Park

Grand Canyon National Park is het hele jaar door geopend. In de wintermaanden is het er rustig en kan er sneeuw liggen, terwijl het er van juni t/m augustus onwijs druk kan zijn. De beste tijd om de Grand Canyon te bezoeken is het voorjaar (maart tot mei) of in het najaar (september tot november). Wel kan het er dan koud zijn, dus kleed je daarop, het liefst in laagjes.

Hoe lang nodig in de Grand Canyon National Park?

Voor alle uitzichtpunten langs de South Rim heb je aan één volle dag voldoende. Maar wil je ook nog wandelingen maken, trek dan meerdere dagen voor je bezoek uit. Aanrader is wel om tenminste 1 overnachting in of bij de Grand Canyon te boeken: want zowel de zonsopkomst als de zonsondergang zijn hier spectaculair! Ik heb het allebei gedaan en het is een absolute aanrader.

Ongelukje met de camper

Eerder vandaag zag het er allemaal iets minder rooskleurig uit. We zijn blij dat we deze roadtrip zonder kleerscheuren hebben uitgereden, maar we blijken iets te vroeg te hebben gejuicht. Bij het inparkeren op de te krappe kampeerplek Mather Campground in Grand Canyon National Park schampen we een boom en verliezen we een poot van de luifel. Ik bespaar jullie de details, maar zoiets is echt geen grap. Na tig telefoontjes en een heel behulpzame man van de garage (en veel duct tape) kunnen we onze rondreis Amerika voortzetten. Ik kan je alleen maar aanraden om bij het inparkeren van je camper er altijd voor te zorgen dat er iemand buiten staat om te checken of je niets raakt.

Grand Canyon National Park, Rim Trail, Amerika

Die eerste blik op deze gigantische kloof is onvergetelijk!

G van Grand Canyon

En dus staan we een paar uur later over de rand van de Grand Canyon te turen. Het klinkt misschien cliché, maar een roadtrip door Zuidwest-Amerika is niet compleet zonder de Grand Canyon met eigen ogen te hebben gezien. Ik word verrast door de grootsheid van deze immense kloof die door de Colorado River is gevormd (zelfs al is het de tweede keer dat ik hier sta).

Grand Canyon National Park, Amerika, Irene

Genieten bij de uitkijkpunten in Grand Canyon National Park

Doen in Grand Canyon: wandelen langs de uitzichtpunten via The Rim Trail

Het is makkelijk om je door het park te manoeuvreren. Gratis shuttlebussen rijden namelijk af en aan tussen maart en november. Er zijn verschillende routes die je kunt nemen door Grand Canyon National Park: Village Route (blauw), de Kaibab Rim Route (oranje), Hermit Road (rode route) en de Tusayan (paarse route). Een overzicht van alle routes van de shuttles vind je hier.

Wij nemen de rode route door Grand Canyon National Park en stappen uit bij verschillende uitzichtpunten zoals Hopi Point, Pima Point en Powell Point. We genieten bij de magnifieke view points en we lopen een flink stuk van de Rim Trail. Je kunt er ook voor kiezen delen daarvan te lopen en bij het volgende punt weer op de shuttlebus te stappen. Bij Hermit’s Rest, de laatste stop van de rode route, vullen we onze waterflessen met bronwater.

Mather Campground

Als we weer terugkeren bij Mather Campground dringt de schoonheid van deze camping pas goed tot me door. Hier kun je alleen ‘droog’ kamperen, wat betekent dat er geen hook-ups zijn. Dat heeft zo z’n charmes. We staan met onze camper midden in de natuur, tussen de bomen en we zien op een steenworp afstand een enorm hert langs wandelen. Dit is het leefgebied van meer wildlife waaronder de bobcat (rode lynx). Gelukkig komen we die niet tegen. ’s Nachts is het hier op de campground aardedonker. We zien geen hand voor ogen, maar horen wel de roep en het geritsel van de nachtdieren. Ik wist niet dat het zo donker kon zijn. Welterusten!

 

Overnachten bij Grand Canyon National Park

Wil je in of bij de Grand Canyon overnachten? Dan kun je kiezen uit diverse hotels, lodges en campings in het park zelf, maar ook in de omgeving kun je prima overnachten. Kies je voor het park zelf, dan scheelt dat natuurlijk in reistijd én je zit op de eerste rij tijdens de zonsopkomst en zonsondergang. Ga je voor een plekje iets buiten de Grand Canyon, dan ben je wel wat goedkoper uit.

Hotels en lodges in Grand Canyon National Park

Je kunt kiezen uit leuke hotels en lodges in Grand Canyon National Park.

Kamperen in Grand Canyon National Park

In het park vind je welgeteld twee campgrounds: de North Rim Campground (half mei t/m eind oktober) en de Mather Campground bij de South Rim. Zelf sliep ik zoals gezegd op Mather Campground en dat kan ik van harte aanraden! ‘s Nachts is het hier aardedonker en de shuttlebus stopt pal voor de ingang. Voor beide campings is het slim om online te reserveren. Campings in nationale parken in Amerika zijn namelijk reuze populair en snel volgeboekt.

Slapen buiten het park

Lukt het je niet om een plekje te bemachtigen in het park zelf? Ook in de omgeving van de Grand Canyon kun je prima overnachten. Je moet dan wel een stukje rijden, maar daar staat tegenover dat de prijzen ook lager liggen. Zo is het vanuit Tusayan 20 minuten rijden naar de South Rim, vanuit Williams is het ongeveer een uur rijden. Tips om te overnachten:

Grand Canyon Rim Trail

Ook een rondreis maken door Zuidwest-Amerika?

Verschillende reisorganisaties bieden een fly drive, een georganiseerde of individuele rondreis aan door Zuidwest-Amerika en langs Grand Canyon National Park:

Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus auto en verblijf te boeken. Vanaf Amsterdam vliegt onder andere KLM rechtstreeks naar de luchthaven van Las Vegas, San Francisco of Los Angeles waar je je rondreis door Zuidwest-Amerika kunt beginnen.

Bekijk KLM tickets Verenigde Staten
Boek KLM ticket Las Vegas
Vergelijk KLM tickets San Francisco

Meer inspiratie voor je rondreis Amerika

Tips Grand Canyon National Park bewaren

Grand Canyon, Arizona, Amerika

Handige reisgidsen Amerika
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay.

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *